Aktuális

Mi a közös az érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? (x)

Erről mesélt nekünk Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete, és Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

Az indonéziai Szumátra volt az egyik első hely a világon, ahol nagyobb mennyiségben kezdtek el kávét termelni, és az innen származó testes, markáns és ízletes, kiváló minőségű kávé hamar híressé vált. A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah – azaz nedves hántolás – nevű eljárást. Ez a feldolgozási mód az Indonéz szigetvilág sajátossága, ám a helyi farmerek nem álltak itt meg! A whiskyk, borok és pezsgők által inspirálva elkezdtek kísérletezni a kávék érlelésével is.

Mi a közös az érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? (x)

„A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni. A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt 3 havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. Az indonéz érlelési módszer és az éveken át tartó gondos munka eredményeképpen kifejezetten különleges, komplex kávéprofil alakul ki. A kávérajongók egy komplex ízvilágú kávéra, mély, fűszeres, orientális ízjegyekre számíthatnak” – írta le Márkosi Balázs a kávékülönlegességet. Az indonéz kávéfarmokon kizárólag kézzel szüretelnek, a kávészemeket pedig a szárítás során többször is átválogatják, hogy csak a kifogástalanul egészséges, tökéletes szemeket dolgozzák fel.

Mi a közös az érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? (x)

A kézi szüretelés és a hosszú érlelés a tradicionális pezsgőkészítésnek is fontos eleme. Két-három év alatt egyre komplexebb, finomabb aromák és krémesebb buborékok alakulnak ki az italban. A minőségi pezsgők különleges íz- és illatjegyei minimum 1,5 év után kezdenek kialakulni, épp ezért a Kreinbachernél az előírt 9 hónap helyett minimum 18 hónap a palackos érlelés. „A Somló-hegyen fekvő szőlőterületeinket organikusan műveljük, a kézzel szüretelt szőlőfürtöket pedig gondosan válogatjuk, hiszen a kifogástalan alapanyag a jó alapbor kulcsa. A Kreinbacher pezsgők érlelése 18−36 hónapon át tart, ennek köszönhetőek a finom, összetett aromák és az egyre selymesebb, krémesebb buborékok” – árulta el Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

Mi a közös az érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? (x)

A Nespresso Master Origins kávék révén a kávérajongók akár saját otthonukban is megismerhetik a már-már művészi kávéfeldolgozási módszer eredményét, a Master Origins Aged Sumatra kapszulát. A kávé pörkölt karakterrel és kakaós, fűszeres ízjegyekkel rendelkezik, amelyet az idő tett még nemesebbé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top