![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bejgli légkeveréses sütőbe
2007-12-17 08:381.
![Torolt_felhasznalo_130717](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Torolt_felhasznalo_130717
Létrehozva: 2007. december 17. 08:38
Sziasztok!
Vadiúj a sütőm, villany, légkeveréses, grilles, alsó-felső sütéses.
Segítsetek légyszi, melyik funkcióban és hány fokon tudom a bejglit megsütni? Előmelegítés meddig kell, hány fokon?
Idáig gázom volt, azzal nem volt sok variáció, de ezzel még nem boldogulok.
Egyéb ételsütésre vonatkozó tapasztalatokat, fortélyokat is szívesen veszek!
Köszönöm!
Vadiúj a sütőm, villany, légkeveréses, grilles, alsó-felső sütéses.
Segítsetek légyszi, melyik funkcióban és hány fokon tudom a bejglit megsütni? Előmelegítés meddig kell, hány fokon?
Idáig gázom volt, azzal nem volt sok variáció, de ezzel még nem boldogulok.
Egyéb ételsütésre vonatkozó tapasztalatokat, fortélyokat is szívesen veszek!
Köszönöm!
Kedves Marika!
Én soha nem főzök szirupot a töltelékhez. Szárazon összekeverem a hozzávalókat (a mazsola kivételével, amit én pici rumpuncsba áztatok, mert utálom az erős rumízt), aztán a 6 db. beiglihez kb.3-5 dl. tejet forralok, és addig öntöm nyakon vele a töltelékeket, amíg úgy érzem, már jól kenhetőek. Végül vagy belekeverem a mazsolát levestől, vagy a kenés után szórom rá, amilyen kedvem van éppen.
Az én beiglim a sok töltelék miatt, és a gázsütő miatt repedt ki idáig, picit a diósak most is megrepedtek, de korántsem annyira, mint ezelőtt.
Én elég régi motoros vagyok beiglisütésben, de az idén az enyém is kirepedt. Akkor szokott, ha a szirupot nem főzöm elég sűrűre és sok marad a nedvesség benne. Meg hozzájött még nedvességtartalomnak a rumban áztatott mazsola, ami az eredeti recipében nem szerepel, de én mindig teszek bele, viszont, ha nincs szárazra törölve, akkor belőle is gőz fejlődik.
Holnapi vendégeimnek már menteni kellett, egy kis kostolót a 6 rúdból, úgyhogy repedten is kelendő
Lehet, hogy megkéstem a sütési tanácsokkal, én 200 fokon előmelegítettem a sütőt és a középső kétharmadba helyeztem el 2 tepsit, 2 rúd pozsonyi tésztás beiglival. Utána visszavettem 150 fokra és alsó légkeverésen sütöttem 25 percig. kb 20 perc után megforgattam a tepsiket, mert az enyém az elülső oldalon erősebben süt. Mint a 4 darab szuperül sikerült, egymás után kétszer is.
Jó sütögetéstkívánok
Györgyi
Nekem vadonatúj légkeveréses sütőm van, és nagy merészen betettem a 2. és 4. szintre (5 szintes). Soha nem volt még ilyen szép beiglim, bár 2 darab most is kicsit kirepedt, és egy pirinyót világosabb lett a kelleténél, mert még a hőfokot nem tudtam igazán belőni.
Viszont attól, hogy egyszerre sütöttem a 6 darabot, semmi baja nem lett.
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem ,egyszerre hány bejglit lehet megsütni az elektromos sütőbben?
Már fel vet az ideg,hogy nem lesz szép a sütim
Nagyon szép a beiglid köszönöm, hogy leírtad a receptet!
Nekem is új Indesit tűzhelyem van. Van ezen minden csak én nem értek hozzá! (Haragszik is a párom, hogy minek kellett nekem olyan, amin ennyi kütyü van.) A bal oldalán van egy kijelző, ami mutatja az órát . Magamtól ezt sem tudom beállítani, de papa beállította. Itt van egy csomó gomb, amivel - elvileg - be lehet állítani, hogy mikor kapcsoljon ki, sőt előre is be lehetne programozni, hogy egy bizonyos időpontban bekapcsoljon, majd ki. Ha valakinek ilyen a tűzhelye, elmagyarázná nekem a rendeltetésszerű használatot? Köszi!
Amikor szép aranybarna, márványos, akkor veszem ki.
Szia!
Nekem is légkeveréses van, én általában úgy sütök benne, mint régen a gázsütőben. Beteszem, beállítom a megfelelő hőfokra és kész. Sosem jutott eszembe, hogy másképp kéne benne sütni, mint a régiben
. Eddig minden szépen megsült, nem égett meg semmi sem, és nyers sem maradt.
BEJGLIM
A receptet írta Kiszhalász sógornője, aki cukrász.
"Ez a beigli mindig nagyon jól sikerül.
Sokáig puha marad, nemcsak a tészta, de a töltelék is."
______________________________________
Latsia:
Kicsit változtattam rajta, nem margarinnal, hanem vajjal, és kicsit többel csináltam és cukrot is tettem bele többet, és kevesebb sót....
Na szóval leírom ahogy én csináltam és én csak féladagot sütöttem, vagyis próbának pont a felét a leírt mennyiségeknek, és abból 1 rúd mákos és 1 rúd diós lett.
És a kenyérsütőgéppel dagasztattam a tésztát és a friss élesztőt csak rámorzsoltam, nem futtattam.
És állati gyorsan megvan!
Tészta:
1 kg finomliszt
30 dkg zsír (!)
20 dkg margarin
16 dkg porcukor
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2,5 dl víz
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit. Fél óra pihentetés a hűtőben. Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.
Töltelék:
80 dkg dió vagy mák (vagy fele-fele)
40 dkg mazsola
10 dkg édes darált keksz
40 dkg cukor
2,5 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A mazsolát meleg vízbe áztetni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre. í
Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad. Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped. Szúrkálni és közepes lángon sütni.
Nagyon finom beigli. Mondhatom, hogy már megettem a beiglim javát de ez valami csuda finom és szép is mindig.
Nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Jó sütögetést! "
Latsia:
- féladagot csináltam, szarvashiba volt!!!!
- a tésztát a gép dagasztotta, vagyis, mindent beledobáltam és amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni
- 2 rúd mákos és 2 rúd diós lesz belőle ha az eredeti adagot sütöd, én csak a felét csináltam...aztán a másik felét is, mert olyan gyorsan elfogyott!
- ÉN MÉG ILYEN FINOM BEJGLIT ÉLETEMBEN NEM ETTEM, EZENTÚL CSAK EZT FOGOM CSINÁLNI ÉS AJÁNLANI MINDENKINEK!
Ezt a recipét én évtizedek óta sikerrel sütöm, egyszer rontottam el, amikor a gásütőmet légkeveréses villanyosra cseréltem - betartottam a sütési időt, amit a gázosnál megszoktam és kiszáradt, mert a villanyos, légkeveréses hamarabb süt. Én is mindíg a légkeveréses funkciót használom.
Más sütiknél berakok több tepsit is, a beigli túl drága, ezért külön sütöm, 3-3 rúd fér egy sütőlemezre és középre rakom. Még a jelzőcsengőre sem hagyatkozom, le nem veszem a szemem róla úgy 20 perc után, kb 30-35 perc alatt sül készre. Viszonlag vékony a tészta, és rövidek a rudak. Mivel más sütik is szoktak lenni bőségesen, előfordult, hogy a beigli kitartott szilveszterig, és még akkor is élvezhető volt.
Engem is érdekelne, hogy légkeveréses sütőben, hány fokon sül a beigli.Ha valakinek van igazi, élesztős beigli receptje annak is nagyon örülnék, ha leírná.
Előre is köszönöm!
Szép napot Mindenkinek!Leirok egy bejgli receptet ami még mindig sikertül a nagyim receptje,ezt csináljuk több mint 25 éve.
Hozzávalók:1 kg sima liszt,5o dkg rama,1 mk.só,1 ek,sertészsir,5 ek.kristálycukor,2 dl tej,1 tejföl,5 dkg élesztő,4 egész tojás.
Töltellékhez:4odkg dió ugyanennyi mák,mi szoktunk gesztenyéset is,1o dkg mazsola,2 van.cukor 1o dkg griz a mákhoz ,15 dkg porcukor,a dióhoz morzsa és 2 dl tej+viz hogy kb 4 dl legyen,a mákhoz elnézést 4 dl tej,reszelt citromhéj.A tölteléknél a tejet-vizet forraljuk a cukorral,ha kevés a cukor akkor lehet még tenni izlés szerint,beletesszük a mákot, a diót .Arra figyelni,hogy a töltelék sulya fele legyen a tésztáénak.
Lisztbe só,van.cukor,összekeverni,belemorzsolni a ramát és a zsirt.A tejbe ami langyos,beletesszük a cukrot és az élesztőt,felfuttatjuk.A 4 egész tojást + a cukrot felverjük habverővel .a lisztet összekeverjük a tejföllel,az élesztővel és a felvert tojásokkal.A tészta akkor jó,ha a kézről és a keverőtál faláról leválik.
Hiba:kemény tészta-langyos tejet adunk hozzá,lágy tészta-lisztet adunk hozzá.Az összegyurt tésztát hütőbe letakarva 12 órát pihentetjük!Ezt este szoktuk összeállitani,hogy másnap lehessen sütni.
Másnap lisztezett deszkán vékony lapra elnyujtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk és margarinnal kikent tepsibe tesszük.Tjássárgájával megkenjük és még pihentetjük fél órát.Villával megszurkáljuk és előmelegitett sütőben közepes lángon megsütjük.Kb 45 perc a sütés.
Remélem,hogy aki megpróbálja nem csalódik a bejgliben.
Kivánok mindenkinek kellemes karácsonyt és jó készülődést.
http://desszert.eu/dios_bejgli
Szia!
Itt azt írják, hogy nem szabad légkeverni. Én sztem ezt fogom megsütni, mert nekem is új sütőm van! Kíváncsi vagyok már rá nagyon.
Mindíg ronda, de finom.
Meg tudom adni a receptjét, de elég érdekesen van elmentve. Azért talán eligazodsz rajta: a tölteléknél az összesen: a 6 db-ra vonatkozik. Nem arányosan kell osztani-szorozni a különböző mennyiségeknél, ezek már kipróbált mértékek.
5 db. bejgli
70 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva
35 dg. Rama
7 csapott evők. porcukor
csipet só
2 tojás s.
Kb. 3-3,5 dl. tejföl
Hidegen pihentetni, nyújtva, töltve, tojás s.-val kenve több órát (egész éjjel a legjobb)
Újra kenni tojás f.-vel, szurkálni. Alul sütni, előmel. sütőben, 5 percig nagy lángon, utána 3.-4. fok. 20 perc után figyelni.
6 db. bejgli
86 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva
43 dg. Rama
8,5 csapott evők, porcukor
2 csipet só
2 tojás s.
Kb.4 dl. tejföl
szűk 23-23 dg. mák v. dió á db.
bő 11-11 dg. kristálycukor á db.
1,5-2 cs. vaniliás c., lekvárok
összesen: 30 dg. mazsola, 3 reszelt alma, 1-2 citrom reszelt héja,( kis cukrozott gyümölcs, birsalmasajt, ha van.)
Kb. 3-5 dl. tejjel leforrázni
Sziasztok! Nekem is légkeveréses a sütőm (Siemens). Én minden sütit légkeveréssel sütök, még soha nem száradt ki. A kelt tészta is gyönyörű így, 150-160 fokon sütöm (nálunk a bejgli is kel tésztás).
Én viszont az egyszerre több tepsis variációt nem próbáltam még, pedig tudom, hogy ez az egyik nagy előnye ennek a sütőnek. Valahogy mindig attól tartok, hogy nem fog sikerülni és sajnálnám.
Szívesen :
Sajtos csiga
. 50 dg. finomliszt
26 dg. margarin2 dl. tej2 mokkásk. só.1 csomag sütőporÖsszegyúrjuk, 6 cipóba.
Töltelék:
24 dg. margarin30 dg. reszelt sajt (ízlés szerint, legyen benne füstölt és emmentáli is lehetőleg)2-2 mokkásk. Só és piros paprika. (ez az eredeti recept, én még kis őrölt borsot, és őrölt köményt is teszek bele)Jól kikeverjük. A cipókat külön-külön 3 ujjnyi széles hosszú, vékony tésztává nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük. Egyenként szorosan összegöngyöljük és legalább pár órára, vagy 1 éjszakára jégbe hűtjük. Másnap a fóliából kivéve max. ½ cm. vastag szeletekre vágjuk, lapjukkal sütőlemezre fektetjük, forró sütőben világos pirosra sütjük (vigyázat, ne égjen meg!)
Nagyon kiadós. Hűtőben soká tárolható és bármikor kisüthetjük.
Ez az adag a bulikra készített mennyiség, az alap ennek a fele
a beigli sütés elég kényes, mert sokszor szétreped
a hűtőbe nem fér tepsistől? van hogy én is odateszem, pont befér a tepsim, előfordul hogy nincs már hely a spajzba
Neked nem szokott szétrepedni a beigli, vagyis eddig nem repedt még szét? nekem igen! a férjem szerint az jó beigli ami szétreped
Jó sütögetést Mindenkinek!
O.K., tudomásul vettem, úgy fogom sütni!
A majdnem fagyott állapot azt jelenti, hogy nekem nincs spájzom, ezért csak az erkélyen tudom pihentetni, ahol néha éjszaka fagypont alatti a hőmérséklet. Onnan veszem be, közvetlenül akkor, amikor a sütő már meleg (a régi gázsütőmet értem ezalatt, mert most lett új)
Idáig én is minden sütihez előmelegítettem, de az új tűzhelyem ismertetője azt írja, hogy ahol kell előmelegítés, ott külön jelzi. Csakhogy pont beiglisütés azt hiszem, nincs benne, bár ezt emlékezetből írom, és lehet, hogy majd megtalálom, amit keresek. Akkor is jobb a személyes tapasztalat, mint a leírás.