Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ti mit tennétek??

*Sarah*
Létrehozva: 2009. október 14. 13:08

Sziasztok!

Teljes tanácstalanságomban fordulok az nlc népes táborához, mert már tényleg nem tudom mit tegyek, vagy mi  a megoldás a helyzetemben….

Lehet, hogy kicsit csapongani fogok a történetemben, de azért bízom benne hogy követhető lesz…

A férjemmel jelenleg egy lakásban élünk (városban), ami éppen eladás alatt van. A nagy kérdés az életünkben, hogy hova is menjünk lakni…. Ő mindenképpen abba a faluba akar költözni, ahonnan származik,ez kb tőlünk 10km, ezzel nekem nem is lenne problémám, csak én mindenképpen ragaszkodom az önálló saját házhoz, ő pedig az anyjánál szeretné beépíteni a tetőteret (aki egyébként beteg, de el tudja látni magát még) én inkább az építkezést preferálom, ami az anyja melletti szomszédos területen épülne, tehát elérhető közelségben lennénk, ha ápolásra szorulna. Megjegyzem a férjemnek van egy bátyja is, akit annyira nem foglalkoztat ez a kérdés, hogy mi is lesz a kedves mamával.
A párom szerint az építkezés jóval többe kerülne, mint a tetőtér beépítése, amivel részben egyet is értek, viszont nem szívesen áldozok pénzt olyan ingatlanba, amihez 1. nekem semmi közöm, 2.a büdös életbe nem érezném ott otthon magam. 3. nem végleges. Azt később nekem senki sem fogja megfizetni.

Probléma még, hogyha mégis az építkezés mellett döntenénk, akkor hol lakjunk addig, amíg felépül… az albérletet mind a ketten kidobott pénznek tartjuk, mivel azt a pénzt a házra is költhetnénk, viszont egyikünk sem akar a másik szüleihez menni.

Szóval ez életünk nagy dilemmája, köszönöm, hogy elolvastátok, remélem valaki tud nekem valami hasznos tanácsot adni.

1. 2009. október 14. 13:3026.
    Fú, kezdek megnyugodni, itt a vélemények láttán... már azt hittem nekem van fura gondolkodásom.....
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

2. Torolt_felhasznalo_857699
    Torolt_felhasznalo_857699
    2009. október 14. 13:3025.

Szia!

Csatlakozom azokhoz, akik az építkezésre szavaznak, DE valamiből tényleg engedni kell (hova költözzetek addig, amíg épül).

Vagy köztes megoldás lehet tényleg a használt ház. Mérlegelni kell, mi éri meg jobban, sajátot építeni, vagy a használtat felújítgatni állandóan. Ha végképp nincs más, menjetek addig albérletbe, mert ha egyikőtök sem akar a másik szüleihez költözni, akkor sosem léptek tovább.

előzmény:
    *Sarah* (1)
    2009-10-14  13:08
  3. 2009. október 14. 13:2924.
    Egyetretek Veled-es en meg abba sem mennek bele, hogy barmelyik fel szulojehez tul kozel lakni(pl.szomszedos telek)!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_714545 (21)
    2009-10-14  13:25
  4. 2009. október 14. 13:2823.

Szia!

Bocs, de kimondom( remélem nincs harag): Ha a párod az építkezés alatt nem szeretne egyikőtök szüleinél se lakni, akkor miért is akarja a tetőteret beépíteni? Egyébként szerintem is halvaszületett az ötlet. 

Én három hétig laktam az anyósoméknál, de nagyon nem volt jó. Nekem sem, nekik sem. Egyfolytában egymáshoz próbáltunk alkalmazkodni. Egészen másként gondolkodnak, mint én. Mint ahogy én is másként fogok gondolkodni, mint az egy generációval fiatalabbak.

Úgy nem lehet élni( vagy legalábbis nagyon nehéz), hogy nem engedheted el magad még az otthonodban sem. Kell az a privát szféra.

Biztos nehezebb anyagilag a külön ház, én mégis szerencsésebb választásnak tartom.

Sőt, szerintem akkor jó, ha közel vagytok,ha segítség kell, de annál meg messzebb, hogy papucsban is át tudjon szaladni.

Üdv: Évi

előzmény:
    *Sarah* (1)
  5. 2009. október 14. 13:2722.

Csak úgy viszonyításképpen: egy két-három hálós nappalis házat 20milla alatt nem lehet megúszni. És ez akkor alap kialakítás, semmi alternatív fűtés vagy korszerű technológia, amivel a fenntartási költségek csökkenthetők. Ehhez jön a konyhabútor, bebútorozás, kerítés, kert miegymás.

Egy leharcolt házra is rá lehet költeni 10millát, hogy igazán jó legyen, de ha elfogy a pénze az embernek, akkor is van hol laknia, aztán majd befejezi. Ha építkezel, akkor az üres tégla falak közé nem tudsz beköltözni.

előzmény:
    Mongúz (8)
    2009-10-14  13:19
  6. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 14. 13:2521.
    Házat vennék inkább, az építkezés nagyon költséges, hosszadalmas, egyszerűbb venni egyet, meg amúgy is lentebb vannak az ingatlanok árai. És akkor be is tudtok költözni. Semmiképp se mennék bele a tetőtér beépítésébe. De ez csak az én véleményem.
    előzmény:
    *Sarah* (1)
  7. 2009. október 14. 13:2520.

Ez az ötlet sem lenne ellenemre, csak sajnos ebben a faluban az ingatlanárak nagyon horribilisek, értsd úgy, hgoy kb 15 milliónál kezdődik egy ház, amin még bőven van mit csinálni. És mivel telkünk van, ezért 15 millióból biztosan tudnánk építeni is.

Sajnos tényleg nem vagyunk egyszerű helyzetben.

előzmény:
    Mongúz (8)
    2009-10-14  13:19
  8. Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 14. 13:2519.
    Fú, ez elég szar helyzet. Én sem mennék egyik szülöhöz sem-akkor inkább az albérlet. Lehet h kidobott pénz, de legalább a "békesség" megmarad.
    előzmény:
    *Sarah* (1)
  9. 2009. október 14. 13:2518.

Szerintem semmi féle képpen nem építsétek be a tetőteret.

Mindenkinek szüksége van saját kuckóra és gondolom gyermekeket is szeretnétek!!!Ahhoz meg kell a hely!

És ha a mama tényleg ápolásra fog szorulni, akkor minden egyes saját kis zugotokban töltött idő aranyat fog érni!!

Sajnos ezt tapasztalatból mondom, ugyanis mi a nagymamánál lakunk a szüleimmel!Bár tudom, hogy a tetőtér más,mint az egy légtér.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  10. 2009. október 14. 13:2417.

Lehet csak a ti tulajdonotok is a tetoter, ha ezt ugy akarjatok, kulon orak, foldhivatali bejegyzes, stb.Meg van a jogi lehetoseg.

De szerintem inkabb a szomszedba, mindenkepp:-)

Epitkezestol ne felj, ha azt szeretned, hogy minden ugy legyen, ahogy ti akarjatok, akkor vagjatok bele, en szerettem epitkezni.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  11. 2009. október 14. 13:2416.

Ha lenne választási lehetőségem, egyértelműen a külön házat választanám.

A tetőtér soha nem lesz olyan komfortos, mint egy ház. Azt rendesen leszigetelni szinte lehetetlenség, ráadásul nem lesz önálló életetek. És ahogy mondtad: soha nem lesz a tiétek. Gondolom előbb-utóbb gyereket akarnátok (vagy más esetleg van is?), és egy idős, beteg embernek elég fárasztó egy kisgyerek sírását, rohangálását, kiabálását hallgatni. 

Hogy hol lakhatnátok? Ha nem akartok egymás szüleihez menni, akkor nem marad más, mint az albérlet, Vagy ha jó időben építkeztek, akkor egy lakókocsiban az épülő ház mellett. 

előzmény:
    *Sarah* (1)
  12. Torolt_felhasznalo_979347
    Torolt_felhasznalo_979347
    2009. október 14. 13:2315.

Szia!

Mi 4 éve élünk külön az anyóséktól. Nem építkeztünk, hanem egy panellakást vettünk. De ehhez is pénz kellett, amit akkor gyűjtöttünk össze, amíg anyósomék kertes házának tetőterében laktunk. Már kész volt a tetőtér, csak a konyhát kellett megcsinálni benne és bebútorozni. Egyébként elviselhető. Naponta, két naponta 5-10 percre feljött anyósom, hogy beszélgessünk kicsit, vagy én mentem le hozzá, mikor amúgy is boltba mentem, vagy a szemetet vittem le. Nem volt közös se a konyha, se a fürdőszoba, úgyhogy nem kereszteztük egymás útját. De örökre én sem szerettem volna ott lakni. Albérlet helyett viszont tökéletes.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  13. Torolt_felhasznalo_216880
    Torolt_felhasznalo_216880
    2009. október 14. 13:2314.

Szia!

Soha ne lakj olyan közel az anyóshoz, hogy az papucsban át tudjon menni hozzád;-)!

B.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  14. 2009. október 14. 13:2313.

Már vázoltam neki, ugyanígy, de sajnos nem akarja megérteni, hogy miért nem költenék szívesen a tetőtérre....

Gyerekünk nincsen még. Tavaly volt az esküvőnk.

A lakás árának egy részéből építkeznénk +hitel.

Mi sajnos anyósommal nem vagyunk olyan jó viszonyban, soha nem vesztünk össze vagy ilyesmi, de nem túl szoros a kapcsolat (egyébként a másik menyével sem, szóval nem biztos hogy bennem van a hiba :)

A párom eléggé jóban van a szüleimmel viszont szerintem most már csak dacból sem akar odajönni lakni, amíg épülne a ház.

Sajnos tényleg úgy érzem megoldhatatlan a probléma :((

előzmény:
    Serina (4)
    2009-10-14  13:18
  15. Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 14. 13:2112.

Semmi esetre sem költöznék még egyszer se egyik, se másik szülőhöz!

Külön a „legegészségesebb” mind szülőnek, mind gyereknek, főleg, ha még a lehetőség is meg van rá…

előzmény:
    *Sarah* (1)
  16. 2009. október 14. 13:2111.

Ha megoldható, akkor külön ház. A tetőtérrel az is a baj, hogy iszonyat nehéz saját névre iratni (ahhoz külön bejárat és egy halom mindne más is kell), magyarul, ha ne adj Isten anyósod meghal, akkor a sógorod megörökli a tetőteretek felét.

Az építkezés alatt pedig, ha nem akartok a szülőknél lakni, meg kell próbálni, hgoy lehet-e egy pici, 20-30 m2-es felvonulási épületet építeni, amiben átmenetileg ellakhattok.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  17. 2009. október 14. 13:2110.

szia,

én teljesen megértem a gondodat ...

nem leszek hosszú...

külön, külön, külön menjetek !!!!!!!!!!!!!

az elején én laktam itt is-ott is, mármint a szülőket nézve, de semelyik nem volt jó...most külön vagyunk, minden ok !!!

higgy nekem, próbáld meg lebeszélni a párod !

előzmény:
    *Sarah* (1)
  18. 2009. október 14. 13:219.
    Normális esetben a beépítéssel együtt valahogy a tulajdoni hányadokat is rendezni kell, hivatalosan, a telekkönyvön. De ezzel együtt is inkább a szomszéd telekre szavazok. Az addig hol lakni kérdésben pedig kompromisszum. Célszerűen a férj anyukájánál, ha van rá mód, mert könnyebb felügyelni az építkezést, esetleg "besegíteni".
    előzmény:
    Serina (4)
    2009-10-14  13:18
  19. 2009. október 14. 13:198.

Szia!

Teljesen megértelek, én semmiképp nem mennék bele, hogy olyan házba rakjam a sok-sok pénzt és munkát, ami nem az enyém és nem is én vagyok az örököse. Viszont én az eddigi tapasztalatommal egy építkezésbe sem vágnék bele. minden építőanyag nagyon drága. Nekem ez a szakmám, nagyjából képben vagyok. És mi is egy éve költöztünk. Korábban szó volt az építkezésről is, de hálát adok, hogy nem tettük.

Szerintem a legbiztonságosabb megoldás venni egy házat, mégha lepukkant is, de lakható. mi már másfél éve csináljuk ezt a házat, de még bőven van mit. Egy építkezés nagyon sokáig tart, hacsak nem készházban gondolkodtok. 

előzmény:
    *Sarah* (1)
  20. Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 14. 13:187.
    Nem lehet a jelenlegi lakásban lakni az építkezés elején? A lakás árából építenétek?
    A kedves mutternál nem lehetne ellenni amíg építkeztek?
    Van gyerek? Ha nincs, akkor sokkal kisebb a probléma...

Tipikus több rossz közül választós eset. Én is voltam így lakással is és melóhellyel is egyszerre. Gordiuszi csomót huszárvágással kell megoldani. Nem jobb lenne venni egy kertesházat a lakás árából...? Majd kibővítitek ha lesz rá keret.
    előzmény:
    *Sarah* (1)
  21. 2009. október 14. 13:186.

Szia!

Nem igazán értem a dillemát. addig ok, hogy hova építsetek.(én a szomszédos telekre szavazok)

viszont azt nem értem, hogy ha tudjátok, hogy se albérlet, se senki szulei ebben az esetben már csak a híd alá koltozhettek.(bocs, de így nem lehet hozzáállni, valamibol engedni kell addig míg fel nem épul a ház)

előzmény:
    *Sarah* (1)
  22. 2009. október 14. 13:185.
    Semmiképp ne költözz össze anyósoddal. A tetőtérbeépítés szerintem rossz ötlet. Nem tudhatod, mit hoz a jövő, de onnan nagyon nehéz továbblépni. Sajnos az ismerettségi körömben is volt, ahol a fiú szülei házának tetőterét építették be. Született 2 gyerek, és most meg válnak. Gyerekek az anyjukkal, és nincs hová menniük, mert az anyóssal érthetően nem akarnak maradni.
    előzmény:
    *Sarah* (1)
  23. 2009. október 14. 13:184.

Szia!

A hol éljünk addigra én tanácsot nem tudok és nem is szeretnék adni. Azt ti tudjátok, hogy miért nem akartok egyikőtök szüleihez sem menni, bár sejtem...

Miért nem vázolod ugyanezt így a párodnak? Mindenesetre vázold fel, hogy ha be is építitek a tetőteret, az is sokba kerül, és ha anyuka meghal és öröklésre kerül a sor, a tesót ez nem fogja érdekelni az eladáskor. Ő csak örül, hogy a beépítéssel nő a ház értéke.

előzmény:
    *Sarah* (1)
  24. Torolt_felhasznalo_305968
    Torolt_felhasznalo_305968
    2009. október 14. 13:173.
    Csakis külön épület. És nem is feltétlen a faluban. 10 km nem egy nagy távolság a férjednek sem, ha épp meg szeretné látogatni az anyját. Ha pedig részletre vesztek lakást/házat akkor van hol laknotok, és nem kell albérletre költeni...
    előzmény:
    *Sarah* (1)
  25. Torolt_felhasznalo_216664
    Torolt_felhasznalo_216664
    2009. október 14. 13:172.
    Nehéz kérdés, mindenesetre a mai világban a könnyebb utat keresd inkább, lehet, az építkezésbe beletörik a bicskátok....
    előzmény:
    *Sarah* (1)

Címlap