Filmklub

Az 5 legjobb régi magyar film

Szereted rég letűnt korokat idéző fekete-fehér filmeket, és a magyar filmgyártásnak is nagy rajongója vagy? Összeszedtük az öt kedvenc régi magyar filmünket, amiket a Youtube-on is megnézhettek!

Meseautó (1934)

Igazi alapfilm a második világháború előtti aranyidőszakból, amit azóta már modern verzióban is élvezhettünk. Olyan nagy húzónevekkel, mint Gombaszögi Ella, Tolnay Klári, Törzs Jenő és persze a nagy és örök kedvenc, Kabos Gyula. A sztori habkönnyű, de fordulatos, élvezetes. Kovács Vera a dögös banki alkalmazott ajándékba megkapja álmai autóját, méghozzá Szűcs János vezérigazgató mesterkedésének hála, aki bónuszként magát is odaadja sofőrként. A főnökét személyesen nem ismerő Verának persze nincs más hátra, mint beleszeretni.

Egy szoknya, egy nadrág (1934)

Az Egy szoknya, egy nadrág szintén a magyar filmtörténet egyik nagy slágere, amiből ugyancsak elkészült 2005-ben egy újabb verzió. A Latabár Kálmán és Turay Ida örömteli kettőse garantált szórakozás, és persze a forgatókönyv is sokat segít ezen. Rengeteg izgalmas, váratlan fordulat, fekete(-fehér) humor, színházi berkekben szövődő szerelemmel, féltékenységgel, és egy hamis, meg egy nem hamis spanyol örökösnővel.

 
Hyppolit a lakáj (1931)

Csortos Gyula, Kabos Gyula, Jávor Pál, három olyan név, akikért önmagukban is érdemes leülni a tévé, netán laptop elé, de így egyben visszautasíthatatlan ajánlat. A történet imádnivaló, Schneider Mátyás fuvarozó újgazdagságuktól megrészegedett neje egy grófi lakájt szerződtet, a nagypolgári lét érdekében, és ezzel egy egész estét betöltő programot szerez azoknak a nézőknek, akik vevők az elsőrendű magyar filmvígjátékra.

 
Egy bolond százat csinál (1942)

Az író és rendező itt egyaránt Martonffy Emil, akinek egy olyan pezsgő, vidám filmet sikerült összehoznia, amit több mint hetven év elmúltával is szívesen nézünk meg. A sztori szerint két kirúgott alkalmi cimbora, egy főpincér és egy karmester álcázva magukat beülnek mulatni egykori munkahelyükre, egy mulatóba…És innentől a történet már filmtörténelem.

Köszönöm, hogy elgázolt (1935)

Turay Ida, Jávor Pál, Kabos Gyula mellé a szereplőgárdába befért még Páger Antal is. Nem csak a színészek, a történet is felejthetetlen a kor mozijának rajongói körében. Balázs Sándor nyugalmas vidéki autókázását egy patakban való fürdőzéssel szakítja meg, ám ezalatt a bárénekest játszó Páger Antal “elköti” az autót, majd hogyhogy nem, egy csinos földbirtokoslányt is elüt vele. A lány legnagyobb baja csupán annyi, hogy beleszeret, a többi bonyodalomért viszont kattintsatok a filmre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top