Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Betörés ellen?
Kedves nlc-s társak!
A kérdésem az lenne, hogyan őrizhetjük meg a családunkat, anyagi javainkat amiért megdolgoztunk, a mai világban, amikor mindennaposak a betörések, lopások?
Ez történt velünk:
Előszőr is a férjem úgy fut, mint a nyúl, bár szégyen, de lehet néha jól jön. Egyszer lemértük, versenysportolói szinten bírja...Tegnap éjjel ellopták a robogóját a kertünkből. Mikor hallottam, hogy riaszt a robogó, álmából keltettem fel, ő kipattant, riasztópisztoly, futás és kétszer rájuk lőtt, lefektették a motort és elhajtottak a közelben álló autójukkal. Miután visszaszereztük a motort, újra jöttek avval a fehér autóval amit a férjem felismert, h abba ugrottak be, amikor elmenekültek...szerencsére jött mögöttük már az örző-védő autó ahová be van kötve a riasztónk, 6 perc alatt értek ki...Kiszállt két, kétajtós ember, persze, hogy tovább mentek...Az is jó volt, hogy kihívtuk a rendőröket, mert az autó alapján egyből tudták kik voltak és amikor elmentek tőlünk, mondták, hogy meglátogatják őket....
Ezt követően elgondolkodtatott néhány dolog:
1. Mi lett volna, ha visszalőnek rá?
2. Várható, hogy bosszút állnak?
3. Hogyan védhetem meg a családomat, amikor a férjem nincs itthon éjjel? (próbál másik munkahelyet találni, de még nem sikerült)
4. Nagyon várok konkrét tanácsokat, hogyan lehet a betörők ellen védekezni, ha nincs sok pénzed, ha alu redőnyeid vannak(a kutyát hagyjuk, mert, ha csöndben van még nem jelenti azt, hogy nincs kint senki és 6 percig tartanod kell a frontot, amíg megérkezik a segítség?
5. Mi a helyes magatartás a betörővel szemben? Extra erős borssal rálőni, vagy odahajtani a fejed, hogy öljön meg, csak a gyermekeidet hagyja életben? Melyik jobb, ha ráijesztünk és esetleg meghátrál, vagy ha mindent odaadunk? Akkor mi van, ha ennek ellenére bántanak minket, a gyerekeket? Ha hagyjuk, hogy elvigyen mindent, akkor újra visszatér? A 6 perc túl hosszú idő....főleg, ha álmodból kelsz, esetleg a bosszú miatt jöttek, nem keresgélni...a kertben álló autóról már nem is beszélve, hogy avval mit tehetnek....sajnos mi nem tudnánk másikat venni...
Várok ide mindenkit, aki úgy, mint én riasztópisztollyal a kezében, ülve alszik. Azok is jöjjenek akikkel valami hasonló történt és éjszakázik, mert félti a családját...vagy akiknek sikerült megoldani, hogy ne kelljen folyton készenlétben állnia....vagy csak hallott arról, hogy valakivel történt ilyesmi és, hogy hogyan oldották meg.....
Előre is köszönöm a segítséget!
ja, és a történtek miatt már nagyon nem vagyok boldog....
Még egy tipp.Egyik ismerősömékhez-kertesházas övezet-háromszor törtek be, egyszer sikerrel jártak, kétszer hazajövetelkor megzavarta őket.Sokat, illetve rendszertelenül van otthon, a két utóbbi azalatt történt, amíg egy háromnegyed órára boltba ment.Honnan tudhatták, hogy mikor megy el otthonról?Mindhárom esetben építkezés volt a közelben, érdekes módon, és a munkások ráláttak a házra.Azért ilyen véletlenek nincsenek, valószínűleg a munkásoknak nem volt köze a betöréshez, "csak " annyi, hogy továbbították az info-t .Nehogy azt gondoljátok, azt hisszük, minden építőmunkás rabló, de köztük is akadhat nem becsületes.
Nem, az feltűnő lenne. De néha látunk az utcán látszólag céltalanul kószáló, gyanús külsejű egyéneket. De mindenkit nem jelenthetünk fel, ráadásul a rendőrség (tapasztalat) tojik rá. Csak az aktákat gyártják és tologatják. Kimenni, nyomozni....ááááá, hát nem azért tanultak ők, hogy ne a fűtött oirodában üljenek!
Pl. tegnap voltam otp-ben. Amíg vártam, előttem egy jól öltözött cigánylány próbált számlát nyitni, egy másik ablaknál a barátja. Baráttal nem tudom mi történt, de a lányt elutasították azzal, hogy volt számlája, adósságot hagyott rajta, amíg ki nem egyenlíti, nincs újabb...
Azután én is sorra kerültem, kábé fél óra múlva kimentem az utcára, és láttam, hogy ott állnak szemben a bankkal és bámulnak.... olyan rossz érzésem lett, mit figyelnek. Az embereket, akik pént vesznek fel az automatából,vagy csak simán kijönnek a fiókból... de mi van, ha csak találkozót beszéltek meg vkivel? Ilyenkor szerinted mi a helyes magatartás?
köszi, mint írtam a kutyatartás még nem megoldott....nincs rá időnk még, úgy pedig értelme sincs....majd...szomszédok is alig akadnak
no, még jó, hogy elmenekültek, mikor hazaértetek! ebből is lehetett volna nagyobb baj.....
Ti hogyan védekeztek?
Szerintem nem kell aggódni, hogy a dolog odáig fajulna, hogy esetleg rátok lőnek, vagy nagyobb dulakodás alakul ki. Nem éri meg nekik! A legtöbb betörő elmenekül, ha leleplezik őket.
Hozzánk eddig kétszer törtek be. Férfi nincs a házban, csak 3 nő...így még nehezebb a helyzetünk...mindkétszer elvittek tévét, hifit, értékeket, felúlták az egséz házat. Egyszer 13 évesen én jöttem haza és láttam az egész felfordulást...ijesztő volt! Másodszorra a nővérem nyitott volna ajtót, ha az nem lett volna tokostul kiszedve...még bent voltak, mikor megérkezett. Meghallották hogy valaki közeledik, azonnal menekülőre fogták...
Szerezzetek be egy pulikutyát - bár beengedte őket mindkétszer, de képes 10 órán keresztül megállás nélkül ugatni, ha arról van szó. Az biztos, hogy jelez! Ha van szomszédotok, aki mindig otthon van (idősebb házaspár pl.), ők biztosan a kutyazajra felfigyelnek!!
az szép...és vajon hogyan oldják meg? ülnek egy bokorban??
vagy autóban? vagy messziről figyelnek, távcsővel?
Kedves "Dike"!
Én is csak részben értek Veled egyet, de természetesen tiszteletben tartjuk egymás nézetét.
Nagy érdeklődéssel kérdezem, hogy adott esetben Te hogy viselkednél? No nem akkor, mikor menekül, s hátúlról s...be szúrni nem is izléses, hanem ha mondjuk szemben áll Veled, s kifejti arról az elképzelését mit tesz Veled, ill. gyermekeddel, mielőtt elhagyná otthonod, magával hurcolva javaid!? Főleg, ha az nem is egy drága plazmatévé, hanem a nagyapád kedvenc (esetleg csak eszmei értékű, de ebben felbecsülhetetlen) zsebórája! (Mondjuk még csak nem is Kazinczy stílusában!?) Tudnál e higgadtan mérlegelni a helyes megoldást illetően? Fel tudnád e mérni objektíven, álmodból riadva, hogy igazából most a plazmatévé, a zsebóra, az erkölcseid, gyereked élete, esetleg a Te életed a tét?
Nos, tudnál e pacifista és emberbarát maradni maradéktalanul?
Esetleg az felmerülne benned, hogy - ugye mérlegelve az akció-reakció elvét - hagyod futni (ha futna) s inkább alkalomadtán Te mész meglopni őt? (Na jó, tudom, ez az utolsó mondatom már komolytalan, de meg ne bántódj kérlek!)
Üdvözlettel Gyuriur
köszi! valóban így gondolom....
jó lenne, ha elmesélnék, kihez, hogyan jutottak be a rossz bácsik, talán mindenk okulására szolgálhat némely történet....
ne csak a betörők legyenek felkészültek!
Tökéletesen igazat adok Neked! Így gondolkodik egy felelősségteljes, állatszerető ember! Gratulálok!
Javaslom akkor Holdsarló 60sz hozzászólását! Remek ötlet, én is megfontolom!!! (Bár egyelőre attól félek, hogy a kutyám ötpercenkénti "járőrözése" során megbolondulnánk mi is, a szomszédok is.)
Gyuriur
meghalt a férje?
jesszus!
a nő nem tudott személyleírást adni?
pontosan mi történt?
nem tudod véletlenül?
És nem jelentették fel a betörőjelöltek a szüleidet, hogy gyenge szívüket rongálja az ilyenfajta riogatás és személyiségi jogaikban is sérülnek, ha nem mehetnek oda, ahová szeretnének?
borzasztó hazaérni a szétdúlt lakásba....szörnyű érzés, hogy egy idegen végigtaperolta az egész lakást régebben hozzám is törtek be, de akkor még nem kertes házban laktunk...
szikra jó érzés nincs az ilyenekben....a megélhetési bűnözésben nem hiszek....ott vannak a galambok, legalább eltűnnének a belvárosból!
aki kenyeret kér az kap....az emberek pénzt nem szeretnek adni, mert azt csak elisszák....
ez borzalmas!!!!
az is borzalmas lehet, ha tiszta szívből szeretsz egy élőlényt és egy betörő megmérgezi...amikor, ha normálisan nevelik, olyan is lehet, mint egy családtag
Hogyne. Sajna pont a kisfiammal értem haza a feldúlt lakásba. Azóta a gyerek este fél sötétben. Vidám dolog.
Emberbarátság? Sztem ez a söpredék lemondott arról a jogáról, hogy embernek tekintsem. Feldúltak nálunk minden, a gyerek kis ruháit, a pelenkáit, egyenként felszakították a cipősdobozokat.
Kutyát nem tartanék, mert akkor nem tudnám jó szívvel használni a kertet. Minekutána gyerekkoromban két kutyaharapáson estem tőúl, sajna betegesen félek tőlük. Nálam jobban csak a férjem, mert gyerekkorában megtámadta őket egy kutyahorda és a szeme láttára harapták szét az egyik kis barátjukat.
akkor ti is értitek miről beszélek....szörnyű élmények ezek....
Ember még nem akadt az útjába
A lakásunk mellett házak vannak, az egyikben nem laknak de nagyon puccos, újonnan van épitve, na ott van riasztó, konkrétan nem tudom milyen de mozgásra riaszt, meg kigyulnak a fények. Eddig kétszer riasztott éjszaka (a 4 év alatt) egyszer nem láttunk senkit, egyszer egy részeg kapaszkodott a keritésbe. Iszonyatosan sivit de a részeg csak kapaszkodott és imbolygott, nem ugy tünt mintha zavarná.
köszi...egy 4,5 éves és egy 9 hónapos fiam van....nincs telekszomszédunk, de egy telekkel arrébb mindkét irányba laknak.....szembe velünk szintén senki....mögöttünk senki és ez 23. kerület Budapesten
amúgy az a kapu riasztó és a többi megoldás is jó ötlet....
Hozzánk múlt novemberben törtek be, minden értékünket vitték. Azóta sok mindent nem tudnak elvinni, viszont van riasztórendszerünk és a férjem a párnája alatt egy rugósbicskával alszik. A másik, hogy szemben laknak a szüleim,öcsém, ha kell, riasztjuk őket.
Gyűlölöm ezeket az embereket, és elég kis pukkancs vagyok, ezért félő, hogy túlerő ellenére én is nekikmennék.
Sziasztok!
nekünk olyan riasztónk van, amin van pánik gomb (néma és riasztós is). a néma nem riaszt hangosan,csak a rendőrségen jelez, a riasztós értelemszerűen hangosan is riaszt,és a rendősrégre is bejelentkezik. ezen kívűl van egy központ,ahová szintés jelez,hogy pánik riasztás volt, + meg lehet adni telefon számot is, amit a riasztó felhív, és azon is jelzi,hogy riasztás van az épületben.
én is sokat vagyok egyedül,és biztonságban érzem magam mellette.
Nem vicc!
Amúgy itt egy ötlet (a másikba is beírtam, de nem tudom, azt olvasod -e)
Anyukáméknak egy kicsi faluban háza+kertje. Annyira nem jártak ki gyakran és állandóan ellopták a gyümölcsöt. De tök üresre szedték a fákat, évről évre.
Egyszer berágtak, és egy hobbiból riasztókat eszkábáló ismerős segítségével a következőt csinálták:
nagy szögesdrót a kapura, figyelmeztető tábla. Ha közelítettél, egy bizonyos távolság után, bekapcsolt egy hang + egy fényszóró, és azt hallottad, hogy: (gondolom fotocellás volt), hogy "Ön nem jogosult belépni a területre. Figyelmeztetem, hogy a kerítés áram alatt van. Kizárólag a saját felelősségére érintse meg." Meg talán azt is mondta, hogy aktiválja a riasztót is.
SOHA TÖBBET nem lopták el a gyümölcsöt, amíg még megvolt a ház.
Ugye nem kell mondanom, hogy nem volt áram a kerítésben....
Milyen boltban lehet venni a gázspray-t vagy a festékszórót? A bolt jellegét kérdezném, címet ne mondjatok, mert nem Bp-i vagyok.
Nekünk egyelőre csak sima riasztónk van. Már félek tőle, mert áramkimaradásra, nagyobb dongóra, ki tudja mire beindul, aztán lehet cidrizni fent, hogy most vakriasztás, vagy rablógyilkos.
Átalakíttatjuk őrző-védökhöz bekötöttre, abban reménykedve, hogy azok tényleg folyamatosan figyelnek a riasztásokra.
Szíved joga, nekem az ilyen ember nem barát, ergo nem vagyok emberbarát ebben az esetben.
Ha meg nem az éhenhalástól menti meg, pláne dühös vagyok rá. Érdekes, egyik sem nappal jön, hogy tudok-e munkát ajánlani esetleg a ház körül?
Valószínű Te még sosem topogtál a saját szétdúlt otthonodban betörés után, és sosem riadtál fel arra, valaki nyitogatja a lakásod ajtaját az éjjel közepén. Nem lennél ennyire elnéző, bár ki tudja. Gobbi Hilda is terített asztallal várta őket a 4-5. betörés után. Csak épp altató volt a pálinkában.