Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Help: főzés+anyós.

Nyuszipoci
Létrehozva: 2008. január 27. 15:19
Sziasztok!

Segítsetek légyszi, hogy tudnám normálisan lerendezni a következő helyzetet. Lehet,hogy én vagyok nagyon érzékeny (kismama vagyok, tom, hisztisek vagyunk), szóval lehet,h nem látom jól, vagy túlreagálom a problémát.

Kezdődik ott,hogy anyósom eredeti szakmája szerint szakácsnő. Tényleg jó dolgokat tud készíteni, bár főleg az egyszerűbb, jó zsíros kajákat kultiválja, gurul is a családja rendesen. Az én párom, családom, barátaim szeretik a főztömet, de én mindig sok zöldséggel, egészségesen próbálok főzni.
Történt egyszer, hogy náluk voltunk, a szülei nem voltak otthon, de hazaszóltak, hogy főzzünk nyugodtan valamit, a férjem meg én meg cináltunk francia hagymalevest, valami egyszerű de laktatós másodikat (már nem emlékszem mi volt az) és madártejet. Mikor hazaértek, nem értettük miért vág pofákat a mama, később kiderült, hogy ő arra gondolt, hogy vett ki a fagyasztóból fél évvel korábban lefagyasztott húslevest, de nem szólt róla senkinek, és megharagudott érte,hogy nem találtuk ki, hogy azt kellene megmelegítenünk. No, mindegy. Előszőr közölte,hogy ők nem kérnek a levesemből. Közben jött a húga, ő megkóstolta, neki nagyon ízlett, megbátorodott hát a mama, végül megebédelt az egész család. Szépen megzabiztak mindent, volt, amiből többször szedtek, a 3 liter madártej pl. elfogyott az utolsó cseppig. (Megjegyzem, akkor már 7 hónapos terhes voltam, és nagyon elfáradtam a főzés végére). Aztán a férjem elment valamit intézni, én még maradtam segíteni elpakolni stb. Ekkor valamelyikük meglátta a kis receptes füzetkémet, és előszőr elkezdtek röhögcsélni, hogy hát a mamának 7 szakácskönyve is van, mi ez a vacak füzet?! Nem esett jól, de próbáltam higgadtan állni a dologhoz, és mondtam, hát igen, a mama szakácsnő, én meg nem. Erre elkezdtek még jobban röhögni és azt hajtogatták, hogy "Azt észrevettük, hogy nem vagy szakácsnő!"
Nagyon rosszul esett. Tudom, hogy nem rontottam el amit főztem, mert ez már bevált menüsor volt, voltak olyan barátaink, akik anno direkt kérték, hogy ezt a levest főzzem, vagy a tesóm, h csináljak neki madártejet, ha jön, szóval nem volt ehetetlen a kaja.
Elmondtam a férjemnek, oké lerendezte.
Na ez a háttér.
Azóta anyósom egyre többször küldözget át enni nekünk kajákat (a szomszédban laknak), nem különlegeseket, szóval nem kóstolónak szánva, hanem mondjuk krumplistésztát, tejberizst, rántott húst stb. Ez azért rossz, mert szeretnék én főzni a férjemnek, aki szereti a főztömet, de olyan lehangoló, mikor 2-3 órát vacakolok a konyhában, és mire kész vagyok, vagy még előbb, áthoznak nekünk enni. Annyira rosszul tud esni. Ráadásul én cukorbeteg vagyok, és a párom is szeretne lefogyni, de így hogyan diétázzunk?
Én benne vagyok/lennék abban is, ha az lenne a szokás, h átmegyünk vasárnaponként ebédelni, de ez így sok nekem és nem tudom, hogy kellene lerendeznem. Nem akarom, hogy a párom ne egye az anyukája főztjét, ez fontos és megértem, és persze,hogy egye, de egy héten 4x?!
Próbálkoztam azzal is, hogy jó, főzzön ő, én meg majd sütök sütit, abban nagyon jó vagyok (és igen, azok nem diétás sütik), anyósom meg úgyse tud semmi sütit sütni. Ez sem volt jó megoldás, mert akkor meg elkezdtek nem küldeni kaját , szóval kiszámíthatatlan. Vagy dupla adag kajánk van, vagy semmi.
Gondoltam arra is, hogy hátha kímélni akarna a főzés terhe alól de a múltkor elkezdett noszogatni, hogy menjek át segíteni disznót vágni az ő húgának (höhö, 7 hónaposan, marha nagy segítség lennék) szóval nem hiszem,hogy kíméletről lenne szó.

No, tapasztaltak, anyósok és menyek, mit tegyek, hogy a férjem is jól érezze magát, anyósom is kissé visszafogottabb legyen és én is megnyugodjak?

Vagy nagyon túlreagálom? Azt is elfogadom, ha azt mondjátok, hogy fogjam vissza a hisztihormonjaimat!
  1. Torolt_felhasznalo_892374
    Torolt_felhasznalo_892374
    2008. október 14. 23:0087.

Hát ez a topik nem igazán pörög. Majd megoldod szerintem.

Szia.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_892374 (86)
    2008-10-13  22:31
  2. Torolt_felhasznalo_892374
    2008. október 13. 22:3186.

1. olvasd el ami írtam.

A Te harmadik pontod, nagyon célravezető, de lásd be ostoba tanács, férje Édesanyját küldje a fenébe? Te elviselnéd ha a férjed anyádat elküldeni a halál...f....ra... azaz fenébe? Nem hinném.

Tudod, a fogadatlan prókátor könnyű válaszokat ad, aki éli ezt a helyzetet, az már visszafogottabban fogalmaz.

Végső konkluzió: ha nem élted át, ne adj tanácsokat.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_752367 (84)
    2008-10-13  22:03
  3. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2008. október 13. 22:0585.
    fagyaszd le es a mamanak azt mondjatok megettetek, vagy add a kutyanak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_752367 (84)
    2008-10-13  22:03
  4. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2008. október 13. 22:0384.

1. beszelj a ferjeddel

2.diabetes vagy, mondjatok meg anyukanak heti 1x zsiros ebed OK, de le szeretnetek fogyni, es TE dietasan akarsz fozni

3. ha nem erti meg, kuld a fenebe

előzmény:
    Nyuszipoci (1)
    2008-01-27  15:19
  5. Torolt_felhasznalo_892374
    2008. október 13. 21:5883.
    Teljesen igazad van,  de  azt hiszem, akik ezt Rád "erőltették" az nem a Te korosztályod volt. Azok az emberek akik megéltek háborút, forradalmat, a kaját nagyon fontosnak tartják. Ugyanis "ÉHEZTEK"  a zsigereikben hordozzák, mindíg legyen étel, a tudatallatijuk "tukmálja". Fogadd el, lehet, szemétbe dobod és meg is értem, de hidd el, Nekik, részükről ez a legnagyobb ajándék, amivel megtisztelhetnek Téged, Titeket.
    előzmény:
    carnation79 (76)
    2008-01-27  19:30
  6. Torolt_felhasznalo_892374
    2008. október 13. 21:5082.

Szia:-)

rengeteg témát hoztál fel:-) Ez nem is baj.Kedves Mama (utálom az anyós szót, bár még nem vagyok az) azt képzeli, az Ő főztje a csúcs. Nyilván jól is csinálja, DE tudomásul kéne vennie, most már Te vagy a "HÁZ" asszonya, azaz olyanokat készítessz, amit szerettek, ami szerinted egészségesebb, nem hizlaló...stb. Semmi közük a  Te kis füzetecskédhez, mire föl nevetik ki.

DEE megütötte pár sor a szememet. Cukorbeteg vagy, 7 hónapos állapotos, de írod,  rendszeresen sütsz nem diétás sütit.:-( Vajon miért? Kinek? Férjednek? Akinek fogynia kéne? MagadnaK? Cukorbeteg, állapotos, vagy férjed Anyujának? bizonyítandó? Te ügyes vagy? Nos egyik változat sem jó.

Nektek kell dönteni, férjednek arról, beszél Anyujával, hagyja abba a traktát, Neked arról  nem sütsz sütit, hanem vigyázol magadra, hisz nemsokára 3-an lesztek. Gondolom Kisembert 2-3 év múlva nem hanburgerrel, sütikkel akarod tömni, hanem egészséges kajákkal.

Szia:-)

előzmény:
    Nyuszipoci (1)
  7. 2008. szeptember 22. 19:5081.
    Én is szakács vagyok és meg van a kedvenc repertoárom. Így van ezzel anyósód is. A baj az hogy nem tolerálja az igyekezetedett. Azt hiszi ha ő több ezer kaját kiráz a kisújjából, akkor az másnak is megy. Ted azt, hogy a főztjével, amit átküld nektek, csak kostolót tegyél az asztalra és mellé a sajátod. Így nyugi lesz, mert a párod választhat kedvére. Nem a legjobb, hogy ha ott a baba, akkor anyuka is belekotyog mindenbe.  Ha kell recept, vagy tanács én szívessen adok, csak jelezd, hogy mit szeretnél főzni. Idővel te is fogsz tudni sokat és akkor könnyebb lesz leszerelni anyósód.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

8. Torolt_felhasznalo_211536
    Torolt_felhasznalo_211536
    2008. szeptember 19. 13:1480.

bár nem vagyok anyós de azért érint a téma.. és had mondjam a kérdés másik oldalát is....

Párommal mindketten jól főzünk, a menűsoraink jellemzően a változatos, az egészséges táplálkozás irányába mutatnak persze a túlzások elkerülésével... és van is miből főzni...hálistennek... Szívesen látnánk vendégűl az unokákat a gyerekeket de ők inkább a "mekit" preferálják meg az édes műlöttyöket... már ha van rá pénzük....  úgyhogy nem erőltetjük a dolgot.... ünnepeken elmegyünk otthonról így nem kell abból sem problémát csinálni, hogy illenék meglátogatni az öregeket... mi meg oda megyünk ahova hívnak és ahol szívesen fogadnak...nem erőltetjük rá magunkat senkire... nem volt könnyű....(nekem 2 évem, a páromnak 4 ment rá míg egyensúlyba helyeztük a lelkünket) de ma már nem okoz gondot,  hogy a kapcsolatunk főleg a telefonra korlátozódik és arra is ritkán ...vagy van amikor csak az üzenetrögzítővel beszélgetünk... úgy gondolom már nem az én dolgom alkalmazkodni .... nekem  már nincs szükségem semmire, senkire.... Mi már megoldjuk a saját problémáinkat segítség nélkül és segíteni is csak annak tudunk és csak annak akarunk....aki azt szívesen fogadja.. 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

9. 2008. szeptember 19. 12:3279.

Szerintem azért főz sok idősebb asszony zsirosan, és cukrosan, mert ők annak idején ezt tanulták az édesanyjuktól. Hisz anno 40 évvel ezelőtt még nem tulajdonitottak jelentőséget az egészséges( nem csak tápláló) ételeknek. És a mostani tartósitószerekkel felturbózott kaják mellet sajnos már nem ehetünk mindent össze- vissza. Az én anyósom pl. ha ezt szóba hozom, csak legyint. Annyira haragszom érte, mikor a legolcsóbb Bolero- löttyöt itatja a gyerekkel, hiába szólok rá.Pedig az tiszta adalékanyag. Ráadásul a gyerekeim ételallergiásak. Hát ezt pedig végképp elengedi a füle mellett. Mert hogy az ő gyereke bezzeg mindent megehetett kiskorában. Amúgy nagyon jól ki

jöttünk amikor a gyerekeim picik voltak,de az utóbbi 1-2 évben egyre okosabb akar lenni,és ezt én valahogy nem szeretem. Hiába, ő is öregszik, rigolyásodik...

előzmény:
    carnation79 (35)
    2008-01-27  16:25
  10. 2008. március 13. 01:3078.

Tippjeim: anyós párolva,anyós sütve, anyós bacomba csomagolva,anyós bográcsban, rántott anyós,kemencében sült anyós,főtt anyós,vasalt anyós.

Az anyós akkor jó, ha porhanyós.

előzmény:
    Nyuszipoci (1)
  11. Torolt_felhasznalo_839481
    Torolt_felhasznalo_839481
    2008. január 27. 19:3077.

Hát max. nem megyek ki kaputnyitni.

Őt másképp nem lehet 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (75)
    2008-01-27  19:27
  12. 2008. január 27. 19:3076.
    nekem karácsonykor volt egy kis besértődésem: 6 vendégségben 6 féle töltött káposztát és 6 féle beiglit akartak ránkerőltetni, hogy vigyük csak haza, jó lesz az a két ünnep között... jó, tudom, kedvességből, de nekem pl. eszembe se jut, hogy valakire rátukmáljak ilyeneket, mert egyrészt tudom, hogy ő is főz valószinűleg, másrészt szerintem olyan kellemetlen. Persze ha valaki kér, és azt mondja, hogy hú, de ennék ebből még egyet, akkor persze... de vendégségben is miért gondolja minenki, hogy az ott megevett kaján kivül még csomagolni is kell feltétlenül...? Szerintem ez nagyon rossz szokás. Ha jaándékot akarnak adni, adjanak bonbont vagy virágot vagy bort, de ne kaját... a lefagyasztott kajákat meg speciel én nem nagyon szeretem, kivéve a simán lefagyasztott zöldséget, gyümölcsöt, és nincs is nagyon kedvem megenni még egyszer ugyanazt. Akkor inkább, ha nincs kedvem főzni, rendelek egy pizzát vagy ilyesmi...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (73)
    2008-01-27  19:11
  13. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 27. 19:2775.
    Hetente 5-6 szor?  Ez nagyon gáz. Én biztos leépíteném valahogy.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839481 (74)
    2008-01-27  19:23
  14. Torolt_felhasznalo_839481
    2008. január 27. 19:2374.
    Hát úgy oldódött meg, hogy elköltözött, azóta csak látogatóba jár hetente 5-6 szor. Nálunk az a baj, hogy a férjem sem akar találkozni vele. Pedig én sosem rágtam a fülét, de az Ő hócipője is tele van.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (73)
    2008-01-27  19:11
  15. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 27. 19:1173.

Múlt időben írod. Ezek szerint azóta ez a probléma megoldódott?

Az én anyósom is rátelepedett a fiára. Most már jobb a helyzet mert elköltöztünk távolabb és én évi egy alkalomra csökkentettem a találkozásainkat. A férjem hetente találkozik vele de ez engem nem is zavar. A férjem sem erőlteti már a találkákat. Szerintem rájött, hogy neki is így lesz a legkényelmesebb. Nincs veszekedés és az ő fülét sem "rágja" senki.

Mondjuk gyerekünk nincs de szeretnénk. Kicsit félek is,  hogy akkor majd anyósom újra ránk fog mászni.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839481 (72)
    2008-01-27  18:58
  16. Torolt_felhasznalo_839481
    2008. január 27. 18:5872.
    Egy udvarba, de külön lakásba. Csak örökké leskelődött meg fülelt, persze, hogy kiderült - főzni merészeltem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (71)
    2008-01-27  18:55
  17. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 27. 18:5571.

Hát erre írtam , hogy  hogy minél  távolabb kell költözni amennyiben lehetséges. Közös lakásban laktatok?

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839481 (70)
    2008-01-27  18:49
  18. Torolt_felhasznalo_839481
    2008. január 27. 18:4970.

Anyósocskára!

Nálunk ez úgy volt, hogy anyós egyszerűen vérig sértődőtt ha főztem. A fia nem eszi meg amit főz. Hát ez az ördögi kőr.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (69)
    2008-01-27  18:45
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 27. 18:4569.
    Kire gondolsz pontosan?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839481 (68)
    2008-01-27  18:43
  20. Torolt_felhasznalo_839481
    2008. január 27. 18:4368.
    De mit lehet csinálni azzal aki rátelepszik a fiára?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516593 (66)
    2008-01-27  18:29
  21. Torolt_felhasznalo_844746
    Torolt_felhasznalo_844746
    2008. január 27. 18:3267.

Szia!

Csak részben tudtam visszaolvasni a hsz-eket, de leírom az én véleményemet.Mi 2 évig éltünk az anyukám szomszédságában, aki hasonlóképpen állt a dolgokhoz mint anyósod.Amikor főzött egy csomó kaját, akkor hozott nekünk is.Persze ez nem volt annyira rendszeres hogy számíthattunk volna rá.Akkoriban mi is épp fogyózni akartunk, ezért másképp főztem, sok zöldséget, stb., míg anyukám jó magyarosan, hagyományosan zsírosakat.

Nekem annyival könnyebb volt a dolgom, hogy ugye az én anyukám, én könnyen meg tudtam beszélni vele, de még így is volt kis sértődés belőle, kellett egy kis idő hogy hozzászokjon a gondolathoz.Nekem az a véleményem, hogy először a párodnak kéne odamennie az anyjához és elmondani a problémát, vagy hogy mit szeretnétek.Mégsem esne neki annyira rosszul és nem venné támadásnak.

Attól persze még segíthet sokat amikor már a baba megszületett, csak épp nem a főzésben.Annyi más dolog van.Az én anyósom például annak idején mikor jött segíteni, mindig vasalt. Nagyon jól jött az is.

Fa_Szállító hsz-éhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem biztos hogy a sógornőd is ennyire hálás amiért neki "csak" takarítani kell a saját lakrészüket.Amennyire kiolvasom a soraidból anyukád eléggé rátelepszik az életükre, nem kevés rosszidulattal megfűszerezve.Biztos hogy ez neki olyan jó??? 

előzmény:
    Nyuszipoci (1)
  22. Torolt_felhasznalo_770932
    2008. január 27. 18:2966.

Szóval neked nincs  anyósod!

Hát ha lenne abból az anyakirálynő fajtából akkor tudnád, hogy van akivel nem lehet beszélni főleg nem a "betolakodó" nőnek. Szerintem igen is a férjnek kell tapintatosan beszélni az anyjával.

Ha szereti a fiát azon lesz, hogy boldog legyen a fia.   

Amennyiben tegyük fel még is beszél a "menyecske" az anyósával és nem történik semmi vagy rosszabb lesz a helyzet na akkor mi van?

Tűrje el, hogy úgy beszél vele esetleg mint a sógornőddel?

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_379315 (65)
    2008-01-27  18:14
  23. Torolt_felhasznalo_379315
    Torolt_felhasznalo_379315
    2008. január 27. 18:1465.

Szia,
    vegigolvasta a topicot. Elso eszrevetlem, ha Neked van problemad az anyosoddal Neked kell megbeszelni vele, es nem a ferjed odakuldeni. Pl: elmondod, hogy Te is fozol minden nap, es ugye ha O is kuld maris dupla adag van otthon, egyreszt nem birtok ennyi etelt megenni, masreszt ugy neveltek, hogy etelt nem szabad kidobni. Ezert szeretned arra kerni, hogy elore beszeljetek meg, hogy mikor kuld at Nektek etelet, amiert TE ROPPANT HALAS VAGY!
    Masik eszrevetel, ne azert legy joban anyossal mert jon a baba, es akkor jol jon a segitsege is, szamamra ez erosen visszatetszo! Legy vele azert joban mert felnevelte Neked a ferjed aki valoszinusitem egy kedves ferfi.
    A harmadik eszrevetelem, tenyleg nem jo az "anyakiralynovel" haragot tartani, mert O aztan meg tudja keseriteni az eleted, ha viszont ugyes vagy es a kezedbol eszik akkor szinte minden teren nyert ugyed van!

Akkor most az anyamrol akinek ugy van egy menye. A sogornom egy roppant kedves csaj, segit mindenben, persze fozni korantsem tudhat ugy mint az anyam! Ezt anyam hangsulyozza is amikor csak teheti. 10 eve a tesom felesege, de naha ugy beszel a sogornomrol, hogy csak tatom a szamat es nem tudom mit mondjak! Az is igaz, hogy rolam is tesz megjegyzeseket a sogornomnek......de ugye nekem az anyam es lepereg rolam. Illetve nem vagyok fuggesben Tole. Azert az a resze is igaz, hogy az anyam megy a gyerekert a suliba, amire a csalad hazaer, meleg ettel van, tiszta ruha, a sogornomnek "csak" takaritani kell a sajat lakreszukon. Ennek az elonyeit csak az erzi aki egyedul probal megkuzdeni kisgyerek nevelesevel +a tobbi mindenfele hazimunkaval is.......

előzmény:
    Nyuszipoci (1)
  24. 2008. január 27. 18:1464.

Sziasztok!

Minden,amit rosszindulatból mond a kedves anyósom, utánna vicceltem a felkiáltás! Én ezt kicsit nehezen türöm....... Nekünk nem segített egyszer sem a főzésben(sem) csak kritizált, meg sajnálta kicsi fiát amiért néha megfőz.....

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_703825 (53)
    2008-01-27  17:13

Címlap