nlc.hu
Aktuális
Korai cukorfogyasztás összefüggése a kettes típusú diabétesszel.

Eddig ismeretlen összefüggés derült ki a cukor fogyasztással kapcsolatban

Csökken a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélye, ha első éveinkben csak kevés cukrot fogyasztunk.

A cukor elsősorban az anyagcsere folyamatokat befolyásolja rossz irányban, ezzel veszélyeztetve egészségünket. Ismeretes: a túl sok hozzáadott cukor különösen rossz hatással lehet a fejlődő szervezetre, úgy az anyaméhben, mint a szoptatás idején. A Gizmodo egy hosszú távú hatásokat vizsgáló kutatásról szóló cikke Tadeja Gracner, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatójának szellemes módszerét ismertette. Azt a történelmi tényt használták fel a kettes típusú diabétesz kialakulásának vizsgálatára, hogy a második világháború idején majd egészen 1953-ig az

édes ételek és az édességek jegyre voltak

kaphatók Nagy-Britanniában. Korlátozva volt tehát, hogy egy lakos mennyit fogyaszthat ezekből.

Eddig ismeretlen összefüggés derült ki a cukor fogyasztással kapcsolatban

1953-ban az emberek cukorfogyasztása egy csapásra csaknem megduplázódott. A brit lakosság egészségi állapotát hosszú távon követő UK Biobankben található adatok birtokában a kutatók összevetették azoknak az embereknek az egészségi állapotát, akik

közvetlenül a korlátozás előtt fogantak, azokéval, akik utána.

A korlátozás idején születő személyeknél jóval kisebb volt a kettes típusú diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik közvetlenül utána jöttek a világra. A kora életkorban történő alacsonyabb cukorbevitel ötödével csökkentette a magas vérnyomás, és 35 százalékkal a cukorbetegség kockázatát – írja a hvg. A tanulmány szerint a kockázat

egyharmada az anyaméhben történő kitettség

függvénye. Az új vizsgálat hozzájárul annak feltárásához, hogy mely életszakaszban legkárosabb a cukor fogyasztása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top