
Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej), amelynek keretében Répcelakon bezárja ömlesztettsajt-gyártó üzemét, Veszprémben viszont tovább erősíti a gyártást – közölte a cég az MTI-vel. Az átszervezéseket azért hajtják végre még ebben az évben, hogy biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát – indokolták a vállalatnál.
A répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet – amely körülbelül 160 dolgozót érint – várhatóan 2025 végéig bezárják. A munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát. Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak, illetve mindent megtesznek azért, hogy az érintettek minél előbb új munkahelyet találjanak.
A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy növelhessék a hatékonyságot – magyarázták a cégnél. A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható. A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át.
A társaság egyik legfontosabb márkája a Medve sajt, amit egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes hozott Magyarországra 1925-ben, és gyártotta répcelaki üzemében. A répcelaki gyár 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat üzemegysége volt, 1995-ben vásárolta meg a Pannontej Rt., amely jelenleg francia tulajdonban, Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. néven működik.
A Savencia leszögezte: elkötelezett marad a magyar piac és a helyi gyártás iránt; célja, hogy hosszú távon is biztosítsa olyan meghatározó márkák hazai jelenlétét, mint a Medve vagy a Karaván. A termékek minősége és megjelenése változatlan marad, a fogyasztók továbbra is megtalálják azokat a magyarországi üzletek polcain – nyugtatta meg a cég a sajtimádókat.
Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel sajtot
Miért érdemes rendszeresen sajtot fogyasztani?
- Kalciumbevitel: Körülbelül 40 gramm cheddar sajt képes fedezni a napi szükségletünk egyharmadát, hiszen körülbelül 300 milligramm kalciumot tartalmaz. Ezzel pedig a sajtok hozzájárulhatnak az erős és egészséges csontokhoz, illetve fogakhoz, de a vérkeringésnek is jót tehetnek.
- Jót tesz a gyomornak: Egyes sajtok – például a svájci, a cheddar, a gouda, az edami – bővelkednek probiotikumokban, ami miatt érdemes az étrendre tűzni a sajtok fogyasztását.
- Egészséges szájüreg: A probiotikumok a szájüregben is kifejtik hatásukat. Pozitívan befolyásolják ugyanis a nyálban lévő baktériumok és immunológiai vegyületek minőségét. Ráadásul a nyálképződést is elősegítik.
Kiemelt fotó forrása: Instagram / @medvesajtom