Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Főzzünk finom leveseket
2007-07-19 09:121.
Létrehozva: 2007. július 19. 09:12
Sziasztok! Szeretném ha sok finim leves recepteket küldenétek, olyat amit egyszerú megfőzni ebben a nagy melegben. Persze szivesen kiprobálnék bármilyen levest, mert nálunk az ebéd leves nélkül elképzelhetetlen. Várom ötleteiteket. Sziasztok.
Sziasztok,
egy kis különlegesség: pak choi leves kókusztejjel
Az szereti az ázsiai ételeket, ezt is fogja
Jól hangzik ez a levess porolós ami mostanában nem egy utolsó szempont.
hasonló levesz én is szoktam főzni tészta főző levéből.
Rántást csinálok amibe teszek 2-3 gerezd fokhagymát egy kis pirospaprikát felöntöm a tészta lével forr egyet és kész is a majdnem fokhagyma krémleves. Általában piritott kenyér kockával esszük, de jó bele bármilyen tészta is.
Kenyérkocka mindig van készen, mert amikor a sütőt használom és kikapcsolom akkor amig kihül meg is szárad a kenyérkocka vagy a prézlinek összegyüjtött száraz kenyér
mediterrán sütőtök krémleves:
A sütőtök héjját levágod, husát 1x1 cm es kockákra vágod , és kevés olajon puhára párolod ( fazékban ) , mikor megpuhult öntessz hozzá tejet , és leturmixolod ,állaga sürü de folyós lesz , egy kevés főzőtejszint öntesz bele , só, bors , oregánó, bazsalikom , mindenből egy kevés , felforralod , még sürübb lesz ,,, és kész ,,,elkészitési ideje kb 15 perc , én nagyon szeretem
Egy nagyon egyszerű és nagyon finom levest küldök, nyilván sokaknak ismerős lesz, én a nagymamámtól tanultam.
Ha krumplit főzöl (pl. krumplipürének, stb..) jó sok vízzel tedd fel, persze sóval is. Ha megfőtt, csak a levét öntsd le, abból lesz a leves.
Olajon egy fél fej hagymát piríts meg kicsit, egyben, a vágott felével lefelé tedd az olajba, ha kicsit megbarnult, szórd meg pirospaprikával és azonnal öntsd fel a forró kruplilével.Ha kevés a krumplilé, nyugodtan egészítsd ki vízzel. Ha felforr, tegyél bele sok petrezselymet, fél paprikát-paradicsomot, kis kanál vegetát és forrald kis lángon kb. 5 percig.
Ez után főzzél bele tésztát, szerintem cérnametélttel a legfinomabb. A tésztafőzés ideje kb. 5-10 perc még. kis borsot szórj bele végül. Nagyon finom és nagyon egyszerű leves.
Van-e jelentősége a tojások számának a levestésztákban?
Olyan leves recepteket keresek, melyek tésztát tartalmaznak, de nem a szokványos/hétköznapi levesek: lebbencs, zöldborsó, zöldbab, stb
Segítenétek?
Nagyon jól néz ki mind, ki fogok párat próbálni!
(Kicsi off:
a kürtőskalács-sütés sörösdobozon az oldaladon hatalmas ötlet, köszi!
Azt méginkább kipróbálom!)
Sziasztok,
különleges és nagyon finom: céklaleveles zöldborsó krémleves
Sziasztok,
egy kis újrahasznosítás: paprika(csuma) krémleves
Sziasztok,
kellemesen savanykás: burgonyaleves
Sziasztok,
kellemes hűsítő a melegben: meggyleves (laktóz- és gluténmentes)
Sziasztok,
igazi hűsítő, nyári finomság: céklás gazpacho (hideg, krémes zöldségleves)
Sziasztok,
bográcsban készítve is finom: óriás fehérbab leves
Sziasztok,
leves után: császármorzsa a serpenyőből
Imádjuk
Kellemes napot!
Most zsenge zöldborsóval még finomabb: zöldborsóleves galuskával
Sziasztok,
egy jó ebéd után édes a pihenés, ráadásul a relaxálás zárásakánt egy kis kényeztetés... Gyertek játszani :-)
Sziasztok,
különleges, finom és nem feltétlenül drágább, mint egy húsos leves:
kókusztejes garnélaleves
Szia!
Ma épp arra gondoltam ebédkor leirom milyen levest főztem aztán elvetettem agondolatot de most még is leirom.
Valamilyen leves kellettb volna, de milyen rántott leves majd minden héten van zöldség nincs itthon lebbencs levest nincs kedvem főzni mi van a hütőben.
Találtam egy kis darab zellert ami kevés lett volna zellerkrémlevesnek, tettem bele egy krumplit egy megfőztem sóztam ételizesitő bors amikor megfőtt jől összenyomkodtam tejfölös habarással süritettem tettem bele egy marék összeapritott medvahagymát és piritott kenyérkockával tálaltam. Nem tudom minek nevezzelek leves volt de fini volt
Sziasztok,
nem leves, de egy finom, tartalmas leves után éppen tökéletes: medvehagymás pogácsa
Szia!
HAGYMA TÁSKA LEVES
Hozzávalók:
A hagymás táskához:
1 tojás
liszt
só
1 nagy fej hagyma
pirospaprika
A leveshez:
2 dkg Ráma
1 púpos ek. liszt
1,5 l víz
3 húsleveskocka
1 csokor petrezselyem
2-3 ek. tejföl
A tojást megsózom és annyi liszttel, amennyit felvesz, kemény levestésztát gyúrok. Legalább fél órát hagyom pihenni.
Közben a hagymát felaprítom, kevés olajon fedő alatt sóval megpárolom, majd pirospaprikával összekeverem.
A tésztát jó vékonyra kinyújtom és megtöltöm a hagymával. Ezt vagy úgy készítem, hogy hosszú, kb. 6-7 cm-es csíkokra vágom és egyforma távolságra mokkáskanálnyi hagymahalmokat rakok, ráhajtom a tészta másik felét és lenyomkodom a közöket, vagy a kinyújtott tésztalap felére rakom a halmokat és ráhajtom a tészta másik felét, a közöket lenyomkodom és derelyevágóval felszabdalom. A tésztát nem árt vízzel megkenni ott, ahol a tésztának össze kell ragadnia. Egyszerűbb, ha azt az egész lapot megkenem, amit a töltelékre borítok.
Nem jegyeztem meg kinek blogjáról mentettem el.
Szia
Köszi a receptet ki fogom próbálni jövőhéten, de igazából nem ezt a levest keresem valamikor ifikoromban a barátnőm anyukája főzött olyan levest aminek a tésztája volt megtöltve hagymás zsirral akkor huztam az orrom, hogy lehet ilyet enni, de már ugy látszik felnőttem.
Ma tyukhúslevest főzök már alig várom 3 hete nem volt husleves már elvonási tüneteim vannak.
szép napot
Sziasztok, ide tévedtem, mert nekem is néha levesgondom van.
Ezt a levest, levesbetétet keresed?
Görcs leves:
Rendes levestésztát gyúrunk tiszta tojással. Fél órat pihentetjük és azután kinyújtjuk szép vékonyra. Ekkor olvasztott zsírral bekenjük az egész tésztát. Meghintjük sóval és borssal. Ezután magunk felől egy újnyi tésztát feltekerünk és levágjuk a feltekert részt, majd a kezünkkel az egyik véget megkötjük mint amikor görcsöt kötünk a zsebkendőre, hogy el ne felejtsünk valami. Most a görcs után a tésztát lecsípjük. Igy szépen görcsölgetünk amíg a tésztábol tart.
Ekkor egy lábasban finom apróra vágott hagymát üvegesre prirítunk, beleteszünk egy kis pirospaprikat és felöntjük vízzel. Közben megtisztítunk pár krumplit kockáravágjuk és beletesszük a levesbe, majd a görcsöket is hozzáadjuk, amikor forr a leves. Nagyon fontos hozzáadni friss zellerlevelet egy csokorral megvágunk és a végen belefőzzük a levesbe!
Nekem ízlett, bár nem lesz sűrű étek az asztalon, mert eléggé munkaigényes. Ez volt az első próbálkozás, azóta még egyszer csináltunk, azok már jobbak, szebbek, kisebbek lettek.
Talán télen, mikor ráérek sűrűbben főzök ilyet!
Jó étvágyat hozzá!
Egy kicsit olvass vissza a Mit főzzek holnap c. topikban, mert úgy emlékszem, hogy ott Sarapod beírta ennek a tésztának a receptjét amit keresel (kb. egy hónapja).
Szia!
a sajtgombóc recept nagyon jól hangzik a gombaleves is csak azt a férjem nem szereti mivel ketten vagyunk igy is minden levest 3 napig eszünk.
Hasonló zöldséglevest én is szoktam főzni de én a hagymán
egy kevés darálthust is megpiritok és ha van akkor tyúkzsirt v. libazsirt használok hozzá
Sziasztok!
Olyan levest szeretnék főzni amibe gyurt tésztát főznek bele ami meg van töltve hagymás zsirral, de nem tudom a nevét többször olvastam róla, de nem mentettem el.
Ebben kérném a segitségeteket.