Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bográcsos és tárcsás kaják

borokai
Létrehozva: 2006. augusztus 11. 12:29

sziasztok, két hét múlva rendeznénk egy bulit kb. 20 fővel s bográcsozni ill. tárcsában sütni gondoltam

írjatok légyszi receptet mindkettőre

bográcsügyileg a gulyás leves meg a pörkölt megvan  

  1. Torolt_felhasznalo_462295
    Torolt_felhasznalo_462295
    2006. augusztus 28. 22:5272.
    Boronatárcsáról részletesen a következő honlapon " rainbow.shp.hu"
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2006. augusztus 11. 22:3671.
    bográcsban babgulyás
    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  3. 2006. augusztus 11. 22:2970.

    Mindent bele bográcsos

    7-8 fő részére, 5l-es bográcsban
     
    Hozzávalók:
    25 dkg marhalábszár, vagy más marhahús
    25 dkg sertéslapocka
    50 dkg májas csirkeaprólék(aki az aprólékot nem szereti, csirkecomb) (Én fele-fele arányban tettem bele csirkecombot és májat)
    25 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka
    25 dkg vegyeszöldség
    20 dkg gomba
    20 dkg zöldpaprika
    20 dkg paradicsom
    Kb. 1 kg burgonya,
    2 nagy fej vöröshagyma,
    10 dkg füstölt szalonna (pótolható olajjal vagy zsírral)
    25 dkg savanyú káposzta
    4 dl tejföl
    2 dl száraz fehérbor
    1 evkanál piros paprika
    2 csokor petrezselyem
    só, bors, kevés csípős paprika
    Lehet bele tenni még zöldborsót, vagy zöldbabot is

    Elkészítés:

    A húsféléket megmosom, kockára vágom, ha szükséges kicsontozom és lehetőleg egyforma csíkokra vágom. (a csontot a levesbe főzöm, tálaláskor kiveszem)
    A zöldségeket szintén felcsíkozom, felszeletelem, a paradicsomot héjától megfosztom, felkarikázom. A burgonyát hasábra vágom. A petrezselymet apróra és mellé nyomom a fokhagymát, mert ezt egyszerre kell beletenni.

    A szalonnát apróra vágva a bográcsba teszem és állandó keverés közben, kiolvasztom a zsírját, majd beleteszem a hagymát üvegesre fonnyasztom, és a pirospaprikát beletéve azonnal felöntöm 2 evőkanál vízzel, és összekeverem. Ráteszem a marhahúst fehéredésig pirítom, közben kevergetem. Ezután 4 dl vizet ráöntve, félpuhára főzöm, közben időnként keverem. Jó, ha ekkor fedőt teszünk rá.
    Ha zsírjára sül, beleteszem a sertéshúst, megsózom, borsozom, és együtt pirítom tovább, majd újabb 3 dl vízzel főzöm kb. 25 percig, és ekkor hozzáteszem a csirkeaprólékot, a felszeletelt zöldpaprikát, a darabolt leveszöldséget, gombát. Ha a csirke is megpuhult hozzáteszem a főtt tarját, és a burgonyát.
    Annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje. Ha a burgonya is puha, belekeverem az aprított savkáposztát, a zúzott fokhagymát a petrezselyemmel. Jól összekeverem és készre főzöm.
    Beleöntöm a bort, és addig forralom, míg a felesleges lé elpárolog. (Csak annyi lének szabad alatta maradni, amely szűken ellepi. )
    Tálalás előtt jól bekeverem a 4 dl tejföllel, és forrón tálalom.

    A sokféle hústól és zöldségtől rendkívül ízletes és nem terheli meg a gyomrot.

    Kicsit féltem ettől a mindentbelétől, de különleges és izletes lett.

    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  4. 2006. augusztus 11. 14:3469.

    köszönöm szépen a sok jó ötletet!

    sziasztok, most el kell mennem

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2006. augusztus 11. 14:3468.
    BOGRÁCSOS ÖHÖN VAGY SLAMBUC

    hozzávalók: szalonna, burgonya, lebbencstészta, paprika, só, bors, (erős paprika)

    A szalonnát zsirjára sütöd, utána belerakod a tésztát megpirítod halvány barnára felengeded kevés vizzel belerakod a krumplit fűszerezed. Fakanállal nem szabad keverni mert összetörik. konyharuhával megfogod a bogrács fülét és óvatosan forgatod és rázogatod időnként. Mi sok erőspaprikát rakunk bele mert erősen szeretjük. Nagyon finom. Próbáljátok ki.
    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  6. Torolt_felhasznalo_453379
    Torolt_felhasznalo_453379
    2006. augusztus 11. 13:5967.

    Szia!

    Mi vasárnap indulunk nyaralni és tegnap pácoltam két féle husit, amit elviszünk. Tarjából két egészet ami kb 5 kg, ebből 21 szelet lett, pulykamellből meg kb 2,5 kg-ot, amiből 18 szelet. a maradékot eltettem ma vacsira

    A tarját szeletelés után kiveregettem és bemustároztam. Ennyihez tettem a 2 l olajba 4 zacskó Kotányi pácot, mustárt,babérlevelet, borókabogyót és jó sok fokhagymát összevágva. Ebbe a pácba akár 10 napig is elvan, de naponta forgatni kell az olajba, hogy mindenhol érje.

    A pulykamellet is kilapítgattam egy kicsit és mézes-mustáros-bazsalikomos-rozmaringos olajba tettem.

    Tárcsán fogjuk sütni, nagyon finomak, már soxor csináltam.

    Tipp: a húsból sütés közbe kifolyik egy pici olaj, abba paprikát ,hagymát, gombát esetleg előfőzött krumplit lehet sütni a tárcsa közepébe.

    Jó étvágyat és időt kívánok hozzá

    Franci

    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  7. Torolt_felhasznalo_843171
    Torolt_felhasznalo_843171
    2006. augusztus 11. 13:5766.

    hello

    egy jó lecsó bográcsban szerintem nagyon jó.

    sütni meg bármit lehet, mi minden hétvégén csinálunk ilyen összejövetelt.

    a húst előző való este bepácoljuk, fűszereket rakunk rá, és berakjuk olajba. vagy csak simán mustár, vagy ketchupot mézzel és olaj. ennyi, hamar megvan

    a krumplit érdemes karikára vágni, azt középen meg lehet sütni, meg hagymát mellé,

    jó főzöcskézést

    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  8. 2006. augusztus 11. 13:5365.
    Bocsi: túrórudi
    előzmény:
    Werbunga (64)
    2006-08-11  13:52
  9. 2006. augusztus 11. 13:5264.
    Vagy ha igen, jöjjön ő is!  Csak azt a szörnyű Update túróridit ne hozza! 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_834823 (62)
    2006-08-11  13:51
  10. 2006. augusztus 11. 13:5163.
    Azt elhiszem. De babbal, lencsével nyugodtan! No meg jó sok (tunkolós, serclis) kenyérrel... 
    előzmény:
    borokai (60)
    2006-08-11  13:50
  11. Torolt_felhasznalo_834823
    Torolt_felhasznalo_834823
    2006. augusztus 11. 13:5162.

    Hát tényleg csak nagyjából:

    Kb. 2 kg bab, 2 kg sertéscomb, és legalább 1 füstölt csülök (ha kicsi akkor kettő) de ez ízlés dolga mennyi hússal szeretitek. Legalább 4 fej hagyma, 2 paradicsom és 2 paprika az alapba, 5 szál fehérrépa, 5 szál sárgarépa (szép megtermett), 1 közepes méretű zeller, zellerzöld. Mi  szoktun bele tenni tésztát (nálunk csipedtke, de fogalmam nincs mi is az igazi neve 

    Na és mellé puha fehérkenyér. (csak a Norbinak ne mondjátok el)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_834823 (55)
    2006-08-11  13:46
  12. 2006. augusztus 11. 13:5061.
    közben kaptam rá választ
    előzmény:
    hengergo (59)
    2006-08-11  13:49
  13. 2006. augusztus 11. 13:5060.

    ezek is tök jó ötletek, de inkább házi használatra

    azért ennyi embert nem etetnék libával-kacsával 

    előzmény:
    Werbunga (56)
    2006-08-11  13:48
  14. 2006. augusztus 11. 13:4959.
    Azt még nem próbáltam.
    előzmény:
    borokai (52)
    2006-08-11  13:43
  15. 2006. augusztus 11. 13:4958.

    Bogrács: pásztortarhonya, lebbencsleves, gulyás- és hamisgulyás, halászlé...

    előzmény:
    borokai (1)
    2006-08-11  12:29
  16. 2006. augusztus 11. 13:4857.

    na pont nekem is ilyen gondolataim voltak ezügyben

    köszi 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_834823 (55)
    2006-08-11  13:46
  17. 2006. augusztus 11. 13:4856.
    Szerintem füstölt liba- vagy kacsamellel sem lehet rossz. (legfeljebb jó drága!  ) Az egészségesebb is. Apropó, az ilyesmivel lencse is jó ám. Szerintem egy jó füstölthúsos lencseleves is megér egy bográcsozást! 
    előzmény:
    borokai (50)
    2006-08-11  13:40
  18. Torolt_felhasznalo_834823
    Torolt_felhasznalo_834823
    2006. augusztus 11. 13:4655.

    Igaz, hogy nem engem kérdeztél, de én elmondhatom a saját tapasztalatainkat, mégpedig azt, hogy a saslik tárcsán nem sül olyan jól át mint ha faszén felett rácson sütnéd.

    Mi szerettük volna kipróbálni a tárcsán a saslikot, elég nagy társasággal, kb. fél óráig fűzögettük a nyársakat, majd kiderült, hogy nem igazán nyerő a dolog mivel nem sül, így a nyársakról lehuzigált dolgokat beleszórtuk a tárcsa közepére egy kis olaj társaságában és így lett a legújabb őrület náluk amit mostanában készítünk.

    előzmény:
    borokai (52)
    2006-08-11  13:43
  19. 2006. augusztus 11. 13:4554.
    esetleg egy viszonylag pontos recit tudsz adni hozzávalók (kb.20 ember) tekintetében?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_834823 (53)
    2006-08-11  13:43
  20. Torolt_felhasznalo_834823
    Torolt_felhasznalo_834823
    2006. augusztus 11. 13:4353.

    Akkor elmondom, hogy a babgulyást mi sertéshússal (comb) és füstölt csülökkel készítjük. A füstölthúst beáztatjuk előtte vagy egy éjszakára vagy legalább 1-2 óra hosszára és akkor egyidőben lehet belerakni a sima husival az alapba. A babot szintén szoktuk áztatni így gyorsabban megfő.

    Ha sok időtök van és szomjas a társaság akkor ne áztassátok a babot és a husit, viszont vegyél kicsivel több sört 

    előzmény:
    borokai (50)
    2006-08-11  13:40
  21. 2006. augusztus 11. 13:4352.
    ja, és szerinted saslikot is lehet a tárcsán sütni?
    előzmény:
    hengergo (48)
    2006-08-11  13:37
  22. 2006. augusztus 11. 13:4251.

    hú, ez nagyon jó ötlet

    mert pont azon gondolkodtam, hogy nem tapad (ég) rá a tárcsára a kaja, de így ha látja az ember hogy gáz(füst&nbsp van lehet is már mártogatni

    előzmény:
    hengergo (48)
    2006-08-11  13:37
  23. 2006. augusztus 11. 13:4050.

    meg akarsz ölni ugye? 

    babgulyás recid van?

    a receptek egyik fele csülökkel és sertéshússal írja a másik csülök nélkül marhahússal

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_834823 (46)
    2006-08-11  13:29
  24. 2006. augusztus 11. 13:3849.
    igen, ezek nagyon jó oldalak
    előzmény:
    Evicke (41)
    2006-08-11  13:20

Címlap

top