Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Portörlés, porszívózás?
2007-08-13 21:091.
Létrehozva: 2007. augusztus 13. 21:09
Sziasztok!
Még mielőtt feltenné bárki a kérdést: igen, unatkozom. Dolgoznom kellene, de nagyon be vagyok lustulva. Inkább nyitok egy kíváncsiskodó topikot.
Ti hogy takarítotok? Milyen sorrendben?
Én először rendet rakok, portalanítok, letörlök/lesúrolok minden felületet a neki megfelelő tisztítóval (polcok, tv, minden bútor, kád, wc, mosdó, stb.), majd mindenütt felporszívózok, végül mindenhol felmosok a megfelelő szerrel, végül a helyére rakok mindent, és visszateszem a már kimosott szőnyegeket.
Nálam ez a rutin, mindig így csinálom, ha valaminek van technológiai ideje, már megvan, abban az időben mit csinálok.
De mostanában hallottam már nem egyszer, hogy valaki először porszívózik, felmos, aztán törölgeti le a port.
Nekem ez nagyon furcsa volt, mert valahogy az az érzésem, hogy a felületekről hullik le a por (bár én nedves kendőket használok), illetve konyhában akár egy morzsa vagy bármi.
Vagy esetleg pont a porszívó porozza össze a már letörölgetett bútorokat?
Vagy csak kényszeres vagyok?
Osszátok meg velem a véleményeteket akár a takarításról, akár a kényszerességről
Köszi!
Még mielőtt feltenné bárki a kérdést: igen, unatkozom. Dolgoznom kellene, de nagyon be vagyok lustulva. Inkább nyitok egy kíváncsiskodó topikot.
Ti hogy takarítotok? Milyen sorrendben?
Én először rendet rakok, portalanítok, letörlök/lesúrolok minden felületet a neki megfelelő tisztítóval (polcok, tv, minden bútor, kád, wc, mosdó, stb.), majd mindenütt felporszívózok, végül mindenhol felmosok a megfelelő szerrel, végül a helyére rakok mindent, és visszateszem a már kimosott szőnyegeket.
Nálam ez a rutin, mindig így csinálom, ha valaminek van technológiai ideje, már megvan, abban az időben mit csinálok.
De mostanában hallottam már nem egyszer, hogy valaki először porszívózik, felmos, aztán törölgeti le a port.
Nekem ez nagyon furcsa volt, mert valahogy az az érzésem, hogy a felületekről hullik le a por (bár én nedves kendőket használok), illetve konyhában akár egy morzsa vagy bármi.
Vagy esetleg pont a porszívó porozza össze a már letörölgetett bútorokat?
Vagy csak kényszeres vagyok?
Osszátok meg velem a véleményeteket akár a takarításról, akár a kényszerességről
Köszi!
Na, most képzeld el, ha lenne szőnyeged, mennyi koszt összeszedne és nem is látnád,de benne élsz
Jelentem itt van még egy fő, aki az összes szőnyegét likvidálta a lakásából Vileda gumis partfis, akár naponta végig szaladni a lakáson vele és máris tisztább érzésem van. Így ritkábban kell előkapni a porszívót.
Végül is azóta látom, amióta száműztem a szőnyegeket a lakásomból, hogy mennyi, de mennyi port, koszt, szmötyit szedett össze
A másik nagy porgyűjtő találmány a függöny
És vallom, hogy egy lakás nem a textiltől lesz meleg, barátságos, hanem a benne élőktől Nekem van olyan ismerősöm, aki - habár többször járt nálunk - egyszerűen nem hitte el, hogy nincs szőnyegünk (pedig nagy a lakás) mert egyszer ő elmondta, hogy szőnyeg nélkül hideg egy lakás, mre megkérdeztem, hogy ezt nálunk miért nem mondta? Nem hitte el, hogy olyan lakásba járt, ahol nincs egy darab szőnyeg sem Eljött és alaposan körbenézett
Nekem ez a seprő nagyon bevált otthon és a munkahelyen is - használt ruhákkal foglalkozom, na ott aztán van por - ez tényleg mindent összeszed.
regi mondas:
"nem rendet csinalsz, rendet TARTSZ!"
minden nap letorolod a port, utana szaraz "mop"al feltorolod a padlot, vay bekapcsolod a "RHOMBA"-t, de persze az nem hajlando a butor ala menni...
Porszivoni eleg 1x egy honapban. Butort, karpitot, stb.
A szonyeget kikuldod 1x egy evben tisztitoba.
Ha "perzsa" akkor telen a hoban tisztitod. De, ki a francnak kell az manapsag?
A legtobb hazban beepitett porszivo van a padlo alatt ugyis.
Ha megy minden nap a legkondi, akkor ugysincs por.
Nekünk van olyan szobánk, ahol fa parketta van és iszonyatosan meglátszik rajta minden porszem, karcolás. Utáljuk, ráadásul jó sokba került. Ahol parafa van, ott sem kosz, sem semmi nem látszik meg, kicsit sem kényes.
Amúgy a lenti szinten nálunk is kő van mindenhol és nem használunk szőnyeget. Mondjuk én a rongyszőnyegen kívül, amit be lehet tenni a mosógépbe, nem is tűrök meg szőnyeget a lakásban, porfogónak tartom. Akinél gyűlnek a porcicák, mert felszedte a szőnyeget, gondoljon bele, hogy az a por máskor a szőnyegben gyűlik
Amúgy én kétnaponta törölgetek, minden nap felsöprök-felmosok. A fürdő és a konyha nagyobb takarítását péntekenként ejtem meg. A lényeg szerintem, hogy kialakuljon a rutin és ne legyen félbeszakítva a folyamat.
hat igen,en is csak megvettem..de szerintem egy puha portorlo rongy is megteszi. ja,es nagyon hamar szetmallik az anyaga es furan nez ki
Van itt valaki a felmoso vizbe domestost rak?En igen...
De 11honapos a baba,igyhat pusztitom a bakteriumokat
Nálunk 4 méter a belmagasság, plafonig érő szekrényeknek a felét nem használnánk Szoba szőnyeg nélkül, nekem furcsa lenne... de ismerek olyan családot akiknél padlófűtés van és simán elvannak szőnyeg nélkül.
Ha nincs szőnyeg nem gyűlik jobban össze a por ilyen porcicába?
Ja még egy kis szösszenet.
Megfogadtam, ha majd beköltözünk a SAJÁTba, ott nem lesz szőnyeg csak lamipadló vagy kő, helységtől függően. Az én elméletem az, hogy sokkal gazdaságosabb seperni-felmosni, mint a szőnyeget gyötörni a porszívóval. Amíg porzsákos a porszívó, addig egy halom pénzt elvisz, ráadásul lutri a beszerzés, olyan lüke egy típus. Valamint csendesebb a felmosás, az illatát meg imádom. A szekrények pedig plafonig beépítve, semmi nyitott, annyival kevesebbet kell a polcokat törölgetni. Inkább mászom létrára!
Álom-álom... bilibe lóg a kezem.. hol aza smiley?
Sziasztok!
A prontónak van ez a hosszú szőrű portörlő csodamicsodája, nem tudom a nevét, azt használta már vki? Hülyeség, vagy használható?
2 nap múlva? De jó is lenne... :-)))))
Nagyjából én is így... csak én atetőtérben kezdem, aztán jövök lefelé... Pl. a lépcsőt előbb tisztítom,, mint az alatta levő helyiséget, ugye...
DE... én nem mosom ki a szőnyegeket... nem is tudnám... A tieid miből vannak, hogy csak úgy kimosod??? Én örülük, ha szökőévben egyszer eljutok a szőnyegtisztításhoz... Nagy meló, mert van 4 db 5 nm felett szőnyegem, plusz a sok kicsi...
És aztán felporszívozód, amit felvertél... ?
Mert szerintem nincs az a porrongy, amire valóban minden por ráragad...
Szió
Mindenki úgy csinálja, ahogy annakidején otthon látta, vagy magának kialakította a szokásait
Mondjuk anyukámtól én például azt tanultam, hogy a portörlés van utoljára, mert a porszívózád, felmosás, stb felkavarja a port, és ha előtte letörölgettünk, kezdhetjük elölről, de legalábbis meglátszik. (A tapasztalat nálam anyut igazolta, tovább "hatásos" a portörlés, ha előtte porszívózunk )
Gyere egy kicsit hozzánk!
Nagyanyáink receptje szerint én is így csinálom, hasonló elgondolásból, ahogy írtad. Néha elfelejtkezem magamról, porszívózni gyakrabban kell, a portörlés csak a nagyon muszáj kategória, így előfordul, hogy meglátom a porcsíkot. De duplán nem porszívózom.
A takarítási kényszerességről annyit, hogy anyám szenved e kórban. A lelkét kéne kitakarítani, akkor talán élvezni is tudná az otthonát.
konfetti!
Én is így csinálom sorba, ahogy leírtad. De ez nem mindenkinél így van. Van aki forditva csinálja, vagy meg se csinálja heti rendszrességgel mert az időpocsékolás. Pedig milyen jó érzés a tiszta lakás.
Secret.