Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sziasztok!
2009. 08. 24-én ügyvédnél lefoglalózták a lakásunkat.
A lakást jelzálog terheli: 400.000 Ft adó visszatérítési támogatás, és 500.000 Ft szocpol, 10 évre.
A lakás helyett egy nagyobb családi házat szeretnénk venni.
A vevőnk ügyvédje, amikor a foglaló miatt ott voltunk nála, azt mondta, hogy 90 napunk van, hogy lefoglalózzunk egy másik ingatlant, hogy az adó visszatérítést és a szocpolt át lehessen jegyeztetni rá, és ne kelljen visszafizetni.
Nekem ez elég furcsa, hogy csak 90 nap, de nem tudom mi a hatályos jogszabály ezzel kapcsolatban. Tényleg csak 90 nap?
Már kinéztünk egy családi házat (ismerősé), és meg is egyeztünk árban, nem tudom mennyire siessünk a foglaló ügyvédi letételével, mert úgy hallottam, hogy jövőre a garázsra fizetendő illeték mértékét mérsékelni fogják, csakhát, mi lesz, ha a másik két összeget meg nem tudjuk átjegyeztetni?
Úgy néz ki, ma este lefoglalózzuk egymás között (persze papíron), de ügyvédhez csak később mennénk, ha lehet.
Ha valaki tud segíteni, írjon!
Köszi!
Vásárlás előtt érdemes a lakást, házat műszakilag is megviszgálni vagy vizsgáltatni. Akinek ezzel kapcsolatosan igénye van szívesen segítek a fórumon vagy személyesen ha az ingatlan Budapesten vagy környékén van. Írj privát üzenetet.
Ez egy teljesen új hirdető portál Dombóvár környéki ingatlanokkal. Ingyen hirdethettek, várunk mindenkit szeretettel!
Mi nem rég vettünk lakást.
Én azt javaslom, hogy ha kinéztek egy lakást ami szóba jöhet, egyből kérjétek ki a tulajdoni lapját! Lett volna egy jó lakás amit megvettünk volna, a kedves eladó meg állította, hogy nincs köztartozása. Hát kiderült, hogy van, ráadásul már rá is lett terhelve a lakásra ami már végrehajtás alatt áll. Szerencsére még időben megtudtuk. Amúgy egy jó módú jól menő vállalkozó. Persze nem olcsó kikérni a tulajdoni lapot, úgyhogy csak akkor kérjétek ki, ha tényleg szóba jöhet az adott lakás megvásárlása.
Hát pedig lehet, hogy jobban jártok használt (de jó minőségű) lakással...
Szánj rá egy órát, és olvasd végig ezt a topikot:
Áthallás új építésű lakásokban
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9105128&la=60565645
Sziasztok!
Mi is most szeretnénk a párommal lakást venni, első lakás lesz és nagyon tanácstalanok vagyunk. Nem rég kezdtünk érdeklődni a témában, Pesten keresünk lakást, nem vagyunk házasok, de gondolkozunk a szocpolon is, lehet megérné miatta megházasodni... annyi buktató van tényleg a lakásvásárlásban!új lakásokat nézünk, mert olyan drágák a normális használt lakások
, hogy jobban megéri (illeték, kamattámogatás) új lakást venni. A lakásvásárlás azonban így is rizikós, a szomszédokat sem válogathatod meg, és a minőségben sem lehetsz biztos. Van valakinek tanácsa, mire kell odafigyelni, a szerződés sokszor olyan érthetetlen és hosszú, a műszaki leírás pedig alig tartalmaz konkrét dolgokat.
Üdv.
Szia
)
Sajnos csak Bp-en van hatósugaram...
Amit tudok ajánlani: kizárólagos szerződést ne köss, és max 3%, csak sikerdij ellenében.
Talán csak nem...
Egy Bp-i kis lakás minimális önerővel ( 500 e. Ft-val is megvásárolható, - kb 6M Ft-s értékről beszélünk- -)
A havi törlesztőrészlet kb 40-45 e. ft, annyi, amennyi egy bérlés kerülne.
Ez nem hangzik jól...A tapasztalat azt mutaja, hogy egészségesebb ilyenkor a külön élet.
Akárhogy is lesz, csak erőt és bizakodást tudok kivánni neked.
Anyámmal lakom együtt, nagyon rossz viszonyban.... Melyikünk bírja tovább? Ha én "győzök", lesz lakásom egyszer!
Pedig a foglaló müködteti inkább a piacot. Alapesetben foglalót nehéz elbukni, mert ha adod, akkor legyél a körülményekhez képest biztos abban, hogy teljesiteni tudsz. Sok ilyen garancia létezik, pl. a bankoknál az előzetes hitelelbirálat , stb.
Ha pedig ugy adsz foglalót, hogy Te a saját lakásod eladására kaptad, és azt adod tovább, akkor nem a saját pénzed bukod, ha a vevőd nem fizet.
de! először gondoljuk, vagy beszéljük meg, aztán cselekedj...
Ok?
Akkor tudtok biztosat, ha a bank szerződik a vevőtökkel. Ez annyit tesz, hogy közjegyző elött "adósává fogadja". Ezt megelőzi az értékbecslés, valamint egy sereg adminisztráció. A közjegyzői szerződést követően akár azonnal, vagy néhány nap mulva is fizet/ utal a bank.
Ez esetben az lenne a legbiztosabb a számotokra , ha
a, ti is foglalót kaptatok, és csak ezt adjátok tovább,
b, esetleg a banki kifizetés után kell csak kiköltöznötök ( vagyis a teljes vételár kiegyenlitése után, de ezt kevesen kedvelik )
Fontos, hogy a saját vételi szerződésetek szinkronban legyen az eladási szerződésetekkel.
Ha szertenél gyakorlati tanácsot, irj még.
Üdv : DA
Késői jó tanács:
Ha Ti is foglalót adtok, akkor annak nagyobb a komolysági tényezője, és a követelés i s magasabb lehet. ( Pont a duplája. )
Ettől a fajta rossz tapasztalástól csak a személyes benyomás, illetve empátia menthet meg. Az ilyen elcsuszó tipusú emberek valóban tartoznak fűnek fának, dijhátralék, bar lista, zavaros ügyek, nagy fogadkozások.
Ez esetben ténylegesen a foglaló letétbe helyezése a legbiztosabb módja a biztonságnak, összekapcsolva az eladó vételével.
( A foglaló kifizetésének a feltétele mondjuk az eredményes hitelbirálat eladónál.)
Reméljük , hogy "független magyar biróság " követelésedet hamar érvényesiteni tudja - bár ezzel nem kecsegtethetlek.
Szép estét...
Megtudom érteni. Nem tervezem hogy még 1 lakásvásárlásba bonyolódjak. De majd amikor a gyerekeim kerülnek ilyen helyzetbe nagyon Óvatosak leszünk, ezt nagyon megtanultam.
Remélem megoldódik a probléma, csak isten malmai a bíróságon nagyon lassan örölnek.....
Bezzeg ha nekem kelle fizetni a hivatalok felé, azt nagyon gyorsan feldolgozzák, és kérik azonnal.
Bocsi de dolgom volt.
De biztosan lehet letétbe helyezni is. Csak szerintem a legtöbb esetben az eladónak kell a pénz, hogy ő is tovább tudjon haladni (előleg v foglalónak), vagy ha val a lakáson valamilyen terhelés az ki tudja belőle fizetni, mondjuk ezt a részét megcsinája az ügyvéd.
Az biztos hogy az emberekbe vetett hitetemet elvetettem egy életre...
Volt-e valakinek hasonló esete?
Eladás alatt van a vidéki lakásunk, és közben szeretnénk venni helyette egy pestit. Közben 7 hónapos terhes vagyok. Nem könnyű. Várjuk a lakásunkból a pénzt (hitelre veszik meg), és addig lépni sem tudunk új lakás ügyben, míg nem tudunk valami biztosat a bank részéről. Iszonyú ez a várakozás.
Azt nem lehet, hogy előleget csak letétbe helyezni? Rajtad ez már nem segít, tudom, csak úgy elvileg kérdezem...
Sziasztok!
Nekem sajna rossz tapasztalatom van lakásvétellel kapcsolatban.
Ha nem velem törénik eszembe se jutna... Nem árt (a lehetőségeken belül) utána nézni az eladó anyagi helyzetének. Velem az történt, hogy kapott előleget úgy ahogy a nagykönyvben megvan írva ügyvéd előtt. Neki hitelre volt szüksége hogy vegyen másik lakást, a határidő közeledtével hozta tudomásomra, hogy ő bárlistán van, nem kap hitelt így vissza lép az eladási szándékától. A kapott előleget azonban nem tudja vissza adni, mert részben tovább adta foglalónak, részben meg elköltötte. Most pereskedünk!
Annak sem árt utánna járni, hogy van e tartozása a közüzemi szolgáltatóknál.
Szia..
) A legtöbb szerződés tartalmazza azt az eladói nyilatkozatot, hogy az eladónak nincs tudomása rejtett hibákrol.
Amit leirtál, erre tökéletesen rímel.
A szavatosság kérdése ismeretim szerint használt ingatlannál egy év időtartamig áll fenn. Azaz az eladó szavatolja a rejtett hibák nélküliséget, valamint azt, hogy a megtekintett állapothoz képest nincs olyan körülmény, ami az ingatlan állagát, értékét hasonló módon befolyásolná. Ha még nem telt le az egy év, az a javaslatom, hogy a szerződést készitő ügyvédhez forduljatok.
Sajnos , bztos megoldást a vizesedés leküzdésére még nem tudok mondani, mert sok kokler vállalkozik erre, de az eredmény igen szegény...
A jól záródó műanyag nyílászárók is okozói a penészedésnek, mert nincs légcsere.
A hőhíd is okzza. Nálam a fürdőszoba (panel) penészedett a külső falon. Betonig le lett kaparva, tömény Domestossal át lett törölve a kritikus felület és újra le lett festve. Próbálkozik a gomba, időnként megjelenik, akkor befújom penészölővel. Nem törlöm, csak lefújom. Erre eltűnik. És gyakran nyitva hagyom a fürdőszoba ajtaját, hogy szellőzzön.
De a penészesedés nem eltitkolt hiba.
A mi cs.házunk 11éve épült, 2 éve tudtuk bepucolni kívülről, és soha nem volt penészes, egészen mostanáig.
Azt mondták, sűrűn kell szellőztetni és a penészt száraz ruhával letörölni.
Én ezt teszem, 2-5 naponta. Vettem penészírtó folyadékot, amitől a fal foltos lett az egyik szobában, a másikban pedig 1 réteg festést is lehúzott.(tavasszal lehet újra festetni!)
Okosok szerint a hőhíd a hibás mindenért.
Én nem vagyok építész, de sok ismerősömnél is penészesek a falak, új vagy régi ház, az a penésznek tök mindegy.
Minél előbb menjetek ügyvédhez, ő pontosan megmondja!
Szerintem ez a penészesedés mindjárt az első télen előjöhetett a lányodnak.
Én úgy tudom, hogy a lakás eltitkolt hibái miatt az eladó felelősséggel tartozik az eladás után is!
Kérdezzetek meg erről egy ügyvédet, mert akár utólag pénzvisszafizetésre is kötelezhetik az eladót az eltitkolt penészesedés miatt.
Neked akkor már nem ajánlanék hosszútávú lakásvásárlási kölcsönt!
De még lehet lakásod, ha házasodás révén jutnál hozzá.
Tök jó ötlet, biztos sok hasznos dolog előjön majd!
Sajnos még nem tudok hozzászólni, mert ugyan 50 elmúltam, de még nincs saját lakásom!
Ide születtem...