Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hypotónia-Dévén y Anna
2004-04-14 18:331.

Létrehozva: 2004. Április 14. 18:33
Kedves Szülőtársak!
Kisfiam 18 hónapos lesz és még nem indult el. Mászni is lemaradással, egyévesen kezdett.
Arányosan kicsi, filigrán kisfiú, élénk, figyelmes és nagyon fürgén mászik.
Ma voltunk egy Dévény módszerrel masszírozó gyógytornásznál, holnap kezdődnek a foglalkozások.
Várom tapasztalataitokat!!! :-)))
Kisfiam 18 hónapos lesz és még nem indult el. Mászni is lemaradással, egyévesen kezdett.
Arányosan kicsi, filigrán kisfiú, élénk, figyelmes és nagyon fürgén mászik.
Ma voltunk egy Dévény módszerrel masszírozó gyógytornásznál, holnap kezdődnek a foglalkozások.
Várom tapasztalataitokat!!! :-)))
minimális cerebral dysfunkció
Ezt azokra a gyerekekre mondta, akiknél egy orvos teljesen egészséges diagnózist állit fel, vagyis minden szempontból egészséges a gyerek de látjuk, érezzük rajta, hogy valami nem stimmel nála. Ügyetlenke, sete-suta, nehezebben tanul stb.
Na, ezt a cikket is bemásolom:
A CENTRÁLIS (GENERALIZÁLT) HYPOTONIA kezelésében a DSGM és ezen belül kiemelten a SPECIÁLIS MANUÁLIS TECHNIKA egyedülálló eredményt tud felmutatni, ezért ezt a kórképet és gyógyítási lehetőségeit mutatjuk be.
A KÓRKÉP RÖVID ISMERTETÉSE
A centrális (generalizált) hypotonia kialakulásának oka a szülés közben fellépő oxigénhiány. Jellemzője a test szerte fennálló izomtónus- és izomerő-csökkenés. A tónushiány miatt a hypoton gyermekek „rongybaba”-szerűek (floppy baby), ízületeik korlátlanul tágíthatók.
A KÓRKÉP SÚLYOSSÁGI FOKOZATAI:
1. Enyhe, spontán javuló sérülések. Ezekben az esetekben a gyermekek maguktól felállnak és elindulnak, de a visszamaradó tünetek - ügyetlenség, „csámpásság”, koordinációs nehézségek, beszédzavarok, olvasási problémák, stb. - lehetetlenné teszik a normál életvitelt. A DSGM szerint ezek a tünetek alkotják az MCD (minimális cerebral dysfunkció) mozgászavarainak eddig tisztázatlan eredetű kórképét.
2. A középsúlyos sérülések csoportjába a már kifejezett tüneteket mutató, de önálló mozgásra még képes és az önállóan alig mozgó gyermekek egyaránt beletartoznak.
Befejeztem
Sziasztok:
Csurmi
"A mozgássérülések nemcsak kontraktúrákat, hanem kóros tartásokat és helyzeteket is létrehoznak. Kóros helyzetből pedig épen működő izmokkal is csak kóros mozgás jöhet létre, mivel az izom elhelyezkedése meghatározza a mozgás irányát, ezért kóros izomhelyzet esetén az izom „rossz irányba húz”. Az SMT feladata a kontraktúrák fellazítása mellett kóros izomhelyzetek megszüntetése.
"
És csak úgy általánosságban:
"A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) izomtónuseloszlási zavar szempontjából 2 jellegzetes csoportja a csökkent (túl laza) és a fokozott (túl feszes) izomtónus. A túl laza u. n. „floppy baby” – állapot a hypotonia, a túl feszes izomzat a spasticitás. Megfelelő kezelés nélkül a kezdetben csak jelzetten fennálló tünetek egyre kifejezettebbé válnak. Ezeket a gyermek nem növi ki, éppen ellenkezőleg; a növekedés az agysérülésből eredő állapotokat rontja. "
"A CP-s gyermekek gyógyítása szempontjából a korai kezelés döntő. Edelmann Nobel-díjas agykutató szerint ugyanis az agynak 5 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybevéve. Az SMT-kezeléssel ezt a tartalék sejtállományt aktivizáljuk direkt módon, az inakban elhelyezkedő végkészülékeken keresztül. Ennek a direkt ingerlésnek köszönhető a szülési agykárosodás (CP) gyógyítása, amely az egész világon megoldatlan probléma. (Gyógyuláson a DSGM normál mozgást és életvitelt ért. ) Felelősséggel állítható, hogy az SMT - kezelésnek a Neonatális Intenzív Centrumokban (NIC) történő elterjesztésével és a gyermekek normál mozgásának beindulásáig folytatott kezelésével „kikoptatható” lenne ez az enyhe esetekben is súlyos következményekkel járó kórkép. Sajnos így is maradna 20-25 % gyógyulás szempontjából reménytelennek minősített eset, a halmozott agykárosodás miatt. Hypoton gyermekeknél legkésőbb 12, spasticus gyermekeknél legkésőbb 5 hónapos korig – de lehetőleg már az inkubátorban – el kell kezdeni a kezelést. "
Írnál erről a lábujjhegyezésről? Meddig csinálta? Mondtak rá valamit? Kell foglalkoznom vele?
Ma ismét voltunk hallásvizsgálaton, az eredményt a "Fülproblémák" című topikban olvashatjátok. Bocsi de nincs lelkierőm újra leírni:(
Azt hiszem, én irtam, hogy, ha nemrég kezdett el mászni, akkor egyenlőre még nem kell mást csinálnia, másszon jó sokat!
Ez a büfizés aranyos, biztos megmozgatja a gyt a kis gyomrát is. Nekünk egy kicsit gázosabb volt a helyzet, mert Miron sokszor pukizott még kisebb korában. Akkor még 2 gyúgytornászhoz jártunk. Az első azt mondta: "na, egy kis bélmozgató kezelés". Amikor a másiknál is recsegett Miron pelusa, kis kellemetlen csönd után Nóri megkérdezte, hogy " miket eszik mostanában??" :-) De aztán nagyobb korában már elmaradtak ezek.
Érdekes, hogy mindenkit máshogy mászatnak. Nekünk mindig a derekán nyomkodott valamit, és Nikosz mászott. Itthon persze nem, de gyakoroltunk a mászóhengeren, meg minden egyéb dolgon (pl. :kispárna). Itthon nem kellett tornázni, csak mászni. Mostanra nagyon ügyes, de nem válaszoltatok, hogy kell-e már valamit még csinálnia? Az ágyról ő is lejön, csak néha fenékre érkezik. Mostanában kezd mindig úgy csinálni, hogy négykézláb, aztán leteszi a két talpát, és néz a lába között. Tök helyes, csak félek, hogy átbukfencezik.
Jossika nemsokára küldöm az adatokat.
A család: apa és a nagytesó mindig eljön velünk, első alkalommal mondtam nekik, hogy csak akkor, ha bírják a sírását, ugyanis otthon már az első nyafira lecsitteli a picit a nagyobb. :)) Minden simán ment, nagytesó mókusokat nézett, apa pedig nyomorgatta a kisjátékokat és próbálta a bömbölő lánya figyelmét felhívni rájuk.
Anyósomnak félve meséltem az egészről, végülis a várt dolog történt, azt mondta, hogy az egészet túlmisztifikálom (szó szerint), ez a gyerek duci és lusta, nem kéne kuruzslóhoz járni vele, semmi baja nincs. . . Ez mélyen beszaladt. Anyuék megértőbbek, mint utóbb kiderült, anyu és D. A. együtt dolgoztak a Tétényi KH-ban.
A talira én is mennék ám!! :)
Az én fiam is lábujjhegyezett. . .
Írjam?
Emlékeztem rá, hogy ti már tudtok lemászni, de azt hittem, hogy ezt már megelőtze a felmászás. Én is ugyanazt csinálom, amit a párod de még nem rögzült annyira bele, hogy mindig alkalmazza is. Már a homokozóban is gyakorolni kell, mert bemászik a szentem, de ki már nem tud jönni, és körbe, ugye, beton van.
Nekünk is 12 fogunk van de szerencsére semmi komoly tünet nincs mellette.
Lehet, hogy gábrisnak a támasz közelléte is biztonságot ad. Tényleg beigazolódik, hogy az önbizalma szoruk némi segitségre.
A beinjekciózós cikket a hypotonia. hu oldalon találod meg, de beszúrom a linket csak ki kell ütni a szóközöket a pontok után:
www. hypotonia. hu/modules. php?name=News&file=article&sid=90
Gratula Mironnak a felmászáshoz.
GÁBOR rövidlábú:))) Gödön (anyósjelöltékemnél) felmászik az ágyra, illetve itthon a fotelba, de nálunk és anyuéknál még nem tud felmászni az ágyra, mert annyira magas neki, hogy nem tudja a (RÖVID) lábát annyira felemelni, hogy fent legyen vele az ágyon, s feltornászhassa a popsit. Szóval tudni tudja, már csak magasságbeli problémák akadályozzák. VISZONT NEKÜNK MÁZLINK VAN ÁM BIBÍÍÍÍÍ! Ugyanis ő már vagy 2-3 hónapja le tud mászni, pedig már többen mondtátok itt, hogy előbb fel tanul meg, s utána le. Hát mi előbb LE. Szerintem ez a szerencsésebb. Párom pici korától úgy vette le az ágyról őt (köbö 8 hós korától), hogy "hogy mászik le a baba" kisérőmondattal ő manuálisan háttalfordította a gyereket, és letolta állásba az ágyról. Lehet, hogy ez segítette hozzá, hogy hamar megtanulta.
A feállás viszont érdekes ám. Fel tud állni egyedül, mert többször megcsinálta már, de még mindig inkább odamászik valamihez, s úgy áll fel. Ha neki így kényelmesebb, hát áldásom rá.
Sajna a barátném Sámson-Martinkán lakik (Debrecentől pár km-re), így esélye nincs Pestre jönni dévényezni, csak helyi gyt-hez tud menni, ha szükséges. Bár szerintem nem fog túl nagy hangsúlyt fektetni a problémára, úgy van vele, hogy majd lesz valahogy.
Szia Rita,
jó, hogy újra ITT vagy, remélem sűrűn olvashatjuk a soraidat. A múltkori talira ugyan nem jöttetek el, de remélem most nem hagyjátok ki. Van egy dévényes táblázatunk, átküldöm neked mailben, majd kitöltve küldd vissza légyszi.
Poci,
Szegény , jól elmonologizáltál itt este:). Sajnos nekem az már nagyon késői időpont, főleg így az óraátállítás miatt már fél 10-kor kidőltem.
Szlivka,
majd feltétlenül írd meg a jövő héten, hogy mit mondott a gyt a spiccelésre, mert ti egy tipikus példa lennétek a barátnőmnek. Előre is köszi.
Györgyi,
a fejtartás rendeződni fog ne aggódj, lehet, hogy már fáradt is volt a lelkem. Mi, ha Gábort mászattuk, mindig lógatta a fejét a sírás és az elkeseredés miatt. VISZONT gratula a 2 átforduláshoz. Majd számolj be a további fejleményekről.
MI EZ AZ INJEKCIÓS MÓDSZER??? SOHA MÉG CSAK NEM IS HALLOTTAM. TUD VALAKI ERRŐL VALAMI BŐVEBBET?
Mentátné Kriszta,
gratula a fogacskákhoz! Akkor most már jöhetnek a harapások minden irányból:)))
Gábornak megint csúnya a popsija. 12 foga van, abszolut nem viseli meg a kibújás, csak a popsiját pirosítja ki nagyon. A dokinő azt mondta, hogy "erős lesz a vizelete" a fogzástól. Vastagon kell kennem sudocrem-mel, de nem sokat használ. Olyan a bőre szegénynek, mint a smirgli:(((
No most léc, a délutáni alvásnak ANNYI!
Poci, ha ilyesmit tapasztalsz, hogy a hozzászólásodat nem akarja elküldeni a gép, akkor próbáld meg lementeni a dokumnetumok közé, és, akkor legközelebb csak be kell másolni. Egyszer-kétszer én is jártam igy, hű de főtt a fejem.
Nálunk a Dévény és otthoni torna arányát, ami az eredményességet illeti, 50/50%-nak mondanám. Szerintem mindkettőre nagy szükség volt. De a mennyiséget tekintve, nálunk is 90/10% volt az othoni torna javára. Azért tartom a dévényt ugyanilyen fontosnak, mert egy-egy ilyen kezelés után olyan szinten kilazult a fiam, hogy könnyebben mentek a gyakorlatok otthon. Dévény nélkül hiába tornáztattam volna. PL. a forgatásnál is csak áthuppant, mint egy tuskó ( bocsi a kifejezésért ) olyan "egybebaba" volt, a dévényesek is használják ezt a kifejezést. Nem voltak meg azok a finom kis mozgások, amik a tökéletes forgéshoz kellettek. A kifejezésekről még annyit, hogy a hypoton bébiket meg "tésztatapintású"-ként emlegetik. És fura, de nekem is ez jutott eszembe, amikor ilyen gyermeket láttam, hogy olyan tésztajellegű.
Szia Rita! Ti már egész szépen fejlődtök! Azért arra a lábfejtartásra ode kellene figyelni, nehogy igy szokja meg! Nos, velünk leszel a talin? :-)))
Sziasztok:
Csurmi
újra itt :) bocsika, jól el voltam tűnve mostanság, de lent voltam anyuméknál 1 hónapig Szonjámmal, kis szieszta :) sőt úgy volt, hogy először levittük a kiscsajt, mi visszajöttünk, és csak egy hétre rá mentem le én is. Az első külön töltött hetünk volt mióta megszületett, jajj de paráztam hogy mi lesz, ehhez képest egyszer se sírt utánunk. Ez most jó vagy nem? :) nekem nagyon gáz volt, annyira nem tudtam néha mit kezdeni magammal, hogy el se hittem, de persze egy kis pihi jó volt azért.
Szonjám egyre ügyesebb, már gyönyörűségesen járkál, szaladni még nem szalad, de már tud tempósan lépegetni anélkül, hogy elvágódna :) sajnos a lábacskáját még mindig bedönti, fogalmam sincs, hogy ez egyáltalán elmúlik-e valaha. . . . ??? ja és beindult a beszélőkéje is. Mindent leutánoz szinte amit hall tőlünk, ha mondjuk a kutyusnak, hogy nelli, akkor ő is mondja, hogy nyellyi :) meg olyan gyönyörűségesen tisztán mondja mostmár hogy anya, hogy mindig sírhatnékon van tőle :) szoval sokmindent próbál már mondogatni, jót tett neki a vidéki lét.
na most ennyi, majd próbálgatok visszaolvasni. üdv mindenkinek!!!!
Ritus
Nekem is van egy barátnőm akinek a kisfia lábujjhegyen kezdett el járni egy évesen. Nekem akkor még nem volt Lipcsi, de olyan furi volt mindig mikor láttam, mondtam neki vigye már orvoshoz. Csak nem vitte, csak nem vitte és láss csodát egyszer csak már nem volt pipiskedés és jó kedvű, virgonc, szaladgálós a kisfiú. Szóval ilyen is van, de ehhez óriási mázli kell!!! Én már tutti ezerszer elvittem volna orvoshoz! Psz:H+L
Család. Nekem az anyukám nagyon para-nagyi:) Mikor megszületett Lipcsi és tüdőgyuszit kapott, hát ő nagyon összetört. Ezért úgy érezte aktívan részt kell vennie ebben az egészben és ő utazgatott velünk és vigyázott a cuccosra amíg mi bent voltunk a kezelésen. Szórakoztatta Lipcsit amíg én tök nyugodtan tudtam beszélni az orvosokkal, gyt-al. Apa ui. 3 műszakba jár, tehát ő a legritkább esetben tudott velünk lenni:(Jellemző, hogy naplót vezettem, feljegyeztem mikor ki mit mondott (doki, gyt) hogy a párom is képben legyen és semmit ne felejtsek el elmondani neki. Amúgy a cikkeket meg néhány érdekesebb hozzászólást ő is elszokott olvasni és lelkileg nagyon támogat! Amúgy az ő családja nagyívben lesz*rja az egészet! Pl. mikor fölkerült Lipcsi Bp. re a tesóm vitt el hozzá (eljött értem Szentendréről, elvitt Bp-re, haza Dunaújvárosba és ő éjjel haza Szentendrére, többször amíg nem kaptam ágyat a kórházba) pedig mindkét sógorom egy köpésre lakik tőlünk és van kocsijuk! Egyszer nem vittek el kezelésre, úgy kellett barátokat megkérni mikor menni kellett. Anyósom föl sem fogja ezt az egészet. Ő egy igazi falusi asszony, aki nem lát az orránál tovább, mondjuk imádja az unokáját az egésztől függetlenül.
Na itt a vége! Psz:H+L
Nekünk is volt itthoni torna, mivel mi csak két hetente egyszer mentünk anno kezelésre. Minden este fürdés előtt eszközöltük. Lipcsike úgy hozzászokott, hogy a mai napig kell lepedőben hintáztatmi és tök élvezi! Csináltuk a forgatós gyakszikat, hasalásosakat, felhúzás ülésbe és masszázs. Mondjuk én egy könyvből babamaszíroztam is hasi fájás meg ilyesmi miatt olajokkal. Mikor meg már tudott ülni, vettem egy baba-mama kazit és azt csináltuk minden este. Ez nekem is tök jó volt. Szóval nálunk a kezelés-torna arány kb. 90% volt az itthoni torna javára.
Kb. 19 órakor már jártam itt, volt hozzászólás is. Kb 3000 karakter:( Aztán elszállt. Nem esett túl jól, úgyhogy most sok rövid lesz, bocsi!
Bea!
A vitaindító cikk kidolgozását bevállalom a jövő héten. Apa éjszakás lesz, így jobb dóóógom úgysem lesz, az éjjeli bagolyság meg adott:)
folyt.
A barátnőddel kapcsolatban szeretnék írni két dolgot. Először is egy kicsit hasonló cipőben járunk, mert Petra is korán (11hósan) indult el egyedül, és a mai napig lábujjhegyen jár, épp ezért megyünk vissza a gyt-hez a jövő héten. Bár, telefonon megnyugtatott, hogy nem kell rögtön megijedni, mert sok "egészséges" baba is jár lábujjhegyen, de azért jobb ha megvizsgálja. A pénzhelyzetre pedig azt tudom tanácsolni, hogy menjen el az én gyógytornászomhoz, mivel ő a Kistarcsai kórházban dolgozik és ott TB alapon megy minden, semmiért nem kell fizetni. Ráadásul nagyon jó fej, lelkiismeretes, hozzáértő (amennyire én ezt meg tudom állapítani). Megnézi, megvizsgálja, ha szükségesnek lát kezelést, akkor a főorvos is megvizsgálja a gyereket a kezelés elkezdése előtt. Szóval, ha érdekel (jobban mondva őt) ez a dolog megadom priviben. . .
Naná, hogy szúrkálják őket, de azt is olvastad, hogy ezzel részleges bénulást idéznek elő??? A hatóanyagról nem is beszélve. . . elképesztő :-o
Jossika, nekem Dévény Anna mondta, hogy van lehetőség magasabb összegű támogatásra de valami kérvényt kell irni, gondolom a TB-nem, de erre nem emlékszem pontosan. Egyébként a központban 2000 Ft egy kezelés. éN is azt javaslom, amit Györgyi az előbb: nézesse meg, aztán esetleg érdeklódje meg, mik a lehetőségei.
Én is szolgálok újdonsággal a mozgásfejlődés terén: Miron fel tud mászni az ülőgarnitúrára. Ennek végtelenül örülök, csak annak nem, hogy lejönni nem tud. bár számtalanszor mutattam neki, és olykor csinálja is, azért gyakran becsúszik egy-egy puffanás.
Kihagyom ma a Halloween partyt. Kislányom már megint belázasodott és köhécsel. Ebben a melegben tenyésznek a bacik rendesen. Sőt, ma még egy szúnyoggal is találkoztam.
Sziasztok:
Csurmi
egyszer voltam a Moszkva téren a Dévényben. Ott láttam a falon egy tacepaót, azt hiszem, azt is olvastam rajta, hogy szociálisan indolkolt esetben engedményt lehet kérni. Szerintem ingyen nem biztos, de talán jelentős kedvezményt kaphatna a barátnőd. Viszont akkor gondolom be kell járni a Moszkva térre, nem lehet dévényes magán gyt-hez járni. De az a biztos, ha telefonon megkérdezi. A vizsgálat ingyenes, arra mindenképp érdemes elmenni, és ott személyesen is tud beszélni Dévény Annával. Mi 3000FT-ot fizetünk, ha a Moszkva térre járnánk 2500 lenne, úgy emlékszem.
Tényleg nagy a csend, gondolom a 3 napos ünnep miatt. . . .
Mi egész nap tornázunk itthon, megint lógatja a fejét a kis lustikám, viszont már 2x megfordult egyedül, ez teljesen új dolog.
Csurmi, azt a spasztikus cikket én is olvastam, sőt a gyt-nek el is vittem. Ismer egy babát, akivel most kezdik el a Dévény mellett ezt az injekciózós módszert, tehát Budapesten is van már erre példa. Csak most, a te leveledre borzadtam össze, hogy ez akkor azt jelenti, hogy egy csomó helyen, minden kezelésnél megszúrják a babákat . . . Eddig bele sem gondoltam. .
Nekem olyan kísérletezésnek tűnik, de én egyáltalán nem értek ehhez.
Sziasztok, Györgyi
Jelentem Gergőnek kibújt 2 foga:)
Hát a mai termést nem nevezném jelentősnek:). Mindjárt 6 óra, s én írok elsőnek???
Csurmi, mondani fogom a lánynak, hogy nézesse meg. A baj az, hogy annyira szegények, hogy pelusra alig futja. Szerintetek a dévény, mint alapítvány vállal ingyen is kezelést indokolt esetben?
NNNNNNNA! OOOOOOOOOOOOOOFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
Ki ismer magára?
Ma, azaz 2004. 10. 31. 17:05 Dunakeszi Auchan. Drapp pulcsi, fekete nadrág, plusz egy férj, akinek a kezében egy piros bevásárlókosár (amolyan osánosfajta:)))), s benne a számára általam ajánlott rózsaszín játékbabakocsi:))) Na? Ki ismer magára? Úgy látszik én mindenkivel a D. keszi Auchanban találkozom, legalábbis Rittuskával (aki egyébként az utóbbi időben kellőképpen el van tűnve:((( ott futottam össze. Várom a magáraismerők jelentkezését:))!