
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Köszönöm a tippeket!
Megpróbálom a paradicsomosat! Remélem fini lesz!
Mindenkinek jó étvágyat az ebédhez!
Aha, canelloni, isteni!
Én általában valamilyen sajtos, sajtos-gombás, sajtos-spenótos, sajtos-sonkás (stb
) töltelékkel töltöm meg, szárazon, nem főzöm elő. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatom őket, paradicsomos ragut öntök mellé-rá, megszórom sajttal és megsütöm. A kétféle (kívül-belül) szósztól meg fog puhulni, ugyanúgy mint a lasagne, én azt is szárazon rakom. Ezek a kaják azért jók mert simán lehet a töltelékkel meg a szósszal kreatívkodni, szerintem csapj a hasadra és üss össze valami fincsit ami a TE ízlésedhez passzol.
Az én tortellini receptem 4 személyre:
750 g tortellini
500 ml főzőtejszín
140 g sürített paradicsom
15 dkg Pannónia sajt a szószba + ízlés szerint a kész étel tetejére
kb. 3 csipet oregánó
só
cukor
A tejszínt és a sürített paradicsomot összeöntjük, ízesítjük sóval, cukorral (csak annyival, hogy a paradicsom ízét egy kicsit megbolondítsa), oregánóval. Amikor elkezd forrni, hozzáadjuk a reszelt Pannónia sajtot és addig forraljuk, amíg a sajt teljesen elolvad.
A tésztát készre főzzük.
Tálaláskor a tésztára kanalazunk a szószból és ízlés szerint sajttal megszórjuk.
Bocs,ha így jött ki, a kacsintós fej helyett csodálkozósat akartam betenni, mert azt hittem ez elöírás, hogy az élelmiszereken rajta legyen az összetétel és elkészítés.
Jó étvágyat a tortellínihez
A tortellinit én sajtmártással készítem a családnak.
Sajtmártás: a rántáshoz adsz főzőtejszínt, egy tojás sárgáját, tejet, 5dkg reszelt sajtot, sót és borsot,ezzel leöntöd a kifőzött tortellinit,így teszed be a sütőbe és megpirítod (mi aranybarnán szeretjük) ,tetejére általában kisütött sonkacsíkokat teszek.
A canellonit olasz anyósom így csinálja:
Töltelék: ragú, vagyis fél hagymát megpárolsz, belereszelsz egy répát, beledobsz 30-40 dkg darált húst, 3 dl paradicsomszószt, só, bors, reszelt szerecsendió és lassú tűzön 2-3 órát főzöd. Elfoglalt háziasszonyoknak elég 1-1,5 óra is. A tepsi aljára besamellmártást teszel, ráteszed a megtöltött canellonit és a tetejére megint besamellmártás majd reszelt sajt. Besamellmártás: 50 gr vaj, 50 gr liszt, fél liter tej, só.
A cannellonit ( nagy csőtészta) én félig meg szoktam főzni, és csak utána töltöm. A tepsi aljára tegyél vajat+ szószt, mehetnek bele a megtöltött tészták, és a tetejére ismét szósz.
A tortellinit főzd meg, nem kell neki sok idő.
Szósz: serpenyőbe egy kis vaj, só, bors, főzőtejszín, reszelt sajt.
Isteni.
Igen, főzd meg, és valami olaszos cuccal öntsd le. Finom!
Bocsi, én is kérdezhetek? Anyámtól kaptam egy doboz ilyen nagyon nagy átmérőjű csőtésztát, ez is olasz, nyilván. Azt mondja, hogy csinálni kell pl. valami gombás-darált csirkemelles tölteléket, amivel megtöltöm ezeket a nagy tésztarudakat, sütőbe tenni és megsütni.
Csinált már valaki ilyet, hogy mégis hogyan kell pontosan? Tegyek alá vizet? Fedjem le fóliával? Mert azért a tésztának csak kell valami víz, nem?
Nincs rajta használati utasítás?
Mert ha friss-tortelliniröl van szó, ami csak pár napig áll el a hütöben azt csak max. 2-3 percig kell fözni, de a szárítottat (ami sokáig, hütés nélkül is eláll) azt 8-10 percig kell fözni.
Szósz: ha szeretitek akkor gorgonzola sajtot egy kis tejszínnel megolvasztani folyamatosan kevergetve
igen, megfőzöd mint a hagyományos tésztát, hozzá hagyományos olaszos öntet, tálaláskor megszórva sajtattal, vagy besameles öntet illik, ezt megbolondíthatod egy kevés rockfort sajttal
a pestó is jó még hozzá!