Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hpv+P3 sorstársak
2007-01-17 23:561.
Torolt_felhasznalo_137140
Létrehozva: 2007. január 17. 23:56
Kérlek, beszéljünk a HPV-ről és az ehhez társuló P3-ról, elsősorban a tünetek érdekelnének
(hogy mire számíthatok MÉG),
4 nőgyógyász küldött el, hogy nem tudnak velem mit kezdeni a már ismert állapotom miatt, csak majd ha súlyosabb lesz, akkor műthetnek, eddig 2 db P3-am van, kéthavonta nézték, megint rosszabb, megint visszamegyek, de csak megállapítják a tényt: P3
Gynevacot kaptam, most telik le a türelmi ideje, hogy használjon (3 hónap), és csak rosszabb lett,
maximális dobozszámú antibiotikum, hüvelytabletta (feloldva) megvolt
régebbi nlc-seknek mondom: igen, én mindig beteg vagyok, igen, nem tehetek róla, igen, ez elhúzódó, rosszabbodó állapot, és igen! még mindig nem tőlem függ a gyógyulás,
na, tehát kérlek titeket, mondjatok valamit a tünetekről és a továbbiakról e speciális esetemben (mert sokszor egy jótanács a sorstársaktól többet ér, mint az orvos, aki 5 perc alatt lecsinálja a fejedet, és -én jártam már így többször- ordibálva kidob a rendelőből)
előre is köszönöm
(hogy mire számíthatok MÉG),
4 nőgyógyász küldött el, hogy nem tudnak velem mit kezdeni a már ismert állapotom miatt, csak majd ha súlyosabb lesz, akkor műthetnek, eddig 2 db P3-am van, kéthavonta nézték, megint rosszabb, megint visszamegyek, de csak megállapítják a tényt: P3
Gynevacot kaptam, most telik le a türelmi ideje, hogy használjon (3 hónap), és csak rosszabb lett,
maximális dobozszámú antibiotikum, hüvelytabletta (feloldva) megvolt
régebbi nlc-seknek mondom: igen, én mindig beteg vagyok, igen, nem tehetek róla, igen, ez elhúzódó, rosszabbodó állapot, és igen! még mindig nem tőlem függ a gyógyulás,
na, tehát kérlek titeket, mondjatok valamit a tünetekről és a továbbiakról e speciális esetemben (mert sokszor egy jótanács a sorstársaktól többet ér, mint az orvos, aki 5 perc alatt lecsinálja a fejedet, és -én jártam már így többször- ordibálva kidob a rendelőből)
előre is köszönöm
Egyebként az lesz, záros határidőn belül, másik orvos.
Csak azt nem tudom, hogy hányféle variáció lehet még, mert mindenki mást mond, ahány helyre csak megyek.
Nincs mit mondanom már neked.
Te meg nem vagy döntőbíró, hogy kinek van igaza. Majd ha ismersz minden körülményt kivétel nélkül, és nem majd csak "gondolod", amiből hét határra szóló következtetést vonsz le, talán akkor. Emiatt az "ezt gondolom, akkor biztos úgy is van" miatt meg ne oktass ki engem, légy szíves.
Konkrétan ezt csinálod fél éve. Nyitottál 50db topikot (átlagban heti kettőt) arról, hogy te milyen beteg vagy. De neked nem ám olyan snassz betegségeid vannak mint másoknak. Neked különlegesek vannak. Meg se lehet gyógyítani. Minekünk fogalmunk sincsen a te szenvedéseid mértékéről. Viszont gonosz módon azt mondjuk, a lelked beteg elsősorban, azzal kellene kezdeni a gyógyulást. És sokan vagyunk ilyen gonoszak. Pfúj.
2005 júliusában még negatív volt a rákszűrésem (HPV-t nem néztek, mint ahogy nagyon sok helyen nem vizsgálják csak ha külön kéred, akkor még azt sem tudtam mi az a HPV). 2006 augusztusában költözés miatt másik nőgyógyász - P3 /CIN-II/. Műtét novemberben, szövettan CINIII-carcinoma in situ.
A CIN egy szövettani diagnózis de használják citológiánál is. Nálam P osztályozás nem volt a leleten, csak szóbeli tájékoztatást kaptam, de minden ami "gyanus" az P3.
CIN - a méhnyak rákmegelőző állapota, atipusos sejtek a hámban. Carcinoma in situ: helyhez kötött rákos elváltozás, ivázió előtt /0. stádium/.
P3 után, ha a műtét során találnak kóros elváltozást (rendellenes osztódás a hám sejtjeiben) azt CINIII-CIS-ig sorolják. Ha átlépi a hám-kötőszövet határt ott már gond van.
Tehát minden ami gyanus: P3. Ha már P3 akkor tisztázni kell a szövettani hátteret. P3 után lehet negatív is a szövettan (kiderül, hogy tényleg csak gyulladás), de lehet bármi! Tehát nem úgy van, hogy P3 az még nem gond, P4-P5 pedig tuti rák.
Együtt feküdtem bent egy fiatal lánnyal akinek 2x P3 után konizáció és utána közvetlenül méhkivétel. Ugyan akkor a fórumon is jelen van olyan akinek P5 után sikeres konizáció és azóta P1.
Liandra, minden orvos javasolta a műtétet gondolom, csak TE NEM AKAROD!!!!
Ennyi. Dikének igaza van.
Komolyan, egyszer kapsz majd valami igazán súlyos nyavalyát, ha nem változtatsz a hozzáállásodon.
Mondjuk irtam privit, vártam választ is rá!:-( De jo ha nem, hát nem.
Menj másik dokihoz, itt Pesten. Nézz szét, hátha ajánlanak itt nlc-n jo dokit. Ha 10 dokinál jártál menj el egy tizenegyedikhez.
Nekem meg kicsit te tűnsz reménytelen esetnek, mikor azt gondolod, hogy kis vidámság, heje-huja, azzal már el is tűnt a P3. Valószínűleg nem túlzok és nem képzelődöm, mert a cytot nem én vettem le és nem is én vizsgáltam be, papírom van róla. Ha meg nem akarnék meggyógyulni (másik megállapítás velem szemben), akkor valszeg nem kilincselnék itt (és egy csomó kórházban) állandóan, új tanácsokra, lehetőségekre, új orvosokra várva, akik segítenének.
Akkor elnyafiznék, hogy hihihi, ez van, de jó nekem, sajnáljatok, aztán annyi, nem gondolod, hogy kínlódom, tekergek, annyira kéne már a megoldás?
Tehát nem akarlak megbántani, mert szimpi vagy, ahogy már régebben is mondtam, de ez a hsz-ed lejárt lemez, és kérlek, hogy ne is bánts vele többet.
Lehet, hogy a KIVÁLTÓ ok lehetett lelki, de a kialakult dolog már nagyon is testi.
Igazad van, jó lenne, ha már valaki komolyan venne, hisz nem szórakozásból kínlódom és esem ágynak, vonszolom magam minden nap most, a vizsgaidőszak közepén és egész évben, millió kötelességgel a nyakamban! Könnyebben is lehetne azokat csinálni, nem vagyok mazochista! De addig fogok kopogtatni, míg valahol ki nem nyílik a nekem megfelelő ajtó, akármilyen hülyének is néznek, nem számít.
Igen, húzódhat még egy darabig, még pár évig, amíg P4 vagy rosszabb lesz belőle, akkor majd fogják tudni, mit csináljanak. Szétkapnak, esetleg nem is jól, aztán annyi, mehetek a sóhivatalba, még nem is szültem.
Ezért kellene jó orvost találnom, aki tudja is, hogy mit csináljon, mert a jelenlegi kb. fél éve találgat.
Ahogy ez az eü-i ellátás most megy, egyre reménytelenebbnek érzem (megvannak rá az indokok, most nem sorolom fel, csak egyet hozok példának, amikor a doki megkérdezi, hogy melyik egyetemre járok én, hogy ennyi értelmem van, mondom, igen, én csak mezei bölcsész vagyok, nem orvos, azzal már fordultam is ki az ajtón, mert valszeg lehánytam volna, még visszaszól, hogy de érzékeny lelkem van, na akkor durrant az agyam, majd az ajtó is, de előbb még meg kellett kérnem, hogy a személyeskedést mellőzzük, koncentráljunk a problémára, ami miatt idejöttem-mindezt azért, mert hogy ő nem tud ezekre a tünetekre semmit mondani, valszeg én vagyok a hülye)
Erről ennyit.
Mivel nemrég én is átestem egy konizáción leírnám a véleményem a hozzászólásokkal kapcsolatban.
Monogám élet: ez baromság. Manapság az akinek egy pasija van az életében és annak az egynek is ő volt az első és utolsó az vagy nagyon fiatal még, vagy arcátlanul hazudik. Ehez képest ha már egyel nőtt a szám, duplájára nőtt az esélyed, hogy HPV fertőzött légy. Akkor miről beszélünk?
A HPV évekig lappanghat, többnyire kideríthetetlen, hogy kitől kaptad el, immunrendszer erősítés P3-nál sem elhanyagolandó, de a már kialakult elváltozásokat azzal nem gyógyítod meg. Jelenlegi életformád lehet, hogy tökéletes, immunrendszered erős, a HPV támadhatott pl. 1 évvel ezelőtt is, kialakult az elváltozás, ezt rendezni kell.
Aki átesett már konizáción tudja jól, hogy egyáltalán nem olyan vészes mint amennyire félünk tőle.
Minél súlyosabb elváltozást konizálnak, annál nagyobb esélyed van arra, hogy nem metszik ki tökéletesen a "beteg" részt és további beavatkozásra van szükség. Továbbá az sem elhanyagolható tényező (és sajnos erről keveset beszélnek), hogy pl. CINIII-nál már sikeres konizáció után is fennáll a kiújulás veszélye (nem viccből kell utána 3 havonta kontrolra járni).
Ha kétségbe vonod az orvosod döntését, az lehet bizalmatlanság, de lehet, hogy működik a megérzésed tehát menj el másik dokihoz.
De.
Nekem is P1 volt 1,5 éve, , idén nyáron a citológiám olyan rossz lett, hogy a doki sem akarta elhinni, műszeres vizsgálattal semmi nem volt látható. Míg vártam az újabb eredményekre megkérdeztem ezer embert és netdokit, hogy ugye ez csak gyulladás, és biztos nem lesz semmig gond. Kis tulzással a netdokiktól a "nem kell tenni semmit-től" a "ki kell venni a méhedet"-ig mindent kaptam.
Utána műtét, szövettan is nagyon súlyos elváltozást mutatott, igaz épségben eltávolították. Ha akkor azt mondom, hogy inkább még várnék, hátha magától elmúlik, vagy elmegyek még 1-2 dokihoz akiknek talán más lesz a véleményük. Lehet, hogy már nem lenne méhem /és még így is reaális esélyem van rá, hogy egyszer nem lesz - remélhetőleg előtte tudok még szülni/.
Ezek után mindenki döntse el, hogy túl esik egy felesleges műtéten, vagy vár még egy kicsit hátha rosszabbodik a helyzet. P3 esetén lobellenes kezelés (gyulladás - baktérium, gomba), 6 hét után új citológia és ha akkor is marad az elváltozás akkor műtét. A lézeres kevésbé megterhelő, kevésbé rövidül a méhnyak, ugyan akkor nagyobb az esély, hogy a beteg részt nem tudják maradéktalanul eltávolítani. A szikés megterhelőbb, fájdalmasabb viszont a kimetszett rész szövettanilag jobban elemezhető. Nálam nem is volt kérdés, hogy melyik lesz, de ha enyhébb lett volna az elváltozás, lehet hogy keresek egy olyan dokit aki lézerrel is hajlandó (ilyet lassan csak magán klinikákon találsz, illetve még egy-két korházban).
Örülök Neked és köszönöm, ez jólesett!
Li
Az okot nem feltetélen lehet megmondani, nekem se volt HPV-m a P3 mellett.
OK, csak optimistán!
DE, ha a doki műtétet mond, ne akard mindenáron elkerülni, és ne félj tőle! A beavatkozás nagysága sehol nincs ahhoz, mint amiket meg lehet vele előzni!
Sziasztok!
Nekem most volt műtétem két P3 és magas kockázatú HPV miatt. Minden rendben volt, bár a szövettan csak később lesz meg. Addig is akiket már műtöttek, azoktól kérdezném, hogy mire kell így műtét után vigyáznom? Azt tudom, hogy 6 hétig no szex és megerőltetés. Egyéb?A dokik nem sokat mondtak. Illetve még beszéltek az oltásról, de szerintük nekem nem kell. Visszafertőződés ellen se jó? Bocs ha hülyeség amit kérdezek, de nem vagyok orvos. Egyébként 90 000 Ft az oltás és 9-14 éveseknek adják be.
Köszi a választ! Most már csak azt nem értem, hogy akkor a p3-am honnan van... De ezt majd megkérdezem a dokitól, gondolom azért küld egy halom vizsgálatra, hogy kitalálja. Azért egyelöre optimista vagyok, talán megúszom a mütétet
A candidának meg a P3-nak nem sok köze van egymáshoz.
A P3 már jelez atípusos sejteket, és ha a kontroll citológia is ezt mutatja, akkor szükség van kimetszésre, mert meg kell nézni, mi újság a hámréteg alatt.
Szerencsére sok esetben semmi rossz, de ki kell zárni, hogy nincs-e nagyobb baj!
Nagyon ne ijedj meg, ha műtét, az sem egy annyira komoly beavatkozás!
Sziasztok!
Engem most jól megijesztettetek, mert 2-szer volt P3-am kimutatva november-decemberben. A doki HPV-t megvizsgálta, negatív, "csak mezei" candidám van, nemrég jött a lelet, arra most kapok majd valami gyógyszert. Jövö héten megyek kolposzkópiára, de azt nem mondta senki, hogy onnan az út egyenesen majd a mütöbe vezet !?
Volt már valakinek P3-a amit mégsem operáltak??