![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Illeték-lakásvá sárlás után
![Torolt_felhasznalo_648512](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Sziasztok!
Tudom hogy van jónéhány topic a témában de nem nagyon van időm mindet végigböngészni.
Egy barátnőm hitelből vásárolt lakást és most jött a levél az illetékről 430ezer forint. Egyedül él tehát nincs senki akivel megosztaná a költségeket rezsi stb..
Szóval az lenne a kérdés hogy kinek milyen tippje, ötlete van arra hogy ha lehet elengedjék az illetéket vagy legalább mérsékeljék.
Tudom hogy lehet írni méltányossági kérelmet, ha valakinek van ilyen és esetleg el tudná küldeni priviben vagy emailben azt nagyon megköszönném. Vagy jó lenne pár tipp arra hogy mit érdemes beleírni stb..
A "minek vesz lakást ha nem tudja az illetéket kifizetni " típusú hozzászólók kíméljenek.
Előre is nagyon köszönöm.
A mi megvásárolt lakásunkra is, lakásvásárlási illetékét szabtak ki .
Amit mondanom sem kell, hogy hitelre vettünk!
Természetesen semmi pénzünk nem maradt, így mikor megkaptuk a 480.000 Ft os illeték csekket, teljesen kiborultunk!
A lakás megvásárlása, és a hitel törlesztő részletei minden pénzünket elviszi.
Ezért, hogy tudnánk kifizetni ennyi pénzt ?
Sem nekem, sem a férjem fizetése nem enged meg egy plussz költség.
Ezért úgy gondoltuk profi segítséget kérünk,és ügyvédhez fordulunk, de ez is akkora költséggel járt volna, hogy az szinte megfizethetetlen lenne!
Ekkor végső elkeseredésemben, a webet böngészve találtam rá erre az oldalra
http://www.kerelmek-beadvanyok.hu/
Elviselhe tőbb a költség, és nagyon profin megírták a kérelmünket !
A kellemes meglepetés akkor ért, mikor megjött a válasz levél !
50% át elengedték, és a fennmaradó részre is részletfizetést adtak.
Szia!
Én most intéztem az illeték ügyet
Személyesen bementem az Apeh -be...ott kaptam egy 4 oldalas nyomtatványt,azt ki kellett tölteni és hozzácsatolni a számláid másolatát ,kereseti kimutatást ,banki hitel másolatot(ha van)
Én elengedést kértem...az utolsó oldalra kell megfogalmazni miért is kéred![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/cool_.gif)
2200Ft-os illetékbélyeg is kell...
Szóval én személyesen intéztem nem postán,mert így nekem könnyebb volt![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/tuti.gif)
Most várom a választ...![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/szeretnem_.gif)
Sziasztok!
Alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni:
A topikot olvasva láttam, hogy többeknek van már tapasztalata a témában.
Az APEH 368 000 Ft-nyi befizetendő illetéket szabott ki, melyet sajnos jelenleg nem tudunk kifizetni.
Tudom, hogy lehet kérvényt írni méltányosságra illetve részletfizetés kérelmezésére, azt viszont nem, hogy érdemesebb beadni a kérvényt? Előbb méltányosságra és ha azt elutasítják, csak akkor részletfizetésre? Vagy egyben?
Kérem, hogy aki már keresztülment hasonlón és van kérvénye, az küldje el.
Nagyon fontos lenne! Köszönöm.
Üdv,
B.
Nem első lakásunk,előtte panelban laktunk.És úgy tudom,aki garázsos házat vesz annak 10% az adó.Nekünk nem volt,most építjük.
Mi két éve vettük a lakást. Akkor még nem volt.
Bár a szocpol. is ebbe a kitolási részbe tartozik. Használt lakásra van pénzem, szeretnék még gyereket, de nem írhatom alá. Csak a már meglévő gyermek számít és arra is csak a felét adják oda.
Érdemes volt megkérnünk a fiatalházasok lakás vásárlási támogatást viszont. Ott kaptunk 400000Ft-ot vissza nem térítendő formában.
Helló! ezzel mi is így jártunk. Mi beleírtuk, hogy családi segítséggel tudtuk megvenni a lakást, Nincsenek új bútoraink, műszakicikkeink régieg, két gyerek...
A hivatalban ennek a kérelemnek van hivatalos nyomtatvány, amit ki kell tölteni. Nekünk részletfizetést engedélyeztek.
Egyébként ez a kitolás. Vajon miért vesz az ember használt lakást? Mert nincs pénze újra! Illetéket csak használt lakás vásárlása után kell fizetni.
Hááát, pedig elvileg 2.200.- Ft eljárási illetékes és nem egy hasonló kérelmet írtam már. Meg lehet csinálni, hogy nem fizeted be, legfeljebb hiánypótlásban felszólítanak az ieljárási lleték lerovására.
A részletfizetés és a mérséklés összefoglaló neve fizetési könnyítés. Mindkettőt kérheted egyszerre. A tapasztalat az, hogy részletfizetést engedélyeznek általában.
Olyan esetben mint a tiéd nem áll fenn annak a veszélye, hogy az apeh inkasszálja a számládról a pénzt? Ezt úgy értem, hogy kivetik az illetéket az jogerőre emelkedik és te nem fizeted be az egészet csak részleteket.
Szia,
jogászként az alábbiakat tudom javasolni:
Írjatok egy informális kérelmet (magyarul egy levelet) az Apehnak, hivatkozva a fizetési meghagyás ügyszámára. A levélben a barátnőd kérjen fizetési könnyítést, mérséklést illetve részletfizetést. Kérelme indokaként adja elő, hogy az illeték egy összegű megfizetése súlyos megterhelést jelentene számára, de a részletekben való fizetést vállalja. Az általa javasolt fizetési ütemezést is írja bele a levélbe.
Arra is figyeljetek oda, hogy az eljárás illetékköteles, az Apeh
Adóhatósági eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések
10032000-01076064
sz. számlájára kellene átutalni 2.200.- ft eljárási illetéket, a közlemény rovatban az ügyszámra kell hivatkozni és az átutalásról szóló igazolást (másolatát) a kérelemhez csatolni.Egyébként az számlaszámnak a fizetési meghagyáson is rajta kell lennie.
Ilyen esetekben mindenkinek javasolni tudom az apeh ügyfélszolgálatának kék számát, ott szakszerűen válaszolnak a kérdéskre.
Vagy ha időtök engedi, menjetek be a legközelebbi apeh ügyfélszolgálatra, ott tájékoztatást kell, hogy kapjatok, hisz a hatóságokat az állampolgárok felé tájékoztatási kötelezettség terheli.
Remélem segítettem!Üdv:
Viktória
Mindenképpen van lehetőség részletfizetésre.
Értem. És mekkora összegről volt szó? Mert lehet, hogy a kisebb összegeknél elnézőbbek, de egy nagyobb összeg esetén már nem.
Igen én is majdnem lehidaltam mikor kijött az illeték lakásvásárlás után. (680 000Ft)
Én úgy tudom valóban engedik a részletfizetést, ha kérelmet írsz, de eltekinteni nem fognak.
Szia!
Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de a tiédre annyit tudnék válaszolni, hogy én az alábbiakat csináltam:
- el kezdtem törleszteni olyan részletekben, amilyet megengedtek az anyagi körülményeim, majd
- írtam egy szívhez szóló kérelmet nekik, hogy én ezért és ezért tudom csak így törleszteni és már el is kezdtem.
Hosszú idő után (kb. 2 hónap) jött egy válaszlevél (határozat), hogy látják, hogy eddig mennyit fizettem be és a fennmaradó összeget x hónap alatt, ilyen és ilyen részletekben - ami egyébként kevesebb volt, mint az általam meghatározott összeg - legyek szíves kiegyenlíteni.
Erre én folytattam a havi 10ezer forintos törlesztéseimet és egyszercsak végeztem vele. Elfogyott hála istennek.
Vagyis szerintem mindenképpen van megoldás, ha nem az ellenkezést érzik, hanem a hajlandóságot a fizetésre.
Most akkor a részletfizetésnél is húzzák a szájukat?
Mire kell ilyenkor hivatkozni??? Kevés a pénz?
Köszönöm megkaptam,nagy segítség ez is.
Én is használtat vettem, első lakás, egyedülálló vagyok, írtam egy szép levelet és elendedték az illeték felét. Átküldtem a levelem, használjátok egészséggel!
Első lakás és még a korhatárba is bőven beleférne csakhogy a lakás értéke meghaladja a 8 milliót.
Az adásvételi szerződés napján a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának
(tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-áig terjedő, de
legfeljebb 40 000 forint - tulajdoni hányad szerzése esetében arányosan csökkentett -
kedvezményre jogosult. Ez az illetékkedvezmény csak a 8 millió forint alatti forgalmi érték
esetében vehető igénybe.
Akkor kedvezményt véletlenül sem kaptatok?
És mennyi ideig kell törleszteni?