Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Fundamenta végtörlesztés
2011-10-07 09:331.
Létrehozva: 2011. október 7. 09:33
Sziasztok! Ez egy újabb hőbörgős végtörlesztős topic. Frankhitelünk van, szeretnénk az egésztől megszabadulni. Egy kisebb örökség révén nagyjából menne is, ám itt jön a DE. Az Erste-nél Fundamentával kombinált lakáshitelünk van, több mint 5 éve fizetjük. A Fundamenta engedné, hogy felvegyük az egész 8 éves összeget mindenestül és akkor nekik fizessük, ergo feléjük legyünk eladósodva. Nekik csak egy engedély kell a bank felől, hogy mehet. A bank viszont nem engedi, hogy így törlesszünk!!! Nem engedi ki ezt a Fundamentát, pedig a többi pénzt is megkapná. Járt már valaki így? Mit tudunk tenni? Most első körben munka után a párom elmegy másik Erste-be is, hátha…
milyen pénz nincs milyen számlán? az az összeg, amivel ki kell pótolnod a fennálló tartozást?
a 70. pontban éjjelibagoly írja a 3 pontot. de egyébként ha az erste már rég hozzájárult volna ahhoz, hogy az ügyfél felmondhassa a szerződését, akkor hetekkel ezelőtt be lehetett volna a bejelentőlapot küldeni a fundának és bőven nem csúszna ki senki a határidőből. de akár ha még most is engedélyezik, hogy felmondd, még akkor is benne vagy a 90 napos kiutalással a febr. 28.-ban
azért azt meg kell hagyni, ez a fix árfolyamú végtörlesztés nem mindennapos dolog, tapasztaltam, hogy banki ügyintézők is tanácstalanok voltak az ügyben, hogy akkor most hogy is meg mit kinek kell kérni meg igazolni. amelyik bank hozzájárult a zárolások feloldásához és kiadta azokat az igazolásokat, amiket a funda kért, azokat meg tudtuk oldani. egyébként meg egy banki ügyintéző nyilván azt tudja mondani az ügyfélnek, amit neki mondanak központilag vagy ami tájékoztatást vagy utasítást a fiókvezetőtől kap. már csak hogy az ő védelmükben is szóljak valamit :)
Köszi szépen, akkor ezek, plussz az Erstés ügyintézővel való iménti beszélgetésem alapján mégse a Fundamenta a büdös, illetve bűnös, hanem az Erste.
Új elem került képbe: "lehetséges, hogy a bank azért nem küldte eddig ki az óvadéklehívást, mert nincs még a számlán a pénz". Ezt böfögte az ügyintéző, miután egy heti próbálkozás után végre elértem. De "még ez sem biztos", majd még tájékoztat.
Azt lehet tudni, hogy a 3 érvényes pont mi?
Egyébként mindenféle bántás nélkül hadd mondjak valamit. Hogy a retekben lehet az, hogy egy ilyen, nem túl bonyolult helyzetnek a tisztázása napokat, heteket vesz igénybe? Apró cseppenként szivárog egy-egy infó, mintha államtitkok lennének.
Kedves Mohagazda!
Nekem a következő lenne a kérdésem. Kaptunk a fundamentától 2 db "Hitelintézeti igazolást (kombi hitelhez)" űrlapot, hogy ezt töltessük ki a bankkal.
A problémánk a következő: mi a fennálló hiteltartozásunknak csak egy részét akarjuk kifizetni a fundamentákból, és valamiért az űrlapon a nyomtatott szövegben csak az az opció szerepel, hogy a teljes összeget a fundamentákból akarjuk kifizetni.
A másik problémánk a 3. pont, ahol a bank engdélyezi a fundamentának, hogy jelzálogjoggal terhelhesse meg az ingatlant. Nos, mi nem akarunk fundamentás kölcsönt felvenni, ebben az esetben is ki kell tölteni a 3. pontot?
Köszi
Nyilván egyik pont sem vonatkozik rám (sem). Mivel az engem érintő óvadéki lehívást még biztosan nem küldték el, kérdés, ad-e ezek után az Erste igazolást a felmondáshoz, vagy ragaszkodik ahhoz, amit az óvadéki lehívással küldenek majd valamikor. Amit ezek szerint a Fundamenta elfogad, a lehívást viszont nem teljesít(het)i. Utóbbi esetben erősen sanszos, hogy az igazolás megérkezése után már nem fér bele a 30 nap ("gyorsított" eljárás, mivel végül nem óvadéki lehívás történik) az időbe. Remek! A jövő hetet ismét kezdhetem a bankban...
Az óvadéki lehívásban szereplő 3 pont:
-vállalt fizetési kötelezettségeinek nem a kölcsönszerződésben foglaltaknak megfelelően tett eleget.
-vállalt betétbefizetési kötelezettségeinek nem a lakás-előtakarékossági és az arra tekintettel létrejött óvadéki szerződésben foglaltaknak megfelelően tett eleget.
-a lakás-előtakarékossági szerződésének kiutalására saját hibájából nem került sor.
Ezek valamelyikre vonatkozik Rád? Mert ezekkel mindig is működött és működni is fog a lehívás.
Rám és a legtöbb megtakarításából végtörlesztőre nem vonatkozik. A bank úgy gondolta csinál emiatt egy 4. pontot, ahogy azt már korábban leírták, de ilyen nem lehetséges (bármennyire is igaz állítás, amit leírtak, nem vehetik bele egyoldalúan).
A "tárgyalások" másfél hónapjában annyit találtak ki, hogy az óvadéki lehívásban szereplő hitelintézeti igazolást elfogadja a Fundamenta, ugyanis a bibi onnét indult, hogy október elején az Erste semmilyen módon nem járult hozzá, hogy felmondják a lakáskassza megtakarítást, illetve nem adott igazolást arról, hogy azt hitelkiváltás céljából mondod fel. Márpedig igazolás kell, a Mák felé is.
Fúúúúúúúú Végig olvastam a hozzászólásokat kíváncsiságból. Ami biztos lett számomra az az, hogy a bankok az időt próbálják húzn. A Fundamenta meg persze kifizetni mindig nehezebben akar.
Ismerősöm az Erste banknál végtörlesztett (örökségből) Neki is volt (van) Fundamentája. Neki azt mondták, hogy ha a F-át is betörleszti akkor nem jár az állami támogatás. Oka: Hogy lejárat elött mondja fel a megtakarítási szerződést. Így még tovább fizeti a fundamentát, amíg lejár- akkor viszont kénytelen lessz felújjítást végezni a lakásban. Mindenkit mással etetnek be.
Köszi, lassan azért kezd tisztulni a kép... Még az a kérdés, hogy az óvadéki szerződés 3 lehetséges pontja közül valamelyikre hivatkozással tud-e lehívni az Erste, merthogy az "ilyenolyan otthonvédelmi törvény alapján, fix árfolyamon történő végtörlesztés" biztosan nem szerepel közöttük. Nem tudom, jól értem-e, hogy ez az óvadéki lehívás dolog konkrétan a végtörlesztés kapcsán is működött már, csak az Erste menetközben változtatott, vagy végtörlesztés estén még nem is jött össze egyszer sem? Persze igazából mindegy is, csak valahogyan működjön már! Ha nem működik, az baj nekem is, és azt hiszem, talán az Erstének is az. (A bank által kiadott hivatalos, tanúk által hitelesített papírokon szerepel az óvadéki lehívásos eljárás, csak jelent valamit egy ilyen papír még, bár nem értek hozzá...)
Igazad van, ma a Fundamenta személyi bankár nekem is ezt mondta. kell a:
felmondó bejelentőlap a Fundának
hitelintézeti igazolás (de az az óvadékin rajta volt, azt elvileg elfogadják)
óvadéki újra nem kell, az első 3 pont ránk nem vonatkozik, a 4. pontot a MÁK nem fogadja el.
Nyilván addig húzták a dolgot, míg embernek nem maradt ideje...és ha biztosra akar menni, akkor a 30 napos határidőt választja 3% jussért cserébe. Nem hülyék..
Az Erste kb. magasról tett az egészre, mintha az események rajta kívül folynának, érdeke nem sok fűződik hozzá.
Nos, megvan a megoldás, utána érdeklődtem a központnál: az óvadéki szerződésnek van 3 pontja, amelyek valamelyikére hivatkozhat a bank lehívás esetén. Az Erste most olyan óvadéklehívási kérelmeket kezdett küldeni a fundamentának, amelybe ők beleírtak egy 4. pontot hitelszerződés futamidejének módosulása vagy vmi ilyemi megnevezéssel, ezt pedig a Fundamenta nem tudja ilyen formában elfogadni és erre az indokra hivatkozással teljesíteni a kifizetést. A korábbiakban ezek az óvadéklehívások a meglévő 3 pont valamelyikére hivatkozással történtek beküldésre, ezekre fizetett is eddig a Fundamenta 2-3 napos határidővel, díjmentesen. Tehát a 4.pont ellen alapvetően az a kifogás, hogy ezt most az Erste kanyarította oda ötletszerűen, így meg nem működnek dolgok.
Más bankoknál nem csak az a különbség ennek a végtörlesztéses lehetőségnek a kapcsán, hogy díjmentesen lehívták az óvadékot, hanem ha pl. neked van egy 5 milliós ltp szerződésed, ami be van kombizva és fizeted mondjuk 3 éve és van eddig rajta kb. 950 ezer forint egyenleged, akkor az erste ezt az állami támogatás összege nélkül (tehát buksz ennél az összegnél konkrétan 216ezer forintot) lehívja, a többit meg valahonnan hozzáteszed és így végtörlesztesz. Más bankok feloldották a zárolást és lehetővé tették az ügyfeleknek, hogy a fenti példánál maradva a teljes szerződéses összeget, tehát az 5 millió forintot megigényeljék áthidaló kölcsönként és így jelentős állami támogatás tartalommal, kedvező feltételekkel jutott hozzá az ügyfél szüség esetén egy olyan fix kamatú forint hitelhez, amiből tudott végtörleszteni.
Ja, és tiszta jó fej az erste, hogy az ügyfeleknek azt mondja, hogy a funda nem fogadja el az indokot meg nem teljesíti az óvadéki kifizetést... Azt értsétek meg, hogy mivel a szerződés fölött kombi esetén a bank rendelkezik, a funda nem tagadhatja meg a kifizetést lehívás esetén. Ez kb olyan, mintha bemennél a bankba a számládról pénzt felvenni és az előírásoknak megfelelően kitöltött nyomtatvány benyújtására azt mondaná a pénztáros, hogy nem fizet. Az már más tészta, ha te forint folyószámláról dollárban kéred a kifizetést vagy ilyesmi.
Üdv!
Értem, amit írsz, miszerint más bankok hozzájárulnak az ügyfél általi felmondáshoz, az Erste pedig nem, mert ragaszkodik az óvadéklehívásos megoldáshoz. Ezzel egyfelől "jót tesz", hiszen így elvileg gyorsabban, egyszerűbben és főleg olcsóbban (hiszen nincs se 3 hónap, se 1 hónapos, 3%-os gyorsított eljárás) juthat az ügyfél a pénzéhez.
Másfelől pedig azt látni, hogy mégiscsak a többi bank ügyfeleinek van "szerencséje", hiszen ők legalább el tudják intézni, az Erstések meg valami miatt csak nem...
Jó lenne tisztázni, hogy végülis mi az oka ennek? Most akkor ki tudja jól? Mindenki mást mond:
nightingale77 , 2011-11-15 18:00, 48.
"az óvadék lehívás indokát nem fogadták el"
isorama 2011-11-17 13:08, 55.
"felhívtuk a Fundát, és ott megerősítették,hogy óvadék lehívásra ők nem adnak ki semmit!"
fandika 2011-11-17 15:56 56.
"beszéltem a Fundamentával, és akkor az ügyintéző elmondta, hogy konkrétan az óvadéklehívási kérelem 4. pontja ellen van kifogásuk"
Ezekkel szembet Te ezt állítod:
"a cég semminemű akadályt nem gördít az elé, hogy óvadéklehívási kérelemre fizessen a banknak"
"A legújabb felállás szerint az erste nem hajlandó lehívni ezeket az összegeket"
Hát itt bizony akad némi ellentmondás... A fenti dolgokat honnan vették? Nem tudom, milyen ügyintézővel beszéltek, de nem tök mindegy? Ha call centeres mondja más, mintha személyi bankár?
Egyébként honnan az infó, hogy az Erste nem hajlanó lehívni a pénzeket?
Tény, hogy az én ügyemben még mindig el sem jutott a Fundamentához az óvadéklehívás, ami a Te változatodat támasztja alá. Persze az is lehet, hogy az Erste tudja, egyelőre úgyse fogadná el a Fundamenta, ezért előbb inkább egyezkednek.
Sziasztok! Én is érintett vagyok az Erste-Fundamenta-kombó ügyben. Hétfőn hívtam fel a Fundamenta ügyfélszolgálatát, ahol a kapcsolt "szakértő kolléga" kb. hasonlót mondott, mint olvasható itt lentebb az 57. hozzászólásban (fandika), csak nem ennyire részletesen. Meg is ígérte, hogy küldik a kitöltendő felmondó nyilatkozatot stb.
Mohagazda, ha jól értem, te ennek ellenkezőjét állítod, miszerint a Fundamenta simán fizetne az Erste által kezdeményezett óvadéki lehívásra (ami egyúttal a szerződés megszűnését is jelenti), nekem semmit nem kellene tennem, amennyiben az Erste küldené ezeket a lehívásokat, csak éppen nem küldi?
Itt érzek némi ellentmondást, már a Fundamentán belül is... (És akkor hol vagyunk még az Erstétől...)
Minden eddigi információt nagyon szépen köszönök, és várom a továbbiakat is, ha lesztek olyan kedvesek, és megosztjátok velünk! No meg az egész ügy végét is várom, dolgozom rajta, hogy "vész esetén" az egész összeget ki tudjam fizetni saját forrásból, de ezt nem szeretném, mert elesnék az állami támogatástól, amire éppen jogosult lettem 4 év után.
Köszi az infót! Szeretek ilyet olvasni, mármint amikor valaki a "szép" verziót mondja. :)
Egyébként azt a mondatot az ügyfélszolgálatosokról nem ledegradásként írtam (de gondolom ez lejött), hanem úgy értem, nem feltétlenül osszák meg velük, hogy mi megy a háttérben. Lásd fandika, ill. isorama hozzászólását. Erről az Erste - Fundamenta boxról tudsz valamit?
Egyébként ismételten kérek mindenkit, írjon a pszaf-nek (a honlapjukon külön sablon van erre), hátha sikerül egy kis nyomást gyakorolni a Fundamentára ily módon.
Most már a Fundamentával is beszéltem, és eszerint az ügyintéző szerint a következő az eljárás, ha a megtakarítást felhasználva akarunk végtörleszteni (és elvileg erről tájékoztatták az Erstét is):
- ki kell tölteni egy felmondónyilatkozatot (nekünk)
- ki kell tölteni egy kombinált hitelintézeti igazolást (a banknak)
- és ki kell tölteni egy olyan óvadéklehívási nyilatkozatot, amiben nincs benne az a bizonyos 4. pont (szintén a banknak)
Ezeket kell eljuttatni a Fundamentához, és ha nem akarunk kicsúszni az időből, akkor 3 %-ért cserébe lehet kérni a 30 napos gyorsított eljárást, egyébként az ászf szerint 90 nap a kifizetés.
A 15 nap azért nem működik, mert az csak arra az esetre vonatkozik, ami a szerződésben is áll, amikor a bank azért kéri az óvadéklehívást, mert az adós nem rendesen törleszti a hitelt.
Sziasztok!
Én is helyzetjelentek.
A hét elején beszéltem a Fundamentával, és akkor az ügyintéző elmondta, hogy konkrétan az óvadéklehívási kérelem 4. pontja ellen van kifogásuk ami a következő: "A banki kölcsönszerződésben foglalt futamidő ütemezésének átalakítása miatt".
Ma reggel én is a bankban kezdtem, elmondtam hogy mi van, és kérdeztem, hogy ők mit tudnak. A hölgy felhívta a központot és ugyanazt az infót mondták neki is, amit már itt többen leírtak, hogy tart az egyezkedés a Funda-Erste között, hogy egy olyan formanyomtatványt találjanak ki amit a Funda nem dob vissza.
De hogy ebből mikor lesz valami, mikorra jut el ismét a Fundához, és vajon tényleg be fogja-e fogadni, és kiutalni a megtakarítást, azt nem lehet tudni...
Sziasztok!
Helyzetjelentés:
OKt. 26. óta nem érkezett be a F-hoz az óvadéklehívás. Az Ersténél hétfőn még azt állították, "minden rendben megy". Ma újra bemegyek és rákérdezek, miért ülnek az óvadékin.
Fundamentás ügyintéző amúgy tegnap a "szép" verziót mondta (banki óvadéklehívás esetén beérkezés és elbírálás után 15 napon belül fizetnek, amennyiben letelt min. 4 év és lakáscélra megy, akkor állami támogatást is fizetnek).
Ezzel együtt kicsit sem vagyok nyugodt, főleg, ha nightingale77 hozzászólását olvasom...
Mit tudhat egy "egyszerű" ügyfélszolgálatos? Mindenesetre az látszik, hogy eddig (vagyis még a "végtörlesztés előtti időkben") a fenti eljárás volt a sztenderd, így működött. Tehát ezt a "nem fizetünk, mert a bank csak szerződésszegés esetén kezdeményezhet óvadéklehívást" témát csak a végtörlesztési törvény és az igények tömeges megjelenésének következtében találták ki.
Írtam a PSZAF-nek, tájékoztatás kértem az ügyben.
Ami bosszantó, hogy nekem pl. még nem mondták egyértelműen, hogy nem működik a dolog. Ezért nem is élhetek még konkrét panasszal, de az idő megy.
Nekem eltökélt szándékom, hogy ha bebizonyosodnak a nightingale77 által leírtak, akkor a következő lépésem politikusok megkeresése lesz. Minden fórumon. Egyéni választókörzeti képviselő, országgyűlés, minisztérium, Orbán Viktor, akárki.
Ők tudják ugyanis a szabályokat megváltoztatni és ha már a végtörlesztési törvényt meghozták, sőt, már többször módosították, pontosították is. Úgy érzem, lenne esély, hogy még mindig bele tudnának nyúlni és becsukni ezt a kiskaput, ami minket, kombi hiteleseket sújt.
Az a baj, hogy túl szűk kis kör vagyunk (kombi hitelesek), nem biztos, hogy a megfelelő helyre időben eljut a hangunk.
Ezért javaslom, hogy mindenki cselekedjen hasonlóképpen. Az a minimum, hogy levelekkel kell bombázni mindenkit, aki illetékes, vagy legalább kapcsolatban áll illetékessel. Nem szabad feladni!
Szia,
dettó. Erste ül a babérjain okt. 12. óta, Funda azt mondta, talán nov. 17-én csütörtökön..MA lesz vmi megállapodás az óvadéki lehívással kapcsolatban...? Kíváncsian várom..de ha nightingale77 leírásait olvasom, inkább pesszimista kell, hogy legyek..lehet, hogy már réges-rég tudják, hogy eből nem lesz, nem lehet semmi. Azért is jó ez a fórum, mert egymás példájából okulva könnyebb átlátni a szitán..csak mi lesz a megoldás?