nlc.hu
Aktuális
„Apám, kapjuk rendesen": így pusztít Milton Floridában

„Apám, kapjuk rendesen az ütéseket” – Még legyengülve is pusztító a Milton hurrikán

Miközben a széllökések már „csak” 120-150 kilométeres óránkénti sebességgel jönnek a Milton hurrikán által érintett területen, a heves esők és a vihar nyomában kialakuló villámáradások életveszélyes fenyegetést jelentenek továbbra is.

Miközben Joe Biden keddi nyilatkozatában az „évszázad viharaként” aposztrofálta, mire szerda este Sarasota mellett földet ért, az 5-ös kategóriájú hurrikánként előre jelzett Milton alaposan lelassult. Jelenleg a Saffir-Simpson hurrikánskála szerint 2-es erősségű (ami a leírás szerint elsősorban a rögzítetlen tárgyakban és a növényzetben tesz kárt a 150-170 kilométer/órás széllökéseivel), ám ez sem jelenti azt, hogy megszűnt volna életveszélyesnek lenni.

A hurrikán közeledtét szerte Floridában heves tornádók jelezték előre; Fort Pierce mellett az egyik halálos áldozatokat is követelt – erről a helyi seriff számolt be az AP hírügynökségnek. A trópusi vihar pusztító erejére jellemző, hogy jelenleg több mint 2 millió otthon és üzlet van áramellátás nélkül; a legsúlyosabb a helyzet Hardee megyében, Manatee és Sarasota közelében, ahol a hurrikán – megkímélve Tampát – végül földet ért.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy bár Milton a földet érés után 90 perccel tovább lassult, továbbra is életveszélyes. Deanne Criswell, a Fema elnöke a BBC Radio 4 csatornának ki is jelentette, a hurrikán visszaminősítése nem jelent egyet azzal, hogy megszűnt veszélyforrásnak lenni.

Hiába lassul a szél, a hurrikán így is gigantikus fenyegetés. A heves széllökések mellett rengeteg gondot okozhat a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű (helyenként akár 40 centis) eső, és az eső miatt kialakuló villámáradás. Épp ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, maradjanak, ahol vannak, és semmiképp ne menjenek ki.

A hatóságok egyébként szerda késő délutánig 1900 repülőjáratot töröltek a térségben, bezárt a SeaWorld és a Walt Disney World is; Florida állam 15 megyéjében emellett kötelező evakuáció van érvényben (ami alsó hangon 7,2 millió embert érint), mégis sokan döntenek a maradás mellett.

„Senki se neveti ki ezt a nyavalyás hurrikánt”

Az AP-nek nyilatkozó Christian Burke mióta az eszét tudja, Floridában él és hurrikán ide vagy oda, most sem tervezi elhagyni az otthonát. Idős édesanyjával egy háromemeletes betonból épült házban tervezi átvészelni a trópusi vihar legnehezebb pillanatait.

Az apám úgy tervezte a házat, hogy ha arról van szó egy 5-ös erősségű hurrikánt is nevetve kibírjon

– magyarázta az újságírónak, majd hozzátette, édesanyjával most élőben tesztelik, kiállja az időjárás próbáját a családi otthon.

A férfi ezzel együtt elismeri, nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy az otthonukban maradnak a Milton hurrikán tombolása alatt. „Egyáltalán nem nevetem ki azokat, akiket megrémít a hurrikán. Én se nevetek ezen a nyavalyáson egy kicsit sem.”

Áradások Clearwaterben
Megnézem
Összes kép (18)

„Sokan azt hiszik, hogy megőrültünk, amiért itt maradunk”

Eddig a pillanatig több mint 15 ezren látták a szintén floridai illetőségű Liz videóját, aki a figyelmeztetések ellenére döntött úgy, hogy marad otthonában. Az amerikai nő a felvételen elárulta, miután megkapták a kötelező evakuációról szóló figyelmeztetést, körbetelefonálták a közelben lévő állatbarát óvó- és menhelyeket, de már egyiknek sem maradt szabadt helye.

Mikor kiderült, hogy az összes környékbeli menhely tele van, ahova mehettünk volna az állatainkkal, úgy döntöttünk, lesz, ami lesz, inkább maradunk és a kedvenceinkkel együtt várjuk ki a hurrikán végét

– magyarázza Liz, majd hozzáteszi, elképzelni sem tud olyan forgatókönyvet, amiben sorsára hagyja négylábú családtagjait.

@lizlovesjesus5 Preparing for Hurricane Milton, Keep us all in prayer here in Florida🙏🏼🤍 #hurricanemilton #florida #fyp ♬ Boundless Worship - Josué Novais Piano Worship

„Sokan azt hiszik, megőrültünk, de azt kell mondanom, itt a környéken messze nem mi vagyunk az egyetlenek, akik az állataik kedvéért maradnak. Addig jó, amíg nem kerülsz ilyen helyzetbe és nem szembesülsz ezekkel a nehéz döntésekkel” – mondta az édesanya.

Liz a videója tanúsága szerint a felnőtt fiai segítségével tette hurrikánbiztossá a házát, emellett őszintén beszélt arról is, hogy feltankolt egy hétre elég vízzel és élelemmel (a két- és négylábúaknak egyaránt).

Kutyamentés a hurrikán előtt

Jeny Gomez, és édesanyja, Paula Cosa kutyákat visznek be kennelben a Middleton Középiskolába, amely menhelyként nyílt meg a Milton hurrikán közeledtével a floridai Tampában 2024. október 9-én (Fotó: Kathleen Flynn for the Washington Post)

„Ha ez csak szél és eső lesz, akkor nem megyek sehova”

Míg a város lakóinak egy jelentős részét evakuálták, az 54 éves, tampai illetőségű Joseph Malinowski nem másra készül, mint hogy a vitorlás hajója fedélzetén vészelje át a Milton hurrikánt. Az egyébként hajléktalan férfire, aki a bal lábát 16 éves korában, egy autóbalesetben veszítette el, egy végzős floridai egyetemista, Terrence Concannon figyelt fel – még nem sokkal a Helene hurrikán érkezése előtt. Terrence Tiktok-videót készített Malinowskival, akit követői – a külső és belső hasonlóság miatt – egy Forrest Gump – figura után, Dan hadnagynak neveztek el, majd a hurrikán idején is rendszeresen beszámolt a hogylétéről.

A középkorú férfi őszintén elmondta, hogy a Helene pusztítását javarészt átaludta.

A hajóm is megúszta néhány karcolással az oldalán. Mondhatni jobb állapotban is van, mint volt, hiszen a hurrikán lemosta róla a koszt.

Az egyetemista szeptember 25-e óta összesen 24 videót készített Dan hadnagyról és még egy GofundMe-oldalt is indított neki, ahol eddig a pillanatig 22 ezer dollár gyűlt össze a számára. „Már lemondtam a világról, erre jött Terrence a videóival, és úgy látszik, valahogy megértettette az emberekkel, hogy nem őrült vagyok, hanem egy szerencsétlen, akinek segítségre van szüksége.”

A fiatal srác egyébként megpróbálta meggyőzni Malinowskit, hogy menjen biztonságosabb helyre a Milton idejére, de hiába. „Nem megyek sehova. Biztonságos helyen vagyok, nem veszélyeztet semmi, nem fogok elsüllyedni” – magyarázta már az NBC News hírcsatornájának, majd hozzátette, nem igazán érti, miért aggódnak érte most ennyien, hiszen évtizedek óta ezt csinálja.

Ha a szél dobálni kezdi a hajót, vagy azt hallom, hogy recseg-ropog, már itt se vagyok. De ha csak szél lesz és eső, azzal én is elbírok

– mondta végezetül.

@9news Joseph 'Lieutenant Dan' Malinowski has survived cancer and losing his leg in a scooter accident. Today, he insists that he'll be able to ride out #HurricaneMilton from his #boat in #Tampa Bay. 🌀⛵️ #9News ♬ original sound - 9News Australia

„Még sosem láttam a fákat így meghajolni”

Azután, hogy a Milton hurrikán földet ért Floridában, a BBC tudósítója megkérdezte a helyieket, mit gondolnak a hurrikánról. „Ez a legzajosabb és legerősebb vihar, amit az elmúlt 25 évben láttam” – mondta az óvóhelyen egy idősebb floridai lakos, akihez csatlakozott az orlandói illetőségű Phil Peachy:

Ijesztő a helyzet a városban. Még sose láttam korábban, hogy a fák ennyire meghajoltak volna. Ha felkel a nap, azt hiszem, horrorisztikus lesz majd a látvány.

A hírcsatorna beszélt a Sarasota közelében lévő egyik település, Bradenton rendőrfőnökével is, aki brutális szélre panaszkodott.

Az első néhány órában is komoly szelek voltak már, de ezek…, apám, kapjuk rendesen az ütéseket. Láttunk repülő tetőket, fákat a környékről. Elég csúnya, ami kinn van

 – mondta kendőzetlen őszinteséggel, majd az újságíró kérdésére elmondta, őszintén nem gondolja, hogy bárkit is meg tud menteni azok közül, akik a hatósági utasítás ellenére is otthonukban maradtak. „Amit itt reggel találni fogunk, azok testek lesznek…” – jelentette ki a rendőrfőnök, aki beszélt arról is, hogy a kollégái a hurrikán földet érése előtt felszólították a maradókat, hogy a karjukra fekete filctollal írják fel a saját, valamint a legközelebbi hozzátartozójuk nevét, „hogy értesíthessünk valakit, aki majd eljön értük.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top