Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Piskótatekercs

Torolt_felhasznalo_443017
Torolt_felhasznalo_443017
Létrehozva: 2008. március 12. 10:43

Sziasztok!

Szeretnék ötleteket kérni,hogyan készitsem el a piskótatekercs krémjét.Hétvégére vendégeket várok és a lekváros változat túl snassz meg nem is igazán kiadós .

Csokis krémben gondolkodok,de minden kipróbált fimom ötletre vevö vagyok.

Elöre is köszönöm

Kismama01

  1. 2008. március 14. 09:3636.
    Nagyon köszi Aliz, ki fogom próbálni! Rita
    előzmény:
    aliz1982 (35)
    2008-03-13  22:23
  2. 2008. március 13. 22:2335.

    Szia,persze írom!

     

    Elefántszem:

     

    Hozzávalók:

    -csokis piskótatekercs

     

    Krém:

    -1 tojás

    -20 dkg margarin

    -10 dkg porcukor

    -1 ek.kakaópor

    -1 cs.van.cukor

    -2 ek.liszt

    -2 dl tej

    -2 banán

     

    A tojást,lisztet el kell keverni,majd tejjel felengedni,ezt sűrűre főzni.

    Ha kihűlt,akkor hozzáadni a kikevert margarint és cukrot.Ezt a krémet ketté osztjuk,az egyik felébe a van.cukrot tesszük,a másik felébe a kakaóport.

    A piskótára először a fehér krémet,aztán arra a kakaósat kenjük.

    A piskóta felénél kicsit előrébb rátesszük a banánokat,és feltekerjük.Tetejére csokimázt teszünk,vagy meghintjük porcukorral!

    előzmény:
    ritarib (29)
    2008-03-13  14:49
  3. 2008. március 13. 15:3634.

    Piskóta piskótával 
    A fehér piskótalaphoz:

     


    6 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,1 cs. vaníliás cukor ,

     

    6 evőkanál liszt , 1/2 evőkanál sütőpor , baracklekvár

    A kakaós piskótalaphoz:
    12 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,10 dkg kakaópor ,1 db citrom ,5 dkg vaj , 12 dkg liszt , 1 cs. sütőpor , 1 db narancs

    A krémhez :  3 dl tej , 10 dkg kristálycukor , 2 cs. vaníliás pudingpor ,
    1/2 liter tejszín
    A hat tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt 4 evőkanál cukorral, majd adunk hozzá vaníliás cukrot, és reszelünk bele citrom-, illetve narancshéjat. Ehhez a masszához öntjük a tojásfehérjehabot. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.

    A masszát olajozott, lisztezett tepsire öntjük, és egy habkártya segítségével téglalap alakúra nyújtjuk. Előmelegített, 180°C fokos sütőben megsütjük a piskótát. Mikor megsült, konyharuhába feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.

    A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a 10 dkg kristálycukrot, és hideg vízzel csomómentesre kikevert pudingporral sűrítjük. A krémet hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

    A kakaós piskótához a 12 tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket, mint az előző piskótánál is tettük, kevés cukorral kemény habbá verjük.

    A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a kakaóval. Reszelünk bele citrom-, és narancshéjat, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük. Ha túl száraz lenne a massza a kakaótól, pár csepp vízzel lazíthatjuk.

    A kakaós tésztaalapot kettéosztjuk, és mindkét félhez hozzákeverjük a szintén kettéosztott tojásfehérjehabot. Mindkét adag masszát elkeverjük a tojáshabbal, majd egy-egy tepsibe öntjük, és téglalap alakúra egyengetjük a habkártyával.

    Amennyiben légkeveréses sütőnk van, a két tepsi piskótát egyszerre is megsüthetjük, ellenkező esetben azonban külön-külön süssük meg a tésztákat a 180°C fokos sütőben.

    Amikor az összes piskóta megsült, hozzákezdhetünk a sütemény összeállításához. A tejszínhabot összekeverjük a kihűlt pudinggal.

    A feltekert világos piskótát kivesszük a konyharuhából, kicsavarjuk, vigyázva, hogy ne törjön szét, és megkenjük baracklekvárral. Ezután szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Körülbelül annyi szeletre van szükség, amellyel a kakaós piskótalapot teljesen be tudjuk teríteni.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  4. 2008. március 13. 15:2733.

    Tudom,nem épp erre gondoltál, de ma találtam és nekem tetszik....

     

    Hátha így más hatása lessz a lekvárnak..

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  5. 2008. március 13. 15:2232.
    Szerintem arra gondol, amit én írtam pár hozzászólással korábban!
    előzmény:
    ritarib (29)
    2008-03-13  14:49
  6. Torolt_felhasznalo_623114
    Torolt_felhasznalo_623114
    2008. március 13. 15:2031.

    Szia Maya!

    Dédnagyapámtól tanultam - ő cukrász volt.

    Nagy adag:8 tojás, 20 dkg cukor, 16 dkg liszt.

    Egyenletes, közepes tűznél sütni.Lehúzom róla a sütőpapírt, majd azzal még melegen föltekerem.

    Én általában fél adagot szoktam csinálni - de mi csak ketten vagyunk.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820099 (2)
    2008-03-12  10:52
  7. 2008. március 13. 15:0430.
    Én kb 1 deci tejszinbe beletördelek másfél tábla étcsokit, teszek bele 1 ek rumot, takaréklángon felolvasztom és besűritem, majd keverek hozzá 10 dekányi Flóra margarint és pár órát a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen a krém és sűrű legyen, utána keverek még hozzá kis tejszinhabot is és ezzel kenem meg a piskótát belül és a tetejét, végül pirított mandulával  megszórom és a hűtőbe teszem.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  8. 2008. március 13. 14:4929.
    Hűűűűű, Aliz, elárulod, hogy készül? Köszi: Rita
    előzmény:
    aliz1982 (28)
    2008-03-12  22:41
  9. 2008. március 12. 22:4128.

    Szia!

     

    Egy ötlet?!

     

    Elefántszem? 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  10. Torolt_felhasznalo_443017
    Torolt_felhasznalo_443017
    2008. március 12. 21:2627.
    Köszönöm szépen az ötleteket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_669869 (26)
    2008-03-12  19:21
  11. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. március 12. 19:2126.
    Szerintem igen, csak óvatosan. Bár én még nem tekercseltem soha.
    előzmény:
    falcondr (25)
    2008-03-12  19:12
  12. 2008. március 12. 19:1225.
    Ez így feltekerhető?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_669869 (19)
    2008-03-12  12:20
  13. Torolt_felhasznalo_569962
    Torolt_felhasznalo_569962
    2008. március 12. 15:3924.
    Köszönöm szépen!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443972 (23)
    2008-03-12  12:43
  14. Torolt_felhasznalo_443972
    Torolt_felhasznalo_443972
    2008. március 12. 12:4323.

    Ezt nem szoktam pontosan kimérni, gondolom a három szelet  olyan fél tábla csoki de én szoktam kakaóval is ,csak azzal vigyázni kell mert keserű!Szoktam vaj helyett rámával is!! próbáld izlésed szerint

    Szerintem az étcsoki a legjobb!!!

     

    Szia sok sikert!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569962 (15)
    2008-03-12  11:52
  15. 2008. március 12. 12:3422.

    Nekem ennek a krémje nagyon bejött!

     

    Diós piskótatekercs gesztenyekrémmel

     

    Hozzávalók kb. 12 szelethez:

    ˇ  A tésztához:

    ˇ  2 dkg liszt

    ˇ  6 dkg darált dió

    ˇ  4 tojás

    ˇ  8 dkg cukor

    ˇ 

    ˇ  A krémhez:

    ˇ  20 dkg gesztenyemassza

    ˇ  1/2 dl rum

    ˇ  4 dkg cukor

    ˇ  2 dl tejszín

    Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a dióval.

    Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük, beletesszük a cukrot, és vízfürdőre állítva addig keverjük, amíg a tojás kicsit langyos lesz. Kézi robotgéppel kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a diós lisztet, és a sütőlapra kenjük. A sütőben 15-20 percig sütjük. Amikor megsült a tészta, kivesszük. A papírral kihúzzuk az asztalra, 2-3 percet pihentetjük. Ekkor lisztezett deszkára fordítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és feltekerjük, félretesszük. A krémhez összedolgozzuk a gesztenyemasszát a rummal és a cukorral. A tejszínt kemény habbá verjük, a gesztenyéhez keverjük. Megkenjük vele a piskótát, és feltekerjük. Hagyhatunk kevés krémet, és akkor kívül is bevonjuk a süteményt. Díszítjük, felszeleteljük, és tálaljuk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  16. 2008. március 12. 12:2721.

    Sziasztok,

    nekem is hasonló krém van elmentve, mint amit Kékeszöld ajánlott. Ez a Sütik-képpel fórumról való és isteni finom, könnyű elkészíteni is:

     

     

    "Csokis tejszínes krém

    Fél l tejszínt felmelegítesz (alacsony hőfokon), ebbe két v. három tábla csokit beledarabolsz és folyamatos keverés mellett) felolvasztod benne. Ízlés szerint lehet ét és tejcsoki keverve. Jól le kell hűteni - minimum 3 óra a hűtőben, de a legjobb egy éjszakát. Ezután rorbotgéppel felverni, így sokkal keményebb lesz a krém, mintha csak a tejszínt vernéd fel!
    Sima dobozos habtejszínből csináltam (Parmalat), de szerintem akármelyik jó hozzá. A csokiból viszont finomat tegyél bele, mert az adja meg az ízét. Több csokit is tehetsz bele, csak finomabb lesz tőle."

    előzmény:
    kékeszöld (5)
    2008-03-12  10:56
  17. 2008. március 12. 12:2620.

    Nem tekercs, csak majdnem!
    Csokis piskótát kettéhajtva hűtök ki, úgy, hogy sodrófát dugok bele.

    Amikor meghűlt, megkenem vaníliapuding, margarin, porcukor, darált dió, rum keverékéből készült krémmel, a közepére (a sodrófa helyére) banánokat fektetek, és újra kettéhajtom, esetenként leöntöm csokimázzal.
    Amikor felszeletelem, olyan könycsepp formája van.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. március 12. 12:2019.

    Szia, egy bevált ötlet:

    3dl habtejszín, 250g mascarpone,15 dkg olvasztott feketecsoki, esetleg kevés vanília. Habbá vered a tejszínt a mascarponéval és beleöntöd a gőz fölött megolvasztott csokit. Nem kell vele cukor, vaj, semmi. Isteni, könnyű, kemény krém, semmi margarin-íz vagy ragacs. Nagyon finom és egyszerű

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43
  19. 2008. március 12. 12:1718.
    Viszont, ha gyengébb minőségű csokit teszel bele, akkor nem kell margarin bele, mivel ezek pont azért gyengék, mert kevés bennük a kakaó, viszont sok a zsiradék.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569962 (17)
    2008-03-12  12:08
  20. Torolt_felhasznalo_569962
    Torolt_felhasznalo_569962
    2008. március 12. 12:0817.
    Jó ötlet!! Köszi!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_494056 (16)
    2008-03-12  12:00
  21. 2008. március 12. 12:0016.

    Tapasztalat, hogy ezek a krémek nagyon jól bírják a gyengébb minőségű csokikat is. Sőt, kifejezetten finom lesz a krém tőlük.

     

    Legutóbb sima pudingkrémbe süllyesztettem a megmaradt mikulásokat. Mennyei lett, az amúgy elég gagyi mikulástól.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569962 (15)
    2008-03-12  11:52
  22. Torolt_felhasznalo_569962
    Torolt_felhasznalo_569962
    2008. március 12. 11:5215.

    Ómuti!

    Ezt kipróbálom! köszi az ötletet!

    1 kérdésem van: milyen csokit használsz? Mekkora az a 3 szelet?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443972 (10)
    2008-03-12  11:00
  23. 2008. március 12. 11:4914.
    Almás Pudingos piskóta
    6 tojásból készült piskóta 5-6 db alma 2 vaníliás pudingpor 1 tábla csoki vagy tortabevonókevés tejszín

    Készítsd el a piskótatésztát, de ne süsd ki rögtön, tedd félre. Hámozd meg az almákat, és karikázd fel. Helyezd el egy tepsiben a felkarikázott almaszeleteket, öntsd rá a piskótatésztát, rakd a sütőbe, és akár az alap piskótatésztánál, addig süsd, amíg aranysárga nem lesz. 
    Ha megsült, borítsd ki egy tálcára úgy, hogy almás része legyen felül. Közben készítsd el a vaníliás pudingot és a csokiöntetet is. Amíg a puding fő, addig vízgőz felett olvaszd meg a csokit, és keverj hozzá egy kis tejszínt - itt is használhatsz porból készülő csokiöntetet. Először kend meg a pudinggal, utána pedig a csokival. Ha ezzel megvagy, akkor tedd be a hűtőbe annyi időre, amíg a puding és a csoki megszilárdul a tetején, majd vedd ki a hűtőből, és tálald.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2008. március 12. 11:4113.

    Bármilyen ízű pudingot megfőzöl az utasítás szerint, kihűtöd, és kikevered egy kocka margarinnal, amit előtte ízlés szerinti mennyiségű porcukorral felhabosítottál.

    Lehet csoki, vanília, puncs, eper, stb. Ha ügyesen kened, kívülre is elég a krém, még díszíteni is tudod.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443017 (1)
    2008-03-12  10:43

Címlap

top