nlc.hu
Aktuális
Pénzügyminisztérium állásfoglalása a Nők 40 programról

Nők 40 program szigorítása: megszólalt a minisztérium

A Pénzügyminisztérium stabil és fenntartható nyugdíjrendszerről beszélt a Nők 40 program kapcsán.

A Magyar Nemzet jelenleg elérhetetlen, múlt heti cikkében a Hitelfórum információira hivatkozva azt írták: 2025-től a kormány szigorítja a Nők 40 programot. A nők most a nyugdíjkorhatár elérése előtt, negyven év szolgálati idővel vonulhatnak nyugdíjba, a hír szerint ezt váltotta volna januártól a Nők 43+.

A G7 érdeklődött a Pénzügyminisztériumnál

a nyugdíjrendszer esetleges megváltoztatásáról, ahonnan hétfőn ezt a választ kapták: „Az értesülés kacsa. A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása.

 

Egy idős nő a számlákat nézi az asztalnál

Fotó: Getty Images

Következésképpen a Nők 40 programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén.

A kormány az Európai Bizottság előtt vállalta,

hogy megreformálja a nyugdíjrendszert a helyreállítási pénzekért cserébe. 2022 májusában be is nyújtották a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet, amelyet az Európai Bizottság el is fogadott. A kormány megbízására, velük együttműködve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányt készített a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, a lehetséges korrekciókról – írja a hvg.

A kabinet egyelőre hallgat

a javaslatokkal kapcsolatos álláspontjáról, miközben a Pénzügyminisztérium azt állította, hogy a „kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrizi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti”. „Természetesen” az is kiderült, hogy az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival sem ért egyet a kormány, azokat nem támogatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top