A cukor elsősorban az anyagcsere folyamatokat befolyásolja rossz irányban, ezzel veszélyeztetve egészségünket. Ismeretes: a túl sok hozzáadott cukor különösen rossz hatással lehet a fejlődő szervezetre, úgy az anyaméhben, mint a szoptatás idején. A Gizmodo egy hosszú távú hatásokat vizsgáló kutatásról szóló cikke Tadeja Gracner, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatójának szellemes módszerét ismertette. Azt a történelmi tényt használták fel a kettes típusú diabétesz kialakulásának vizsgálatára, hogy a második világháború idején majd egészen 1953-ig az
édes ételek és az édességek jegyre voltak
kaphatók Nagy-Britanniában. Korlátozva volt tehát, hogy egy lakos mennyit fogyaszthat ezekből.
1953-ban az emberek cukorfogyasztása egy csapásra csaknem megduplázódott. A brit lakosság egészségi állapotát hosszú távon követő UK Biobankben található adatok birtokában a kutatók összevetették azoknak az embereknek az egészségi állapotát, akik
közvetlenül a korlátozás előtt fogantak, azokéval, akik utána.
A korlátozás idején születő személyeknél jóval kisebb volt a kettes típusú diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik közvetlenül utána jöttek a világra. A kora életkorban történő alacsonyabb cukorbevitel ötödével csökkentette a magas vérnyomás, és 35 százalékkal a cukorbetegség kockázatát – írja a hvg. A tanulmány szerint a kockázat
egyharmada az anyaméhben történő kitettség
függvénye. Az új vizsgálat hozzájárul annak feltárásához, hogy mely életszakaszban legkárosabb a cukor fogyasztása.