Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mindent bele bográcsos
7-8 fő részére, 5l-es bográcsban
Hozzávalók:
25 dkg marhalábszár, vagy más marhahús
25 dkg sertéslapocka
50 dkg májas csirkeaprólék(aki az aprólékot nem szereti, csirkecomb) (Én fele-fele arányban tettem bele csirkecombot és májat)
25 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka
25 dkg vegyeszöldség
20 dkg gomba
20 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
Kb. 1 kg burgonya,
2 nagy fej vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna (pótolható olajjal vagy zsírral)
25 dkg savanyú káposzta
4 dl tejföl
2 dl száraz fehérbor
1 evkanál piros paprika
2 csokor petrezselyem
só, bors, kevés csípős paprika
Lehet bele tenni még zöldborsót, vagy zöldbabot is
Elkészítés:
A húsféléket megmosom, kockára vágom, ha szükséges kicsontozom és lehetőleg egyforma csíkokra vágom. (a csontot a levesbe főzöm, tálaláskor kiveszem)
A zöldségeket szintén felcsíkozom, felszeletelem, a paradicsomot héjától megfosztom, felkarikázom. A burgonyát hasábra vágom. A petrezselymet apróra és mellé nyomom a fokhagymát, mert ezt egyszerre kell beletenni.
A szalonnát apróra vágva a bográcsba teszem és állandó keverés közben, kiolvasztom a zsírját, majd beleteszem a hagymát üvegesre fonnyasztom, és a pirospaprikát beletéve azonnal felöntöm 2 evőkanál vízzel, és összekeverem. Ráteszem a marhahúst fehéredésig pirítom, közben kevergetem. Ezután 4 dl vizet ráöntve, félpuhára főzöm, közben időnként keverem. Jó, ha ekkor fedőt teszünk rá.
Ha zsírjára sül, beleteszem a sertéshúst, megsózom, borsozom, és együtt pirítom tovább, majd újabb 3 dl vízzel főzöm kb. 25 percig, és ekkor hozzáteszem a csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldpaprikát, a darabolt leveszöldséget, gombát. Ha a csirke is megpuhult hozzáteszem a főtt tarját, és a burgonyát.
Annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje. Ha a burgonya is puha, belekeverem az aprított savkáposztát, a zúzott fokhagymát a petrezselyemmel. Jól összekeverem és készre főzöm.
Beleöntöm a bort, és addig forralom, míg a felesleges lé elpárolog. (Csak annyi lének szabad alatta maradni, amely szűken ellepi. )
Tálalás előtt jól bekeverem a 4 dl tejföllel, és forrón tálalom.
A sokféle hústól és zöldségtől rendkívül ízletes és nem terheli meg a gyomrot.
Kicsit féltem ettől a mindentbelétől, de különleges és izletes lett.
köszönöm szépen a sok jó ötletet!
sziasztok, most el kell mennem
hozzávalók: szalonna, burgonya, lebbencstészta, paprika, só, bors, (erős paprika)
A szalonnát zsirjára sütöd, utána belerakod a tésztát megpirítod halvány barnára felengeded kevés vizzel belerakod a krumplit fűszerezed. Fakanállal nem szabad keverni mert összetörik. konyharuhával megfogod a bogrács fülét és óvatosan forgatod és rázogatod időnként. Mi sok erőspaprikát rakunk bele mert erősen szeretjük. Nagyon finom. Próbáljátok ki.
Szia!
Mi vasárnap indulunk nyaralni és tegnap pácoltam két féle husit, amit elviszünk. Tarjából két egészet ami kb 5 kg, ebből 21 szelet lett, pulykamellből meg kb 2,5 kg-ot, amiből 18 szelet. a maradékot eltettem ma vacsira
A tarját szeletelés után kiveregettem és bemustároztam. Ennyihez tettem a 2 l olajba 4 zacskó Kotányi pácot, mustárt,babérlevelet, borókabogyót és jó sok fokhagymát összevágva. Ebbe a pácba akár 10 napig is elvan, de naponta forgatni kell az olajba, hogy mindenhol érje.
A pulykamellet is kilapítgattam egy kicsit és mézes-mustáros-bazsalikomos-rozmaringos olajba tettem.
Tárcsán fogjuk sütni, nagyon finomak, már soxor csináltam.
Tipp: a húsból sütés közbe kifolyik egy pici olaj, abba paprikát ,hagymát, gombát esetleg előfőzött krumplit lehet sütni a tárcsa közepébe.
Jó étvágyat és időt kívánok hozzá
Franci
hello
egy jó lecsó bográcsban szerintem nagyon jó.
sütni meg bármit lehet, mi minden hétvégén csinálunk ilyen összejövetelt.
a húst előző való este bepácoljuk, fűszereket rakunk rá, és berakjuk olajba. vagy csak simán mustár, vagy ketchupot mézzel és olaj. ennyi, hamar megvan
a krumplit érdemes karikára vágni, azt középen meg lehet sütni, meg hagymát mellé,
jó főzöcskézést
Hát tényleg csak nagyjából:
Kb. 2 kg bab, 2 kg sertéscomb, és legalább 1 füstölt csülök (ha kicsi akkor kettő) de ez ízlés dolga mennyi hússal szeretitek. Legalább 4 fej hagyma, 2 paradicsom és 2 paprika az alapba, 5 szál fehérrépa, 5 szál sárgarépa (szép megtermett), 1 közepes méretű zeller, zellerzöld. Mi szoktun bele tenni tésztát (nálunk csipedtke, de fogalmam nincs mi is az igazi neve
Na és mellé puha fehérkenyér. (csak a Norbinak ne mondjátok el)
ezek is tök jó ötletek, de inkább házi használatra
azért ennyi embert nem etetnék libával-kacsával
Bogrács: pásztortarhonya, lebbencsleves, gulyás- és hamisgulyás, halászlé...
na pont nekem is ilyen gondolataim voltak ezügyben
köszi
Igaz, hogy nem engem kérdeztél, de én elmondhatom a saját tapasztalatainkat, mégpedig azt, hogy a saslik tárcsán nem sül olyan jól át mint ha faszén felett rácson sütnéd.
Mi szerettük volna kipróbálni a tárcsán a saslikot, elég nagy társasággal, kb. fél óráig fűzögettük a nyársakat, majd kiderült, hogy nem igazán nyerő a dolog mivel nem sül, így a nyársakról lehuzigált dolgokat beleszórtuk a tárcsa közepére egy kis olaj társaságában és így lett a legújabb őrület náluk amit mostanában készítünk.
Akkor elmondom, hogy a babgulyást mi sertéshússal (comb) és füstölt csülökkel készítjük. A füstölthúst beáztatjuk előtte vagy egy éjszakára vagy legalább 1-2 óra hosszára és akkor egyidőben lehet belerakni a sima husival az alapba. A babot szintén szoktuk áztatni így gyorsabban megfő.
Ha sok időtök van és szomjas a társaság akkor ne áztassátok a babot és a husit, viszont vegyél kicsivel több sört
hú, ez nagyon jó ötlet
mert pont azon gondolkodtam, hogy nem tapad (ég) rá a tárcsára a kaja, de így ha látja az ember hogy gáz(füst  van lehet is már mártogatni
meg akarsz ölni ugye?
babgulyás recid van?
a receptek egyik fele csülökkel és sertéshússal írja a másik csülök nélkül marhahússal
Tulajdonképpen a tárcsán ugyanazokat a grillezett dolgokat meg lehet sütni, mint amit grillrácson, csak ez annyiban más (megkockáztatom: jobb), mint a rács, hogy nem folyik le a jó kis leve, hanem ott marad benne középen. Sütéskor-forgatáskor én mindig jól meg szoktam mártogatni-fürdetni a húsokat abban az összegyűlt lében.
igen, ismerős
mondjuk a kólát ill. szénsavas üdítőket egyáltalán nem szereti sőt általában vizet iszik
nálunk hál'istennek mind a bölcsiben (ott eleve helyben főztek) mind az oviban jó volt a kaja
a suliban viszont pocsék, annak ellenére hogy a kerület átállt az un. egészséges konyhára ... hát azt meséli hogy néha annyira undorító a kaja (főleg a hús) úgy hogy van amikor kenyérrel csillapítja az éhségét- de abból meg barna és magos van csak és nem igazán komálja azt sem
Mi a kis (nagy) családommal imádjuk a tárcsán való sütögetést. Mostanság a leginkább a "múltkor is nagyon finom volt" kaja jön be
Ez abból áll, hogy füstölt szalonnát vagy kolozsvári húsos szalonnát kockára vágunk, ennek sütjük ki a zsírját először, amikor már félig kisülte a zsírját mehet bele a füstöltkolbász karikák, majd a kockára vágott csirkemell (amit előzőleg villámpácban áztattunk), jöhet rá a burgonya kis kockára vágva, majd a hagyma karikára vagy hosszúkásra vágva. Tehettek bele még virslit, vagy lecsókolbászt, bármilyen zöldséget és még mindent amit szeretsz, ennek tényleg csak a képzelet szab határt. Garantálom, hogy fini lesz. Egy ilyen kaját nem lehet elrontani.
Bográcsban pedig bármit is főzöl csak jó lehet szintén. Bármilyen pörkölt, esetleg gulyásleves, babgulyás... Meg fogsz lepődni, de mi még tárkonyos csirkeragu levest is főztünk már bográcsban és az is fini lett. Itt a lényeg mindig az, hogy mindenki kivegye a részét a dologból, ha más nem akkor egy sörrel a kezében és beszélgetéssel szóval tartva a társaságot
a Te gyerkőcöd megeszik ilyeneket, hogy pl. barnarízs nálunk kizárt fehérkenyér, fehérrizs stb...de azért persze rendületlenül próbálkozom
OFF:
Klassz kedvezményekre jogosító vásárlói kártya és keresetkiegészítési lehetődés! Ha bármelyik, vagy mindkettő érdekel, írd meg a mailcímed priviben, és küldöm a részleteket!
zöldségeket is lehet grillezni, "tárcsázni", de itt megtalálható sok húsrecept is:
http://grill.grocceni.com/zoldseg.html
Én magában eszem vagy barna rizzsel (adjunk egy pofont az egészségnek is! ) A gyerek fehér rizzsel szeretné, de nem mindig csinálok ám kétfélét én sem. A zsiradék viszont mindig olívaolj nálunk, mert igyekszem koleszterinmentesen főzni.
De nem lennék ledöbbenve azon sem, ha tésztával - ne adj' Isten - pl. tarhonyával, magyaros egytálként tennék elém.
Köret: mi mindig majonézes-hagymás krumplisalátát szoktunk csinálni hozzá. Ezt jó előre meg tudod csinálni, akár előző nap is, nem akkor kell, amikor ott vannak a vendégek. Csinálok egy majonézes-tejfölös mártást, só, cukor, bors, citromlé, bele kockára vágott főtt krumpli és felkockázott nyers hagyma. Rögtön forrón szoktam beletenni a krumplit, óvatosan összekeverem, és ha kihűlt, mehet bele a hűtőbe.
Grillezve. Először kisütünk egypár szalonnaszeletet a tárcsán, jól bekenjük vele az egészet, utána rögtön mehet rá a hús. Nem kell alá más, mert a hús a páclétól úgyis olajos. Ahogy hirteken ráteszed a forró tárcsára a húst, összehúzza a rostokat, benne marad a finom leve hmmmmmm.... jó puha és szaftos lesz.
Elvileg grillezés előtt nem lenne szabad megsózni a húst, mert állítólag akkor kemény lesz. Hát én mindig be szoktam sózni pácoláskor, mert utálok utólag sózni, az már nem olyan, nem sikerül egyenletesen stb. A lényeg, még mindig nagyon finom puha volt így is, úgyhogy nyugodtan sózd be.
A pácfűszerek elvileg sózottak (legalábbis amiket eddig vettem), de szerintem épphogy, ezért ugyanannyi sót szoktam tenni a húsra, mint otthon a konyhában, és még sosem lett túl sós.
Egyébként ha gondolod, le tudom neked írni, pontosan hogy is készíti apukám (én nem vagyok valami nagy főzős, ő meg igen, de nagvonalakban úgy készíti, ahogy leyrtam)
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9110565&la=56964582
Kerek fémtárcsa flekkensütéshez - ez a fenti topik címe.
Nézzétek meg, elég sok helyen lehet már kapni, és elég nagy árkülönbségek vannak. Érdemes tájékozódni vásárlás előtt.
hát egy ilyen kaját most is szivesen megennék
és mi a köret, rízs, tészta?
mondjuk jó lenne olyan kaját csinálni, amihez nem kell külön köretet főzögetni 20 embert így sem lesz egyszerű ellátni két napon keresztül ráadásul én találtam ki ezt az egészet
spaghetti tésztából, de ennél a kajánál jobb, ha 8-10 centis darabokra eltördeled főzés előtt
na jó hiszek neked
és grillezve sütitek v. bő olajban?