Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Alkoholista a párom

Párma
Létrehozva: 2004. augusztus 14. 00:47
Sziasztok!

Olyanok segítségét kérném, akiknél a családban előfordul(t), hogy a másik fél alkoholista. Hogy oldottátok meg, hogy lehet rávenni, hogy igenis kell orvosi segítség?
Nálunk ha pénzhez jut - fizetés, pénztárca, vásárlásból maradék, ill. a napi bevásárláshoz már hozzátartozik a sok sör megvétele is. Gyermekeim vannak, szeretem a párom, de lelkileg már nem bírom ezt az állapotot, sem anyagilag.

Várom a jó ötleteket, beszéljünk róla...
  1. 2004. augusztus 14. 09:3226.
    Én nem is azt mondtam, hogy pakoljon, és már menjen is! Hanem azt, hogy kezdjen el csinálni valamit, mielőtt rosszabb lesz. . . Nem szabad várni, mert csak rosszabb lesz. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_113845 (21)

2. Torolt_felhasznalo_637466
    Torolt_felhasznalo_637466
    2004. augusztus 14. 09:1525.
    Próbáljátok meg az orvosi segitséget, beültetés, gyógyszerek, stb. Az első sikertelen után még nem kell feladni. Jár nekik is több esély, főleg ha esetleg csendes alkoholista, bár az azt mondják veszélyesebb mint a nyilvános nagyivó. Ha nem megy, akkor léphetsz tovább .
    előzmény:
    Párma (1)

3. Torolt_felhasznalo_282374
    Torolt_felhasznalo_282374
    2004. augusztus 14. 09:1024.
    Nagyanyám mindig keverte a nagyapám italát, gyakran összeöntözte neki. Gyerekkoromban kibucban laktunk, nem volt könnyű rendes alkoholt szerezni, na persze a vallási előírásokra is ügyelni kellett. A lényeg, egy idő után a nagyapám kezdte megutálni a kevert italokat, de úgy hogy már tisztán sem akarta meginni. Ő abba is hagyta.
    De itt mo. -on minden sarkon van egy kimérés, más megoldás kellene.
    Közöld vele:a családi élet kárára történik az ivás, /anyagiak, élet/válasszon:Ti vagy a kimérés.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

4. Torolt_felhasznalo_272671
    Torolt_felhasznalo_272671
    2004. augusztus 14. 09:0323.
    Foghatod az iszákos kezét, de gyakran jobb ha egy időre elengeded, ébredjen rá milyen az amikor nincs aki törődjön vele. Ha jelent valamit akkor nem tudod úgysem végleg magára hagyni. Csak érzékeltesd vele milyen lenne egyedül. Mosson főzzön takarítson magára. Mikor a kollégák nem szivesen ülnek mellé reggelente, majd észre veszi magát. Mikor a műszaki rajz helyett, csak sorba kell rakni az aktákat akkor talán felébred. " Pofon " kell nekik az élettől. Van aki felébred tőle.
    előzmény:

5. 2004. augusztus 14. 09:0222.
    Nem akarlak elkeseríteni , de egyre többet fog inni. Aztán bebizonyítja magának , hogy ő nem alkoholista, mert meg tudja állni, hogy nem iszik. Ezért leáll 1-2 hónapra( volt ismerősem , aki 1 évre!!!. ) majd még többet iszik , mint előtte. Aztán az már teljesen egyénfüggő, hogy mennyire issza le magát naponta. El tudja-e végezni a munkáját , még a családdal is tud kicsit lenni, vagy egyre lejjebb csúszva , már csak a pia és a "barátai" érdeklik. VAnnak , akik az előbbi formájukat tartva élnek hosszú-hosszúó éveken át, a körülöttük élők életét keseretve:-(
    előzmény:
    Párma (10)

6. Torolt_felhasznalo_113845
    Torolt_felhasznalo_113845
    2004. augusztus 14. 08:5421.
    Te örülnél annak, ha betegen elhagynának, elfordulnának töled? Na igen a menekülés a legjobb megoldás szerinted ahelyett, hogy segitsünk a másikon? Gondolj bele abba, hogy neked sem esne jól, ha magadra hagynának a bajban!
    előzmény:
    potty75 (14)

7. Torolt_felhasznalo_113845
    Torolt_felhasznalo_113845
    2004. augusztus 14. 08:5120.
    Nagyon sok szeretet, türelem és megértés kell hozzá. Néha drasztikus módszerek, de éreztetni kell vele, hogy fontos a számotokra. Kitartás kell és nem fog azonnal változni a helyzet. Akkor kell leülni beszélni vele amikor józan.
    előzmény:
    Párma (1)

8. 2004. augusztus 14. 08:3719.
    Túlságosan szigorú vagy! Önmagaddal is? Te soha nem csábulsz el semmilyen téren? Legyen az szép cipő, ruha édesség, vagy bármi!

Tudjátok, olyan jól tudjuk, hogy a másiknak mit kellene tenni. Mi vajon tudjuk, mindig?
    előzmény:
    potty75 (15)

9. 2004. augusztus 14. 08:1018.
    30 boldog évem volt, hiszen van két fantasztikus gyerekem, akik imádják az alkoholista apjukat. A gyerekek miatt minden megérte!
    előzmény:

10. 2004. augusztus 14. 08:0117.
    Értem, amit mondasz, de más élni a saját életedet boldogan valakivel, és más kibírni 30 évet valahogy. :((
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_847361 (16)

11. 2004. augusztus 14. 07:5316.
    Alkoholizmusban több mint 30 éves tapasztalatom van.
    A folyamatban az a legnehezebb, hogy a környezet felismerje, hogy az ivás mikor válik kórossá.
    Ezután már "csak" az következik, hogy ezt betegségként kezeld, és a legnehezebb: hogy az alkoholistával elfogadtasd, hogy ő beteg.
    Valamilyen alap oka kell hogy legyen, nálunk szerintem a depresszió volt, de ezt orvos soha nem diagnosztizálta.
    Addiktológust kell keresni, aki segíthet a gyógyulásban, és nagyon kell hinni abban, hogy segít.
    Többfajta gyógyítási módszer létezik, nem biztos, hogy elsőre megtalálják a gyógymódot, ez függ a beteg karakterétől és nem utolsó sorban a gyógyító habitusától.
    Kitartás és a környezet elfogadása és segítsége jelent elsősorban megoldást az alkoholistának. Nagyon sok türelemre, empátiára van szükség. És minden eszköz megengedett az adott pillanattól függően az ivás megakadályozására: ki kell önteni a maradékot az üvegből szemrebbenés nélkül, ordítani kell (ezzel az ember a saját feszültségét oldja), türelemmel, jámboran magyarázni, hazudni, stb ahogy a helyzet kívánja.
    És így ki lehet bírni akár 30 évet is. . . .
    előzmény:

12. 2004. augusztus 14. 07:4515.
    Napi két pohárka is lehet függőség akkor, hogy ha ingerült lesz, ha nem kapja meg. Látod: hazudni "kényszerülnek", de nem mondanak le róla. . . :((
    előzmény:
    i.nora (13)

13. 2004. augusztus 14. 07:4014.
    Szia!
    Mindegy, hogy mennyi, akár egy sör is lehet. HA nem jut hozzá, és ezért kikészül: alkoholista. Ha ezért képes ezekre a dolgokra, akkor kettőt tehetsz: vagy segítesz neki megoldani, vagy menekülsz. Sajnos személyes tapasztalat, hogy meddig fajulhat a dolog.
    Betegség. Haverom 34 évesen családdal, mindennel kénytelen olyan kapszulával élni, amit a fenekébe ültetnek évente. Idén kihagyták, mondván, már három éve nem ivott. Es most elkezdett megint inni. Titokban, úgy, hogy lehetőleg kijózanodjon, de ivott. Mire a lány észbekapott, addigra megint rendszeresen ivott. Megoldás? Mivel a fiú nem ismerte be, költözés. A fiú észbekapott, újra beültették a valamit, azóta minden rendben. De az agya egyből kívánta az alkoholt, amint nem volt benne az a valami!!!
    De számtalan olyan esetet ismerek, ahol a férfi akkor változott meg, amikor látta, a nő nem viccel: pakolt és ment. Gyerekkel, mindennel. MA más boldogak.
    Sok olyat is ismerek, ahol a férfi sajnáltatja magát, hogy elhagyta a felesége, az a "szemét", csak azért, mert egy kicsit iszik. ÉS a mai napig isznak, mert fontosabb nekik, mint minden más. És sok olyanról hallottam sajnos, ahol szó szerint halálra itták magukat!
    Én azt javasolnám így mindenkinek, hogy ne viseljék el, legalábbis ne engedjék meg, hogy munka után rendszeres legyen a sörözés! Nem tarthatom elfogadhatónak, hiszen mi is dolgozunk, gyereket nevelünk, háztartás, miért lehetne nekik ezt megengedni maguknak? Még ha otthon isszák, csak-csak, de személy szerint otthon sem tűrném. . .
    Az sem igaz, hogy csak a tömény okoz alkoholizmust. És ne felejtsük el, hgoy régen teljesen más életmódot folytattak az emberek. Miért kellene a rosszat átvenni tőlük, amikor mi már messze nem annyi fizikai munkát végzünk, mint ők annakidején? Akkor 2-3 dl bort kiizzadtak munka közben. Ma már ez nem "trendi".
    Szóval én biztos, hogy nem hagynám, lépnék, ha csak időlegesen is. Egy alkoholista ember nem csak a saját, hanem az egséz családja életét tönkreteszi, a gyerekét leginkább. Úgy anyagilag, mint lelkileg. És a gyerek érdekei mindennél előrevalóbbak! Nem azt mondom, hogy nem kell nekik a segítség. De egyedül bármit akarhatsz, ha ő nem akarja, akkor felesleges energiapocsékolás.
    Meg aztán ha olvasod magadat, láthatod, hogy ezt te sem akarhatod. . .
    előzmény:
    Párma (10)

14. 2004. augusztus 14. 07:3213.
    Ez Magyarországon van így. Ezen én is meglepődtem, mert sokáig azt hittem, hogy ez esetleg foglalkozási, vagy egy réteg ártalom, de amint jobban körülnéztem, meg olvastam valamilyen statisztikát is erről, hogy a felnőtt lakósság nagyon nagy százaléka munka vagy vacsora után megissza a söröcskéjét vagy a borocskáját. Még a nők is! Na napi két pohártól valaki még nem lesz alkoholista, az biztos, sőt volt az ismeretrégi körömben aki időszakonként valamilyen lelki nyavaja, vagy bármire ráfogta még többet is. Hazudni azért kezdenek el, mert a feleségek, férjek nem nézik jó szemmel, veszekednek miatta és hazudni kényszerülnek és ezt gyönyörúen meglehet tanulni. De ha nem kényszerülnek hazudázra, mert nincs belőle cirkusz, ezt még ha sokat is iszik, egész jól lehet kezelni. Mert a végén már azért iszik, mert tudja, ha hazameg úgy is kap érte, akkor legalább jól felönt a garatra, hogy legalább alkoholmámorban kelljen vagy nem hallja rendesen.

Lányok, higgyétek el, úgy harminc évvel ezelőtt én sem akrtam elhinni, egy ismerősömnek, szívműtétje volt. Az operáló orvos a lábadozás időszakába valódi vörösbort írt fel napi három, öt dl.

A nagymamámat soha nem láttam még csak picit sem alkoholos állapotban, de mindig csokit, meg 2 dl. likört vittünk neki amikor öreg volt, mert egy hétig elszopogatta és jót tett neki. A kevés, semmiből sem árt, sőt valamilyen szinten jó is, csak a mennyiségre kell vigyázni.

előzmény:
    Andrea999 (9)

15. 2004. augusztus 14. 07:2412.
    Jó reggelt!

Én is alkoholista férjjel éltem 5 évig. van egy kisfiunk is. Sajna minél inkább kértem hogy tegye le, annál inkább ivott. mindent kipróbáltam. szelíden, hangosan, félrevezetve, direktben, de nem használt. de ő egyébként is ilyen természetvolt!!! majd meguntam és kiszálltunk a fiammal. azóta csak romlott, csúszik lefelé, senki nem gondolná hogy valamikor szépen élt.
    A te férjed egyébként milyen ember? mert sztem sokat számít, hogyan reagál a te fájdalmaidra? érdekli? elismeri?

Én mindig azt vallottam, hogy azt kell megnézni mi van a mérleg másik oldalán. ha iszik is keveset, de jó apa, férj, családfő, szerető, akkor nyilván elnézed neki. de ha nem. . . . akkor sztem kicsit keményíts be, talán magához tér. orvos? nem hinném. ők is azzal kezdik, hogy NEKI kell akarni, nem?

Most más a férjem, várjuk a közös babát és ő egy korty alkoholt nem iszik! nem ilyen volt, nem ezért szerettem emg, de mostanra azt a kicsit is elhagyta, amit addig ivott. (kb. mint én, terhesen:))) talán fentről irányították így a dolgokat, nekem tetszik. Neki más hibája van, de sokkal könnyebben elviselhető, (kinek nincs?hiszen minden másban tökéletes:) mint az első férjem részegségei. . . mekkorák a gyerekek? én nem akartam hogy a fiam úgy nőjjön fel. . . sztem azért vess számot az életeddel, és a saját +gyerekek boldogságát tartsd szem előtt!

Sok sikert!!!:))
    előzmény:

16. Torolt_felhasznalo_435930
    Torolt_felhasznalo_435930
    2004. augusztus 14. 07:2211.
    Szia Párma!

Nálunk a családban egyik nagybátyámnak ment rá a házassága, s már úgy tűnt, hogy az egész élete a kb. 20 éves alkoholizmusra, amikor a sokadik elvonó egyszercsak segített. Senki nem érti, miért. Most már 8 éve nem iszik, gyönyörűen él. De addig?!?
    Én csak annyit kérdeznék: mit vesznek ebből észre a gyerekeid? Nekik milyen ebben a helyzetben élni?
    A nagybátyám elvesztette a gyerekei gyermekkorát, s vele azt a sok-sok lehetőséget, hogy közös pozitív élmények sorával szoros kapcsolat fűzze őket össze. Ez már sosem pótolható!
    előzmény:
    Párma (10)

17. 2004. augusztus 14. 03:2010.
    Köszönöm a hozzászólásokat!

Számomra az már alkoholista, aki rendszeresen iszik és be is rug tőle, úgy, hogy nem igazán látja tisztán a dolgokat.

Eleinte, ahogy i. nora is írtad, munka után jár az egy-két sör. Oké, rendben, járjon, de ne legyen az 5-6, vagy netán több is naponta, vagy hó vége felé az utolsó beosztott pént issza el, és amikor tudja, hogy a gyereknek gyógyszert kell venni másnap, ott állok üres pénztárcával, és elnézést kérek vörösen. . . :(
    Másnap, meg a "és mi van akkor" a válasza mindenre!
    Sajna egy jó adag depresszó és hazudozás is járul az ivászatáshoz!

Andrea999, köszi a tippet, utána fogok olvasni feltétlenül!

előzmény:

18. 2004. augusztus 14. 02:489.
    A Franciak is isszak a jo borocskat minden nap, es megsem alkoholistak. Allitolag a vorosbor nagyon jo a ve'rnek. (mondjak o"k. . . ) :-)
    Szerintem a komoly alkoholizmus a tomor alcohol ivoknak a betegsege.

De, hogy miert kell annyit sorozni????? Lop. . . t?

Miert mondod i. nora, hogy "majdnem minden ferfi munka utan vagy vacsora utan megiszik 2-3 sort" ?????
    Ezt komolyan irtad?
    Melyik orszagban van ez??? Nemet???
    előzmény:
    i.nora (8)

19. 2004. augusztus 14. 02:358.
    Sokat is iszik?

Mert majdnem minden férfi munka után vagy vacsora után megiszik két-három sort, vagy két három dl. bort.

Az még alkoholista, sőt az igazi jó bor, az igazi pálonka még gyógyszer is. A régi öregek reggel egy kupica házi pálinkát ittak, ebéd, vacsora után meg igazi szőlőből készül egy-két dl. bort íttak.
    előzmény:
    Párma (1)

20. Torolt_felhasznalo_900863
    Torolt_felhasznalo_900863
    2004. augusztus 14. 01:557.
    Sziasztok. Elég nehéz a téma. . . Nekem édesanyám volt alkoholista. Sohasem ismerte be, hogy alkoholfüggő, mindig azt mondta:"megiszom a magamét, miért baj ez". Rengeteget ivott, sört bort töményet, rá meg seduxent! Gyerek voltam még. . . de próbáltam segíteni rajta, nem hagyta. Szerettem.
    előzmény:

21. 2004. augusztus 14. 01:546.
    Ha rakattintasz a "forum"-ra es utana beirod a keresobe :

alkohol

akkor 5 ilyen volt topicot talalasz. Csak azert irom, mert ott sokat olvashatsz mar errol. . . .
    nagy baj.
    :-(
    Csak orvos, es eros elvonokura tud segiteni az alcoholistakon.
    előzmény:

22. 2004. augusztus 14. 01:205.
    Gratulalok! Ez olyan ritka eset, hogy valoban nagyon buszkek lehettek ra. Nekem sajnos rosszabb tapasztalataim vannak:(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_324955 (3)

23. 2004. augusztus 14. 01:104.
    Szia! Az orvosi segitseg nagyon fontos, de nem er semmit:(( a legtobb esetben:(
    előzmény:
    Párma (1)

24. Torolt_felhasznalo_324955
    Torolt_felhasznalo_324955
    2004. augusztus 14. 01:053.
    ja igen, és boldogok együtt. Apu pedig nem iszik, csak alkalmakkor.
    előzmény:

25. Torolt_felhasznalo_324955
    Torolt_felhasznalo_324955
    2004. augusztus 14. 01:032.
    kedves Párma,

elvileg csak azért akartam írni, hogy ne tűnjön el a topic reggelig, mire válaszolnak, akik felébredtek:)

de nálunk már volt ilyen. . . anyuék nevelőapámmal már majdnem elváltak, eladták a lakást meg minden. . . szétköltöztek stb. . . mire apu észhez tért.
    Van akinél ez nem használ. . . és ő sem lépte volna meg, hogy rendbejön, ha nem történnek meg ezek a dolgok.
    Elég sok rossz következménye lett aztán (kisebb lakás, emiatt sok feszültség stb. . . ), de legalább együtt vannak. . .

ennyit tudtam hozzátenni. . .

Neked sok sikert!!!! nálatok ne menjen el eddig a dolog!!!

jóéjt - kismac
    előzmény:

Címlap