Életmód

Fogyókúra vattával, lufival és cérnával

A felesleges kilók ellen sokan sok mindent kipróbáltak már, s vannak, akik az extrém fogyókúráktól sem riadnak vissza: itt a vatta-, a féreg- és a levegődiéta.

Levegődiéta

A lehető legextrémebb diéta a levegő rágcsálása, pontosabban az étkezés imitálása. Akik ezt a trendet követik, azok rendesen megterítenek maguknak, feltálalják az ételt, majd ahelyett, hogy ténylegesen bejuttatnák a szervezetükbe, csak eljátsszák, hogy esznek. Állítólag már önmagában ezzel jól lehet lakni. Őrület!

Fogyókúra vattával, lufival és cérnával

 

Cérnabeültetés

Cérnabeültetésnek (angolul: catgut-embedding) nevezik az akupunktúra egy továbbfejlesztett változatát, amikor is a kezelőorvos akupunktúrás tű helyett sebészeti célokra kifejlesztett cérnát szúr a bőrszövet alá. A fonalat nem távolítják el; körülbelül három hét alatt felszívódik, de addig is folyamatosan ingerli a bőr alatti idegeket, vagyis hatása jóval tovább tart, mint a közismert akupunktúrás kezeléseknél használt tűké. A parányi cérnák beindítják a test energiaáramlását, így a szervezet öngyógyító mechanizmusát. S míg sokan a depressziójukat, gerincsérvüket és megannyi szervi betegségüket gyógyítják a különleges technikával, addig mások a cérnák segítségével szabadulnak meg a felesleges kilóktól. 

Diéta az orron át

Egy másik további fogyókúrás technika az úgynevezett K-E, vagyis ketogén enterális diéta, melynek lényege, hogy a fogyni vágyó páciens orrába egy vékony műanyag csövet vezetnek, aki 10 napon át kizárólag ezen keresztül táplálkozik, étrendje kimerül egy speciális – javarészt vizet és fehérjét tartalmazó – folyadékból, ami mindössze 800 kalóriás. A dolog egyetlen kellemetlen része az orrba vezetett kis szívószál, amit tíz napon keresztül kell „hordani”. 

Villadiéta

A levegőtáplálkozáshoz képest ez már egy fokkal emberibb módja a táplálkozásnak, lényege, hogy csak olyan ételeket szabad elfogyasztani, amiket villával lehet elkészíteni és megenni. Ebbe a műfajba persze nem tartozik bele az aprítás, vágás, kockázás, reszelés. Csak azt lehet megenni, ami villa segédletével lett elkészítve. Komoly kihívás.

Szilikonlufi a gyomorba

A veszélytelen fogyókúrák közé tartozik, és már évek óta alkalmazzák azokat a szilikonlufikat, amiket altatás nélkül, gasztroszkóppal juttatnak a testbe, és 500 ml folyadékkal töltik fel (a gyomor kapacitása 2 liter). A gyomorban felfújt lufi teltségérzetet ad, így már kevés ételtől is eltelik a diétázó. A ballont úgy tervezték, hogy hat hónapon keresztül a gyomorban maradjon, segítségével a testsúly tíz százalékától lehet megszabadulni. 

A hínár is segíthet

Szinte nincs olyan bizarr tápanyag, illetve növény a földön, melynek diétás hatását ne vizsgálták volna. Ide tartozik többek között a nátriumban gazdag hínár, ami ma már bizonyítottan diétás növény hírében áll. Például a hínáros szendvics fogyasztása hosszú órákra telítettségérzetet ad, aminek köszönhetően sokkal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe a nap folyamán, így hosszabb távon testsúlycsökkenést lehet elérni. 

Napi öt marék élelem

Az ötmarék-diéta lényege, hogy egy nap nem lehet többet enni öt marék ételnél. De persze nem mindegy, hogy miből áll ez az ötmaréknyi élelem. A cukros édesség tilos, ahogy a sós ételek is. Legjobb, ha halat, tengeri herkentyűket, illetve magokat, dióféléket nassol a diétázó. A lényeg a magas fehérjetartalmú étrenden van. 

Vattadiéta

Nagyon elszántnak kell ahhoz lenni, hogy valaki táplálék helyett vattával tömje meg a bendőjét, márpedig elszánt jelentkezőkből akad bőven. Van, aki szárazon nyeli le, mások vízbe vagy zselatinba mártják előtte. A diéta hosszú távon az emésztőrendszer halálához vezet.

Bélférgek segítik a fogyást

A legbizarrabb fogyókúra egyike, amikor a fogyást élősködőkkel oldják meg a fogyni vágyók. A technika Kínában elterjedt, ahol jellemzően a nők bélféregpetéket nyelnek le, amelyek aztán már a bélrendszerükben kikelnek, és az élősködők tevékenységének köszönhetően úgy képesek több kilót leadni, hogy ahhoz semmilyen plusz testmozgásra nincs szükségük. A drasztikus, rendkívül bizarr, és ráadásul az egészségre kifejezetten veszélyes fogyókúra népszerűségének oka, hogy a lányok így kívánják a munkaerőpiacon a pozícióikat erősíteni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top