Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kontaktlencse kezdőknek :)

Sziasztok,
lassan 30 éve viselek szemüveget. Eddig valahogy sosem gondoltam arra, hogy kontaktlencsét használjak, idegenkedtem attól, hogy a szemembe piszkáljak...
Most viszont hihetetlen vágyat érzek, hogy egyszer én is viselhessek napszemüveget, és közben lássak is...
Tanácsokat kérnék, teljesen járatlan vagyok a témában.
Hogyan kezdjem? Speciális szemvizsgálat szükséges hozzá? Ugyanott foglalkoznak velem, ahol szemüveget szoktam rendelni? Milyen nehézségek - buktatók léteznek?
Elnézést kérek a buta kérdésekért és előre is köszönök minden választ.
kedves topikinditó! én is évekig szemüvegeztem, aztán meguntam, hogy nyáron csúszkál, télen bepárásodik, igy 8 éve csak lencsét hordok. bármelyik nagyobb szemüvegszalonban megcsinálják, ahol van szemész-kontaktológus szakember is, bejelentkezel vizsgálatra, megnézi a szemed. utána begyakoroltatják veled a lencsét. nekem havi lencsém van, ami túlhordható, igy elég sokáig elvagyok egy 6 darabossal. nekem kb. a 3. féle vált be, az elején még volt, hogy elszakadt.
én mindent tudok benne csinálni, sirni, számitógép előtt ülök naphosszat (mondjuk oda kell a műkönny), csúszdaparkbban csúszdáztam benne, tengerben fürödtem, búvárkodtam, és most még szülni is abban fogok. semmiben nem zavar, nem is érzed.
az gáz kicsit, ha szélvihar van, belefújja aport a szemedbe, akkor vigyázni kell.
egyszer kaptam csak szaruhártya-gyulladást, de én voltam a hibás, kidörzsöltem a szememből, és koszos kézzel tettem vissza- meg is lett az eredménye. minden este fél perc az életemből, a napi rutin része, nem is tudnék már nélküle létezni, nem is hordok már szemüveget sem.
Nehezen, de kieshet. Hirtelen, nagy ívű szemizommozgásra ( tehát ha hirtelen nagyot nézel pl.), bár nekem félkemény lencsém van, ez másabb, mint a lágy, de lágy is volt...
Általában a lencséknél nem szükséges akkora dioptria, mint a szemüvegnél, egy jó szakorvos mindent ellenőri magától, ill. mindent elmond....nem "kell" figyelmeztetni, stb"...
Erre gondoltam, amit itt a többiek is írnak, vagy felhívják a figyelmedet, ....
Jól elszállt a hozzászólásom! :(
1., Nem vezethetsz lencsében, ha nem szerepel a jogosítványodban.
2., A lencsét a szemed fehérjére helyezd fel, ott nincsenek idegek, nem érzel semmi macerálást, és a lencse a helyére fog úszni. Kivételkor is húzd a fehérjére, úgy vedd le, ne csippentsd össze ( én csippentem, és a szemgolyómról veszem le, de ezt nem is írtam le!).
Mindenképp fontos az igen alapos, minden részletre kiterjedő szakvizsgálat-szakorvos, sőt szakorvos és szakorvos között is óriási a különbség--, és ugyanígy a szaktanácsadás.
Van némi tapasztalatom, azért ismerem a "különbséget", csak ezért ajánlom őket. Ha a lehetőség adott, hozzájuk érdemes menni. Ingyenes a vizsgálat, ha ott rendeled meg a lencsét és 1000% hogy minden oké lesz.
Amire nagyon figyelj! Fontos, hogy hangolják össze a jelenleg viselt szemüvegedet a lencse dipotriájával! Valamelyiket negyed dioptriával kevesebbre szokták venni (mindig elfelejtem, melyiket), mert a lencse közelebb van a szemhez, mint a szemüveg. Tehát ha továbbra is a jelenlegi szemüvegedet akarod viselni, mert annak az erőssége megfelel neked, akkor ahhoz hangolják hozzá a lencsét. Ne engedd megváltoztatni a dipotriát, mert az nagyon rossz lesz a szemednek.
Egyébként dioptriás napszemüveget is lehet venni, nekem van, cserélgetem a rendes szemüveggel, és nagyon jól működik a dolog. Persze itt is fontos, hogy tök ugyanolyan erős legyen a kettő, meg mindenféle paraméterben megegyezzenek.
Nem napi szinten, de azért időnként meglepően könnyen elérzékenyülök... és most minden eszembe jut, ami a szememmel történhet...
Elképzelni sem tudom, hogyan eshet ki...
Mindenesetre gondolom, nagy bajom nem lehet tőle, hisz biztosan mások is szoktak sírni...
Még egy buta kérdés:
mi történik vele, ha sírok? Szabad sírni, vagy előtte el kell távolítani?
:)))
Szia,
Tömő utcai Szemklinikára menj, Lágykontaktlabor. Időpontot telefonon lehet kérni. Optometristához, himi-humi helyre nem érdemes, szabad menni:))
Van még egy nagyon idióta kérdésem...
A jogosítványomban szerepel, hogy csak szemüveggel vezethetek.
Létezik rendőr, aki valóban ellenőrzi ezt? (Eddig nem aggódtam emiatt, szemüveg nélkül nem is tudnék vezetni, mindig rajtam volt),
de többször eszembe jutott már, kekeckedhetnek valakivel, aki kontaktlencsét visel, hogy tényleg használja-e?
Vagy látszik egyáltalán a lencse?
Szia!
Mire elküldtem mondtam éppen a kollégámnak, hogy szemüveg helyett mennyivel jobb a lencse, de annál meg hihetetlenül jobb a semmi, vagyis, hogy megvolt a műtét.
A műtétet nem nevezném olcsónak, de szerintem, ha más nem összespórolható átlag fizetésből is. Elsőre körbenéztem a neten 4-5 ismertebb helyet (saját honlapok, fórumok), viszont az első helyen, ahol voltam vizsgálaton olyan kedvesek voltak (Optimum Lézerközpont), hogy a többinél már nem próbálkoztam.
Az árak kb. ugyanazok, max párezer forintos eltérések mutatkoznak ugyanannál a műtét típusnál, de persze vannak különféle típusok.
Ha rákeresel millió infót találsz róla, de a PRK (alap felszíni kezelés) a legolcsóbb (110-130e körül), de ált. a legkellemetlenebb (viszont ettől függetlenül a többség ezt csináltatja, és mind túlélték:D, nekem Epi-Lasik volt, ami szintén felszíni, de valamivel fejlettebb, itt kb. 1 napig szúrt utána (mintha lencse alá bement volna valami, de még talán enyhébben is), aztán fokozatosan 100% lett a látásom (ez 160e volt).
Ezek az árak egy szemre értendőek, nekem szerencsére csak az egyiket kellett, -4,5-ös volt, a másik még javul (szinte hihetetlen).
Én nagyon-nagyon elégedett vagyok:)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Cilinderes a szemem (vagy a szemüvegem), ez lehet, hogy nehezíti a helyzetet?
Számomra teljesen ismeretlen dolgokról írtok, remélem az optikus elmondja majd, hogy nálam konkrétan mi jöhet szóba, és megkönnyíti a változást.
A műtéttől nagyon félnék, nem merném bevállalni... általában jellemző rám a túlaggódás, ebben a kérdésben meg pláne.
Ez a cseppentgetés is új számomra: egyszer kötőhártya-gyulladást kaptam el a kisfiamtól, képtelen voltam cseppenteni a saját szemembe... ez kizáró ok lehet?
elvben abban is van szám, amit én használok (aszem 123) de még soha nem volt rá szükségem, mert szerintem látni a görbületen, kicsit olyan "lekonyolú" a széle ha kifordítva van ;)
Tpikindítónak: bárhol meg tudod csináltatni, én először órákat bénáztam, mert nem mertem igazán odanyúlni a szememhez, aztán végre sikerült betenni és akkor rájöttem, hogy ez csak ennyi, és nem is fáj...onnantól simán ment.
Elvben első alkalomnál ott az üzletben segítenek, velem a hölgy nagyon kedves volt, vagy fél órán át türelemesen látott el tanácsokkal, hogy hogy is kellene, mire végre sikerült ;)
SZia!
Kicsit offolok. Műtét nem volt nagyon drága és/vagy fájdalmas?
Szia!
Igen ahol szemüveget vásárolsz, ott kontaktlencsét is lehet.
Csinálnak egy szemvizsgálatot, felajánlanak típusokat, napi, heti havi, stb, választhatsz, majd kapsz időpontot, próbalencsét, amit ki kell fizetni (Ofoértről beszélek amúgy), és ha beválik, rendelhetsz majd lencsét továbbra.
Nekem második nekifutásra jött össze szenvedtem a kivétell, berakéssal. Meg hiába mondták, nem tudom melyik a külseje, belseje. Pár áv kihagyás után tavaly óta újra van lencsém és olyan fajta, amiben van egy szám, ami segít, hogy hogy tudjam melyik a külseje....
3 havi vagy havi (pontosan nem tudom lencsém van, 3 hónapra, 3 pár.
Minuszos a szemem, folyadékba kell tárolni, tisztítani.
Férjemnek nem vált be, mer kiszárad a szeme tőle.
Szia!
Én 9 évig lencséztem. Manapság bármelyik optikába bemehetsz szinte, de Ofotért és társai tuti csinálnak lencsés vizsgálatot, ami kb. ugyanaz (ha nem teljesen), mint a szemüveges (bocs, szemüvegem viszont rég nem volt, így csak kb. emlékszem).
Ha megállapították a dioptriát, nekem legelsőre már ott feltették a próbalencsét, aztán 15-25 percet ücsörögtem, és nézelődtem körbe. Utána megkérdezgették, milyen volt (szúr v. nem, szédülés, ilyenek), aztán mivel éppen volt nekem való lencse, ezért gyorsan betanították a behelyezést, kivételt, és már mehettem is.
Először szokatlan, de utána gyerekjáték a szembe nyúlkálás:)
Persze figyelni kell, hogy az ember műkönnyet használjon, ill. por, szempilla is akár bemehet alá, ami fájdalomtűréstől függően nem a legjobb érzés, de ált. lencse kivétel, lemosás, csepegtetés megoldja a dolgot.
Sajnos tavaly nyárra begyulladt a szemem, és tartósan nem ajánlották tovább a lencse használatát, mivel a szemüveget utálom, ezért végül idén megműtettem.
Azért néha a mozdulat, hogy este kivegyem a lencsét, még megvan.
Sok szerencsét hozzá!
Szia,
Én szinte kezdetektől kontaktlencsét viselek. Hát igen, mikor kiderült, hogy szemúveg kell, 15 évesen, az embernek mindennel baja van, főként magával, így emelett döntöttem. Azóta rengeteget fejlődött a technika, jelenleg épp szilikon alapú lencsére váltottam, nagyon kényelmes.
A Vision Expressbe járok, itt Győrben nagyon kedvesek. Szerintem annyi, ha elmész egy szemvizsgálatra, (semmi különös, megnéz egy optikus), kapsz egy próbalencsét, megnézik, hogy tolerálja a szemed és ennyi. Azt nem tudom, van-e vmi speciális gondod. pl cilinder, vagy tórikus lencse, én simán csak rövidlátó vagyok, nekem ilyen gondom nincs. De manapság kb mindent meg tudnak oldani lencsével szerintem.
Húgom jár most ilyen cipőben, 10 éve nem bírta kontaktlencsét szemszárazsága miatt, de most gondolkodik. AZ én optikusom azt mondta, azóta, annyit változott, fejlődött a lencse is...
Ha bizonytalan vagy, kérj 1 doboz napi viseletű lencsét, ne vegyél mondjuk fél éves adagot (ahogy én szoktam) és akkor nem dobtál ki olyan sok pénzt, ha esetleg mégsem jönne be.
Szia!
Én is sokáig szemüvegeztem, 2 éve váltottam kontaktlencsére hasonló okok miatt :)
Én a szemüvegemet mindig az Ofotértben csináltattam, így kontaktlencséért is oda mentem. Ott meg is vizsgálják a szemedet, semmi speciális, csak egy gép, utána meg olvasás a tábláról, mint a szemüvegnél szokás. Megmérik a szemed görbületét, ehhez választják a legmegfelelőbb lencsét, utána pedig jöhet a próba. Először az optikus teszi be, ülnöd kell egy fél órát, hogy szokja a szemed, utána pedig te gyakorolhatod a berakást, kivételt. Ha ez megy, akkor vagy megrendelik, vagy már meg is kapod, és kész =) Egyedüli buktató szerintem a berakás vagy a kivétel lehet, de egy pár alkalom után simán fog menni, belejön az ember. Bár van egy barátnőm, aki lassan 1 év után is negyed órával hamarabb felkel, csak hogy legyen ideje beraknia a lencsét
Igaz, ő nem használja napi szinten... :)
Bocsi, hogy hosszú lett, de azért remélem tudtam segíteni :)