Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mozaik ragasztás
Sziasztok,
valószínű rövid életű lesz a topic, de hirtelenjében nem tudok máshová fordulni és tudom, hogy itt nagyon sok ügyeskezű hobbyművész megfordul. A kérdésem a következő: tükörre ragasztott mozaikdarabkákat a későbbiekben nyom nélkül el lehet-e távolítani? A fürdőszoba tükrömet szeretném feldobni kék mozaikokkal és kíváncsi vagyok, hogy ha esetleg megunom, gond nélkül meg tudok-e majd szabadulni tőlük. Köszönöm a válaszokat előre is.
A ragsaztópisztoly, ha arról beszélünk, amibe ilyen kis rúd alakú ragasztó kell, ahhoz adnak általűában 2 rúddal, árammal megy gen és én nem ragasztanám a tükörre vele a mozaikot, mert azt onnan többet len nem szeded. Nem hiszem, h ebbe a változatba lehetne szilikonos ragasztót önteni, az másféle pisztoly lehet, életemben nem hallottam róla, de nem vagyok meggyőződve, h a szlikonons ragasztót le tudod majd szedni a tükörről.
Vmi 2 oldalas ragasztót kéne megpróbálni, ilyen matricaszerűt aminek mind a két oldala ragadós. Vagy ne und meg a tükröt
Egyébként a kétoldalas tényleg elöregszik, de nem hamar. Ha jó minőségűt veszel (Tesa) akkor tuti, hogy kibír legalább 3-4 évet. Addigra az ember úgyis megunja, leszedi és mást tesz fel. De akkor mindenképp vízállót vegyél.
Ha viszont elég sűrűn akarod feltenni a mozaikot (úgy, hogy nincs közte rés) akkor javaslom, hogy csíkot ragassz a tükörre és arra tedd a mozaikot. Bár így levenni macerásabb, de megoldható.
http://otletkucko.atw.hu/
Itt van öntapadós tükörmozaik (mármint önmagában tükrös) nagyon szépen csillog. Vagy van már mozaikod?
Én amióta van, mindent azzal ragasztok, és itt ne hobbiművész dolgokra, hanem az élet bármilyen területére gondolj
Ja, és a vicc, hogy kb 7 éve amikor az elsőt vettem, akkor még 5000 Ft volt (és a fizetések sem maiak voltak, most meg minden barkácsáruház akciójában megtalálható kb 1000 Ft-ért, de láttam már 600-ért is hirdetni.
ha mégsem akarsz ilyet venni, és továbbra is ragaszkodsz ahhoz, hogy egyszer majd eltávolíthasd a tükörről, akkor semmiképpen ne használj keményre száradó ragasztót, mert azt csak levésni lehet, és eközben a tükör tuti eltörik. Ilyen az akril és a pillanatragik is.
Használj szilikonos ragasztót, vagy átlátszó sziloplasztot. ezek kaphatók nem csak a nagy kinyomós, hanem kisebb tubusos kiszerelésben is. Ez évek múlva is rugalmas, így alá tudsz nyúlni a mozaikoknak penhével v sniccerrel és le tudod vágni a tükörről, a ragimaradékot meg ugyanúgy pengével fel lehet szedni. Ilyet is kapst mármint szilo-t bármelyik barkácsáruházban.