Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Fával tüzelni
Szeretném megkérdezni kinek mi a tapasztalata a fával történő tüzelésről...NO és némi gyakorlati tanács is jól jönne :)
Vettünk fát, akácot, nagyon száraz. De hát nem mindig sikerül 60-70 fokra felfűteni a vizet, a fa meg csak fogy :(..persze nem fázunk, mert felmegy 23 fokra a hőmérséklet..de a szomszéd fele ennyi fával tüzel igaz nagyobb a kazánja, és ő nme győzi elzárni a kazánt, mert forr neki a vize...nekem meg néha egyszerűen megáll a víz hőfoka..ma is állt 54 fokon a víz, hiába tettem rá a fátm nyitva volt az ajtó, kapjon jól huzatot, lángolt is, de stagnált..
A szomszéd már sok tanácsot adott, és nem érti miért nem működik nálunk :))) SZóval a papir betételétől a 70 fokig várok tanácsokat :) Már egészen apró fákat hasogat a párom, mert mintha a vékonyabb jobban égne, a vastagabb csak füstölög, és csak a szélei égnek,annyi láng meg nme elég semmire sem. A szomszéd modnanom sem kell dobja rá a nagy tölgy rönkökt és zúdul a láng...eszméletlen :)
A gáznál viszont még így is sokkal jobb...melegebb, olcsóbb remélem :)
köszi előre is a tűzmestereknek :)
Szia!
Én javasolnám az akác mellett ( esetleg helyett) csert és tölgyet,jól ég mindkettő.
Viszont a dióhéjjal óvatosan,nem szabad túl sokat rakni,mert a "zsírossága" miatt robbanékony.(ezt nálam okosabb emberektől hallottam,többtől is.)
ez nagyon érdekes amit irsz..nagyob kazán??? a szomszédé jóval nagyobb....hova adja le gyorsabban a hőt????????
amúgy amásik szomszédnak is ilyen lakása és kazánja van mint nekünk...ők 60-65 fokig fűtik fel nyitott alsó ajtóval, és utána lezárják...50 fokig ha leesik megpakoják újból....valahogy igy magarázta...én hiába csinálom igy...elég 2 kazán fa mire elmegy a hő 50fokra...a szomszédnak akinek nagy kazánja van meg egy pakolással 70 fokot csinál 2-3 órán át.......
Dióhéj. Iszonyú jól ég, nagyon forró lesz tőle a víz.
Vagy szén
Szerintem mindenképpen érdemes kéményseprőt kihívni, lehet, hogy kormos a kémény.
A mi kazánunkat rendszeresen takarítani kell legfelül is, az ún. tepsiket, mert hamar bekormozódik.
A kazánt minden nap alaposan át kell "kapargatni", nem elég csak a hamut kitakarítani. A fűtőbordákra lerakódó korom, kátrány stb nagyban csökkenti a hatásfokot mert először azt a réteget kell átmelegíteni.
Mi sosem magában használjuk az akácot, hanem kerül bele fenyő is mindig mert az könnyebben, gyorsabban kezd el égni így az akác is hamarabb kap nagyobb lángra. Ha azt szeretnénk, hogy felmenjen a víz 80-90 fokra akkor csak fenyő kerül bele...de ez tök felesleges.
Az sem mindegy, hogy a szomszédnak miylen a rendszere. Ha neki kis vékony csöveken megy a melegvíz külön külön minden radiátorhoz egyesével egy elosztóról (nálunk is) akkor pillanatok alatt forró mindegyik. Viszont ha régi "etás" fűtés vagy vastag csöveken keresztül megy körbe a víz akkor nehezebben fog átmelegedni a lakás.
Tudok néhány tanáccsal szolgálni.Nem mindegy hogy mekkora a lakásod meg a szomszédé.Ugyanis minnél nagyobb a lakás annál nehezebben melegszik fel a rendszer.Olyan mint amikor felraksz egy kis lábos vizet meg egy nagy lábos vizet melegedni.Egyértelmű hogy a kisebb forr fel hamarabb.
Jól teszi a párod hogy apró fát vág.Azzal kell begyújtani.A papirt sem kötegekbe kell rakni hanem összegyürve mert jobban kap levegőt és jobban ég.Érdemes lenne egy kis szénnél keverni azt az akácfát mert az jobban bent marad a kazán rostélyában mig az akác kihullik.Az igazából cserépkályha fütésre a tökéletes.A fát érdemes karvastagságúra vágni.Mikor háromnegyedig elég akkor kell elzárni mert ha tovább is levegőt kap a huzat kiviszi a meleget a kéményen.
A szenet gondoljátok meg mindenképp.Majdnem ugyanagyibba kerül mázsája mint az akácfáé.Na jó egy kicsit több de megéri venni!
Anyukáméknak felszokott menni 100 ig is onnan csökken vissza és ott tényleg meleg van.
Azért kérdeztem a légtelenitést mert valoszinü azért nem melegszik tovább a viz mert tele van.
Hetven fok az baromi sok.
Nekünk is van vegyestüzelésű kazánunk, de 50-55, max. 60 foknál nem is engedjük tovább.
Szia!
Nekünk egy cserépkályhánk van, abban a száraz akáccal nagyon nagy meleget lehet csinálni, mindegy, mekkorák a rönkök (persze csak azután, ha rendesen begyulladt).
Az alapján, hogy azt írod, hogy csak parázslik a széle, arra tudok gondolni, hogy nincs elég huzata a kazánnak. Ha tényleg ez a helyzet, akkor esetleg egy kéményseprő vagy valami kályhás mester tud segíteni.
Sok sikert és jó meleget! :)
Jobban felmelegszik fával a lakás
Nem kéne lelégteleniteni a rendszert?
Ez egy igen hülye kérdés!