
Mintha magát erdei szamócának álcázná az indiai díszeper, amely inváziós fajként agresszíven terjed kertekben és településközeli erdőkben – figyelmeztet a veol.hu. Az erdei szamócázás csak azoknak ajánlható, akik tudják, mi a különbség külsőre a földhöz közel termő eper és veszélyes rokona között.
Az indiai díszeper – amely dísznövényként került hazánkba is, de kivadult – nem igazi szamóca, gyümölcse csak kicsit hasonlít a szamócáéra. A termése nem jó ízű, nem is ajánlott megenni.
Így ismerheted fel az indiai díszepret (más néven: indiai szamócát)!
- A virága sárga színű.
- A piros termése belül fehér vagy rózsaszín.
- Íztelen.
- Jellegzetesen felfelé áll.
- A termésének a felülete a magvaktól jellegzetesen rücskös.
Az indiaiszamóca gyomorproblémákat, veszélyes allergiás reakciókat okozhat. Nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén akár súlyos, mérgezéses tünetek is felléphetnek.
Fotókon a veszélyes indiai díszeper:




Így tárold helyesen az epret!
A leghosszabb eltarthatóság érdekében a legjobb, ha az epret hűtve tárolod, lehetőleg zárt csomagolásban. Ügyelj arra is, hogy az eper ne legyen nedves! A biztonság kedvéért egy darab konyhai papírtörlőt is tehetsz a tárolóedény aljára. Gyümölcstálra csak akkor helyezd az epret, ha hamarosan fogyasztani szeretnéd! A más gyümölcsökkel való érintkezés ugyanis felgyorsíthatja az érési folyamatot, emiatt pedig akár egy napon belül is megromolhat az eper. A leghosszabb eltarthatóságot úgy érheted el, ha lefagyasztod az epret, így akár hónapokra is eltárolhatod.
Kiemelt fotó: Getty Images