Gasztro

90 éve esszük a Medve sajtot, meglepetéssel ünnepelnek

90 éves a Medve sajt, a régi szép időkre emlékeztető csomagolást találtak ki.

1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje, és így 1930-ban megszületett a minőségi nagy lyukú sajtból készülő Medve sajt – emlékeztet a cég közleménye.

A siker olyan nagy volt, hogy a 1930-as években az üzem termékeik több mint 10 százalékát külföldre szállította. A gazdasági világválság később a Medvét is elérte, de a márka továbbra is népszerű maradt. 1937-ben már napi 50 ezer liter tejet dolgoztak fel.

A Medve sajt régi csomagolása

A Medve sajt régi csomagolása (Forrás: Medve sajt Flickr)

A háború alatt több csapás is érte a családot. Stauffer Frigyes elhunyt, a gyárat hadiüzemmé nyilvánították. A család 1945-ben el is hagyta az országot, az üzemet végül a háború után 1948-ban államosították. Ezt követően rendre megjelentek olyan hírek, miszerint hamarosan újra kapható lesz a népszerű és kiváló minőségéről ismert Medve sajt. A márkanév védettsége miatt 1958-ban azonban alternatív néven, „Mackó” változatban került vissza a polcokra. Medve néven 1967-től lehet kapni újra a sajtot.

Megszületésének kilencvenedik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék. Ez így fog kinézni:

A Medve sajt régi-új csomagolása

A Medve sajt régi-új csomagolása (Forrás: Medve sajt Flickr)

Még több sajt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top