Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Divattervezés
Sziasztok!
Sokat keresgéltem a topic-ok között, de olyat nem találtam, ami igazán a divattervezéssel foglalkozna. Szerintetek milyen manapság a magyar és a külföldi divatházak kapcsolata, mi a különbség közöttük, melyik a jobb,stb?
Engem elszomorít, az itthoni divatélet, csupa turi, meg kínai, az igényes pedig drága, vagy csak egy bizonyos réteg engedheti meg magának.
Nektek ki a kedvenc tervezőtök és miért?
Várok minden divatőrültet!!!
http://rkk.bmf.hu/szakok_szakiranyok/#sz41
Erre gondolsz??
Szerinted pl a MODART-nál tanuljak meg először szabni-varrni (gondoltam, hogy ez kell is) és utána menjek el egy főiskolára?
Vagy a könnyűiparin ezt is megtanítják vagy azt külön magam tanuljam valahol?
Ismersz olyat aki a BMF-RKK.n tanul(t) és tud felvilágosítást adni!?
Az a gond, hogy senki sem segített abban, hogy miből is tanuljak emelt szintem, s oda(BMF-RKK) épp a matek és olyan tárgyak vannak megjelölve, amelyekből nincs emelt szintem- nem lesz így elég a pontszámom. Nagyon elszúrtam.
Mit tanácsoltok?
Egyetértek Robotikával...
Ez így van.... nem árt, ha több lábon állsz az ismereteidben és a munkáidban...
Szia !
Az iparra nehéz bekerülni :(
Ha bekerülsz akkor erőssen meg fog látszani a stílusodon .(nem jó értelemben mondom)
Szerintem Könnyűipar modellező mérnök szak .És tanulj meg varrni, szabni , nem fogod megbánni .
Egyrészt nem tervezel megvalósíthatatlan ruhát, másrészt a legnagyobb tervezők is tudnak szabni pl : Galliano , Alexander Mcqueen, és azt is látod hogy a varrónőd hogy dolgozik:)
Aztán érdemes egy kis manager szak is mert annyira telített a szakma, hogy nehéz elindulni .
Sokan álmodoznak erről de mint lent szó volt róla nem egyszerű a dolog :(
Nem elég ha jól rajzolsz , kellenek a kapcsolatok vagy az, hogy azokat ki tudd alakítani .
Lara vagyok, nem az én nickem, ismerősöm engedett belépni...30 hozzászólásra nincs energiám )))
Arra lennék kíváncsi, hogy ha divattervező szeretnék lenni (mióta eszem tudom az szeretnék) hol érdemes elkezdeni a tanulást.
Egy gimiben tanulok, (szín kitűnő, bár ez mellékes a szakmában)- nem volt lehetőségem másfelé indulni az általános után. Hosszú történet ez és szomorú. Maradtam a helyi gimiben.De nem tántorított el semmi az eredeti célomtól, divattervező szeretnék lenni. Rengeteget rajzolok, főleg ruhatervek. Varrónőkhöz hordják társaim, tanáraim az ötleteim, ahol meg is valósítják és tetszik nekik. Én terveztem, tervezem a szalagavató táncruháit, most a ballagási kosztümöket, öltönyöket, blúzt, inget.
Varrni nem tudok, nincs lehetőségünk megvenni egy gépet, anyagot....(Ne kérdezzétek miért- ez az előző szomorú történet folytatása.
Merre folytassam az utam, hogy célt érjek.
Iparművészetit megpróbálhatom, ha varrni nem tudok?
Van magán iskola (MODART) de nekem megfizethetetlen.
No meg szeretnék felső fokú képzettséget. Osztályfőnököm szerint ennyi eszet és tehetséget nem szabad elherdélni!
Mit tegyek? Merre induljak a szakmában, hol kezdejek hozzá?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat. (Igérem ingyen tervezek és varrok nektek...ha majd tudok... .....csak szóljatok TI voltatok, akik segítettetek)
LARA
Viszont nem válaszoltál a 167 postra :) Titkolodzol ? :)
Jöhet privátban is , ha nem akarod hogy tudják :)
Inkább az apró részletekben rejlik a különlegessége... ami a vonalakat hangsúlyozza... :) szerintem...
Szia !
Nem rossz , de nem érzem a női ruháin a különleges vonalat :(
A férfi ruhái tetszenek , bár én nem szeretem a szűk nadrágokat .
Neeeeem. (Bár volt idő, amikor semmire sem vágytam volna jobban.) Úgyhogy csak amatőr érdeklődő vagyok.
Abszolút szubjektív véleményem a divatról különben az, hogy igazából a ruha mögött megbúvó személyiség (mármint a viselőé) a valódi lényeg.
PHX:Sajna nem tudom megnézni az oldalát itt nincs flash :(
Lemon: Az eklektik az valóban jó és ötletes .
Ti egyébként a divatvilágban tevékenykedtek?
Így van. Elég kinyitni akármelyik (pl. Kiskegyed, stb.) újságot a Hogyan kell férfit fogni jellegű cikkeknél: vegyél föl egy mélyen kivágott felsőt, miniszoknyát (esetleg neccharisnyát), magassarkú cipőt, rúzsozd ki magad minél erősebben, stb. stb. Magyarul: öltözz hivatásosnak. Már bocs.
Elég akár itt is beleolvasni különben bármelyik topikba, hogy az "igazi" "szexi" stb. nőt hogyan definiálják a ffi fórumozók.
Az még csak-csak elhangzik néhány, hellyel-közzel írástudónak nevezhető példánytól, hogy "legyen kisugárzása" (nesze semmi fogd meg jól), de az olyan jelzők, hogy "izgalmas" "érdekes" "igazi egyéniség" szinte soha.
Nemrég fedeztem fel magamnak Sziráczky Brigittát, decemberben láttam egy divatbemutatóját.
Szerintem nagyon egyedi és különleges vonalat képvisel. Minőségi anyagok különleges szabásokkal...
Egyre elismertebb...
És mi a közvélemyény szerint a szuper nőies viselet?
A szokványos sztereotípiák, mint minél dögösebb annál jobb?
Jaja !
Naomi Cambellel az élen :)
Egyébként nektek ki a kedvenc magyar tervezőtök és kiben láttok fantáziát, hogy lehet belőle valaki .
Örülök, hogy tetszik!
Imádom ezt a mondatot, és azt is, hogy nem akárki mondta. Annyira tömény igazság. Idézem is lépten-nyomon, valahányszor a divat szóba kerül.
Hát igen, de hogy úgy mondjam, a "könyöklősöknek" áll a világ....
Általában nem azt láttam, hogy a szorgalmas muka teremné a várva várt gyümölcsöt...
Szerintem az öltözködés, már ha valaki a tudatos tetszeni vágyás szándékával odafigyel arra, hogyan néz ki abban, amit felvesz, is lehet az önkifejezés egyik formája.
A magyar nők pedig azért nem mernek öltözködni, mert ezen a téren is az elvárásoknak megfelelés dominál bennük. "Legyél szupernőies!" Oszt jónapot.
Téééényleg!
Olvastam, hogy egyszer annyira le volt égve (ez a 90-es évek első felében volt), hogy a modellek (akik amúgy imádták) ingyen vállalták a fellépést a bemutatóján.
Szerintem lehet !
Csak nem szabad leállni , nem szabad abbahagyni .
A kapcsolatokat te magad is kiépítheted ,mondjuk nehezebb de ha ügyes vagy és kemény szerintem eléred amit akarsz .
A divatban a felemelkedés nem egyszerű , még Galliano a nagyok legnagyobbika is többször a csőd szélére került míg nem jött a pénzeszsák Monszinyor Árnó :)
"Szörnyen hangzik, de a legizgalmasabb öltözékek általában a legszegényebb emberektől erednek."
Christian Lacroix
Ez igen, sokkal jobb... szerinted? Én nagyon hiányolom a magyar nőkben a fantáziát...
Nem mernek öltözni... bár igen, ezt is picit, ha nem is professzionálisan, de tanulni kell...
Meglehet...
Igen, nekik sem egyszerű. Sok fotós, sok sminkes, sok stylist... kevés munka.....
Vagy épp tehetség van csak kapcsolat nincs...
Csak tehetséggel kapcsolatok nélkül mennyire tud érvényesülni valaki? Egyáltalán lehetséges?????
Szerintem nem
Sokkal érdekesebb kérdés az hogy hányan öltözködnek az alkatuknak megfelelően , egyedien stílusosan .
Hiszen egy jól megtervezett ruha szinte mindig divatos marad .
Szerintem inkább annyi vizuális inger éri az embert, hogy azért felejtette el . Vagy bonyolult a neve :)
De egyébként nem csak a divattervezőknek ilyen rossz ,a fotósok, sminkesek sem kapják meg a kellő elismerést .
Szerintetek a nők hány %-a követi a divatot?
Hát ha elfelejtetted a nevét, lehet, hogy felejthető maga a tervező s a munkája...????
Szia !
Szerintem akit ismernek és elismernek azok közül csak 2 olyan van aki megérdemli az elismerést .
Zoob Kati , és a USE és itt kifujt , vannak még fiatal tehetségek akinek vannak jó ötleteik de nem kapnak teret :(
Aztán ami még szerintem nagyban hátráltatja ezt a szakmát az az ,hogy elég kevés a potenciális vásárló , aki az, az befutott tervezőkkel készített ruhát , akik nem feltétlenűl jók .
Akiből még vásárló lehetne azok a menyasszonyok , de ők a külföldi Sposa meg Edy K. nyavalyákat vásárolják ,vagy kölcsönzik :( .
Persze sokan nem tudják hogy angliában pl. nincs bérlés , megveszik az esküvőre és aztán 1/4 1/2 áron eladják és onnan jön a cumó :)
Rengeteg iskola nyílik a divatszakma több területét érintve, képzik a "szakembereket"... de hová??????
Hazai ruhagyártásról alig-alig beszélhetünk.... nem hogy tervezés...
Ti hogy gondoljátok?
Szerintetek ki jelentős tervező a kis hazákban? Van egyáltalán olyan, aki jelentősnek mondható és szakmailag is valóban elismerést érdemel?
Tök jó letted!
Tényleg borzalom, ami az országban zajlik ezen a téren. Jómagam is a divatszakmában vagyok érintett, és manapság tényleg eléggé elkeserítő a helyzet.
Sziasztok!
Gondoltam, kicsit felhozom ezt a topikot, kár, hogy így eltűnt a süllyesztőben...
Meghalt Yves Saint Laurent.
Ő volt az egyik példaképem,nagyon sajnálom,zseni volt.
Megint szegényebb lett a divatszakma.
Sziasztok, Lányok!
Programajánló következik:
2008. április 25-27.
FASHION TREND Divatkiállítás és Vásár
VAM DESIGN Center
A magyar divatszakma legnagyobb kiállítása!
MEGHÍVÓ
EGY
DIVATBEMUTATÓRA
SZERETNÉNK, HA KÖZÖSEN ELTÖLTHETNÉNK EGY KELLEMES ESTÉT 2008 MÁRCIUS 14-ÉN ESTE HAT ÓRÁTÓL A BUDAPESTI JÓKAI KLUBBAN, AHOL BEMUTATJUK A 2008-AS TAVASZI-NYÁRI KOLLEKCIÓNKAT.
A BEMUTATÓ HELYSZÍNE: BUDAPEST XII. HOLLÓS ÚT 5.
JÓKAI KLUB
A BEMUTATÓ IDEJE: 2008. MÁRCIUS 14. 18 ÓRA
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK !
ECKER SZILVIA
KŐVÁGÓ GABRIELLA
KRIZSÁN ERIKA
MEDVEGY KLÁRA
Húú, én nem szeretem Tóth Borit. A magyarok közül Nanushka és a USE a kedvenceim az ismertebbek közül, a külföldiak küzül pedig Vivienne Westwood, Blugirl, DKNY, Rodarte...
Elie Saab tényleg nagyon szép ruhákat tervez, de ha már itt tartunk,akkor nekem Valentino, Galliano, Lagerfeld, D&G, Cavalli, D'squard ruhái jönnek be nagyon. Mindegyiknek más a stílusa,de azért egy közös van bennük: amit csinálnak,azt a legmagasabb színvonalon teszik.
Herczeg Zoli inkább férfiaknak tervez és elég extrém,de jó, viszont sosem lesz finom és elegáns,amit csinál. De ez a ő stílusa.
A fiatalok közül nekem Tóth Bori munkái tetszenek,meg Stumf Imre ruhái, nagyon szépek és nőiesek.
A Fashoin Awards eléggé belterjes, ez igaz, de hát ez van...
Kár, hogy ez a topic haldoklik.
Én is a Herczegre adnám le a voksomat, eredeti, vagány.
Viszont, ha az embernek a nőiesebb arcát kell mutatnia akkor a magyarok közül Katti Zoób, külföldről pedig Elie Saab.
Fiatalt nem igazán említenék, talán Tóth Virág. Neki van pár ötletes darabja.
A Fashion Awards nálunk pedig egy vicc....
Ugyanúgy bunda, mint a Playmate választás.. stb.
Szerintem a "nagy öregek" még mindig a legjobbak. Király Tamás, Herczeg Zoltán.
hát igen, nekem még mindig fura dolgok ezek, hogy milyen divattervezők futnak be. mert az biztos, hogy nem a use a legeredetibb, mégis őket sztárolják. itthon mostanában mintha azok a hazai divattervezők kerülnek csak reflektorfénybe, akik már külföldön elismertebbek. kár, hogy itthon nem-nagyon van piaca a tervezőknek pedig egyszer én is az szeretnék lenni
szép estét