Életmód

Az úszógumi jobb, mint a sörhas

Elhízott és elhízott között is van különbség, a sörhas például rosszabb, mint az úszógumi. Hogy miért?
A derékbőség a magasság fele alatt legyen!
A derékbőség a magasságod fele alatt legyen!

Az orvostudomány évtizedeken keresztül a testtömegindexre (BMI) támaszkodott, ha az egyes betegséges kialakulásának veszélyét akarta megsaccolni. A BMI azonban nem minden, a legújabb kutatási eredmények alapján például kiderül, egyáltalán nem mindegy, hogy a felesleges súlytömegek mely testrészen találhatók.

A testtömegindexnél sokkal fontosabban tartják az Oxford Brookes Egyetem kutatói a Height-to-Waist-Index-et, vagyis a testmagasság és a derékméret közötti arányokat. Feltevésüket egy 300 000 fő adatait vizsgáló vizsgálatsorozattal igazolták, melyből egyértelműen kiderült, hogy a testmagasság-derékbőség alapján pontosabban meg tudták jósolni a személyek cukorbetegség, magasvérnyomás- vagy szívbetegség-gyanúját. „Minden ember, aki a derékbőségét a testmagassága fele alatt tudja tartani, sokkal kisebb eséllyel lesz cukor- vagy épp szívbeteg” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Margaret Ashwell.

A kutatók hozzáteszik, egyáltalán nem mindegy, hogy a zsírtömegek a test mely részén helyezkednek el, azok ugyanis komolyan befolyásolják az anyagcserét. A hason elhelyezkedő zsír például sokkal több káros hormont bocsát ki, nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye, mint például a babahájként vagy úszógumiként emlegetett zsírrétegek tulajdonosainál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top