Aktuális

Szabadulni próbál véres múltjától a CIA első lehetséges igazgatónője

Korábban a hírszerző ügynökség egyik titkos börtönét felügyelte, ahol kegyetlen kínzásokkal próbálták vallatni a foglyokat. Kinevezését még nem hagyták jóvá, múltja miatt pedig nem kizárt, hogy nem is fogják.

Donald Trump amerikai elnöknek azután kellett új embert jelölnie a CIA élére, hogy Mike Pompeót külügyminiszternek nevezte ki a tisztet eddig betöltő Rex Tillerson kirúgása után. Választása a 61 éves Gina Haspelre esett, akiről kedden a Fehér Ház kertjében többek között azt mondta a riportereknek, hogy „kiváló ember, akit remekül megismertem”.

Gina Haspel több mint három évtizedet töltött a CIA alkalmazottjaként (Fotó: cia.gov)

Gina Haspel 33 évet töltött a CIA kötelékében. Nagyjából egy évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után nevezték ki a thaiföldi, „Cat’s Eye” kódnevű titkos börtön vezetőjének. Ilyen minőségében jelen volt legalább egy gyanúsított kínzásakor, amelynek során a szimulált fulladás (waterboarding) nevű technikát alkalmazták. A Slate.com értesülései szerint pedig közreműködött egy korábbi gyanúsított, Abu Zubaydah kínzását ábrázoló videófelvételek megsemmisítésében. A férfit nem kevesebb, mint 83 alkalommal vetették alá a kínzásnak.

Mindez persze valószínűleg csak imponált Donald Trumpnak, aki már amerikai elnöki minőségében, a CNN-nek adott interjúja során kerek perec kijelentette, hogy szerinte a rabok kínzása igenis működőképes megoldás. Mindezt annak ellenére, hogy tudományos kutatások is bizonyítják ennek ellenkezőjét.

Gina Haspelnek ezért most alaposan fel van adva a lecke, hogy meggyőzze az amerikai kongresszus tagjait, hogy ő a jó választás a posztra. A CNN értesülései szerint Trump kormányában és a republikánus pártban is elhangzottak olyan vélemények, amelyek szerint Haspel a múltja miatt nem biztos, hogy jól szerepel majd kongresszusi meghallgatásán.
A kínzásokkal kapcsolatban korábban tagadta, hogy köze lett volna a CIA felvételeinek megsemmisítéséhez, emellett azzal védekezett, hogy a 9/11-es terrortámadás után a CIA kihallgatással kapcsolatos hozzáállása merőben eltért a mostanitól.

Kétségtelen, hogy a CIA első női vezetőjeként történelmet írna, azonban ehhez a republikánusok mellett legalább egy-két demokrata szenátor támogatására is szükség lenne. Republikánus források szerint egyelőre azonban még nem tűnik úgy, hogy veszélyben lenne a pozíciója, ugyanis több mérsékelt demokrata – főleg olyanok, akiknek ősszel meg kell mérkőzniük az időközi választásokon – jelezte, hogy nyitott Haspel támogatására.

Kemény szavazásra lehet számítani az üggyel kapcsolatban, mivel a republikánus Rand Paul már jelezte, hogy ellenzi az exkém kinevezését. Mivel a kínzás ellen erélyesen fellépő John McCain arizonai szenátor daganatos betegsége miatt orvosi kezelés alatt áll, nem fog tudni részt venni a voksoláson. A szenátus többségi frakcióját vezető republikánus Mitch McConnell állítólag már jelezte az elnök felé, hogy a jelenlegi politikai környezetben kifejezetten nehéz lehet majd meggyőzni a törvényhozókat Haspel támogatásáról, főleg, hogy az időközi választások is egyre közelednek.

A várható nehézségek hatására Trump néhány szövetségese és tanácsadója azt fontolgatja, hogy egy másik, kevésbé problémás jelölttel kellene nekifutni a meghallgatásnak. A CNN úgy értesült, hogy miután az amerikai elnök bejelentette Haspel jelölését, összeült a nemzetbiztonsági tanács, ahol alternatív jelöltek is szóba kerültek, arra az esetre, ha Trump jelöltje elbukna. A Fehér Ház azonban egyelőre még gondolni sem akar ilyesmire. Ryan Trapani, a CIA szóvivője pedig egy nemrég kiadott közleményben azt írta Haspelről, hogy „ő az egyik legfelkészültebb ember, akit a CIA igazgatói posztjára jelölhetnek”. Az ügynökség múlt pénteken egy 15 tweetből álló üzenetlánccal is igyekezett megmutatni, hogy Donald Trump jelöltje mögött állnak.

„A szenátusi meghallgatási folyamat során az amerikai közvélemény most először ismerheti meg Haspelt” – írta Trapani. „Amikor pedig ez megtörténik, bízunk benne, hogy az amerikaiak büszkék lesznek a CIA új igazgatójára.”

Mark Warner virginiai demokrata szenátor, a szeántus hírszerzési bizottságának alelnöke nemrég azt mondta, nyitott Haspel kinevezésére. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy Haspel még tavaly, amikor a CIA igazgatóhelyettesi posztjára kinevezték, azt mondta, hogy a fulladást szimuláló kínzási módszer ma már elfogadhatatlan a hatályos törvények szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top