Aktuális
Szponzorált tartalom

Karácsonyi ajándékok az internetről: ezekre figyelj, ha rendelsz, hogy ne járj pórul!

Nem áll jól a ruha, nem jó a mérete, vagy nem olyan a színe, mint a neten? Megsérült a csomag, de a termék is? Ezt teheted, ha online vásárolsz, és nem felel meg az, amit kaptál!

Az online vásárlás egyszerű, kényelmes és sokszor olcsóbb, mintha a boltokban vennénk meg ugyanazt a terméket. De a hátránya is megvan: sokszor megesik, hogy a valóság nem passzol a képen látottakkal és az elképzeléseinkkel. Mit tehetünk akkor, ha vissza akarjuk kapni a pénzünket?

Egyre többen vásárolunk az interneten

Az idei első fél évben több mint 16 százalékkal nőtt a webshopok forgalma az egy évvel korábbihoz képest, különös tekintettel a fogyasztási cikkekre. A netes vásárlás számos előnye mellett hátránya is van: nem tudjuk felpróbálni a ruhákat, cipőket, nem látjuk, hogyan áll, milyen anyaga van, nyom-e a lábbeli, vagy milyen hangzása van valójában a kiválasztott hangrendszernek.

Az is előfordulhat, hogy a karácsonyra szánt ajándékok késve érkeznek meg, vagy ami rosszabb, sérülten. Az sem ritka, hogy a képen egészen másmilyennek tűnt, és a valóságban jóformán rá sem ismerünk arra, amit megrendeltünk, de a visszaküldéssel járó procedúrát sokan mégsem szeretnénk vállalni a sok rossz tapasztalat miatt. Amellett, hogy macerás, és sok időbe telik, attól is félünk, hogy hiába küldjük vissza az árut, nem kapjuk vissza a pénzünket.

Mikor küldhetjük vissza a termékeket?

Jó, ha tisztában vagy azzal, hogy ha online vásárolsz, létezik úgynevezett „gondolkodási idő”, ami a termék átvételétől számított 14 nap. Dr. Böröcz Helga közjegyző elmondása alapján ezen időszakon belül bármikor elállhatsz a vásárlási szándékodtól, és visszakérheted a pénzedet. Ez a két hét pont amiatt áll a rendelkezésesünkre, mert az interneten csak a képekre hagyatkozhatunk, így nem feltétlenül tudunk olyan döntést hozni, amivel a termék kézhezvétele után is elégedettek leszünk. De az is lehet, hogy határidőn túl érkezett meg a rendelésed, vagy időközben meggondoltad magad, vagy egyszerűen rájöttél: mégsincs szükséged az adott termékre. A közjegyző azt is kihangsúlyozza, hogy indokolnod sem kell:

A kézhezvételtől számított 14 napon belül nem kell megindokolnunk az elállást és a vételár visszatérítését. Sőt, azt sem kell megvárnunk, amíg megérkezik a rendelésünk, hiszen már a kiszállítás közötti időben is visszamondhatjuk a megrendelést.

Azt viszont fontos tudnod, hogy ha elállsz, akkor az elállás közlésétől számítva neked is 14 napod van arra, hogy visszaküldd a terméket, vagy átadd annak, akit ezzel az internetes áruház megbízott. Ha csak kibontottad, de nem használtad a terméket, akkor csak a visszaküldés költségét kell viselned – kivéve, ha az utóbbi alól a webáruház mentesít. Fontos, hogy ha nem használtad a terméket, akkor nem kell megtérítened az avulást (értékcsökkenést), nem kell elfogadnod az avulással csökkentett értéket!

Mikor nem állja meg a helyét a reklamációnk?

Dr. Böröcz Helga kiemeli, hogy az elállási jog nem vonatkozik minden egyes terméktípusra: kivételt képeznek például az élelmiszerek, a fogyasztó egyedi utasításai alapján legyártott termékek, a kibontott csomagolású higiéniai termékek, a fehérneműk, a CD/DVD-k, valamint a letöltött szoftverek. Sőt, a napjainkban elterjedt aukciós portálokon, apróhirdetéses oldalakon, közösségi médián keresztül magánszemélytől történő rendelésnél sem illet meg vásárlóként az elállási jog.

Általánosságban elmondható, hogy a webáruház nem köteles visszafizetni a vásárlás összegét az olyan esetekben, amelyekben nem tudja leellenőrizni, hogy a terméket használtuk-e. Ilyen például a kicsomagolt tusfürdő vagy a felbontott smink egy része.

Lényeges még, hogy ha nem érkezik meg időben a termék, de a webáruház határidőn belül feladta, akkor a futárcégnél tudsz reklamálni, ebben az esetben őket tudod felelősségre vonni. Éppen ezért, hogy megelőzd a kellemetlenségeket, nem árt, ha megnézed a szerződési feltételeket, hogy a terhelt időszakokban – amilyen az adventi és a karácsonyi időszak –, milyen szállítási feltételeket vállal a webáruház.

Mit tehetünk, ha nem kapjuk vissza a pénzünket?

Abban az esetben, ha elálltál a vásárlástól, akkor az online áruház a szándékod tudomására jutásától számított 14 napon belül vissza kell fizesse a vételárat számodra – ha készpénzben fizettél, akkor postán, ha kártyával, akkor a számládra történő utalással. Ha ez nem történik meg, és sem telefonon, sem írásban nem éred el az áruházat, vagy halogatják a kifizetést, akkor érdemes felkeresni egy közjegyzőt, ugyanis gyorsan pontot tehetsz az ügy végére. Pereskedés nélkül hozzájuthatsz a pénzedhez, ha a közjegyző fizetési meghagyást (FMH) küld a nem fizető webáruháznak. De nemcsak magyar, hanem az EU-n belül képviselettel rendelkező céggel szemben is van lehetőség fizetési meghagyásos eljárást indítani (ún. EU FMH).

A közjegyző kiemeli, hogy az eljárás ezen fázisában nem kell semmit sem bizonyítanod. A fizetési meghagyást a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül – elektronikus úton beadott kérelem esetén 3 munkanapon belül – bocsátja ki a közjegyző. Az elektronikus út abban az esetben kötelező, ha jogi képviselő (ügyvéd) jár el helyetted vagy cégként, esetleg más jogi személy nevében (pl. alapítvány, egyesület, egyház) vásároltál, és ekként kívánod a pénzt is visszaszerezni. Ebben az esetben kizárólag elektronikusan nyújthatod be a kérelmet.

Ha természetes személyként, azaz magánszemélyként bonyolítottad a vásárlást, akkor papíralapú vagy szóbeli kérelmet nyújthatsz be bármelyik közjegyzőhöz, aki 15 napon belül köteles azt elbírálni. A papíralapú FMH megindításához szükséges űrlapokat a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapjáról tudod letölteni, majd beadni a közjegyzőnek, aki elkészíti, és kiküldi a meghagyást. Dr. Böröcz Helga hozzáteszi:

Ha a kötelezett (azaz a címzett, például a webáruház üzemeltetője) átveszi az FMH-t, de a kézbesítéstől számított 15 napon belül nem reagál, vagy a tértivény „nem kereste”, esetleg „megtagadta” jelzéssel érkezik vissza, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. A jogerős fizetési meghagyás ugyanolyan hatállyal bír, mint egy jogerős bírósági ítélet. Ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, a követelés azonnal végrehajthatóvá válik. Ezután, ha kérelmezzük, a közjegyző elrendeli a végrehajtást, így akár néhány héten belül megkaphatjuk a pénzünket.

Az európai FMH esetében a különbség annyi, hogy a közjegyzőnek 30 nap áll a rendelkezésére, hogy kiküldje a meghagyást, majd a webáruház üzemeltetőjének – a kézbesítéstől számítva – szintén 30 napja van a reagálásra, fizetésre. Illetve az európai FMH kizárólag papíralapú kérelemmel kezdeményezhető, függetlenül attól, hogy a magad nevében, vagy például a céged, vagy más jogi személy nevében szeretnél igényt érvényesíteni. Ha a fizetési meghagyás kézbesítését követően a címzett vitatja a tartozást, azaz ellentmondással él, akkor a te döntéseden múlik, hogy továbbviszed-e az ügyet a bíróságra, polgári peres eljárásban. A közjegyző hozzáteszi, hogy maga a fizetési meghagyás kibocsátása is jelentősen növeli a fizetési hajlandóságot, sok esetben elég ahhoz, hogy visszakapd a pénzed.

Fizetési meghagyásos eljárást nem csupán webáruházakkal szemben lehet indítani, hanem munkáltatóval, magánszeméllyel szemben is feltéve, hogy az érvényesíteni kívánt összeg nem haladja meg a 30 millió forintot.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Vásárlás előtt célszerű leellenőrizned a webáruház megbízhatóságát, olvass utána, nézd meg, hol a székhelye, ki az üzemeltetője, mit írnak róla a fórumokon. Tájékozódj akár a jogsértő webáruházakat listázó adatbázisból és az online cégjegyzékben is. Fontos, hogy a vásárlási feltételeket is olvasd el: vagyis tudd, mire van/lesz lehetőséged, ha sérül a csomagolás, levásárolhatod-e majd az összeget, vagy visszatérítik. A rendelés során lehetőleg utánvéttel kérd a termékeket, így elkerülheted azt, hogy előre kifizesd azt az árut, ami esetleg később meg sem érkezik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top