nlc.hu
Aktuális
Orvosi Nobel-díj 2024 díjazottak

Ők kapták idén az orvosi Nobel-díjat

Az orvosi kategóriával indult a Nobel-díjak kiosztása.

Két amerikai tudós, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a mikro-RNS és a poszttranszkripciós génszabályozásban betöltött szerepe felfedezéséért – jelentették be a stockholmi Karolinska Intézetben.

A két amerikai díjazott, az 1953-ban született Victor Ambros, aki jelenleg a Massachusettsi Egyetem orvosi karának professzora, illetve az egy évvel idősebb Gary Ruvkun, a Harvard Egyetem genetikus professzora a különféle sejtek fejlődését vizsgálták. E kutatásaik során fedezték fel a mikroRNRS-eket, vagyis a ribonukleinsav-molekulák egy teljesen új, addig nem ismert típusát, amelyekről kiderült, hogy esszenciális szerepet játszanak a génszabályozásban. E felfedezés egyúttal a génszabályozás egy teljesen új mechanizmusára is fényt derített. A mikroNST-k amúgy már sok száz millió éve szabályozzák az élőlények génjeinek működését. Ha hiba csúszik a mikroRNS-ek működésébe, az a legkülönfélébb károsodásokat okozhatja a sejtek felépülésében és funkciójában. Ezért a mikroRNS-ek szerepet játszanak például a rák, illetve számos genetikai betegség kialakulásában.

“Úttörő felfedezésük egy teljesen új génszabályozási elvet tárt fel, amelyről kiderült, hogy alapvető fontosságú a többsejtű élőlények, köztük az ember számára is” – indokolta a Nobel-díjat odaítélő testület a döntését.

A díjakat, amelyek mellé 11 millió svéd korona (389,62 millió forint) jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át – jegyzi meg az MTI. A Nobel-díjakat 1901 és 2023 között 621 alkalommal ítélték oda. 

A következő napokban sor kerül a fizikai (kedden), a kémiai (szerdán), az irodalmi (csütörtök), a béke- (péntek) és a közgazdasági (hétfő) díjak odaítélésére is. Ezek közül a magyar esélyesek leginkább az irodalmi kategóriában tűnnek fel – emelte ki a Magyar Nemzet. Az irodalmi Nobel-díj kapcsán minden évben felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai. Az egyik brit fogadóiroda becslései szerint Krasznahorkai Lászlónak idén 12-es oddsa van megnyerni a díjat. A legesélyesebb szerintük idén Gerald Murnane ausztrál regényíró 4,5-ös oddsszal, őt a kínai Can Xue követi 5-össel.

Október 11-én Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 14-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Kiemelt fotó: illusztráció, Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top