Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kedves Kicsibreki!
Érdeklődöm, hogy elkezdted-e a képzést, mik a tapasztalatok, milyen az órarend levelező képzésen, mennyire kötelező részt venni a konzultációkon?
köszi! 😊
Sziasztok!
Látom, hogy nem aktív a fórum évek óta, azért bátorkodom írni, hátha tudunk egy támogató kis közeget éleszteni.
Én idén jelentkeztem dietetikus szakirányra levelezőn. A siker érdekében májusban emelt érettségit fogok tenni.
Rengeteget böngészek, de mindig szívesen fogadok tanácsokat, szóval, kérlek, ha van tapasztalatod, oszd meg légyszi :)
Köszönöm!
Szia!
Én is erre a szakra jelentkeztem :)
Én reménykedtem benne (mivel a felvételi tájékoztatóban úgy volt), hogy munkanapon vagy a heti pihenőnapon lesz az oktatás... és az utóbbi miatt is mertem jelentkezni levelezősre. Jött a válasz, hogy felvettek, aminek szintén én is örültem.Írtam az egyetemnek egy központi email-re, hogy az órák mikor lennének és jött a válasz,hogy félévente 4x hétfőtől-péntekig. El is keseredtem teljesen mivel én is dolgozom, ezt munka mellett HÉTKÖZNAPI oktatással képtelenség elvégezni. Nem tudom milyen munkáltató aki ezt megengedi... Csak nem értem, hogy a felvételi tájékoztatóban miért van hétvége is?!
Remélem tudtam segíteni és Neked engedi a munkáltatód,hogy eljárj :)
Sziasztok!
Van itt valaki aki 2016-ban kezdeni részidős(levelező) képzésen?
Felvettek egészségügyi alapszervező szakra,aminek nagyon örülök:)
A baj "csak" annyi,hogy,mint nagyon sokan munka mellett csinálnám.Már van egy diplomám,de nem érzem teljesen jól magam benne,ezért választottam ezt a szakot..Január óta(mikor a jelentkezés volt) új munkakör van,sokkal több feladattal..
Szóval kellene látnom,hogy hogyan alakulnak a hetek,mennyi tárgy van,pontosan melyik hetekben kellene suliban lennem,mert ezt előre augusztusban a főnökömmel meg kell beszélni.
A honlapon azonban hiába keresem:(
Tud esetleg valaki segíteni?
Szia Anett, http://www.se-etk.hu/ ezen belül hirdetőtáblák, és ezen belül diet, úgy tudod megnézni az órarendet.
Dorothea azért írta, hogy nem lehet dolgozni mellette, mert 3-4 konzultációs hét van ami hétfőtől péntekig, reggeltől estig....
A hiányzás is necces, mert magad alatt vágod a fát, mert nem fogod tudni otthon kibogarászni,nagyon sok és tömény, és sok tanár alá se ír, ha nem vagy ott.
Ezt nagyon kevés munkáltató kultiválja, sajnos. Illetve szerintem elég sok az anyag, nekünk első félévre 17 tantárgyunk van, a vizsgaidőszak zsufi..
Első év kb közös minden szakon.
Nagyon jó egyetem egyébként!!!
Szia! Szeretnék majd felvételizni én is, de még túl sok a kérdőjel. Többek között ez a tesis dolog is nagyon érdekelne. Tényleg levelezősöknek is van kötelező tesi óra, mert 30 évesen vicces lenne a "fiatalok" között ugrabugrálni?? :D Munka mellett nem lehet megcsinálni ezt a szakot? Miért gondolod így? Milyen a félév beosztása? Szerinted honnan tudnék letölteni egy mintatervet, amiből láthatnám a tárgyakat, stb.? Huh, hirtelen ennyi. :) Köszönöm előre is!
Sziasztok! 29 évesen azon kattogok, hogy gyógytornász nappalira jelentkezem szeptemberben.
Esetleg valaki tudna pozitív vagy negatív gondolatokat írni? sokat gondolkodtam, hogy a dietetikus levelező, a Bárczis gyógyped (szomato) vagy a gyógytornász legyen a cél.... sok topikot olvasok mostanában, és hideget meleget kap az egészségügyben való elhelyezkedés.
Jelenleg SE-n egészségturizmust tanulok levelezőn, illetve személyiedzőként szeretnék elhelyezkedni.Azért is merném bevállalni a nappali képzést, mert hajnalban délutánonként tudnék tartani edzéseket mellette.
Versenyszerűen sportolok, szeretnék másoknak segíteni, anatómia-buzi vagyok :)
Csak félek, hogy húzzuk ki ezt a 4 évet, pontosabban utána hogy tudok elhelyezkedni.
A kar facebook oldalán már fent van a konzultációs hetek "tervezete" erre a félévre.
De ha esetleg nem vagy tagja a csoportnak, vagy ilyesmi, akkor küldj priviben egy e-mail címet és én elküldöm neked szívesen
igazából, ha valaki nem alapból kórházban dolgozik, akkor az a macerásabb
Az a "durva", hogy ahogy elnézegettem a konzultációs hetek beosztását még a felvételi lap beadásakor, harmad-negyedévben ez a 3-4 hét 5-6 hétre is nő...
De kaptam levelet-felvettek,grat,raklap adatlap kitöltetni vigyem beíratkozásra...kb ennyi.
meg küldtek neptun kódot.
Még nem kaptad meg a levelet a sulitól? Abban mit írnak?
Legkésőbb a beiratkozás napján megtudod a részleteket.
Az évnyitó nem kötelező amúgy, sőt csak X számú hely szokott lenni.
A suli levelezős rendjét ismered, ugye?
félévenként 3-4 hét konzultációs hét, akár hétfőtől péntekig, ráadásul sokszor maga az "órarend" is csaknemsokkal a konzultációs hét előtt kerül fel az online hirdetőtáblára.
Sziasztok!
Felvettek- ápoló szak,levelezőn..term én is dolgozom,meg gyereket nevelek,de nagyon szeretnék tanulni.Bevallom kicsit beijedtem,én úgy gondoltam levelezőn mindenki dolgozik..legalábbis akiket ismerek kórház szerte így lett diplomája..Kell nekem évnyitóra menni?
Szia!
Felvettek orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakra, levelezőn. Dolgozok és most aggódok, hogy tudom-e munka mellett csinálni? Mikor vannak az előadások, hétvégén vagy havonta 1 hét?
Köszi!
Üdv.
Szép napot Mindenkinek!
Na, kinek hogy sikerült azok közül, akik beadták a jelentkezést?
Remélem ősszel találkozunk!
Ha bármire szükségetek van a sulival kapcsolatban, akkor keressetek nyugodtan!
Szia!
Én első éves dietetikus hallgató vagyok levelezőn. Ha gondolod szívesen válaszolok, ha van kérdésed!:)
Mi 50-en kezdtünk, az első fél év után 30-an maradtunk, akinek minden tárgya megvan. Tanulni kell, szerintem dolgozni nem lehet mellette, de én nagyon szeretem!
ket beteg közt elolvastam a topikotokat. es nagyon kellemesnek talalom, hoyg senki nem veszekszik.
egy dolgot hadd jegyezzek meg: egy gyogytornasz gyakorta mozgat 80, de akar 100-120 kilos magatehetetlen testeket is. tehat ha gerincserve van, ne is kezdje el a szakot. az erönlet alap, nem veletlenül kerik a bizonyitekat.
amugy gyönyörü foglalkozasokat valasztottatok, sok sikert mindenkinek a tanulmanyaihoz es utana!
Ha van nyelvvizsgád akkor választhatsz, hogy 2 évig a lábadat lógatod, vagy becsatlakozol felsőbb évesekhez és gyorsan letudod. :) Az alap nyelv az 0 kredit, a szaknyelv 1.
Ha van pl. angolból nyelvvizsgáld sztem ne kezd el a németet azért, hogy majd itt megtanítják. először is + 1 vizsgát jelent 0 kredditért, másodszor tök sok időt vesz el (mondom, heti 2*2 óra és vagy ezzel kezdődik a nap, vagy az uccsó óra).
Viola sztem próbálkozz! Nálunk sok az idősebb hallgató, akiknek az alap nyelvoktatás is nagy kihívás, nem hogy a szaknyelv. Egy próbát megér, lehet lenne rá vevő.
Levelezőn nincs tesi. :) Nappalin is azt hiszem csak 28 éves korig van, ugye Timi?
A külföldi hallgatók tényleg el vannak kényeztetve. Nekünk is mindig a spanyol szülésznőkkel jönnek.
A nyílt napon sok mindenről nem beszélnek, de kérdezz nyugodtan, válaszolni fognak a kérdésekre. :) A levelezőről sajna viszont nem fogsz ott sok infót kapni.
A múltkor is pont bent voltam és még szerencse, mert én válaszolgattam így ezekre a kérdésekre. A nappali oktatásról viszont bármit megtudhatsz. Tényleg ajánlom, én anno nagyon élveztem. :) Kapsz kis csomagocskát is szakbemutatókkal, szép, igényes kiadványok.
Nem fogod elhinni, de beszélnek erről is
Elméletileg valami olyasmi van, hogy ez a rendszeres mozgás is az egészséges életmód része és effélék. A felmentést a suli orvosa bírálja el és bizony sima körzeti orvosi beutalóra nem adja meg, nekem 2x a gerincemre való tekintettel adta meg (reumatólógus írta) 2x pedig azért mert rommá törtem a bokámat és tele volt fémekkel
Külön "finomság", hogy a tesi felmentést az első 3 hétben el kell intézzed, különben ha nem jársz tesire megtagadják az aláírást.
Amúgy igen, nekem is a szülések óta nem működik a felülés, kb ha egy keményebb sík felületen hanyatt fekszem úgy kelek fel, mint egy hátára forgatott teknős (na meg sokszor még egy ideg is becsípődik), mondjuk nekem 4ből 3 gyerek 4 kiló feletti volt, a legkisebb 4600gr. spontán születtek és gondolom csinálta magának a helyet rendesen a keresztcsontomnál is.
Ami engem igazán bosszant, hogy nincs könnytett tesi, mert én is örülnék ha lenne egy kis mozgás, tudom, hogy kéne és itthon háztartás + 4 gyerek mellett stb. Erre ott képzik a gyógytornászokat meddig tartana, ha mittudom én a negyedévesek tartanának valamit.
Amúgy azt gondolom, hogy nem csoda, ha nincs felmentés gyógytornán...
Az úszás nem tudom hány féléves nekik, de azt tudom, hogy órarendben van nekik és a Komjátiba kell menniük
Viola,Neked még nincs gyerkőcöd(ugye?):)Mert ez a felülés dolog,nekem szülés óta valami iszonyúan nem megy,pedig nem vagyok egy elhízott "darab",és nem is voltam rossz kondiban..
Kicsit gáz,hogy ilyenek tartok fontosnak-mint a tesi-de hát ez is hozzátartozik,mert,hogy én 4 féléven keresztül kötelezően ússzak harmincvalahány évesen a 18 évesek között,ahoz nem keveset kell innom,pedig nem vagyok egy alkesz fajta
Jó,hogy beszélünk,mert ezeket biztos nem reklámozzák nyílt napon.
Azt hittem ilyenek a 80-as évek óta nincsenek,hogy fél év végén 25 négyüteműt kell csinálni,az aláírásért.És aki szült x gyereket vagy gerincbeteg az mi a jó Istent csináljon?Tök gáz,hogy pont az Eü.karon kell ilyesmit kérni,ahol tényleg tudhatnák a dolgokat,mert a rendszeres tesit még megértem,meg pártolom,de az ilyen x perc alatt x baromságot megcsinálni,úgy,hogy semmi értelme,mindig is gyűlöltem.
Úgy olvastam,hogy gyógytornászon viszont nincs felmentés.
Timi,a kötelező úszásról valamit tudsz?
Nekem ezek mennek, a medicinlabda dobálás viszont pl. nem. Repülök a labdával együtt, mind az 50 kilómmal. Vagy lepuffan tőlem 3 méterre a labda. :)
Tornázok én magamtól is, nem kell nekem ehhez kötelező óra, meg van 4 félév aláírt testnevelésem. Majd elmélkedem én is az ügyön...
Én ezért mentettem fel magam tesiből...
A 4 gyerek nem kevés nyomot hagyott rajtam
és nem ment a 25 négyütemű fekvőtámasz/perc meg az a hirtelen nem is emlékszem mennyi felülés (abbol pl 2 nem menne percenként úgy szét vannak a keresztcsontjaim, meg amúgy is elpuhultam), márpedig az aláírás feltétele bizony a fentiek teljesítése, plusz 10 alkalommal megjelenni tesi órán, vagy valamelyik olyan sport "szakkörön", ami tesi aláírást ér (de a félév végi bemutatás (4 ütemű+felülés) akkor is kötelező + 1-2 megjelenést ki lehet váltani olyanokkal mint kari sportnapon való megjelenés, mikulás-futás a városban stb.
Szerintem igény lenne rá,csak nem tudom fizetőképes kereslet e..
Férjem családja révén egy rokonunk angol-spanyol szaknyelvet tanít,és mostanában jelentősen kevesebb tanítvány jár hozzá azt mondja,kevesen tudják kifizetni az óradíjakat,pláne tartósan..De egy,egy tanítványt biztos lehet szerezni:)
Nálunk KÜlkeresen első évben hetente másfél óra angolt ÉS másfél óra németet oktattak, rögtön szaknyelvet; második-harmadik évtől pedig henete 2Xmásfél óra angolra és németre növekedett...
ezzel el lehetett evickélni valahogy a szaknyelvvizsgáig.
Angolból van már középfokúm, németből pedig felső, úgyhogy azt hiszem, két évig a nyelvoktatás kipipálva.
Azt kérdeztem már, hogy sztetek van igény a többi hallgatótól szaknyelvi korrepetálásra?
(Nekem is jó lenne szintentartásnak, mert félek, két év alatt - amíg kiesek a nyellvizsgáim miatt a nyelvoktatásból - sokat fogok felejteni, nomeg rugalmas pénzkereset.)
Viola Kögázon is ez volt,sztem a a tanteremben ülő tanulók 50%-a jobban beszélt a tanárnál,és a tanár érezte magát kellemetlenül..
Kötelező úszás ez most komoly?
Lehet kicsit vagyok már az ilyen pompon úszósdira..
Onnan jött a feltételezés, hogy nálunk a Külkeren is imdítottak angol nyelven folyó oktatást, és "legendák" keringtek a tanárok gagyogásáról. Állítólag volt, aki meg is mondta, hogy az anyagot le tudja adni, de többre ne számítsanak tőle. Innen ered a szkepticizmusom.
A tesit meg nem tudom, h áthozhatod-e, én felmentettem magam az is 4 félév, de csak nappalin van, gyógytornászoknak meg van kötelező úszás is asszem
Nálunk a karon rengeteg külföldi tanul (igaz azt hiszem angol nyelven)
és nem hallottam még sekit panaszkodni az oktatás színvonalára (mi több, ők kicsit el is vannak kényeztetve azért a 3000 euro/félévért -legalábbis a spanyol szülésznő hallgatók állítólag ennyit perkálnak, az ő évfolyamuk is angol nyelven tanul, de pl a gyógytornász szakot is sok sok külföldi szereti, egyszer pl egy szaudi-arab fiú akart rávenni egy kis házasság törésre az alagsori számítógépeknél, amit én köszönettel visszautasítottam de a lényeg az, hogy ő is angol nyelven gyógytornász, de vannak pl ciprusiak (hatalmas bulis egy banda, full hétköznap extra másnaposan másznak be suliba, az egyik oktató röhögve meséli, hogy kb képtelenség őket rávenni, h 8as előadásra jöjjenek be)
De a lényeg az, hogy azt gondolom ez az egyetem nem engedheti meg magának, hogy az idegen nyelvű szakokat elbohóckodja, főleg, hogy ne szépítsünk: abból jön a bevétel, na meg még is csak a Semmelweis név kötelez
Köszi mindekttőtöknek!
Igazából szívesen tanulnék nyelvet,de valami szörnyű tapaszataltom van korábbi évekről..Anno nekünk a Közgázon nem volt kötelező tanulni,de felvettem,viszont már a második héten kiderült,hogy időrablás,annak is nagyon rossz...
Úgy látszik a felsőoktatási nyelvoktatás,az elmúlt 10 év során sem javult.
A szaknyelv is kötelező 4 féléven keresztül(akinek alapból,bekerülésnél van ny.vizsgája)?Vagy 1 félév-1 kredit,és mindenkinek egységesen az 5.félévben lép be a szaknyelv,magyarul akinek van nyelvvizsgája az első 4 félévben lábat lógat,ötödikben csatlakozik a többiekhez..
Tesiről mit tudtok nappalin-illetve levelezőn?
Ezt ki lehet váltani,ha már felsőoktatásban van elismert tesim vagy sem?Ez az,amire szintén szívesen járnék,csak hát az idő..
Eleve külföldre készülnék, mert valszeg itthon a majdnem 300 ezres költségtérítés/félév sose fog megtérülni. :S
Megfejelném egy egészségügyi szakfordító-tolmáccsal; ennyivel csak jutnék valamire... :S
Sajnos akadnak tapasztalataim a felsőoktatásbeli nyelvoktatásról..
Néztem, hogy bizonyos szakokat idegen nyelven is meghirdetnek, de tartok tőle kissé, hogy "gagyiangollal" nyomják és a szakmaiság rovására megy, pl. nem tudnak jól magyarázni...
Levelezőn kicsit egyszerűbb minden, de ez az oktatás/tanulás rovására mehet.
Igen, kicsit ez a félelmem nekem (is).
Mivel nincs egészségügyis tapasztalatom/előképzettségem(pl. régebben létezett a két éves HÍD elnevezésű képzés vagy egészségügyis szakközép, stb..), ezért tartok tőle, nagyokat szívnék a levelezővel.
Dete nyelv az kötelező, ha nincs nyelvvizsgád. Tiszta röhej, de az a legnagyobb óraszámú. minden konzultációs héten 2*2 óra. Német vagy angol, bár nemrég jött egy üzi, hogy az olaszt is lehet majd választani. Aztán van olyan, hogy szaknyelv, az már a nyelvvizsgásoknak is kötelező angol vagy német. A nyelvet azt nem itt fogod megtanulni! Tehát akinek nincs nyelvvizsgája érdemes arra is ráfeküdni kicsit.
Első angol/német órán írni kell egy tesztet és aszerint sorolnak be.
Timi igen, köszi! Azokból tanultam és 4-es! :)
Levelezőn kevés tantárgyból van zh, általában megkapjuk az aláírást, ha órán megjelenünk és a katalógust aláírtuk, vagy beadandót csinálunk. Azért van 1-2 tárgy, amiből szeretik levelezőn is. Pl. élettanból volt nekünk is zh, 3 is! De konkrétan zh hetünk nincs.
Levelezőn nem tudsz játszani az órarenddel, neptunban felveszed a tárgyakat és ennyi volt a dolgod. Az órarendet ők határozzák meg. A vizsgákkal lehet már okoskodni, az első félévben még kb. fix, de második félévtől már úgy variálsz vele, ahogy neked jó.
A csoportot itt (1-es, 2-es...) úgy veszed fel ahogy szeretnéd. Nincs megkötés, nem névsor szerint történik, amíg meg nem telik egy helyre a meghirdetett létszém addig lehet oda jelntkezni. Itt kicsit lehet játszani, hogy pl. 1-es csoportnak van kedd du. pszicho, kettesnek semmi, neked meg megy a vonatod és 1-es csoport vagy akkor nem mész be, majd bemész a 2-es csoporthoz. Ebből eddig még nem volt probléma, csak jelezni kell a tanár felé.
A klinikai gyakorlat az nekünk is ugyanannyi, mint a nappalisoknak. Elvégre a diplománk is egyenértékű. :) Ráadásul a konz. hetek alatt nem is csinálhatod a gyakorlatot, mert azt nem fogadják el. Tehát azt nem tudod megcsinálni, hogy konz. héten kihagy a suliban egy napot és gyakorlatra mész, mert az érvénytelen.
A nyílt nap nagyon jó, én imádtam anno! De ha már ott vagytok érdemes mindehova benézni! A mentősöknél mindig jó buli van, azt se hagyjátok ki!!!! :D Ilyenkor be lehet menni a szülészeti demonstrációs terembe, a szimulációs terembe meg lehet nézni A babát, aki mindent tud, épp csak nem kommunikál veled - ápolói bemutatón találkozhattok vele - oda is megéri bemenni. Érdemes jó korán menni, ha az ember mindent látni szeretne.
Levelezőn kicsit egyszerűbb minden, de ez az oktatás/tanulás rovására mehet.
De szerintem jó, ha mindenki a saját szakirányában veszi fel a főbb tárgyakat, pl anatból kiemelik, hogy mik azok amik nekünk számítanak (mondjuk a koponyánál a varratoknak jelentősége van a szülés során, lehet belőle következtetni hogy áll a szülés, befordult-e rendesen a szülőcsatornába stb...), ahogy élettanból is sok témánál emeltek ki szülészeti jelentőségeket...
Viszont nappalin gyakran van katalógus és vannak rutinos tanárok, akik megszámolják a létszámot és összevetik az aláírások számával
Gondoltam, a katalógusból kiderül, ha vki nem a saját óráira ült be, hanem másik csoportéra.
Annő a főiskolán, ahova jártam, kb 15 időpontban tartottak mikroökonómia órát(3-4 tanár). Felvettem az egyikhez, de a másikhoz jártam be, mert jobban magyarázott és megfelelőbb időpontban tartotta az órát. A ZH-kat viszont mindig az "órarend szerinti" helyen és időpontban írtam meg, tehát nem kavartam be a rendszer működésébe. :)
De könnyű volt, nem írtak sehol se névsort.