Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Spiral mellett tampon

Sziasztok!
Olyanok hozzaszolasat varom, akik spiral mellett tampont hasznalnak. Igaz, hogy spiral mellett inkabb a betet javasolt? 12 eve csak tampont hasznalok (leszamitva kislanyom szuletese utani 6 hetet), es nehezen hangolom ra magam a betetre, gondolom nem kell reszleteznem, miert. Mar arra is gondoltam, hogy inkabb nem vallalom a spiralt, ha nem maradhat a tampon. Bar sok no kibirja, hogy betetet hasznal, de ....... Koszonom a segitsegeteket.
:-)))
Szerintem is csak túlzott óvatoskodás. Nekem (Angliában) azt tanították meg, hogy hogyan kell ellenőrizni, helyén van-e, így akármilyen okból, tampon vagy bármi, elmozdulna, észreveszem.
Szia Babati!
Én is tampont használok spirál mellett.
Azon kívül, amit még a többiek írtak, ezt tudod tenni:
Vágasd le a vezetőszálat nagyon-nagyon rövidre, akkor nem tekeredik fel a tamponra, nekem olyan pici, hogy alig érem el, amikor ellenőrzöm. Az első ciklusban ne használj tampont, de utána már meg is puhul a vezetőszál és nehezebben tekeredik fel.
Másik, hogy minden mensi után nézd meg a vezetőszálat: a szálat érezni kell, de csak a szálat. Ha már magát a spirált is érzed, akkor elmozdult, akkor nem véd tovább, el kell menni a dokihoz. Ha a szálat nem érzed, akkor is orvoshoz kell menni.
Így ha még ki is csúszna, észreveszed és lehet korrigálni. De nem akad bele a tamponba, ha annyira rövidre van vágva.
Koszonom a hozzaszolasaitokat. Hormonmentes fogamzasgatlasra van szuksegem, es mivel nem szeretnenk masodik babat (legalabbis mostanaban nem), ezert javasolta az orvosom a spiralt (Gold Lily). Sajnos a tampon/spiral kerdes nem jutott eszembe akkor, emiatt viszont nem akarnam telefonon zaklatni. A scheringclub.hu-n ket orvost kerdeztem, az o valaszuk az volt, hogy 1. ne helyezzem tul kozel a mehszajhoz, 2. surubben kell cserelni, mint egyebkent. A Mirena nalam sajnos nem johet szoba a hormontartalom miatt. A spiral mellett sem vagyok igazan elhatarozva, nem szeretek idegen dolgokat magamban hordani, de meg ez tunik a legmegbizhatobb es legkevesbe korulmenyes fog.gatlo modszernek. Meg egyszer koszonom mindenkinek a hozzaszolast, termeszetesen ha meg irtok, azt is el fogom olvasni. Es raadasul ugy tunik, masoknak is uj informaciot nyujtottunk ezzel a topic-kal. Jo hetveget mindenkinek!
"Ön javasolja-e tampon használatát spirál mellett?
Válasz:
A spirál mellett általában óvatosságra intünk a tamponhasználatot illetően.
A lényege az, hogy nem szabad a méhnyak közelébe feljuttatni a tampont, nehogy duzzadáskor beleakadjon a jelzőszál és ugyanezen okok miatt célszerű sokkal gyakrabban cserélni (kisebb folyadék-felszívás állapotában). Kellő odafigyeléssel a valóban szükséges helyzetekben biztonságosan alkalmazható, más kérdés, hogy pl. éjszakára inkább betétet javaslok."
a gumit meg úúútálom.Most mennem kell de majd mindenképpen benézek holnap.
Mirena
Kérdések, válaszok
Használhatok-e tampont?
Tampon helyett inkább a betét alkalmazása ajánlott. Ha mégis tampont használ, óvatosan cserélje, nehogy meghúzza a Mirena ellenörző szálait.
Tehát nem tiltja a tampont, csak a betétet jobban ajánlja.
a Mirena milyen árban van?
mert ha csak pecsételés, azt ki lehet birni!
Most akartam én is spirált, de akkor ennyit erről
Tampont és óvszert....tudod,nem túl jó az utóbbi....legalábbis hosszú távon,a klimaxig...
(31 vagyok-tehát kb.:még 20 év)
Fogamzásgátló tbl-t nem akarok szedni,egyszer már felborította a hormonrendszeremet...bár akkor még a családalapítás elején játram-1 srácom volt.Mostanra 3 gyerkőcöm van,tehát nem sokat ártana....
Igazából az injekción gondolkodom....olvastam már pro és kontra sokmindent ezzel kapcsolatban,de egyenlőre döntésképtelen vagyok.
Nálad mi újság?
Egyszerű:mérlegeld,hogy mi a fontosabb és mi az amit tudnál helyettesíteni?!
Átszokni betétre?...ha jól olvasom nem szeretnél.Másik fogamzásgátló eszköz?...tabletta,óvszer,a ma "'divatos" hosszú hatásfokú hormoninjekciók?
Úgy tűnik mindkettőt nem tudod megtartani...válassz!
Én idegenkedek a méhen belüli fogigátlóktól,a betéttől pedig egyenesen a falra mászok...egy kínszenvedés volt a szülések után néhány hónapig azt használni.A tamponról nem tudnék lemondani!
Sok sikert!
Szai! Pont most olvasgattam a Mirena spirálról a tájékoztató füzetet, és abban tényleg betétet javasolnak a tampon helyett. Tapasztalatom nincs :-)