Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Veszélyben a madarak!
A madarak 70 százalékát elviheti a jég !!
2008. január 8. , 17:00 FigyelőNet
A hirtelen leesett hó és a ráfagyott ónos eső még nagyobb erőpróba elé állítja madarainkat a tél közepén: egy-egy nehezebb időszakban a madárállomány 70 százaléka is elpusztulhat!!!
Teljes cikk:
http://www.fn.hu/gazdasag/0801/madarak_70_szazale kat_elviheti_179861.php
Ehhez én azt tenném hozzá: etessétek a kóbor cicákat, kutyákat is, hogy megérhessék, hogy álmaik gazdája rájuk talál!
ahogy elképzelem magam, ahogy a háztartási alulétránkkal egyensúlyozok a kertben az ideges fűz alatt egy magokkal teli pekedlivel ...ööö...
hát amíg Dugovics Tzitzus a háznál lakik, (reméljük jó sokáig) inkább nem lesz madáretető.
Magas helyre sem tudsz tenni madáretetőt?
A rigók nagyon szeretik a tűztövis bogyóját, ültess azt a kertbe, garantált, hogy rájárnak a télen.
Én nem értem az olyanokat, akik elzavarják a verebeket. Miért??? Olyan édesek, és különben is, már védettek szegénykék.
Szomszédomat tegnap osztottam ki, mert kifecsegte, hogy ők meg a gerléket zavarják el.
Rigó nálam is csak elvétve akad.
Viszont van egy harkályom.
Nagyon jó, mert kertes családi házban laknak, igy bármikor kint lehetnek az udvarban, nem kell messzire menni, hogy friss levegőn legyenek.
S nem kell félnteni, ha elesik. Max földes lesz a pufija....pár kg-nyi homokkal ugy is találkozik, mire felnő.... már megtanulta, hogyan kell inni a kerticsapból....
1./Első nyaram a kertben.....
2./Ilyen lett a kezem....
Igen, szerintem is ott kezdődik hogy a gyerekeket már pici korukban kezdjük nevelni a természet szeretetére!
Az eresz alatt? vagy valahol, /nem zavartuk őket/ rozsdafarku család lakik. Természetesnek vették, övék az egész kert....
Az első hónál kitettük a madáretetőt, vigan lakmároztak. Igen ám, de megjelentek a cinkék! Annyira hangosan védték felségterületüket, hogy felfigyeltünk rá.... s mivel látták, nekik is jut, békésen megférnek egymás mellett.... azóta a verebeket is engedik, hadd lakjanak jól ők is....
Akkor most azt is kiakasztom a szalonnával együtt!
Nagyon szeretek bütykölgetni.....anno a tesóm kapta tőlünk, s mivel társas házba költözött, ránk hagyta....
Most is több minden össze van gyüjtve, hogy ujabbak készüljenek az unokáknak, megszerettetve velük is a természetet.... lássák, mennyire aranyosak a madarak....majd később lesz természetjárás, gumicsizmás felvonással.
Fő a természet megóvása....
Arra nincs valakinek ötlete, mit tehetnénk, hogy ne az ágon kelljen fagyoskodniuk?
Szélvédett helyre egy kartondoboz kiakasztva, thuják közé benyomva?
Ősszel vettem egy odút. Kirakjam? Abba bele mennének?
Jujjjjjjjjjjjj! Ha van fölösleges energiád, akkor ne arra használd kérlek hogy kiírtod a kóbor állatokat, hanem arra hogy megv áltoztasd az emberek szemléletét, vedd rá őket , ha már "beszereztek" valamilyen élőlényt, akkor arról gondoskodjanak és ne dobálják ki őket az utcára!
Ez lenne a nemes cselekedet!
Nálunk sincsenek olyan sokan, mint az előző években.
6 etetőnk van kint, megyek minden reggel töltögetni, de sohasem üresek, elég 1-2 marokkal pótolni.
Nem vagyok ehhez szokva, tavaly pl. 2-3x is fel kellett töltenem naponta az etetőket.
Milyen jó, hogy Rialamá feltette a képeket, mert erről jutott eszembe, hogy kaptam disznóvágásból gyönyörű szalonnát, amit nekik raktam félre, de elfelejtettem kilógatni. Már megyek is intézkedni!
Az én rigóim is eltűntek! Raktam ki nekik főtt répát, krumplit, almát, de senki sem csipegetett még belőle.
A mi madáretetőnkben kicsit látszik, ott a vendég. Jönnek a cinkék, verebek....
Viszont egy gondom van, hogy nagyon sok magot ,,kicsapnak,, belőle a verebek, amikor elrepülnek. Később ugyan összeszedik a terasz kövén.
Nagyon tetszik a 3. és 4. madáretető.... kaphatnék infót, hogy miből van? Itthon el tudnánk késziteni...../ha ....de gondolom, lehetne olyan anyagot kapni hozzá....
Ez a HÁZ is házi készitmény....
Ez olyan érdekes, hogy vajon mitől függhet, mennyien jönnek. Én is évek óta etetem őket. Volt olyan év, hogy már anyagi csődbe zabáltak, annyian jöttek, nem győztem venni a napraforgót, meg a golyókat. Tavaly alíg fogyott, igaz, nem is volt nagy tél. Idén többen vannak, kicsit de mégis kevesebben, mint korábban. A fekete rigók szinte teljesen eltűntek, pedig rengeteg volt nálunk hosszú évekig. Szerintem a környező eszetlen társasház és lakótelep építkezés miatt. Jöttek viszont a szarkák, akiket meg annyira nem szeretek. Egy tündéri gerlepár évek óta lakik nálunk, ők azt csipegetik fel a földön, amit a cinkék kiszórnak, meg szoktam nekik direkt is szórni a földre. Őket hogy kell szabályosan etetni?
Olyan édesek, úgy szeretem nézni őket az ablakból. Az volt a legjobb, amikor tavalyelőtt olyan rengetegen jöttek, nem volt türelmük sorbaállni a kajáért, így aztán egy-egy golyón hárman is kapaszkodtak egyszerre. Olyan csivitelést rendeztek, hogy csakúgy zengett a kert.
Így jó lesz?
Akikhez nem jönnek a madarak, ott valószínűleg az a baj hogy későn kezdték el etetni őket! Én már november végén kiteszem az első adagot és minden nap madáretetéssel kezdem a napot! Ha nem kapnak folyamatosan, akkor elpusztulnak, mert csak ülnek a megszokott helyen és várják hogy megkapják a napi adagjukat. Míg le nem fordulnak az ágról! A FOLYAMATOS etetés NAGYON FONTOS!
Gólya! ez egyáltalán nem különleges, valamilyen oknál fogva (pl. betegség) nem tudott a többiekkel elrepülni. Én felhívnám (mint ahogy már meg is tettem ilyen esetben) a MADÁRTANI INTÉZETET!
Lehet a környéken állatkert vagy olyan hely ahol etetik, esetleg. Én is ismerek olyan gólyát, ami már több télen át nem ment el, egyszer eltört a szárnya és etették egy vadászháznál, azóta vendégeskedik. Pedig már tud repülni.
Én miután kiettem a szotyolás-magos tálat kb 10 perc múlva jöttek a cinkék.. mondjk a mi erkélyünk egy park részre néz tehát ott eleve többen lehetnek a fák miatt.
../nem birok felmenni a mogottunk levo hegyre az ozekhez, pedig megvettem a repat nekik,
a ,adaretetoig alig birunk elcsuszkalni...
a kutyaink azeloszobaban.. a cica a computer tetejen..
meg a harom gyerek...
.
szegeny allatkak...tenyleg jo hogy inditottad a topikod
Arra van valakinek egy jó tippje, hogy hogyan lehet észrevetetni a madarakkal az eleséget? Minden télen etetjük őket, szoktak is jönni rendesen, de most egyetlen madár sincs a környéken sem. Pedig több helyre is tettünk ki, meg vannak még különböző magocskák is a kertben. Lehet, hogy elpusztultak, vagy végleg elköltöztek? Még a rigók és a verebek sem jelentkeznek. Cinkét, tengelicét pedig még nem is láttam a télen.
Ahogy visszagondolok, még a varjak is eltűntek, csak a vadkacsákat látom vonulni, de azokat nagy csapatban.