Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Társasház kontra közös kép

d.panka
Létrehozva: 2006. július 25. 05:10
Sziasztok! Sürgős segítséget szeretnék kérni. Társasházban vagyok tulajdonos, sokáig rendezetlen volt a közös képviselő ügye. Most megválasztottunk egyet, aki rendelkezik olyan vizsgával, ami ehhez szükséges, de sok problémánk van vele. Két nap múlva összehívja a gyűlést, és szeretnénk megtudni, hogy mit tehet és mit nem. Pl. piti munkákat több százezer forintos tételben végeztet a beleegyezésünk nélkül. Egyszerűen azt mondta, életveszélyes a házunk, és ezért kivett 200.000.-Ft-ot a kasszából önhatalmúlag, ebből egy ismerős céget bízott meg. Szakértői vélemény nincs, azt mondta, azonnal kellett döntenie, mert életveszély állt fenn. Jelen pillanatban az egész tetőteret szeretné átjátszani állítólag a mi érdekünkben, hogy abból szigeteljük a házat, és kívülről be legyen színezve. A ház statikailag most is labilis, pl. a plafon repedéseit egy lakásban se tudják megszüntetni.
  1. 2006. július 26. 14:4528.
    Köszi a jókívánságot!  Panka
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_211536 (26)
    2006-07-26  14:24
  2. 2006. július 26. 14:4127.
    Nem bántottál meg egyáltalán. Ha a korábbi írásomat visszanézed, én pont ugyanezt írtam, amit Te: az emberek megszokták, hogy állambácsi atyáskodik felettük, mindent elintéz helyettük, és most nem tudnak alkalmazkodni az új világhoz. Ráadásul a mi házunkban nagyon sok a nyugdíjas, aki tényleg a régi világban élte a dolgos éveit, az ő gondolkodásukat szinte lehetetlen megváltoztatni. Korábban én is azért nem vállaltam el a képviselőséget, mert egyszerűen a lakókkal nem lehet keresztülvinni semmit. Ha még a takarítás kérdésében sem tudunk dűlőre jutni, akkor gondolhatod, hogy súlyosabb kérdésekben teljesen magára hagyják az embert. Ráadásul nekem az is a problémám, hogy egyáltalán nem értek a társasházi dolgokhoz, azért kértem olyanok segítségét, tanácsát, akik tapasztaltabbak nálam, és tudják, mire kell odafigyelni. Én azt sem tudom, mire figyeljek, és itt már más ügyekben is nagyon sok segítséget kaptam, amit most is megköszönök mindenkinek.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_211536 (26)
    2006-07-26  14:24
  3. Torolt_felhasznalo_211536
    Torolt_felhasznalo_211536
    2006. július 26. 14:2426.

    Bocsi nem megbántani akartalak és természetes, hogy a körülményeket én nem ismerhetem. A bankszámla feletti rendelkezési jogot viszont Ti adtatok az ismeretlen... bár papírral rendelkező  közös képviselőnek kontroll nélkül... Mi az hogy nincs Számvizsgáló bizottsaág??  Ki ellenőrzi a képviselőt? Mielőtt megbíztátok utánnanéztetek a referenciáinak?

    Nem azt mondom, hogy könnyű de ha nem találsz a házban 3 db valódi tulajdonost akinek fontos a tulajdona és ezért hajlandó is kb havi 10órát dolgozni,(eleinte, később már kevesebb is elég)  meg odafigyelni mi is történik a környezetében akkor add el a lakást, mert tényleg fizetheted az adósságot és a lakásod meg előbb-utóbb összedől...

    Sajnos a baj az, hogy az emberek megszokták az önkormányzati időből, hogy csak erőszakoskodni , követelőzni kell.... , amikor tulajdonosok lettek senki nem nézte mit vesz, csak annak örült, hogy olcsó... most meg meg kéne gyorsan tanulni, hogy a tulajdonosnak bizony több a kötelessége mint a joga... és nincs kinek panaszkodni , nincs hol követelődzni... vagy fizetni kell nyakló nélkül öntve a pénzt a feneketlen kútba... vagy kézbe kell vevnni az ügyek intézését... de legalább kemény tulajdonosi kontrollt kell biztosítani...

    sok boldogságot a jövevénnyel, és vigyázzatok magatokra...

    előzmény:
    d.panka (24)
    2006-07-26  13:43
  4. 2006. július 26. 13:4625.
    Az "omlásveszélyest" idézőjelbe kellett volna tennem, ugyanis egyáltalán nem vészes az erkélyek állapota, megnézettük egy kőművessel. Sajnálom, de úgy látom, nem becsületes velünk. Megrendült benne a bizalmam, és nem eleve rosszindulatú vagyok.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_211536 (23)
    2006-07-26  08:40
  5. 2006. július 26. 13:4324.
    7Szusi, igen, az egyik lakótárs ajánlotta be nekünk.  ERG: amikor beajánlották, én személy szerint nagyon örültem neki, ugyanis van olyan iskolája, ami ehhez kell, és azt mondta, hogy nem ez az első társasháza, igazából ő csak ezzel a munkával foglalkozik. Viszont amit azóta tett (illetve nem tett), azért vagyok felháborodva. Amikor megválasztottuk őt, ígérte, hogy egy héten belül átnézi a papírjainkat, és összehívja a lakókat, megbeszélni minden fontos dolgot. Ehhez képest már 7 hónap is eltelt, és csak azért hívta össze a gyűlést, mert többen elmentünk hozzá, és számonkértük őt, mert az égvilágon nem csinál semmit. Semmi mást nem szavaztunk meg az első gyűlésen, csak a fizetését. Azt azért még megtette, hogy a beleegyezésünk nélkül - életveszélyre hivatkozva - kivett a zsebünkből 140.000.-Ft-ot (bár ezzel sem vagyok tisztában, ő mondta, hogy ennyit költött). Ez megtörtént májusban, két hónap eltelt, és - bár akkor nagyon omlásveszélyes volt a ház, egy éjszaka alatt kellett dönteni - azóta nem tett semmit az ügy érdekében. Ugyanúgy áll minden. Igazad van, a lakókkal nagyon nehéz bármit is kezdeni, a mostani lakógyűlésre is úgy kell összekönyörögnöm az embereket, külön-külön beszéltem azzal, akivel tudtam, kíváncsi vagyok, hányan jönnek el. Én sajnos nem tudok plussz feladatot vállalni, mert másfél éve elköltöztem a férjemhez egy másik városba, dolgozom, mellette egyetemre járok, most pedig már a 7. hónapban vagyok. Ez lesz az első kisbabám, és nem tudom, mi lesz a közeljövőben. Lassan oda jutok, hogy bármikor megindulhat a szülésem, de az is lehet, hogy két hónapig feküdnöm kell, szóval felelősséggel nem tudok ilyen nagy feladatot vállalni. Ez a harc sem hiányzik most nekem, mert nem szabadna idegeskednem (veszélyeztetett vagyok). Egyébként nem vagyok alapból előítéletes: a legjobbakat feltételeztem a képviselőről, de én - veled ellentétben - ismerem a vállalkozót. SEmmi kifogásom nem lenne a tetőtér beépítés ellen sem, ha nem úgy történt volna az egész, mint ahogy. Ha tényleg azt látom, hogy nincs más mód, és a ház tényleg kibírja, és egy olyan vállalkozót sikerül találni, aki megbízható. De ez a vállalkozó már csinált korábban is a házon (a vízrendszert) nagyon rossz munkát. Egyébként házakat is felújít, olcsón megveszi, és drágán eladja. Egy régi parasztházat "újított fel", aztán amikor megvették, fél év múlva kidőlt az egyik fala. Ismerem a munkáját, azért nem bízok meg benne.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_211536
    Torolt_felhasznalo_211536
    2006. július 26. 08:4023.

    Ne haragudj kedves, de példája vagy a társasházakban lakó "mű tulajdonos"-nak! Háborogsz , vádaskodsz de semmit nem teszel azért, hogy a dolgok jól menjenek... Miért tiltakozol a tetőtér eladás ellen alapból? Statikus vagy...? miért vagy eleve rosszindulatú... pedig lehet, hogy a tetőtér eladás az egyetlen  jó ötlet, hiszen mint írtad sok nyugdíjas van és valószínűleg kevés a pénzetek... Hitelt szinte reménytelen felvennetek... jelzálogot kell beterhelni minden lakásra és jelentős a havi törlesztőrészlet is... Nem fogják a tulajdonodósok felvállalni...Nem tudom igaza van -e a közös képviselőnek, nem tudom eldönteni sok-e az a pénz vagy kevés amit kifizetett az életveszély elhárításért, nem tudom milyen az a vállalkozó akit megbízott, .... DE! Azok a lakók (!) akik képtelenek normális közös képviselőt (Intéző bizottságot ) választani, képtelenek Számviszgáló bizottságot választani maguk közűl, Képtelenek határozatképes közgyűlést összehívni, hogy a szervezeti működési szsbályzatukat megalkossák... no azok megérdrmlik a sorsukat...

    A TE részedről: Mi az hogy nem tudsz akkora feladatot vállalni mint a Sz B elnökség??? Keress magad mellé még 2 normális tulajdonost (nem árt, ha az egyik valami műszaki érdeklődésű a másik meg ért kicsit a pénzügyekhez, vagy a joghoz, de ha nem az sem baj csak hajlandőak legyenek gondolkozni és utánnanézni dolgoknak) Ha a közgyűlés megválaszt titeket úgy hogy a bankszémla feletti rendelkezési jogot is ad  közösen a Közös képviselővel.. akkor Jogotok van megkövetelni, hogy az összes szerződés, vagy megállapodás, munkamegrendelés csak az ellenjegyzésetekkel történhessen, (a kifizetés ugyanis a ti aláírásotok nélkül nem lessz lehetséges...) Megkövetelhetitek, hogy a munkák előtt több független árajánlat legyen, megkövetelhetitek, hogy az általatok felkért statikus véleményezze a tetőtér eladást... (természetesen a statikos megbízásához és a munkák /kivétel életveszély elhárítás/megrendeléséhez is közgyűlési döntés kell...)

    előzmény:
    d.panka (8)
    2006-07-25  08:57
  7. 2006. július 26. 08:0622.
    ....megkérdezhetem, hogy hol találtátok ezt a közös képviselőt? Beajánlotta valaki nektek?

    előzmény:
    d.panka (21)
    2006-07-26  07:45
  8. 2006. július 26. 07:4521.

    Semmilyen támogatás nincs. Még a panel programba sem tudtunk beszállni, mert az önkormányzatnak is kellett volna részesedést fizetnie, de nálunk nem fizettek semmit.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_105125 (20)
    2006-07-25  13:19
  9. Torolt_felhasznalo_105125
    Torolt_felhasznalo_105125
    2006. július 25. 13:1920.
    Utána kellene nézni a kerületi önkormányzatnál, hogy milyen pályázati lehtőségek vannak. Főleg, ha műemlé jellegű az épület (vagy a környezet), mivel azok általában előnyt élveznek.
    előzmény:
    d.panka (19)
    2006-07-25  12:16
  10. 2006. július 25. 12:1619.
    Igen, Lorenna, köszönöm, megvan a törvény, ki fogom nyomtatni. Szerintem nekünk még alapító okiratunk sincs (pár éve kellett volna a komcsi alapító okiratot módosítani, ami ugye nem történt meg, mert nem volt képviselőnk). Autocrat, leírhatnál pár dolgot, amit ki kell kötni, amire figyelni kell egy szerződésnél. Amit ti is elmulasztottatok. CSak azért, hogy okuljak belőle. Nem akarok úgy odaállítani a közgyűlésre, mint egy hülye. Audrey, miért érdemes a tetőteret meghirdetni? Én félek az ilyen munkáktól, csak a rosszat lehet hallani ezzel kapcsolatban. Nem tudtok egyébként valami kedvezményes hitelt, vagy ilyesmit, amit a ház felvehetne? Hogy ne kelljen a tetőt eladni, hanem más úton tudnánk szigetelni és színezni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2006. július 25. 12:0018.
    Most voltam az önk-nál, megnéztem a város rendezési tervét. A házunk műemléki környezetben van, szigorú szabályok vonatkoznak rá. Bízom benne, hogy ha be is adnának valami engedély kérelmet, elutasítanák, mert nem egyszerű oda építeni. Csak sajnos nem értettem semmit az egészből, az ügyintéző azt mondta, hogy csak egy tervező tudja kiszámolni, hogy lehet-e ráépíteni a szabályoknak megfelelően. Az pedig külön kérdés, hogy bírná-e a ház a tetőteret, amikor amúgy is meg van repedve a plafon. Persze a közös képv. azt mondta, hogy a vállalkozó már felmérette valakivel, aki azt mondta, bőven kibír még egy emeletet a ház, de gondolom az a szakértő is a vállalkozó embere. Mi is azt gondoljuk, ha ilyen nagy munkába akarunk belefogni, meg kéne pályáztatni, és aki a legjobb pályamunkát beadja, annak adnánk ki. De nem így, ahogy az a nő intézi. Pedig úgy örültünk, hogy végre van valaki, aki ért a közös képviselőséghez, ezt tanulta, van tapasztalata, és végre lesz valami. HÁt lett, csak éppen nem jó. De ha leváltjuk, akkor megint ott maradunk képviselő nélkül. Sajnos a lakók nagy része nyugdíjas, vagy albérlő, én pedig most fogok szülni (engem is meg akartak választani), én se tudok ilyen nagy feladatot bevállalni. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2006. július 25. 11:5417.
    Bocs, hogy csak néha tudok benézni, de dolgozom, és amikor épp nincs ügyfelem, akkor nézek rá az oldalra. Sok hasznos tanácsot írtatok, és ez lenne a célom, hogy aki már a gyakorlatban megtapasztalt valamit, írjon. Nálunk az a helyzet, hogy önkormányzati lakás volt, sokáig az önk. volt többségben, a lakókat teljesen semmibe vették. Aztán szépen kezdték eladogatni a lakásokat, most már mi vagyunk többségben. Csakhogy - mivel eddig nem volt szavunk - az emberek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy saját maguktól nem kezdeményeznek semmit. Meg persze könnyebb volt úgy, hogy nem kellett semminek utánanézni, nem lehetett semmiért harcolni, rábízták magukat állambácsira (ugye ez a régi rendszerből is adódott), és sajnos nemigen tudnak váltani, pedig megváltoztak a körülmények. Évekig egy szomszédasszony volt a közös képviselő, akit az önk. kényszerített rá, ezért ő az égvilágon nem is csinált semmit. Minimális a lakbér (nincs 3000 Ft), ezért a háznak szinte semmi pénze nincs. Ezért próbál most így ügyeskedni a képviselőnk. CSak az a ciki, hogy a múltkor a férjem látta, hogy annál a bizonyos építési vállalkozónál, akivel ő szerződni akar, órákig beszélgetett, úgyhogy tuti, hogy összejátszanak. És igen, attól félünk, hogy eladja a fejünk fölött a házat, aztán csinálnak egy látszatmunkát, a legolcsóbb anyagokból, pár év múlva aztán pereg le a vakolat, a város központjában lévő házunk (szerintem a legértékesebb telekkel) pedig szépen az övé lesz, szinte ingyen.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. Torolt_felhasznalo_105125
    Torolt_felhasznalo_105125
    2006. július 25. 10:4116.
    Bocsi, az utolsó kérdés  d. pankának szólt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_999387 (14)
    2006-07-25  10:30
  14. Torolt_felhasznalo_105125
    Torolt_felhasznalo_105125
    2006. július 25. 10:4015.

    De hát ne hagyd magad !!!!! Mi az, hogy nem hívott meg néhány lakót a kögyűlésre?! Ezt nem hiszem el! És ez az ember még közösképvikelő nálatok?    

    Bocs, nem téged "hibáztatlak" ezért, mivel tudom, hogy nagyon nehéz ad egy: utánanézni a dolgoknak, ad kettő: összefogni néhány "értelmesebb", életrevaló lakóval, , ad három: kirúgni a képviselőt, és újat találni.

     

    Az lesz a vége, hogy eladja felőletek a házat. Jó , ez túlzás.

    Egyébként a lakók 10%-ának kezdeményezésére bármikor összehívható rendkívüli közgyűlés, nem kell megvárni, amíg ő nagy kegyesen hajalndfó összehívni egyet, és arra is csak azokat hívja meg, akiket tud befolyásolni!   

     

    Magtaláltad a link alapján a törvényt?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_999387 (14)
    2006-07-25  10:30
  15. Torolt_felhasznalo_999387
    Torolt_felhasznalo_999387
    2006. július 25. 10:3014.
    Bármit meg tudnak tenni, ha maflák a lakók. Mi egy tetőtér beépítéses lakásba költzöztünk be, olyanba, ahol a közös képviselőt megvette az építtető-persze ezt akkor még nem tudtuk. Nagyon gáz a helyzet, amiben vagyunk, jelen pillanatban éppen visszabontást rendelt el az önkormányzat. A ház kb 5 éve kötött szerződést az építtetővel, 8 hónapja lett volna a felújításra, építkezésre, lift építésre stb. A szerzősében még kötbér sem szerepel és azóta sem perelték be az építtetőt. A közös képviselő még minidg bízik az építtetőben és orruknál fogva vezeti a lakókat. A többi simlis ügyről ne is beszéljünk. Mikor a költségvetésbe akartam belepiszkálni, hogy mi miért annyi, akkor berekesztette a lakógyűlést és a következőre elfelejtette az új lakókat meghívni. Érdekes...
    előzmény:
    d.panka (9)
    2006-07-25  09:01
  16. Torolt_felhasznalo_105125
    Torolt_felhasznalo_105125
    2006. július 25. 10:2913.

    Igen, de hát sok mindenben így van. Lásd: kijön a szaki bármiért (víz, gáz, fűtés etc). aszongya: húszezer (ez már a minimum&nbsp. Számla nuku - ha számlát merészelsz (!) kérni, 25 ezer, perzse ki akar számlát plusz 20 %-ért - ha meg valami gond van, mert rosszul dolgozott, akkor meg az egy mobil szám alapján, amit a hirdetési újságban olvastál, ha egyáltalán ekléred, úgysem jön ki többet, legfeljebb nem veszi fel a telefonját  Katasztrófa. Nem azt mondom, hogy minden rosszért a csúszópénz, a hálapénz (ez már más téma, bár erről is megvan a véleményem), és a számla nélkül dolgozó szakik a hibásak, de az is röhej amikor év végén eladásra kínálják a számláikat, mert év közben alig állítottak ki egyet-egyet.

    Nem is bosszantom magam ezeken, ma legalább nincs az a dög kánikula, inkább ennek örülök!!!   

    előzmény:
    Audrey75 (12)
    2006-07-25  10:18
  17. 2006. július 25. 10:1812.

    Rosszul fejeztem ki magam, bocsi, nem jár nekik, de bekalkuláljék az árba. Sajnos, manapság ez a szokás azért, hogy vki megkapja a munkát. Szomorú h ide jutottunk.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_105125 (11)
    2006-07-25  10:07
  18. Torolt_felhasznalo_105125
    Torolt_felhasznalo_105125
    2006. július 25. 10:0711.

    Szia!

    Kissé cezaromán a közösképviselőtök, és persze a saját zsebére akar dolgozni, mint szinte mindegyik, TISZTELET a kivételnek.

    Olvasd el ezt az oldalt, ez az új társasjázi törvény: http://www.ofe.hu/teka/t14/torveny.htm

    Sőt, jó lenne, ha kinyomtatnád, és néhány lakóval közösen átolvasnátok és megbeszélnétek ( a közképv jelenléte nélkül!) a dolgokat., még a közgyűlés előtt. Egyébként tök szabálytalan, hogy július végén hívta ösze az első idei közgyűlést (de ez is benne van a törvényben). Meg amúgy is, az alapján amiket leírtál, egyértelmű, hogy kihasználja a lakók "tudatlanságát", azt, hogy nem beszélnek egymással, kiskirályoskodik...és persze a saját érdekeit nézi anyagilag (hú, de finoma fogalmaztam). Sajna a saját tapsztalatom alapján írom, az elmúlt 10 évben 3 közképpel volt dolgom, és azon kívül, hogy azt hiszik, hogy mi lakók vagyunk értük, még pofátlanul loptak is. Nálunk is volt tetőtér eladás, felújítás, liftfelújítás, közös helyiségek eladása, stb, és ha nem fogtunk volna össze mi lakók, és nem néztünk volna a körmükre (egyet ki is rúgtunk), bírósági ügy is lett belőle, mert komoly összeegket sikkasztott. Ehhez persze ismerni kell a jogainkat is, ezért mindenképpen nézd meg ezt az oldalt, érdemes!

    Ja, és azzal kapcsolatban, amit Audrey75 írt: a 10 % NEM JÁR NEKI, csak kvázi szokásjog alapján ennyit kap vissza a házban elvégzett munkák után. Tkp. a vállalkozó, ha mondjuk van egy csőtörés, vagy akármi, alapból 10%-al többet mond a rendes árnál - és ugye, ha egy személyben a közképv dönt, akkor a haverjával csináltatja meg eleve a munkát méregdrágán, mert a 10%-ot úgyis vissza kell adni a közképv-nek.

    előzmény:
    d.panka (1)
    2006-07-25  05:10
  19. 2006. július 25. 09:2510.

    Szia!

    Nálunk a közös képviselő csak 50.000.- Ft alatti kiadásokról dönthet nélkülünk. A többszázezres munkákra pedig 2-3 árajánlatot kérünk, és azután döntünk. Sőt, mi azt is támogatjuk, ha a ház lakói között akad olyan, aki tud esetleg ajánlani vkit, aki szintén árajánlatot készít. A társasházi közös képviselők esetében 10%-os jutalék is jár nekik, egy-egy munka után.... Szóval, csak óvatosan....

    A tetőteret érdemes meghírdetni. A lakóknak elővásárlási joguk van. Érdemes lenne egy szakértővel megnézetni h egyáltalán beépíthető-e, és statikailag bírja-e. Mert ugye, ahhoz h vki megvegye, tudnia kell kap-e pl. építési engedélyt stb....

    De elég gyanús a közös képviselőtök.

    előzmény:
    d.panka (1)
    2006-07-25  05:10
  20. 2006. július 25. 09:019.

    Ezenkívül az egész házra kiragasztgatott olyan cédulákat, hogy vigyázat, omlásveszély, életveszély, sárga szalaggal körbekerítette a házunkat, gondolom azért, hogy nyomást gyakoroljon ránk, és könnyebb legyen dönteni, vagy nem tudom, mi az oka. Egyébként az erkélyekkel már akkor probléma volt, amikor én odaköltöztem (5 éve), de annyira nagy baj nincs, hogy összedőlne a házunk. Kivéve, ha beépítik a tetőteret, mert attól igencsak félek. Ja, és azt mondta, a tető is katasztrofális állapotban van (kb. 7 éve újítottuk fel), lelakatolta a tetőre vezető kijáratot, és magánál tartja a kulcsot. Pedig, gondolom, az vészkijáratként is funkcionál. Nagyon olyan érzésem van, hogy át akarja játszani a házunkat az építési vállalkozónak, és félek, hogy ezt ő valahogy véghez fogja vinni. Szerintetek meg tudja tenni?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2006. július 25. 08:578.
    Köszi a hozzászólásokat. Konkrétan elmesélem, mi történt: Januárban megválasztottuk közös képviselőnek. Azt mondta, hogy amint átíratja az ő nevére a mindenféle dolgokat, de max. egy hét múlva, összehívja a gyűlést, hogy megbeszéljük a legfontosabb dolgokat. Azóta eltelt 7 hónap. Közben májusban felhívott egy vasárnap este (épp az ország másik végén voltam), hogy másnap reggel 7-re legyek otthon, mert az erkélyek le akarnak szakadni, és megbízott egy céget, hogy ideiglenesen tegyék biztonságossá. Megmondtam, hogy nekem egy nap kéne, hogy hazamenjek, és hogy képzeli, hogy a beleegyezésünk nélkül ilyet csinál. Erre az volt a válasz, hogy valakire majdnem ráesett egy kő az erkélyről, és ha baj történik, azért ő nem vállalja a felelősséget. Ezért önhatalmúlag döntött, de ezt felvállalja előttünk. Állítólag 140.000.-Ft-ot kifizetett a cégnek, ezért cserébe csirkehálót tettek az erkélyek alá (összesen 9 erkély van), és spárgával megkötötték. Ezért fizetett ki 140.000.-Ft-ot. Számvizsgáló bizottságunk nincs. Kíváncsi lennék, melyik kedves szomszéd ment el vele aláírni a bankba, most meg is fogom kérdezni a közgyűlésen. Egyébként semmi sincs. Azt szeretném tudni, hogy konkrétan neki milyen jogai vannak, és mit tehet a mi beleegyezésünk nélkül. Mert ha csinál valamit, szerződést köt, vagy pénzt költ erre-arra, utána minket fognak perelni, gondolom, nem őt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_112726
    Torolt_felhasznalo_112726
    2006. július 25. 08:427.
    Általában igazad van, de ha a társasház úgy döntött, hogy elegendő a közös képviselő a pénzfelvételhez egyedül, akkor ez is létező lehetőség. Ilyenkor csak azt lehet tenni, hogy a következő közgyűlésen(ami lényeges hogy határozatképes legyen a saját társasház működési szabálya szerint) határozatban, szabályozzák a közös képviselő jogosítványait. Ehhez általában minősített többség szükséges. (Tessék tanulmányozni a jelenleg hatályos társasházi törvényt! )
    előzmény:
    ModerátorM (5)
    2006-07-25  08:25
  23. 2006. július 25. 08:346.
    Igen. Igazad van.


    előzmény:
    ModerátorM (5)
    2006-07-25  08:25
  24. 2006. július 25. 08:255.
    Kp felvételhez két aláírás szükséges, az egyik a közösk., a másik általában a számvizsgáló bizottság egyik tagja ... egyébként nagyobb összegű munka elvégzését meg kell szavaznia a társasház lakóinak, szerintem, nálunk legalábbis így van.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_341239 (2)
    2006-07-25  07:30

Címlap

top