Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Leszázalékolás

Torolt_felhasznalo_754338
Létrehozva: 2005. szeptember 8. 17:59
Sziasztok! Hónapok óta táppénzen vagyok és úgy néz ki, már nem fogom tudni ellátni a munkakörömet. Felvetődött a leszázalékolásom lehetősége. A jövőtől félve kapaszkodónak jelen pillanatban megnyugtató elképzelés, de mi lesz, ha nem sikerül. Tájékozatlan vagyok ezen a téren, nem ismerem a lehetőségeket, buktatókat. Tudnátok tanácsot adni? Osszátok meg velem tapasztalataitokat legyetek szívesek!
  1. Torolt_felhasznalo_464433
    Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:5126.

Nem!!! A százalékok,a mikről szó van a MUNKAKÉPESSÉG CSÖKKENÉS (mkcs)  MÉRTÉKÉT jelentik, nem pedig a leendő ellátás összegét!!!

50 % mkcs-nál rszj( rendszeres szoc. járadék ) igényelhető, de ez havi fix összeg! 21900,- most . Tehát független az előző keresetektől! Sajna baromi kevés! de azért jobb a fix kevés, mint a semmi...

Rokk. nyugdíjnál pedig az ellátás összegénél figyelembe vételre kerül a megszerzett szolgálati idő és 1988.01.01-től a nyugdíjazást megelőző napig a keresetek.

Tehát a munkaképesség csökkenés mértéke csak a jogosultságot adja meg egy-egy ellátáshoz és nem befolyásolja ammak az összegét.

( kivétel az I és II. csoprtos rokkantság esetén ( 100% mkcs mindkettőnél a feltétel&nbsp, de ez már ritka...)

előzmény:
    dviki (23)
    2005-09-08  21:39
  2. Torolt_felhasznalo_667249
    Torolt_felhasznalo_667249
    2005. szeptember 8. 21:5025.
    Az mekkora szívás ha másodfokon még azt is elveszik amit elsőfokon megítélnek neki !  És ezek szerint ilyen is van, ha írtad. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (24)
    2005-09-08  21:45
  3. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:4524.

Dehogyis nem lehet megfellebbezni!

Azért van a II. fokú Orvosi Bizottság és ha azzal sem ért egyet az ügyfél , akkor mehet a bíróságra.

Azért ez már 3 lehetőség... csak baromi soká tart végigjárni...ennek ellenére én mindig arra bíztaton az ügyfeleket, hogy fellebbezzenek nyugodtam és járják végig az utat!

Sőt! Ha valaki 50%-ot kapott és ellátatlan ( vagyis nem dolgozik é tp-t, munkanélkülit sem kap)  azzal beadatom az rszj igényt és a rokkantság ellen a fellebbezést is! Így lesz egy fix ellátása, míg a rokkantsága intéződik. ( bár ebben az esetben azért az rszj igény benyújtása előtt célszerű megvárni a II. fok OB eredményét (1-2 hét) , mert sajna akár el is vehetik az I. fokon megadott 50%-os és akkor már nem jár az rszj sem...)

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_667249 (22)
    2005-09-08  21:39
  4. 2005. szeptember 8. 21:3923.
    Ennyire részletesen nem ismerem a történetet (tehát nem tudom, hogy mennyit dolgozhatott és mennyiért), de ha így van, akkor jogos!
    Persze ezt is el lehet "sumákolni és mennyien meg is teszik! Értem ezalatt azt, hogy papíron nem az szerepel, mint amit kézhez kap stb.

Anyukámnak is megszűnt a munkahelye, munkanélküli lett...azt mondták neki a munkaügyi hivatalban, hogy nem valószínű, hogy lesz munkahelye, mert ad1: vidéki, ad2: öreg! Nem is talált munkát egy év alatt sem, aztán jött a porckorongsérv műtét...

Még valami: anyukám kb. 50 e Ft-ot keresett a munkahelyén, tehát, ha megkapná az 50%-ot, az akkor 25 e Ft-ot jelentene! És ebből meg lehet élni?????

A körzeti orvosa neki is sok szerencsét kívánt, de azt is mondta, hogy már csak a kora miatt( fiatal!) sem valószínű ,hogy leszázalékolják!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (20)
    2005-09-08  21:27
  5. Torolt_felhasznalo_667249
    2005. szeptember 8. 21:3922.

A legszebb az, hogy a döntést nem lehet megfellebbezni vagy megtámadni. Ha valami nem tetszik akkor mehetsz a Jóistenhez panaszra!  

Vagy kivárod a következő 2 évet és ha szerencséd van, akkor élsz is addig..........

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (21)
    2005-09-08  21:33
  6. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:3321.

Nem semmi történetek vannak!  

Sajnos egyre több olyan eset van, ahol erősen vitatható az Orv. bizottság véleménye, eljárása, embersége...

Nem értem, hogy miért nem nyúlnak hozzá odafönn ehhez és miért nem rázzák már gatyába ezt az egész felülvizsgálat dolgot

Egyszerűen az OB( orv. biz.) mindent megtehet az emberrel? Nekik nem kell felettes szervnek és szabályoknak megfelelni? Őket nem ellenőrzi senki?

Nagyon durva ez így! Pláne, hogy mi nyugdíj előadók kapjuk az ügyfelektől a fejmosást az OB miatt is... pedig rajtunk igazán nem múlik, hogy az az adott határozat megállapító vagy elutasító lesz -e   

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_667249 (19)
    2005-09-08  21:22
  7. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:2720.

Várj csak ez nem lehet teljesen igaz!

Rokkantsági nyugdíj (és rendszeres szociális járadék mellett is ) lehet dolgozni de vannak feltételek!

A megállapítás napján ne dolgozzon az illető, vagy rövidebb munkaidőben dolgozzon, mint  a megrokkanása előtt vagy lényegesen ( legalább 20%) kevesebb legyen a keresete a megrokkanás előttinél. (csak a rokk. nyugd. esetén, az rszj-nél még ezek sincsenek)

Szóval egy példa:

megrokkanok. 67%-ra felvesz a bizottság. megszüntetem a munkaviszonyom (napi 8 órás és pl :100.000/h&oacute 09.10-én és 09.11-től kérem a rokk. nyugdíjat. Aztán elmegyek mégis dolgozni. két lehetőségem van:

1) 7 vagy 6...5,4,3,2... órában dolgozom és a kutya se kérdi mennyiért

vagy

2) 8 órában dolgozom és mondjuk 74.000 forintot kapok érte

Ezt így lehet. DE ha valaki a megrokkanás után BIZONYÍTOTTAN 8 órában 100.000 forintért dolgozik 4 hónapon keresztül folyamatosan, akkor bukta a rokk. nyugdíjat. Itt a kulcs a 4 hónapon keresztül folyamatosan!

előzmény:
    dviki (18)
    2005-09-08  21:15
  8. Torolt_felhasznalo_667249
    2005. szeptember 8. 21:2219.

Az orvosi bizottság tényleg kriminális. 

Anyám 67 %-ot kapott, de először nem  véglegesen ahogy írtad, hanem felülvizsgálattal. A másodszorra Pestre hívták, mert itt Miskolcon éppen előző évben buktak meg a kórházi orvosok és néhány bizottsági tag is, így innen mindenkinek oda kellett menni .Már az első alkalommal is rengeteg baja volt, de időközben megműtötték nyaki gerincsérvre is. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy majdhogynem fültől-fülig vágják elől a nyakát és onnan műtik. A műtét jól sikerült, bár alig élte túl, mert többször újraélesztették közben és este még nem tudtuk, hogy megéli-e a másnapot. Most több csavarral és lemezzel a nyakában viszonylag jól van.

A lényeg, hogy amikor behívták a bizottság elé, akkor letette a lexikon vastagságú leletkupacát az asztalra, amiből a 80 év körüli orvos kiemelt kettőt és azt szó szerint lediktálta mint saját véleményét . Aztán anyámhoz fordult, ránézett és megkérdezte mikor volt a strumma (!!!!) műtét. Ennyi volt a vizsgálat !

No comment...........

Ezek után azt hittük nem kapja meg még a 67-et sem, de láss csodát, véglegesen megkapta. Hogy mégis mit szűrt le az állapotából az a 80 év körüli bácsi vizsgálat nélkül és azok után, hogy strummának nézte a nyaki gerincsérv műtéti helyét az örök rejtély marad számomra. Annak ellenére, hogy a háziorvosunk már előtte egyértelműen megnyugtatott minket, hogy 1000 % szerinte, hogy megkapja, mi mégis azt gondoljuk, hogy csak szerencséje volt.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (5)
    2005-09-08  19:07
  9. 2005. szeptember 8. 21:1518.
    Édesanyám beszélt, olyan nővel aki elmesélte, hogy Ő megkapta az 50%-ot, de mondták neki, hogy emellett elmehet dolgozni...talált is munkahelyet...rá egy évre viszont visszavonták a rokkantsági nyugdíját, mert megtudták, hogy dolgozik!!!

Tényleg azok járnak csak jól ,akik alkoholisták vagy megjátszák magukat!

Én is ismerek olyat is,aki "rájátszott" és megkapta! Semmi komoly baja nem volt...más meg, akinek komoly és ténylegesen baja van hiába is várja...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_227971 (12)
    2005-09-08  20:55
  10. 2005. szeptember 8. 21:1417.
    Jómagam a szociális szférában tengetem mindennapjaim (főként mozgássérültekkel foglalkozom) és néha döbbenet, amit tapasztalok!
    Felülvizsgálat x időközönként, hátha kinő a dupla lábamputált lába. Röhej!
    Az egyik kliensemet elkísértem bizottság elé. 29 éves fiú, baleset következményeként lebénult nyaktól, fokozatosan rendbejött, a felsőteste már tökéletesen működik, ki tudja tolni magát a kerekesszékből, állni tud, de ennyi. Lépni egyet se. Sehogy. A bizottsági orvos azzal indított: "Hogy tud maga így élni?" Kliensem válasza: "Cseréljünk helyet egy napra, megtudja." Egy kőbunkó állat doktornő volt, aki közölte, hogy mi az, hogy nem tud járni. "Ön szerint miért vagyok kerekesszékben?" Mikor vége lett a "bulinak" sík idegbajosan mentünk haza, mert nem bírtunk volna ki ott még egy percet. Felhívtam az intézetet utána, hogy van-e betegjogi képviselőjük, mert panaszt szeretnék tenni. Hát nincs, merthogy közfeladatokat(!) látnak el. De ha figyelmes lettem volna, akkor láthattam volna kiírva, hogy panaszt a helyszínen és rögtön lehet tenni! Erről lecsúsztunk, de levélben az intézmény főorvosához lehet fordulni. Kérdem én: ki fog panaszt tenni, amíg nincs meg a végeredmény? Merthogy mi erre várunk immár 2 hónapja! Csak egy hülye számra várunk (%-ra). Mi a bánatos rossznyavalya tart ebben ennyi ideig? Nem ott döntik el?
    No azért azt is hozzáteszem, hogy van olyan kliensem, akinek beadástól számított két hónapon belül megvolt az eredménye (egy hónap volt az értesítés az időpontról). És 100%-ot kapott. Ami azért elég ritka.
    Szóval ilyen is, meg olyan tapasztalatok is vannak.
    Ne add fel!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

11. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:1316.

Azért kérdeztem a korod, mert ugye attól függ, hogy menniy a minimális szolgálati idő, neked a rokkantsági nyugdíjhoz kell.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_754338 (14)
    2005-09-08  21:05
  12. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 21:1115.

MINDEN orvosi papír kell!!!! Úgy az "ezer éves" egy pl. vakbél műtétről, mint a legfrisebb. Minden fecnit, amin orvosi pecsét vagy aláírás van vigyél magaddal!  Az sem árt, ha a háziorvosodtól ( ha normális) kérsz tőle egy kórtörténeti igazolást.

Lehet ám még olyanokat is mondani, hogy - bár nemtom mi a bajod - a betegég miatt egyre zárkózottabb vagy, félsz mit hoz a holnap... bla ..bla bla.... rá kell erősíteni egy kicsit a depivel is... mondom!

Az igénybejelentő lap letölthető innen: www. onyf.hu

Oda, hogy mikortól kéred az ellátást, azt írd, hogy az OB vizsgálat eredményétől függően, majd nyilatkozol

Az igénybejelentő legtetjére nyomtatott nagy betűkkel pedig ezt:

A jelenlegi foglalkoztatómat kérem ne keressék meg. Szolgálati időm elismerését egyenlőre 2004.12.31-ig kérem.

Sok sikert és kitartást! 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_754338 (13)
    2005-09-08  21:00
  13. Torolt_felhasznalo_754338
    2005. szeptember 8. 21:0514.
    A leszázalékoláshoz is kell életkor illetve szolgálati idő? Ez is befolyásoló tényező? Különben köszönöm a tájékoztatásodat!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (4)
    2005-09-08  19:00
  14. Torolt_felhasznalo_754338
    2005. szeptember 8. 21:0013.

Úgy látszik, kemény menetnek nézek elé. Mindenképpen megpróbálom, mert mást nem is tehetek.  Az olvasottak alapján talán már a jövő héten elindulok. Nem szeretném, ha a szándékom a munkahelyemen kiderülne, ezért örülök, hogy ezt csendben is lehet intézni. A főnököm is tudja, sőt mondta is, hogy így nem tudom ellátni a munkakörömet. Nem szeretnék egy kézzel fogható okot adni neki az eltávolításra, mert mi van akkor, ha nem sikerül a leszázalékolás. A régi orvosi papírokat lehet használni, vagy újakat kell beszerezni?

előzmény:

15. Torolt_felhasznalo_227971
    Torolt_felhasznalo_227971
    2005. szeptember 8. 20:5512.

Szia!

Én is megprobáltam tavaj a leszázalékolást attól függetlenül hogy a háziorvos nem kecsegtetett semmi jóval,de sok sikert kívánt.Na belevágtam kaptam is kemény 40-et.Most megint beleakarok vágni mert sajna romlott az állapotom és nem tudok munkát vállalni.Azt mondom probáld meg én drukkolok neked.Amugy tényleg igaz ,hogy az alkoholistákat minden gond nélkül leszázalékolnak,és sajna nagyon sokan ugymond megjátszák magukat majd megvan amit akartak és szépen elmennek dolgozni./de nem olyan munkára ami leszázalékoltaknak szól/Bocsi nem akarok senkit megsérteni,de ez a tapasztalatom.Sok sikert neked!

előzmény:

16. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 20:4211.
    Fúúú bocsánat az elütésekért!
    előzmény:

17. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 20:3110.

Ja! Nekik külön korkedvezmény jár és nem is az állami nyugdíj igazzgatóságok állapítják meg a nyugdíjukat, hanem nekik külön meg minden.

Mondjuk attól a tűzoltótól nm ajnálom, aki nap mint nap tényleg tüzet olt, kockááztatja az életét vagy éppen egy autóbaleset sérültjeit ( halottait... nedj isten gyereket) vágja ki a felismerhetetlenségig összetört roncsból   Azért ez nem kis lelki teher lehet....

Na de a papír tologatók is megkapják a korkedvezményt! EZ itt a nem mindegy!!!

előzmény:
    dviki (7)
    2005-09-08  20:03
  18. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 20:269.

Ez is így van!

Viszont mire valaki végig zongorázza az összes lépcsőfokot az gyakran egy évbe is beletelik!

MINDENKÉPPEN ÉRDEMES VÉGIGVINNI AZ ÜGYET, csak fel kell készülni, hogy előfordulhat, hogy hosszú távon ellátatlan marad az ember, ha már tp-re nem jogosult, a munkahelye teszem azt megszűnt és a munkanélkülit is kimerítette...

Viszont -hülyeésget nem akarok írni, de nov. 1-től változik az eljárási szabályzat és -ha jól tudom -  NEM FOGJA KÖTNI A KEZÜNKET ( ill. az eljáró nyugellátási osztály kezét) A BÍRÓSÁG DÖNTÉSE!!!

Hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni azt nem tudom., de nem árt felkészülni, rá, hogy még a bírói döntés sem garania..

előzmény:
    sz.j. (6)
    2005-09-08  19:31
  19. 2005. szeptember 8. 20:208.
    Ha sor kerül a leszázalékolásodra, minden estre szerezz egy friss korházi zárójelentést is a többi orvosi papír mellé. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_754338 (1)
    2005-09-08  17:59
  20. 2005. szeptember 8. 20:037.
    Hát sajnos ilyen világban élünk...

Azt viszont érdekesnek tartom ( nem akarom őket bántani), hogy a rendőrök és a tűzoltók már akár 30valahány évesen is elmehetnek nyugdíjba!
    Ismerettségi körömben van egy tűzoltó (most kb. 50 éves), de már legalább 10 éve "nyugdíjas" ! No komment.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_464433 (5)
    2005-09-08  19:07
  21. 2005. szeptember 8. 19:316.
    Szia! Engem is  45 évesen porckorong sérvvel műtöttek, I fokon 40% , II.fokon 50% munkaképességcsökkenést állapitottak meg. TB ügyintéző lévén tudom, hogy még a II. foku orvosi bizottság szakvéleménye ellen is lehet fellebbezni mégpedig a Munkaügyi Bírósághoz, ahol igazságügyi orvosszakértő vizsgált meg és megadta a 67%-ot. Azt tudd, hogy a munkaképességcsökkenés az összes betegségedből adódik össze, tehát mindenféle orvosi papirt vigyél és panaszkodj. nekem a gerincsérven kivül asztmám van. Sok Sikert ne hagyd magad, mert szemetek!!!!! 
    előzmény:
  22. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 19:075.

Sajnos előfordulnak ilyen esetek!

Nekem volt olyan ügyem, ahol a férfit csak 50%-ra vette fel a bizottság és mire ki tudtam volna adni a határozatot a rokk. ny. igény elutasításáról  meghalt!

Áááá nem volt rokkant mi?  

Különben gyakran mondják az ügyfelek, hogy minősíthetetlen, ami az orvosi bizottságnél folyik...  Sajnos megértem őket, de segíteni nem tudok. A bizottság a nyugdíjmegállapítástól teljesen külön álló szerv. 

Egyébként amivel szinte mindig felveszik rokkantnak az embert az az idüt alkoholizmus és a manapság oly divatos depresszió.Gondolom a depire jól rá is járszanak néhányan, de az vesse rájuk az első követ, aki szorult helyzetében nem így tenne....

előzmény:
    dviki (3)
    2005-09-08  18:59
  23. Torolt_felhasznalo_464433
    2005. szeptember 8. 19:004.

Szia!

Nyugdíj területen dolgozom (ill. dolgoztam, most tp-n vagyok, mert az első babánkat várom)

Ha így álla az állapotod, akkor mindenképpen érdemes megpróbálni a rokkantsági nyugdíjat . Megteheted azt is, hogy az igénybejelentő lepra ráírod, hogy ne értesítsék a jelenlegi munkáltatódat . ( Így a céged, ahonnét tp-n vagy még nem tudja meg, hogy " mire készülsz") Ha így kéred, akkor a szolgálati időd egyenlőre csak 2004.12.31-ig lesz elismerve.

Rokk. nyugdíjra akkor leszel jogosult, ha az orvosszakértői bizottság ( ide majd adnak időpontot és vinni kell MINDEN orvosi leletet) legalább 67%-ban megállapítja a munkaképesség csökkenésedet és rendelekzel a jogszabályban az életkorod által előírt szolgálati idővel. ( Kb. mennyi szolgálati időd lehet most? és mennyi idős vagy? )

A rokk. nyugdíj kiszámításának a módja egyezik egyébként az öregségi kiszámításával. ( tehát mintha akár most elmehetnél öregségibe úgy számítják) Fontos, hogy mennyi a megszerzett szolgálati időd és 1988.01.01-től a nyugdíjazást megelőző napig nézik a kereseteket és a kieső időket ( pl: fiz. nélküli, tp..) ezek adják a számítás alapján ( nagy vonalakban)

Ha csak 50%-ra vesz fel a bizottság, még akkor is igényelhetsz ún. rendszeres szociális járadékot (később rszj) , de fontos feltétele, hogy az 50% véleményezésének napján ( ált. a vizsgálat nepja szokott lenni) munkaviszonyos legyél. Ehhez is kell szolgálati idő, de az biztosan megvan! Ennek viszont havi fix. összege van: most 21900,- (ha jól emlékszem....)

Ha megvan az orvosi szakvélemény ( és felvettek rokkantnak) , akkor eldöntheted, hogy kéred -e ill. mikortól az ellátást. Itt fontos, hogy CSAK a munkaviszony, munkanélküli, tp -nek meg kell szűnni és az azt követő naptól lehet kérni a megállapítást.

A munkáltatót ebben a fázisban ( nyilván) már elkerülhetetlen tájékoztatni.

Az ügy buktatója annyi, hogy nem biztos, hogy véglegesen felvesznek rokkantnak. Ha nem vesznek fel, akkor általában 2 év múlva menni kell újabb felülvizsgálatra. Addig viszont változhat az állapotod és mondhatják, hogy már nem 67, hanem csak 40% a munkaképeség csökkenésed.  Így viszont nem jár sem a nyugdíj sem az rszj.

Egyenlőre ennyi. Remélem segítettem. Összetett dolgok ezek....

Kérdezz ha még felmerül valami!

előzmény:
  24. 2005. szeptember 8. 18:593.
    Édesanyámat nemrég (3 hónapja) műtötték porckorongsérvvel és Ő is most "próbálja" meg a leszázalékoltatását. Most is fáj néha neki, ülni és állni egyaránt nem tud sokáis és ülésnél az sem mindegy, hogy milyen "helyzetben" ül, mert akkor ugyancsak fáj neki.
    A körzeti orvosa azt mondta neki, hogy ne nagyon reménykedjen! Szó szerint: " Mit akar maga???"
    Azt is modta,hogy még "fiatal" a leszázalékoltatáshoz (48 éves)!

Szóval elvették a kedvét az egésztől, de azért megpróbálja.

Más betegekkel is beszélgetett és szinte csak "rémhíreket" hallott. Volt akit már 2x is műtöttek és nem százalékolták le.
    Vmint olyan is volt, aki megkapta az 50%-ot, s egy kis idő múlva levették neki 40%-ra!
    előzmény:
  25. 2005. szeptember 8. 18:572.

A férjemnek pár évvel ezelőtt volt egy agy-, agykoponya, arc-, arckoponya törése (kiestek a fogai, összetörtek az arcában a csontok.... volt agyműtéte is) még korábban leesett 8 méter magasból, össze van mindkét keze csavarozva csuklóban, 3 csigolyafedő lemeze repedt, természtesen ez a mai napig fáj neki.

Mindezek ellenére azt mondta a felülvizsgáló orvos, hogy nincs semmi baja, mehet dolgozni.

No comment....

előzmény:

Címlap