Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tintahal-hol?

Torolt_felhasznalo_231798
Torolt_felhasznalo_231798
Létrehozva: 2007. május 5. 21:44

Sziasztok!

Az elmúlt héten három napon át tintahalat ettem Opatiában, és nagyon finom volt. Szeretném itthon is követni ezt a jószokást, de nem tudom, merre lehet friss ( nem fagyasztott) tintahalat kapni. Tudtok segíteni sütni-főzni szeretők?    Láttam fagyasztottat, de ott nem derül ki az állaga sem, meg már nem is az igazi... 

Köszönöm az ötleteket előre is!!!!!!

 

  1. Torolt_felhasznalo_231798
    Torolt_felhasznalo_231798
    2007. május 8. 19:4919.
    Köszííí Én igazság szerint olyat szeretnék, ami egyben van, fejestől-lábastól, ahogy az egy lábasfejűhőz illik:9 nem túl szép látvány bepanírozva, kicsit a 8-ik utasra emlékeztetnek a lábak, de az íze kárpótol  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2007. május 8. 19:2718.
    Ma voltam a Tescoba és ott is volt tintahal karika 2.699,- Ft-ért.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  3. Torolt_felhasznalo_231798
    Torolt_felhasznalo_231798
    2007. május 8. 15:4017.

    Köszönöm mindenkinek a hozászólást, segítséget, azt hiszem, teszek egy kört valamelyik Cora felé Én panírozottat ettem, meg grillezettet, mindkettő a szemünk előtt sült, és nem több,mint -1-2 perc alatt, mert ez a titka, ha tovább sütitek, megkeményedik, rágós lesz. De azt hiszem, kezdek spórolni, hogy ismét autentikusabb vízeken ehessem ezeket a finim holmikat nyáron!

    Ha valaki kipróbálta, írjon, szerintem most többeknek meghoztam az étvágyát egy kis déli kajázoz Egészséges, és nem hízlal...és nem utolsó sorban isteni finom. Mi kaptunk mellé piritóst, és olivaolajban fokhagymát me petrezselymet, az sem egy bonyolunt dolog, de isteni, próbáljátok ki!!!!

     

    További szép napot Mindenkinek! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2007. május 6. 21:0216.

    Na, latom mindenki lelegzetvisszafojtva varja a recepteket :-)

    Az inditott topic hatasara ma sikerult delutan a Cora-ban kikotnunk nekunk is (karika 2200/kg, egeszben 2000/kg), 30-30 dkg-t vettunk de annak a fele le lesz fagyasztva. Ugyhogy most Apa epp tintahalat puceval a mosogatoban (engem konkretan az agyverzes kerulget), a pacle mar kesz, jojjon a leggyakoribb modszer:

    Sajna nem szoktam receptekbol dolgozni, csak erzessel teszek mindenbol, ugyhogy nehez lesz. A leggyakoribb pacle egyszeru olivaolaj (1-2 ek), mondjuk 1 kk so, 1 citrom leve + husat is bele szoktam vagdosni, es feherbors, na meg az elmaradhatatlan friss (!) aprora vagott rozmaringlevel. Utobbi nalunk gyakran cserelodik, mert rengeteget fozok vele, igy nincs idejuk megnoni. Neha 1-2 gerezd nagyon aprora vagott fokhagyma is belecsusszan, de enelkul is nagyon finom. Van mikor csak felorat all benne, van, hogy egy egesz napot, es grillezni szoktuk (mikroban). 10 perc se kel neki mire keszen van. Ezt amugy sima halszelettel is sokszor eljatszom, heti 1-2 szer biztosan van mert imadjuk.

    Probaltam mar rantani is, de sajna nem igazan lett olyan finom mint a tenger mellett. Csinaltunk mar fokhagymasoval elkevert buzacsiras lisztbe (Vitamill) forgatva is, es ugy kisutve keves olajon, na, az isteni finom lett, mindenkinek ajanlom.

    Az egesz tintahalnal fontos, hogy alaposan meg legyen tisztitva, fogai, muanyagdarabokra emlekezteto vazrendszere, fogazat-szerusege es a leghosszabb csapja amiben a tinta van, rendesen ki legyen szedve. Undorito, de megeri :-)

    Kagylot viszont Parom pontosan olyat csinal mint amilyet tenger mellett szolgalnak fel. Interneten keressetek ra a pontos receptre mert aranyokat en sem tudok adni, mivel o is erzesre foz. Hagymat, rengeteg fokhagymat kell olajon egy kis borban megparolni, ra a kagylo, es felonteni recept szerint 1-2 dl szaraz feherborral -mi mondjuk minimum 4 dl-vel ontjuk nyakon mert a leve is nagyon finom. Gazgadon megszorjuk friss petrezselyemzolddel es lefedve fozzuk. Kb 5-6 perc alatt kinyilnak, akkor mar jo is. Citrom, baguette alap hozzavalo talalaskor. Elotte alaposan le kell sikalni-ez tart amugy a legtovabb-, aminek repedt a heja es nem el mar (nem csukodik be vagy nyilik ki), azt ki kell dobni. Vigyazat, mert sunyi joszagok, van amit sokaig kell noszogatni mire megmozgul es kiderul, hogy megis el. Nalunk 2 szemelyre min. masfel kilonyi siman elfogy.

    Nahat akkor Lanyok, lehet probalkozni, hajra! :-)

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2007. május 6. 08:0415.

    Szia, Angel!

    Még szerencse, hogy Szabri véletlenül nem priviben kérte a recepteket! Ne is úgy küldd! Micsoda önzés ez? És velem, meg a többi herkentyű-rajongóval mi lesz?  

    előzmény:
    Angel_fire (6)
    2007-05-05  23:02
  6. 2007. május 6. 08:0214.

    A Váci úti Tescoba járt a férjem rendszeresen, mikor azon a környéken dolgozott. Ott remek halaspult volt, ott láttunk először afrikai harcsát, ami azóta eléggé elterjedt. Tisztított tintahalat és karikákat is lehetett ott kapni. Kb. egy éve nem jártunk arra, nem tudom, most mi a helyzet. Talán a többi Tescoban is van, nekem sajna mindegyik kiesik az útból.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  7. 2007. május 6. 03:0913.
    brrrrrrrrrrrrrrrrrr.......mik vannak ezen a NL-n.............  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  8. 2007. május 6. 02:2612.
    Hopp, ez privátban ment volna!    
    előzmény:
    Szabri (11)
    2007-05-06  02:24
  9. 2007. május 6. 02:2411.

    Szia Angel!

    Ezt találtam saját hozzászólásodként az egyik topikban:

    "Mi rengetegszer veszunk, kagylot is. Parom imad tengeri herkentyuket fozni. (tartsa Isten jo szokasat, nem sok ferfi hajlando ilyesmire asszem) "

    Én még sohasem készítettem ilyen herkentyűket /kedvesem sajnos nem kedveli/ , de azért egyszer-kétszer kipróbálnám!  

    Megdobnál pár tutti, bevált recepttel? Nagyon örülnék neki!

    Köszönöm! 

    További szép hétvégét!

    Szabri 

    előzmény:
    Angel_fire (6)
    2007-05-05  23:02
  10. 2007. május 5. 23:2210.

    Én is corában láttam többször.

    Csurog is a nyálam...

    Van jó receptetek is hozzá????? Please..........

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2007. május 5. 23:229.

    Én is corában láttam többször.

    Csurog is a nyálam...

    Van jó receptetek is hozzá????? Please..........

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2007. május 5. 23:228.

    Én is corában láttam többször.

    Csurog is a nyálam...

    Van jó receptetek is hozzá????? Please..........

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2007. május 5. 23:027.

    Szia!

    Én a Corában láttam friss tisztítottat, mert én is nagyon szeretem. Csak kissé elbizonytalanodtam azon , hogy ez valójában mennyire lehet friss, mivel olyan nagy kereslett azért nincs rá és nem is olcsó. A fagyasztott panírozottakból már többfélét is kipróbáltam, de azokkal az a baj, hogy lejön róluk a panír sütésnél. Egyébként a Mammutban van egy Görög étterem én ott szoktam enni, lehet grillen és olajba sütve is kérni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  14. 2007. május 5. 23:026.

    Ne Metroban vedd, inkabb Cora-ban, ha tudod. Joval olcsobb, es nem csak tintahal, hanem szepia is van. Metroban csak darabban van, Cora-ban karikak is. 2600 korul van per kilo (karika), a Metroban kb egy ezressel dragabb.

    Mi rengetegszer veszunk, kagylot is. Parom imad tengeri herkentyuket fozni. (tartsa Isten jo szokasat, nem sok ferfi hajlando ilyesmire asszem) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  15. Torolt_felhasznalo_932274
    Torolt_felhasznalo_932274
    2007. május 5. 22:245.
    szia, a férjem mindíg azt mondja,h tengeri herkentyűt csak tenger mellett jó enni búvároktatóskodott kint sokat,amit ott eszel,az kb 1 napos kaja,amit ide hoznak "frissen",3-4 napos.és hát a környezet miatt olyan fincsi minden
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  16. Torolt_felhasznalo_618258
    Torolt_felhasznalo_618258
    2007. május 5. 22:234.
    ez az infó nekem is jól jött, köszi
    előzmény:
    Evike* (3)
    2007-05-05  22:10
  17. 2007. május 5. 22:103.

    SZia! Friss tintahalat Metroban kapsz, én is szemezek vele régóta, hogy elkészítem, olyan fini :-)

    Eddig csak a kagylót mertem frissen kipróbálni, a tintahalat meg is kell még pucolni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44
  18. Torolt_felhasznalo_618258
    Torolt_felhasznalo_618258
    2007. május 5. 21:522.

    Szerintem elég nehét ügy... én is szeretem, de eddig (kétszer) a tengerig el kellett menni, hogy ehessek. Talán valamelyik nagyáruházban, ahol egyéb élő halakat is árulnak..., hm. kezd érdekelni a dolog....

    bocsánat, hoyg éedemileg nem segítettem, de próbálok és is utána járni

    üdv: kvarc

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_231798 (1)
    2007-05-05  21:44

Címlap

top