Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Prolaktin

Torolt_felhasznalo_738333
Létrehozva: 2005. január 27. 08:35
Sziasztok.

Eléggé el vagyok keseredve. A mellem nagyon megduzzadt, fájt, ezért elmentem hormonvizsgálatra. A prolaktinszintem 622. A neten elég rosszakat olvastam erről ( agyalapi mirigy tumorja). Ha valakinek van valami kevésbé durva tapasztalata erről örülnék neki. Köszönöm.
  1. Torolt_felhasznalo_743037
    Torolt_felhasznalo_743037
    2005. Április 21. 16:1126.
    Megnéztem, az én prolaktinom ng/ml mértékegységben volt megadva. Ennél elvileg 1, 90 - 25, 00 közötti érték a normális.

Akinek 1000 körüli értéke van, ott mi a mértékegység?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_743037 (23)

2. Torolt_felhasznalo_961941
    Torolt_felhasznalo_961941
    2005. Április 21. 15:0625.
    SziaZsuzska!! Én csak leírnám a saját esetemet. Nekem is magas volt a prolaktinom, és több mint két hónapja szedem a Bromocriptint! Tényleg erős gyógyszer, én az elején vacakul is voltam tőle, nem aludtam, jött a hőhullám. . . de aztán elmúlt, hozzászokott a szervezetem!!! Sztem ez téves a doki részéről, hogy csak annak adja akinek cisztája van!!!!! A magas szint nem jó -gátolja a peteérést, tehát valahogy le kell nyomni! Mi babát szereténk, és ez gond volt a teherbe esésnél, a fent említett ok miatt! És megkérdezehetem, hogy milyen volt ez a vizsgálat??? Befektettek egy csőbe???:(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_158320 (24)

3. Torolt_felhasznalo_158320
    Torolt_felhasznalo_158320
    2005. Április 21. 14:0324.
    Sziasztok!
    Tegnap voltam sella MR röntgenen. Szerencsére nem találtak semmilyen daganatot, cisztát a fejemben. Az eredményt visszavittem az endocrinológushoz. Láttam rajta, hogy ő teljesen másra számított. Mivel nincs daganat, elváltozás, de a prolaktin szintem magas (nekem is 900 körül van, sőt van egy százalék is, az meg 92%), azt mondta, hogy menjek el a nőgyógyászhoz a leleteimmel, hogy ő mit mond rá. Miután levették a vért a prolaktinhoz (ez volt március közepe), elmentem nőgyógyászhoz (de akkor még nem tudtam, hogy magas lesz a prolaktinom) rákszűrésre. Annak a lelete is negatív lett, sőt azt mondta, hogy nincs semmilyen góc a szervezetemben. A prolaktin eredménye kb. 1 hónap. Az endocrinológus azt mondta, hogy ő most nem írja fel a Bromoctint vagy mit, mert túl erős a gyógyszer, és csak olyannak szokta felírni, akinek cisztája van. Azt mondta, hogy majd eldönti a nőgyógyász. Szóval így állok. Az endocrinológus szerint a magas prolaktin szint nem jár kimondottan hajhullással. Nekem meg ez a fő problémám. A melleimből nem jön váladék, nem vagyok (nem voltam) terhes, nem szoptatok. Menjek még el egy emlő ultrahangra meg mammográfiára? Nem teljesen egyformák a melleim, a bal mellem egy kicsit nagyobb, mint a jobb, és nagyobb a bimbóudvara is. Mitől lehet magas még a prolaktin? Sokat termelne a szervezetem? Ti mit mondotok erre? Előre is köszi a segítséget, hozzászólást.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

4. Torolt_felhasznalo_743037
    Torolt_felhasznalo_743037
    2005. Április 20. 13:5623.
    Két fajta mértékegység van használatban, azért van itt zavar. . . :)

Nekem 26, 1 volt a prolaktinom legutóbb, és az a megengedett érték felett van kicsivel. Este megnézem, hogy nekem milyen mértékegységben van számolva.
    előzmény:

5. Torolt_felhasznalo_447554
    Torolt_felhasznalo_447554
    2005. Április 20. 13:5522.
    Akkor nem értem, de majd megpróbálom otthon megkeresni a régi leletemet, mert ez alapján a 29 még kevés is:)
    előzmény:
    emily (21)

6. 2005. Április 20. 11:5921.
    Sziasztok!
    Nőknél a prolaktin 33-581 mU/l a normál, ffiaknál 39-450 között.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_447554 (20)

7. Torolt_felhasznalo_447554
    Torolt_felhasznalo_447554
    2005. Április 19. 13:4320.
    Sziasztok! Itt nekem valami zavar van, nekem is azt mondta régebben a doki, hogy magas a prolaktinom, 29 egész valamennyi, szóval nem ezres nagyságrend. Vagy valami másról van itt szó? Bromo-t kaptam én is egyébként.
    előzmény:
    emily (19)

8. 2005. Április 19. 13:2919.
    Szia Zsuzska,

ne ijedj meg, az én prolaktin szintem is nagyon magas volt tavaly (majdnem 1000), nekem is csináltak MR vizsgálatot de hála Istennek negatív lett. Több dolog miatt is megemelkedhet, más hormonműködéssel is lehet összefüggés. (Pl. a pajzsmirigy nem megfelelő működése is megemelheti, de tartós stressz, fogyás, stb. is) Ha megvan az MR eredmény és nem találnak semmit akkor kérd meg az orvosodat h. nézzessen hormonszinteket vagy ajánljon egy jó endokrinológust. Egyébként az én prolaktin szintem néhány hónap alatt rendeződött. Minden jót! Várom a beszámolódat!
    Emi

UI: A vérképed jó? Vérszegénység is okozhat hajhullást, vagy beteg fog.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_158320 (17)

9. Torolt_felhasznalo_342128
    Torolt_felhasznalo_342128
    2005. Április 19. 08:4518.
    Én voltam, kb. fél óra. Le kell vetkőzni, minden fém ékszert is, lefekszel a hátadra és betolnak a gépbe. Egy idő után kihúznak, vénásan kontrasztanyagot adnak és visszatolnak. A gép nem szörnyű, de kattogásokat hallasz. Végül is csukott szemmel kibírható, már kettőn voltam, és nemsokára lesz egy újabb. . . . . ugyanis néha kontroll kell! Nekem magas prolaktinom és empty sellam is van, de a szülések után minden borult, hétfőn kezdik az új vizsgálatokat!
    Nyugi, ez nem halálos kór és a vizsgálatok se kibírhatatlanok!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_158320 (17)

10. Torolt_felhasznalo_158320
    Torolt_felhasznalo_158320
    2005. Április 18. 08:4117.
    Sziasztok! Én is nagyon kétségbe vagyok esve. Hullik a hajam. Voltam már egy csomó vizsgálaton. Lehet, hogy a mandulámmal van a gond, bár legutóbb a torokváladék vizsgálatom negatív lett. Közben a prolaktin szintem nagyon magas. Kaptam beutalót sella MR röntgenre. Én is utánaolvasgattam a neten a magas prolaktin szintnek, és egy kicsit félek, mivel a prolaktin az agyfüggelékben termelődik, lehet, hogy daganat. Állítólag az MR majd megmutatja. Volt-e már valaki ilyen sella MR vizsgálaton? Meddig tart? Adnak-e vénás injekciót? Nagyon félek. Előre is köszi a segítséget és a választ.
    előzmény:

11. Torolt_felhasznalo_256090
    Torolt_felhasznalo_256090
    2005. február 21. 09:1416.
    Sziasztok!

hát most én is bepánikoltam. . .
    most hívtam a dokit, és nem tetszett neki a prolaktin (404). azért csináltatott vérvételt, mert egyszer váladékozott a mellem, de mikor ő megnézte akkor nem, na meg tele az arcom gennyes patikkal, és szerintem már nem serdülök. Vsizont stresszes vagyok. Most kitalálta h megint csapoljanak meg, mert egy eredmény alapján nem mer ítélkezni. viszont az az FSH LH arány, nálam 1, 0909 az FSH javára. Akkor az nem olyan rossz? bár még a doki nem látta csak telefonban mondtam neki és majd még egy beutalóért be kell mennem. Egyébknt ő nőgyőgyász és hormonológus vagy mi, gondolom akkor jó kezedkben vagyok (remélem) ha valakinek szüksége van rá, megadhatom a számát, de magánrendelő.
    előzmény:

12. Torolt_felhasznalo_342128
    2005. február 1. 20:3415.
    Legcélszerűbb endokrinológust-hormonorv. -felkeresni, mert a speciálisabb vérvizsgálatokat csak ők tudják megcsináltatni, ha nem ismersz ilyet a háziorv-od ad beutalót. Készülj fel ezek a vizsg. -ok általában hónapokig eltartanak mire minden eredmény megjön, de érdemes mindent megvizsgálni!
    Nőgyógyok kisebb körben tudnak ált. -ban vizsgálódni, nem véletlen, hogy az endokrinológia külön terület!
    előzmény:
    csereklye (14)

13. Torolt_felhasznalo_540907
    Torolt_felhasznalo_540907
    2005. február 1. 19:0214.
    Szia Csereklye!

A hormon vizsgálat a vérből van, házi orvos, nőgyógyász is tud neked ebben segíteni.
    előzmény:

14. 2005. január 31. 10:3113.
    Szia kedves Wolfrabbit!

Az FSH:LH arány valóban nem valami jó. Nem vagy te PCO-s? Nem akarok itt farkast emlegetni, de esetleg megérne egy vizsgálatot. Annak ugyanis elvileg 1:1 kéne lennie. És ha az LH több, tehát az "ő" javára tér el ez az arány, akkor igencsak gyanús. Ez a prolaktinszintet is megmagyarázná. Mellesleg szerintem a PCO valamivel kellemesebb betegség, mint az agydaganat. . .

Üdv.
    G.
    előzmény:
    wolfrabbit (10)

15. 2005. január 28. 13:2012.
    Sziasztok! Hallottátok már a Mastodynon cseppekről? Ez egy homeopátiás szer, a magas prolaktin szintre adja a doki. Nekem is magas volt a prolaktinom, de ezzel a szerrel 3 hónap alatt helyreállt a hormonháztartásom. A doki a bromo helyett írta, mivel ennek semmiféle mellékhatása nincs, és természetes úton rendezi a hormonháztartást.
    Szerint egy próbálkozást megér! Sok sikert!
    előzmény:

16. Torolt_felhasznalo_342128
    2005. január 28. 09:3611.
    én 3, 5 évig méregettem reggelente magam, mert az akkori orvosom ezt találta tutinak a belső megtermék. előtt, majd a következő kiröhögött, hogy felesleges ez a macera egyszerűbb és biztosabb módszer az UH. És lőn ez tényleg így lett és már van 2 gyerekem. Viszont ha hallottál megbízható jó endokrinológusról pesten azt lsziv. írd meg mert én most hagytam ott az enyémet, hasonló "tuti"diagnózisok után!
    előzmény:
    wolfrabbit (10)

17. Torolt_felhasznalo_738333
    2005. január 28. 07:2510.
    Hát ami itt van, ebben a kisvárosban, az besz*rás. Tegnap visszamentem a dokihoz az eredménnyel, aki a 622-es prolaktinra és a 2/3 arányos FSH/LH arányra ( ha jól tudom az se jó ) azt mondta, hogy ha rendben van a menstruáció akkor ne avatkozzunk bele.

De még csak azt se mondta hogy ugyan nézzünk már utána!

Elmegyek egy másikhoz, arról jobbakat hallottam ( csak épp 4 órát kell várni hogy sorrakerüljön az ember ).

Én méregettem a hőmérsékletemet reggelente egy ideig, és középtájon magasabb volt, vajon akkor van peteérésem?

Egyébként nekem olyan érdekes hogy ilyen soknak magas a prolaktinja. . . lehet hogy ez valami civilizációs tendencia?
    előzmény:

18. Torolt_felhasznalo_342128
    2005. január 27. 21:539.
    Nekem miután megállapították, hogy nincs peteérésem, jöttek rá, hogy magas a prol. , s az orvos engem is ezzel a tumorgyanúval küldött el MRre, de akkor még 2 hónapos előjegyzések voltak a MÁV kórházban. El lehet képzelni milyen nyugodt voltam. Aztán prot. -val hamarabb bejutottam, s közölték hogy daganatról szó sincs csak egy empty scellám van-nem halálos, de nem is kezelik-s ez okozza a prol. emelkedést és a daganat szerű vizsg. eredményeket. Attól kezdve Bromocriptinnel kezeltek a szint csökkentése miatt és ez az első terhességemig bevált, azaz volt peteérésem és jó volt a prol. szintem. A szülés ésterhesség mindent felborított. Azóta a gyógyíthatatlannak ígért hyperprol. megszűnt, az MR-en sem találnak semmit, de újra nincs peteérésem, úgyhogy ha valaki tud jó endokrinológust, kérem írja meg, mert a régitől elbúcsúztam.
    előzmény:
    wolfrabbit (1)

19. 2005. január 27. 17:108.
    Szia! Nekem 900 felett volt a prolaktinom, elküldtem MR-re, de semmi rendellenesség nincs az agyamban. Kaptam gyógyszert, ami levitte. Valahol azt olvastam, hogy stressztől is megemelkedhet, és pszihésen is. Ne gondolj rögtön tumorra!
    előzmény:
    wolfrabbit (1)

20. 2005. január 27. 16:507.
    Szia
    ne aggódj, nem biztos, hgy ekkora gond van. Nem mindenkinek daganattól van. Nekem is magas volt 1000 felett, elkezdtem szedni rá gyógyszert, és most már a rendes zsinten van. Igaz, hogy elég hosszú ideig szarakodtak vele. Szedtem 1-et aztán még magasabb lett, aztán 2-őt. Most felet szedek és rendben van. Az elején én is nagyon megijedtem, mert én is utánaolvastam a neten, aztán a házirovos agyröngenre is beutalt, de hála semmi bajom nincs, bár azt még mindig nem tudják, hogy miért volt ilyen magas.
    Azt mondjuk nem tudom, hogy meddig kel szedni, életem végéig, vagy egyszer csak beáll.
    előzmény:
    wolfrabbit (4)

21. Torolt_felhasznalo_356666
    Torolt_felhasznalo_356666
    2005. január 27. 16:166.
    Próbáld meg az AVIVA tornát. Van róla több topik is a fórumon.
    előzmény:
    wolfrabbit (1)

22. 2005. január 27. 16:075.
    Helyes! :)
    előzmény:
    wolfrabbit (4)

23. Torolt_felhasznalo_738333
    2005. január 27. 03:394.
    Nagyon édesek vagytok. Már most jobban vagyok!
    előzmény:

24. 2005. január 27. 02:393.
    Kedves wolfrabbit!

Az infertility. hu-n az alábbi szöveg olvasható:

"Emelkedett prolaktin szint gátolja az ovulációt. A magas prolaktin szint hipofizis tumor veszélye miatt további kivizsgálást igényel. A PCO-s betegek egy részében is észlelhető hyperprolactinaemia. "

Bár a PCO sem egy különösebben kedves állapot, de azért nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. (Nekem is magas - bár nem ennyire -, én Bromocriptint kapok rá. PCO-s vagyok - állítólag. ) Ha nincs különösebb baj, akkor gyógyszeres kezeléssel helyre tudják rakni (ezt azt hiszem a babanet. hu-n olvastam). Nagyon fontos, hogy olyan orvoshoz járj, akiben igazán megbízol, és akkor minden rendben lesz.

Üdv.
    Gigi
    előzmény:
    wolfrabbit (1)

25. 2005. január 27. 02:342.
    Szia!

Először is nyugodj meg. Valószínűleg jóindulatú daganatról van szó!!!!
    Másrészt tudd, hogy a rosszindulatú sejtek sokkal gyengébbek és selejtesek az egészséges sejtekhez képest, csak azért tudnak embereket legyűrni, mert a félelem felerősíti őket s egyúttal az immunrendszert még jobban legyengítik, a félelem is gyengíti, hiszen azért alakulhatott ki ez a helyzet, mert az immunrendszered valamiért meggyengült(szinte minden betegségnek lelki oka van, ezért gyengül az immunrendszer lásd:kiegyensúlyozott boldog emberek nem betegek, vagy nagyon gyorsan átlendülnek mindenen).
    Nekem is hasonló problémám van évek óta, csak nem ilyen magas a prolaktinszintem(látod:ezzel lehet élni), szóval el kell menjél egy endokrinológushoz, nőgyógyász tud neked adni beutalót. Gyógyszeresen lehet ezt kezelni. Ne hagyd megműteni magad, ez csak a végső legyen. Tudok neked ajánlani egy orvost, nehéz ugyan bekerülni hozzá, de próbáld meg, az OGYK-ban dolgozik Országos Gyógyintézeti Központ XIII. ker. Szabolcs utca és Kovács Lászlónak hívják, de van ott még egy két jó orvos.
    Szóval fel a fejjel, csak pozitívan, s ha tudsz relaxálj! és ekkor gondolatban gondold azt, hogy az agyalapi mirigyed pont akkora mint egy kis babszem és jól működik. A lelki gondjaidat pedig próbáld minél előbb megoldani. S nap mint nap sokszor mondogasd magadban jól vagyok, egészséges vagyok!

Jó egészséget!
    Anna
    előzmény:
    wolfrabbit (1)

Címlap