nlc.hu
Aktuális
Az idősebb sofőrök jogosítványhosszabbítása

Sokan elveszíthetik a jogosítványukat hamarosan

Több autós jogsija is veszélyben van.
autóvezetés,

A magyarországi adatok alapján 2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt az utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okoztak. Szakemberek szerint ez a szám kiemelkedően magas, és jóval meghaladja a fiatalabb korosztályok által okozott balesetek számát. A megdöbbentő statisztikai adat pedig ismét felveti az idősebb autósok jogosítványhosszabbításának a szigorítását.

Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szerint a magyar rendszer nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni. Úgy véli, a forgalomban is ellenőrizni kellene, hogy a 65 év feletti sofőr alkalmas-e még az autóvezetésre, azaz rendszeresen részt kellene vennie közlekedési szakemberek felmérésén.

„Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. Ezért fontos lenne bevonni közlekedési szakembereket, akik akár egy 20 perces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a vezetésre” magyarázta a hirado.hu-nak.

Számos országban szigorúbb szabályokat alkalmaznak az idősek vezetési engedélyeinek meghosszabbítására. Van, ahol a 70 év feletti sofőröknek külön engedélyt kell kérniük a vezetéshez – jegyezte meg Kapitány Tibor, aki mindenképpen sűrűbb vizsgálatokhoz kötné a jogosítvány megújítását.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top