Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Régi szavak és kifejezések
2007-01-22 18:431.
Torolt_felhasznalo_714098
Létrehozva: 2007. január 22. 18:43
Sziasztok! Tegnap olvastam az eggyik topikot, a hall fogalmáról volt szó. Erröl jutott eszembe hogy kéne egy régi kifejezések oldal. Mit szoltok hozzá? Az én kedvencem egy régi filmből van. "Vedd fel a szmokingodat mert mindjárt szervirozzák a szupét". Ezenkívűl a fuszekli is érdekes szó, azthiszem zoknit jelent. Jól tudom? Gogi.
Megmondom a választ. Persze ez sem biztos,hogy jó, mert én is csak kút főből dolgozom. Alabárd= páncélos katona, xenia= ajándék, alabástrom= nem tudom. Írok mást. Ködképet ölel, bronz atramentum, nobilisszima, travesztál, komitúra?
Remélem, ezt elfogadod megfejtésnek. A bandázst nem tudom, meghagyom másnak.
Bocs az offért!
Sziasztok. Visszaérkeztem... egy nem túl jó helyről.
Hiányoztatok...
Fáradok, nem esik jól sokat írni, de azért pár szó:
(bocs, ha voltak)
-ispotály
-köpölyöz
-kirurgus
-kacsa- nem a szárnyas
-bandázs
Sejthetitek, honnan jöttem haza
ezt nem fogjátok tudni,gerjeni (itt lakom,de alföldi szvakat ismerek, anyukámtól) tájszó:
füzet, nem az iskolás...
Segítenék a cimetbetben
cimet=fahéj
kucséber:játékot,déligyümölcsöt áruló házaló
kucséber ?
uszály:menyasszonyi ruha hosszú vége,legalábbis az egyik jelentése
tajtékzó
nem biztos) Emberi tulajdonság, pillanatnyilag mérges,csapkod,üvölt...
cintányér = amiket a zenekar háta mögött ütögetnek
cingulus = papi öv
cimet = fogalmem sincs
vajling,vájling: fura alakú tál, többnyire kívül piros zománcréteg.
fröcsög:a folyadék...(mintha szökőkút lenne) a tálból össze-vissza "kipattog" bocsi, nem jut eszembe más szó, ami ezt jelenti
Jééé, mennyi szót ismerek ezek közül. (mondjuk a szüleim az ország két feléről származnak)
pad: padlásként ismerem:Tető alatti tér
tarkedli=fánk.
2.tohony@-nak válaszolva: Böhönye=melák,nagytermetű és lassú...
A demizson (bortermelő ősök leszármazottjaként ismernem kell) akárhány literes borosüveg, venyigéből font védőréteggel bevonva. Ált. 2-5 literes.
A gérce szó még sosem hallottam/olvastam.
Mi a véleményetek az alábbi szavakról: cinterem, cintányér, cingulus, cimet?
platni - tüzhely teteje
tarkedli - valami tészta félének gondolom, tarkedli sütőről már hallottam
pad - csak ülőkének ismerem
Ami tőlem telik:
kötő = kötény (Mondás: Azért van az asszony kötője, hogy eltakarja vele a férje félrelépéseit)
tarkedli/talkedli = egyfajta, azt hiszem szlovák eredetű serpenyőben sült fánktípus
platni = a tűzhely felső sütőfelülete
pad/ padlat, padlás, pallás = az egyszintes lakóház tető alatti szintje.
Vagy nem így van. Vegyétek tekintetbe, hogy én eddig a fejemen kívül semmi segédanyagot nem használtam.
kötő
tarkedli
platni
pad (nem az eredeti jelentése, tehát nem ülőalkalmatosság)
Természetesen nem vitatom, hogy Neked is igazad van, de a szleng szótár szerint a rinya = a prostituáltal
rinya Börtönszleng
fn gyak Prostituált. -- ágybetét, aranylány, bakasári, cafka, cajka, cédulás, dajna, dög, döglégy, éjfélipillangó, éjfélitündér, elvtársnő, farokmarcsa, fasztarisznya, figuramanci, fullextrás, gálya, kanca, kárikatona, kereső, közhasznú, kuruc, kurvanéni, lámpa, lotyó, lubár, lubáré, lubáró, lubnya, lunya, luvnya, maca, muff, örömlány, pillangó, piroslámpa, piroslámpás, prosti, rányi, ribanc, ribi, ribikóka, ringyó, ripacs, rodamári, rodás, rodázó, sarki kankalin, sároshátú, spermabank, tutajos, ürömlány, üzletasszony, vadáru, vadász.
forrás:http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/hallgato/SZABO_E 2.HTM
Provinciális = helyi érdekekhez, értékekhez tagaszkodó
tempus = idő
varkocs= hajfonat
hop(p)szaszázás= egyfajta ugráló táncolás
libériás inas = egyenruhában feszítő belső szolgálattevő
fiákker = lovaskocsi, a taxi elődje
gumirádli = gumival bevont kocsikerék
fröcsög = egyenes értelemben pl. zsír fröcsög az edényből, ha hideg folyadék éri, átvitt értelemben = minden rosszat elmond embertársáról, gyűlölködik hangos szóval.