Aktuális
Szponzorált tartalom

Ilyen ösztöndíjakra pályázhatsz a Szegedi Tudományegyetemen

Mielőtt jelentkezel egy egyetemre, érdemes arról is tájékozódnod, hogy milyen ösztöndíjakat kínál a kiszemelt iskola. Az ország egyik legnépszerűbb egyetemén, Szegeden például már a jelentkezéseddel is kereshetsz akár 120 ezer forintot, de vállalhatsz mentori munkát is és olyan komplex ösztöndíjrendszert alakítottak, ki, amely még azokon is segít, akik a Covid miatt kerültek szorult anyagi helyzetbe.

A Szegedi Tudományegyetem több módon is segíti a rászoruló vagy kiemelten tehetséges hallgatók tanulmányait. Amint az ország többi egyetemén, itt is elérhetők a klasszikus tanulmányi ösztöndíjak a nappali tagozatos, államilag támogatott alapképzésben résztvevő diákok számára éppúgy, mint a félévente adható tankönyv-és jegyzettámogatások és a hátrányos társadalmi vagy anyagi hátterű hallgatók támogatását célzó szociális ösztöndíjak. Ám ezeken felül még számos más, kifejezetten az Egyetem saját fejlesztésű ösztöndíjaira is pályázhatnak a szegedi egyetemisták. Ezekről kérdeztük Dr. Badó Attila professzort, a Szegedi Tudományegyetem központi ösztöndíjrendszerét működtető SZTE Junior Akadémia elnökét.

Egy ösztöndíj jelentős anyagi segítséget nyújthat a diákéveid alatt.  Mindenképpen érdemes utána nézned ezért még a felvételi beadása előtt, lesz-e a kiszemelt egyetemen olyan ösztöndíj, amire eséllyel pályázhatsz (fotó: profimedia.hu)

Egy ösztöndíj jelentős anyagi segítséget nyújthat a diákéveid alatt.  Mindenképpen érdemes utánanézned ezért még a felvételi beadása előtt, lesz-e a kiszemelt egyetemen olyan ösztöndíj, amire eséllyel pályázhatsz (Fotó: profimedia.hu)

A hagyományos ösztöndíjak körén túl mi az a plusz, amit a Szegedi Tudományegyetem az ösztöndíj programjaiban kínál a hallgatóinak?

A klasszikus ösztöndíjformákat – vagyis például a tanulmányi ösztöndíjat és a szociális ösztöndíjat – természetesen az SZTE is kínálja, de ezen felül működik nálunk kari- és összegyetemi szintű ösztöndíj-rendszer is. Ez utóbbit az SZTE Junior Akadémia koordinálja. Ez a szervezet olyan új ösztöndíjakat hozott létre a hallgatóinknak, mint például a Vállalati Ösztöndíjrendszer Program, amelynek keretében kisebb-nagyobb regionális vállalatok alapítanak ösztöndíjat, valamint az úgynevezett Kiválósági Lista, amely azoknak a hallgatóknak szól, akik a tanulmányi eredményeiken túl valamiben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – legyen az tudományos terület, sport vagy művészet. A Kiválósági Listán a diákokat besoroljuk különböző kategóriákba egy objektív kritériumrendszer alapján, és ennek alapján bronz, ezüst vagy arany fokozatú támogatottjai lesznek az ösztöndíjnak. További sajátossága ennek a programnak, hogy „Év Tehetsége” címeket is kihirdetünk különböző kategóriákban: amit a legmagasabb pontszámot elért hallgatók kaphatnak meg. Egy másik nagyon fontos ösztöndíjunk a Start Ösztöndíj, ami szintén több éve működik már.  Ennek lényege, hogy

az a jelentkező, aki a felvételi helyek között elsőként jelöli meg a SZTE-t, 40 és 120 ezer forint közötti összeget nyerhet el, ha fel is veszik a Szegedi Tudományegyetemre.

A fentieken túl még a középiskolásoknak is számos programot hirdetünk: például neves egyetemi és középiskolai tanárokkal érettségi felkészítő programot kínálunk, és akiket fel is veszünk az SZTE-re, azoknak a tandíját visszafizetjük ösztöndíj formájában. Hangsúlyozni szeretném, hogy az egyetemen belül a karoknak is van tehetséggondozó programja, és mind a 13 kar küzd azért, hogy saját ösztöndíjakat alapítson, és ezeket az ösztöndíjakat a hallgatók minden évben megpályázhassák.

Tavaly a járvány számos hallgató anyagi hátterét negatívan érintette, és ennek hatásai várhatóan az idei évben is érezhetők lesznek. Erre a helyzetre az ösztöndíjak vonatkozásában is tud reagálni az Egyetem?

Igen, az elmúlt évben kifejezetten a Covid-járvány kapcsán meghirdettük az Áthidaló Ösztöndíjat, amely azokat a hallgatókat támogatja, akik a pandémia miatt elvesztették az állásukat, és így nehezebben tudják finanszírozni az tanulmányaikat.

A Szegedi Tudományegyetemen nem csak a már ott tanuló hallgatók ösztönzésére és megsegítésére figyel, hanem az általános- és középiskolások valamint a leendő felvételizők támogatására is. Az Egyetem Tanítsunk Magyarországért (TM) nevű kezdeményezése például olyan mentorokká képzi ki az SZTE hallgatókat, akik havi 30 ezer forintos ösztöndíjért cserébe a megyében élő hátrányos helyzetű hetedikes diákoknak segítenek. A program pillanatok alatt népszerűvé vált, és ma már több mint háromszáz SZTE hallgató vesz benne részt. 

A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak a már ott tanuló hallgatók ösztönzésére és megsegítésére figyel, hanem az általános- és középiskolások valamint a leendő felvételizők támogatására is. Az Egyetem is részt vesz a Tanítsunk Magyarországért (TM) nevű országos programban, és olyan mentorokká képzi ki az SZTE hallgatókat, akik havi 30 ezer forintos ösztöndíjért cserébe a megyében élő hetedikes diákoknak segítenek. A program pillanatok alatt népszerűvé vált, és több mint hatszáz SZTE hallgató számára ad lehetőséget arra, hogy  ebben a szemeszterben mentorrá képezhessék magukat (Fotó: SZTE)

Az alapítói szándék szerint a Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjai inkább a hátrányból induló hallgatók támogatásra szolgálnak, vagy pedig a kiemelkedően teljesítő diákok kaphatják motivációként és jutalmazásként?

Dr. Badó Attila professzor, az SZTE Junior Akadémia elnöke:  "Az egyetemnek mind a 12 kara  sokat tesz azért, hogy saját ösztöndíjakat alapítson, és hogy ezeket minél több hallgató pályázhassa meg"

Dr. Badó Attila professzor, az SZTE Junior Akadémia elnöke:  „Az egyetemnek mind a 13 kara sokat tesz azért, hogy saját ösztöndíjakat alapítson, és hogy ezeket minél több hallgató pályázhassa meg”

Mindkét szándék megjelenik az ösztöndíjainkban, és úgy érzem, az Egyetem egészséges egyensúlyt tud tartani közöttük. Vannak ugyanis szociális jellegű ösztöndíjaink, amelyek kifejezetten azokat támogatják, akik a nehéz anyagi körülményeik miatt nem tudják finanszírozni a tanulmányaikat, és olyan ösztöndíjakat is működtetünk, amelyek a kimagasló teljesítményt díjazzák. A Kiválósági Lista ötvözi a kettőt, mert a hátrányos helyzetben lévő diákok külön kategóriában pályázhatnak, de itt számít a szociális helyzeten túl a teljesítményük is.

Körülbelül hány diák vesz részt a különféle ösztöndíjprogramokban az SZTE-n évente?

A Kiválósági ösztöndíjra például ezer feletti hallgató pályázik, akiknek körülbelül a 20 százaléka részesül végül ösztöndíjban. A Start Ösztöndíjnál, amire középiskolások pályáznak, évről-évre növekszik a létszám, itt 200 hallgató kap ösztöndíjat, és nagyjából ugyanaz az arány figyelhető meg a sikeres pályázók tekintetében, mint a Kiválósági ösztöndíjnál. Összegyetemi szinten több ezer hallgatóról beszélhetünk, akik a plusz teljesítményükért valamilyen díjazást kapnak.

Tapasztalatai szerint mennyire vannak tisztában a hallgatók az egyetemi ösztöndíj-lehetőségeikkel?

Tömegképzésről van szó, és ennek velejárója, hogy vannak hallgatók, akik nagyon elveszettek, és hiába lennének jogosultak egy ösztöndíjra, mégsem jutnak hozzá, mert nem kapnak róla információt, vagy nem érdeklődnek utána, vagy más okból nem pályáznak. Azt tapasztaljuk, hogy bármilyen módon kommunikáljuk a lehetőségeket, egy hallgatói réteg mindig tudomást szerez róla, míg egy másik réteg nem. Vannak, akik élelmesebbek, és szeretnek pályázni, másoknak pedig nem kelti fel az érdeklődését a lehetőség. De ahogy telnek az évek, és ismertebbé válik egy-egy ösztöndíj, úgy nő a pályázók száma is.

Kihez fordulhatnak felvilágosításért és segítségért az SZTE-n azok a hallgatók, akikhez a hivatalos tájékoztatás nem jut el, de szeretnének képbe kerülni az ösztöndíj-lehetőségeikkel kapcsolatban?

Ők felkereshetik a hallgatói önkormányzatokat, illetve az Egyetem központi szervezetéhez, az SZTE Junior Akadémiához, vagy a Pályázati Irodához is fordulhatnak tanácsért.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top