nlc.hu
Aktuális
Szigorít a kormány: így változik egyes tejtermékek megnevezése

Szigorít a kormány: így változik egyes tejtermékek megnevezése, új szabályok jönnek a boltokban

Komoly változások léphetnek életbe a boltokban a tejtermékeket illetően, az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását.

A kormány honlapján elérhető javasolt változtatások többek között szigorítják a kecskesajt és tejalapú italok megnevezésére vonatkozó szabályokat – írja az Agroinform

Fotó: Unsplash

A „kecskesajt” megnevezés például csak abban az esetben szerepelhet majd egy terméken, ha az 100%-ban kecsketejből készült, míg a tejalapú italok esetében a víz hozzáadásával készült, 70%-nál kisebb tejtartalmú termékek nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben.

A javaslat emellett több változtatást is tartalmaz: A „félzsíros tej” elnevezése is pontosabbá válik: csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést. A tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagokat nem lehet alkalmazni. A kakaós és karamellás tej esetében tilos lesz a színezékek használata, és szigorodni fog a laktózmentes tejtermékek címkézése is: a maradék laktóztartalmat a termékeken „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.

A rendelettervezet kitér a füstölt ízre és az ízesítő anyagokra is – hívja fel a lap a figyelmet. Az új szabályozás előírásai szerint csak abban az esetben lehet „füstölt” ízt feltüntetni, ha az valóban a füstölési eljárás során keletkezett, elkerülve ezzel a fogyasztók megtévesztését. A javaslatban szerepel az ízesítő anyagok pontosabb meghatározása is, annak érdekében, hogy a termékek címkézése egyértelműen jelezze az összetevőket.

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top