nlc.hu
Aktuális
Elmennél ebből az országból? De hova? – Íme a nagy külföldre költözési kisokos

Elmennél ebből az országból? De hova? – Íme a nagy külföldre költözési kisokos

Külföldre költöznél, de nem tudod pontosan, hogy melyik ország is lenne az igazán neked való? Olvasd végig cikkünket, és segítünk kitalálni, merre tovább!

Mikor az utóbbi időben összeültem a barátaimmal találkozni, egyre többüktől hallottam azt az ötletet, hogy fontolgatják magukban a külföldre költözést. Ilyenkor mindig egy kissé szkeptikusan fogadom az ötleteiket, ugyanis véleményem szerint sehol sincs kolbászból a kerítés, mégis meg tudom érteni azokat a felsorolt okokat, amelyek miatt szívesen letelepednének inkább valahol az országhatáron kívül.

Külföldre költöznél? Ezekben az országokban érdemes gondolkoznod! (Fotó: Getty Images)

Külföldre költöznél? Ezekben az országokban érdemes gondolkoznod! (Fotó: Getty Images)

Nem célunk senkit sem arra ösztönözni, hogy elhagyja Magyarországot, de a statiszták szerint több százezer honfitársunk tartósan külföldön él. A friss EU-s adatok szerint 376 ezren telepedtek le valamelyik uniós országban. (Az ENSZ számai szerint 2020-ban több mint 714 ezer Magyarországon született magyar élt külföldön, miközben a Központi Statisztikai Hivatal csupán 110 ezer határon túl dolgozó magyar tart nyilván.)

A pontos számoktól függetlenül kétségtelen, hogy a külföldi élet sokakat foglalkoztat, hiszen komolyabban elmélyülni egy idegen kultúrában, új embereket és helyeket megismerni – és közben akár több pénzt is keresni, mint itthon – igazán csalogató opció lehet sokak számára. Persze ha az ember a költözést fontolgatja, valahol a szíve is kifacsarodik, hiszen a döntése azzal járhat, hogy kiszakad a saját környezetéből, baráti társaságából, ráadásul – hacsak nem költözik vele az egész család –, arra ítéli magát, hogy jóval ritkábban, legrosszabb esetben csak az ünnepek alkalmával láthassa a szeretteit és rokonait.

Számomra jelen állás szerint ez az egyik legnyomósabb ok, amiért nem szedném a sátorfámat, majd vágnám bele az összes cuccomat a 20 éves autómba, tudván, hogy ha elköltözöm, hamarosan akár egy kéthónapos, szalonból kihozott kocsival is jöhetnék vissza látogatóba.

Mielőtt azonban máris elvenném mindenki kedvét a külföldre költözés ötletétől, nem tagadom, valahol mélyen, legbelül én is látom, hogy új életet kezdeni egy másik ország területén hatalmas kaland és vállalás, amely számos pozitív hozadékkal járhat.

Ha tehát már tele a hócipőnk, és eldöntöttük, hogy itt a vége, megyünk ebből az országból, mert meguntuk a helyzetünk kilátástalanságát, akkor a következő nagy döntés meghozatala az lehet számunkra, hogy melyik országban is telepedjünk le.

Tegyük hát fel, hogy abban a szituációban vagyunk, hogy nem egy Ausztriában dolgozó ismerősünk csábít ki magához – sokan ugyanis inkább így dobbantanak –, hanem miénk a választás, hogy merre menjünk. Ebben az esetben véleményem szerint a legtöbben egy napsütötte országban látják magukat, Máltán, Olaszországban, Spanyolországban vagy éppen Portugáliában. Fontos tudnunk azonban, hogy választásunknak nem szabad csak azon alapulnia, hogy hány Celsius-fok az éves átlaghőmérséklet egy adott országban, sok más lehetőséget is érdemes figyelembe vennünk, ha nem akarunk csalódottan hazatérni pár hónap eltelte után.

Ahol fontos a munka magánélet egyensúly

Mint ahogyan azt már fentebb említettem, anyaországunk elhagyására az egyik legösztönzőbb dolog a külföldi munkalehetőség és az ott kapott busás fizetés lehet. Rengeteg ember számára lehet ugyanis csábító, hogy az itthoni bérek többszöröséért találhatnak maguknak munkát, sokszor úgy, hogy a munkaadó még a szállást és bizonyos esetekben az étkeztetést is biztosítja a munkavállalók számára, ezzel pedig minimálisra redukálják a kiadásokat a dolgozóik számára.

Ha tehát a költözés során egy biztos munkahely és vele együtt egy jó fizetés megtalálása számunkra a cél, akkor a szakértők szerint érdemes Franciaország, Spanyolország és a már korábban említett Ausztria felé kacsintgatnunk. Ezekben az országokban ugyanis nem csak bőven kijöhetünk a fizetésünkből, de a munka és a magánélet egyensúlyára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Számos izgalmas munkalehetőséggel várnak ezek az országok (Fotó: Getty Images)

Számos izgalmas munkalehetőséggel várnak ezek az országok (Fotó: Getty Images)

Spanyolország esetében pedig az sem hátrány, hogy mindezt egy olyan napsütötte helyen tehetjük, ahol a szieszta nem szitokszónak számít, hanem egyenesen kötelező is. Az országban ráadásul 36 nap szabadság jár a munkavállalók számára, ha pedig szerencsénk van, akkor átlagosan huszonöt órás munkahetekkel kell számolnunk.

Franciaország is az élen jár a nyugodt napokat kereső munkavállalók lehetséges opcióiban, ugyanis hasonlóan Spanyolországhoz náluk is 36 nap fizetett szabadság jár a dolgozóknak. Az ottani minimálbérből sem vizes zsemlére (se) futja, ugyanis óránként 5 ezer forint üti az ebben a sávban dolgozókat.

Az osztrák munkavállalóknak sincs okuk panaszra, náluk ugyanis 38 nap éves szabadság jár a munkavállalók számára, átlagosan pedig 26,9 órát kell hetente dolgozniuk a fizetésükért. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég csalogató, akkor ebben a gyönyörű klasszikus zenéjéről és építészeti szépségeiről ismert országban van a világ egyik legjobb egészségügyi rendszere.

Ahol rengeteg munkalehetőség vár ránk

Természetesen munkát találni egy idegen országban nem megy csettintésre. Ha már csak abba belegondolunk, hogy milyen nehéz sokszor itthon is egy rendes munkahelyet kifogni, akkor ezt az embert próbáló helyzetet szorozzuk meg öttel, és megkapjuk azt, hogy milyen nagy kihívás egy idegen országban találni egy olyan helyet, ahol megbecsült munkavállalóként tekintenek ránk.

Azonban, ha nem csak a ránk mosolygó „nagy szerencsében” szeretnénk bízni, hanem tényleg egy olyan országot keresünk, ahol több lehetőség közül válogathatunk, akkor érdemes Katar, Svédország, Svájc és Hong Kong között választanunk.

Ezeket az országokat ugyanis dinamikus gazdaságuk miatt a munkalehetőségek négy legjobb országaként tartják számon.

Katar gyorsan növekvő gazdasága megnyitotta az ajtót az építőipari, a pénzügyi és az energetikai állások előtt, így hát rengeteg nemzetközi tehetség érkezik a térségébe szerencsét próbálni. Általában pedig sikerrel is járnak, ugyanis az ország elképesztően alacsony, 0,1 százalékos munkanélküliségi rátával büszkélkedhet.

Svédország, csakúgy mint Spanyolország, Franciaország vagy Ausztria, a munka és a magánélet jó egyensúlyáról ismert ország. Ráadásul kiváló munkalehetőségeket kínálnak technológiai, egészségügyi vagy mérnöki területen. A jelenleg kapós munkakörök közé tartozik a gyártás, az értékesítés, az IT és a logisztika. Így hát nem is csoda, hogy évente sereglenek ide a szakemberek, akik dinamikus munkakörnyezetet keresnek egy befogadó országban.

Svájc egy globális pénzügyi központ, amely kivételes munkalehetőségeket kínál banki és pénzügyi területen. A magas életminőségéről és ízletes csokoládéjáról híres ország csak úgy vonzza hát a képzett, ambiciózus szakembereket.

Gyönyörű tájak, magas életminőség és finom csokoládé: ez Svájc! (Fotó: Getty Images)

Gyönyörű tájak, magas életminőség és finom csokoládé: ez Svájc! (Fotó: Getty Images)

Bár elsőre sokkoló hatással bírhat, ha az ember kis országunkból Hong Kongba költözik, ugyanis egy hosszú repülőút választja majd el őt a családjától és a barátaitól, mégis érdemes megfontolni az odaköltözést, ugyanis rengeteg munkakör van a pénzügy, a kereskedelem és a technológia területén. Ráadásul az a kulturális plusz, amit megtapasztalhat itt az ember, csak hozzáad majd a bátor, új életet kezdő munkavállaló személyiségéhez.

Ahol a legmagasabb az életszínvonal

Minden egyes alkalommal, amikor betettem a lábamat egy északi országba, azonnal lenyűgözött az az életszínvonal, ahogyan ott élnek. Valamilyen egészen különös módon látszik az embereken, hogy nekik nem kell aggódniuk a havi betevőjük miatt, sőt, még arra is marad pénzük, hogy menő autókkal járjanak és csinos kis házakban lakjanak. Amikor Norvégia utcáin sétáltam, szinte irigykedve kukucskáltam be a függöny nélküli otthonokba, és gondolkoztam el azon, hogy vajon milyen érzés lehet az anyagi biztonság tudatával élni. Így hát, nem lepett meg, hogy Norvégia felkerült a legmagasabb életszínvonalon élő országok listájára, Finnország, Írország és Hollandia mellett.

Jómagam is végigsétáltam már Stavanger utcáin és el kell mondjam: elfogadnék ebben az utcában egy házat! (Fotó: Getty Images)

Jómagam is végigsétáltam már Stavanger utcáin és el kell mondjam: elfogadnék ebben az utcában egy házat (Fotó: Getty Images)

Mindez egyébként annyit jelent, hogy ezek az országok kiemelkedő pontszámokat kaptak az emberi jogok, a demokrácia, a gazdaság erejük és az egészségügyi ellátásaik tekintetében. Ha pedig a munkánk mellett fontosnak tartjuk ezeket a szempontokat is, akkor érdemes északabbra venni az irányt.

Ahol a legnagyobb móka fiatalnak lenni

Bár már Aradszky László dala is leszögezte, hogy nem csak a húszéveseké a világ, mégis, ha fiatalon vágunk bele a költözésbe, akkor érdemes egy olyan országot felkeresnünk, ahol nem csak egy-két kósza boci vesz minket körbe a választott településünkön, hanem esélyünk adódik új embereket is megismerni. Mivel én már elmúltam 20 éves, így állíthatom, semmi baj sincs azzal, ha az ember később a bocikat választja, ez esetben költözzön az Azori-szigetekre.

No, de vissza az eredeti témához. Tehát: ha fiatalok vagyunk, vagy fiatalnak érezzük magunkat, akkor nem gond, ha költözés után egy olyan helyre is vágyunk, ahol tudunk tanulni, bulizni és szocializálódni. Ez esetben azonban Dánia, Ausztrália vagy Costa Rica lehet számunkra az ideális választás.

Ki ne találkozna egy olyan modern, mesés, lüktető városban a barátaival, mint Koppenhága? (Fotó: Getty Images)

Ki ne találkozna egy olyan modern, mesés, lüktető városban a barátaival, mint Koppenhága? (Fotó: Getty Images)

Hogy miért? Amellett, hogy Dániát egy szórakoztató és rendkívül biztonságos országként tartják számon, ideális választás lehet a fiatalok számára ingyenes felsőoktatási lehetősége miatt. Ráadásul az emberek többsége nagyon környezettudatos, így a kerékpározás szerelmesei is hamar barátokra lelhetnek.

Bár Ausztrália első hallásra épp olyan messzinek tűnhet, mint Hong Kong, mégis, aki bevállalja, hogy ide költözzön, az valószínűleg vissza sem akar majd nézni a földi paradicsom szépségű országból. (Kivéve, ha nem lát egyszer a lakásában egy kígyót vagy egy madárpókot.) Sydney és Melbourne rengeteg lehetőséget kínál a szórakozni vágyóknak, de az ország tengerpartjain is csak úgy nyüzsög az élet! További előny, hogy az ország ingyenes egészségügyi ellátást biztosít minden lakójának.

Costa Rica kormánya programjukban a nyugdíjakra, az egészségügyre és az oktatásra összpontosít, ugyanis céljuk, hogy az ott élő generációk boldogan és elégedetten éljenek. A hely lenyűgöző látványa, a gyönyörű időjárás és a hosszabb várható élettartam révén nem csoda, hogy a fiatal Costa Rica-iak nem tudják abbahagyni a mosolygást!

Ahol a legnagyobb biztonságban vagy

Izlandot már sorozatban tizennegyedik éve a világ legbiztonságosabb országa közé sorolja a Global Peace Index. A 23 mutató alapján 162 országot megelőzve Izland a jólét, a szociális jólét, az oktatás és az igazságszolgáltatás tekintetében egyaránt magas pontszámot ért el. Így hát, aki hajlamos a metrón felejteni a retiküljét, az mindenképpen költözzön Izlandra!

Izlandon sem kell attól tartanunk, hogy nagyon hangos lesz a szomszéd. (Fotó: Getty Images)

Izlandon sem kell attól tartanunk, hogy nagyon hangos lesz a szomszéd. (Fotó: Getty Images)

Bár az előbb felsorolt országok egytől-egyig varázslatos lehetőségekkel kecsegtetnek, mielőtt ténylegesen úgy döntenénk, hogy ideje elköltözni Magyarországról ne feledjük, hogy bárhová is megyünk, egy ember mindig velünk lesz, ez pedig önmagunk. Ha tehát a belső elégedetlenségünk nem csak abból fakad, hogy itthon kicsit nehéz, és tenni kell azért, hogy az ember élni tudjon, akkor érdemes tovább állnunk.

De ha visszük magukkal a sebeinket és a feldolgozatlan sérelmekkel teli puttonyainkat, akkor egy bizonyos idő után hamar ugyanazokkal a problémákkal találhatjuk szembe magunkat, mint itthon, azzal megspékelve, hogy egy idegen országban vagyunk, valamint a családunk és a barátaink sincsenek mellettünk. Mert az élet mindenhol küzdelem és néha mindenkinek nehéz. A különbség azonban annyi, hogy mi magunk hogyan reagálunk rájuk.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top