Gyerekkoromban nem szerettem a szaloncukrot. Végtelenül csalódott voltam, hiszen vajkaramellás, kókuszos és zselés verziókból lehetett választani, én pedig egyiknek sem voltam nagy rajongója. Nem úgy a habkarikának, azt csak miattam kellett megvennie a szüleimnek. Azonban a harmincas éveim közepén kezdtem újra megismerkedni a szaloncukrokkal. Köszönhető volt ez annak, hogy sokkal különlegesebb ízek jelentek meg a piacon, főleg a Stühmer kínálatában. Most pedig le is teszteltem néhányat, segítségül hívtam a szomszédomat Tamarát is!
Piemonti mogyorós (Mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé, egész mogyoróval és grillázsos fehércsokis réteggel.) 10/10
Képzeld el a LEGFINOMABB mogyorós csokit, amiben minden hozzávaló minőségi. Külön élvezetes, hogy míg a csoki lágyan olvad az ember szájában, addig a roppanós grillázs és mogyoró újabb élményt nyújt. Ilyennek kellene lennie, minden ünnepi csokinak!
Eszterházy (Tejszínes krémmel töltött, diós-mandulamarcipán, fehércsokoládéval mártva.) 10/10
“Na jó, nem hiszem, hogy ennél lesz finomabb” – hagyta el a számát az első harapás után. Ha olyan mandulás szaloncukrot keresel, ami egyben krémes is, akkor ez az igazán tökéletes választás. A dió és a mandula pedig olyan tökéletes összhangot képez, hogy nálam bizony ez a szaloncukor lett a győztes!
Zselés (Különféle gyümölcszselék étcsokoládéba mártva.) 10/8
Annyira nehezen vettem rá magam arra, hogy ismét beleharapjak egy zselés szaloncukorba, mert szeretem én a retrót, de nem ebből. A Stümher étcsokiba mártotta a különböző ízű zseléket, így pedig nem azt a brutál édes desszertet kapja az ember, mint 30 évvel ezelőtt. Jár a piros pont. És bizony ez nem osztott meg minket! Bár Tamara is nagy retró rajongó, ő is inkább ezt venné le a polcról.
Marcika (Mandulamarcipán és tejcsokoládékrém tejcsokoládéval mártva.) 10/9
Azoknak, akiknek a marcipán a gyengéje, nem csak az Eszterházyt és a sima Marcipánt ajánlom, hanem a Marcikát is! Ezt elneveztem a mandulás-marcipános szaloncukrok új generációjának. De azért nem árt felkészülni, mert itt aztán jó magas az édességszint.
Szilvas betyár (Aszalt szilva boros csokoládékrémmel étcsokoládéval mártva.) 10/7
A tesztelés során ezt vártuk a legjobban. Tény, hogy itt bizony a szilva/bor dominál, az étcsokoládé csak egy lágy kísérő az egész desszertben. Inkább azoknak ajánlom, akik kerülik az édes szaloncukrot, és levezetnék a karácsonyi stresszt valamivel…
Epres (Eper krémmel töltött fehércsokoládé.) 10/7
Ezt bizony nemcsak karácsonyfára akaszthatjuk, hanem egy téli esküvő köszöntő bonbonja is lehet! “Kicsit olyan, mintha Barbie-t felkérték volna, hogy tervezzen egy szaloncukor különlegességet” – mondta a szomszéd, de gyorsan azt is hozzátette, hogy bejön neki. Nekem sajnos nagyon sok az édessége.
Kókusz (Kókuszos krém, tejcsokoládéba töltve édesítőszerrel!) 10/8
Emlékszel még a régi Autós szelet kókuszos textúrájára? Na, azt felejtsd el! Ebben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukorban, igazi kókuszkrémet kapunk, ha beleharapunk. Így kell megreformálni a 80-as évek egyik kedvencét!
Éttrüffel (Csokoládékrémmel töltött étcsokoládé édesítőszerrel.) 10/6
Szintén olyan szaloncukor, ami hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Ha semmire másra nem vágysz csak csokira, akkor felesleges is mást keresned. Nekem sajnos ez kissé unalmas volt, mondjuk a maradék három darabot a szomszédom mind elvitte.
Birspálinkás (Birsalma pálinkás étcsokoládé szaloncukor.) 10/8
Istenien üt. De nem úgy, hogy aztán képtelenek leszünk felrakni a díszeket a fára. Éppen csak annyira, hogy az ember megérezze a pálinka jelenlétét.
Ropogós pisztácia (Ropogós pisztáciás desszert karácsonyi köntösben!) 10/9
Hisztis vagyok a pisztáciára. Nekem a pisztácia sós. Nem eszem fagyiban, édességben. “De ezt ki kell próbálnod” – mondták a lányok még a szerkesztőségben, mert valamiért mindenki ezt kóstolta meg először. Szóval hazaérve kicsit variáltam. Kibontottam egy “sima” pisztáciás krémmel töltött verziót, és a 2024-ben debütáló ropogós pisztáciát. A különbséget zongorázni lehetne. A ropogós nem annyira édes, tényleg érezni a pisztáciát, szóval korai volt ítélkezni.
Bár ez csak egy 10-es lista, a teljesség igénye nélkül a Stühmer felhozatalában van még málnás panna cottás, meggyes-mákos, ropogós pekándiás, és szicíliai pisztáciás szaloncukor is. Aki a hozzáadott cukrot nem tartalmazó terméket keres, az az éttrüffel, kókusz, meggy, mogyorókrém, narancskrém ízű szaloncukorból választhat.
„Szeretem az olyan dolgokat, amik kitűnnek a tömegből, amik nem csak egy a sok közül. A Stühmer abszolút ilyen márka! Fura ezt egy csokira mondani, de “személyisége van”, érzed attól a pillanattól kezdve, hogy megfogod a csomagolást és akkor is, amikor elfogyasztod! Tartva a tradíciókat, de haladva a korral odafigyel a fogyasztókra és arra, hogy a legmagasabb minőséget adja!”
(Törőcsik Dániel, tetoválóművész, influenszer)