Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia,
próbáltad már mikróban csinálni a Jasmin rizsedet?
Én is ezt használom, már vagy 5 éve. Egy jénaiba teszem, megmosom kétszer, majd annyi vizet teszek rá, hogy egy újjnyi ellepje. A legnagyobb fokozaton felforralom, majd a legkisebb fokozaton majd ugyanannyi ideig párolom a dunsztban. Isteni lesz, de itt vigyázni kell, hogy ne sok vizet tegyen az ember bele, mert akkor ragacsos lesz. Inkább kevesebbet, közben meg lehet szakítani és megnézni. Nekem mindíg sikerül. Már csak ránézésre csinálom. (Ha nagyon száraz, inkább még kis vizet adni hozzá.)
Ha hooooo
mint aki ráér ugy csinálok ,
szépek ezek a '"vad" rizsák"
egyszer vettem barna rizst azt hittem nyugdijba megyek mire megfőőő,
de finom volt ,,
A vad rizsanak is nagyon finom ize van.
wild rice - Google Image Search
Nem baj ha nem mindeg sikerul.
Hozzank mikor vendegek jonnek, neha megkerdezik ki mit fozott, mert tudjak hogy szoktam/szeretek fozni.
Azt szoktam mondani.......
"Ami finom azt en foztem, a tobbit a felesegem"
Én kuktában készítem a rizst!
Egy pohár rizst (szép hosszúszemű A rizs) olajon megpirítok. Közben kétsze annyi vizet (ugyanazzal a pohárral mérve, mint a rizst) vegetával, bossal és apróra vágott zöldség zölddel felforralok.
Ha forr akkor a rizsre öntöm, ráteszem a kukta tetejét és szinte azonnal elzárom alatta a gázt. kb. 25 perc múlva kinyitom és szép pörgős és mégis puha lezs.
Tetszik ez a topik, nekem is mindig bajom van vele, köszike a jó tanácsokat.
Sziasztok
Mi "A" rizst használunk....olajon "megpirítom", majd dupla mennyiségű forró víz, addig főzöm amíg olyan jó "tejberizs" állaga lesz, lefedem és legalább negyed órát állni hagyom.
Meg senki nem irta eddig, hogy attol is fugg mennyi viz kell ra, hogy milyen fajta.
Sok fele rizsa van, rovid-kozepeso-hosszu...
A rovidre eleg 1.5x viz, de a hosszura kell 2x-es...persze a megolvadt vaj is folyadek.
Én így csinálom:
1 csésze rizst teszek egy fedeles jénaiba tálba. Hozzáöntök 1,5 csésze vizet, 2 ek margarint és megsózom. A mikróban max. fokozaton főzöm 5 percig, majd közepes fokozaton 15 percig.
A legegyszerűbb, semleges ízű változat:
1 csésze (kb. 2,5 dl) rizst kevés zsiradékon megforgatok, amíg meg nem érzem a piruló rizs finom illatát, de barnítani nem kell (lehet egyébként, úgy készül a Batthyány-rizs). Közben vizet forralok, és az átforrósodott rizsre öntök 1,5 csészényit, tehát csak másfélszer annyit, mint a rizs (közben vedd le a tűzről, nehogy kicsapjon, és megégesd magad). Megsózom, azonnal lefedem, és a lehető legksebb lángon, lángelosztón párolom kb. 20 percig. Én sem veszem le közben a fedőt, nem kevergetem. 20 perc után elzárom a gázt, de még további kb. 20 percig rajta hagyom a fedőt, akkor megkóstolom, ha kell, megsózom kicsit, villával óvatosan felkavarom, és lehet tálalni.
Sózáskor lehet bele tenni egyéb ízesítőket, a petrezselymet lehet rögtön az elején átforgatni az olajon még a rizs előtt.
Szia!
Biztos ez is jó módszer..ezt szoktad meg.....én az enyémre esküszök mert így csinálom mióta az eszem tudom....csak beledobom az olajba, míg pirúl/2-3 perc/felfő a víz...ráöntöm, felfő az is 2-3 perc talán/.Gázt elzárom.Szerintem 5-6 percnyi az egész...nem kell vigyázni hogy szét ne főjjön .Míg dagad, végezhetem a többi dolgom...
Sziasztok!
Én mindig igy csinálom.
fél kg rizst megpiritok olajban és felöntöm 1 liter forró vizzel
és beteszem a sütőbe. Só - delikát, és egy kis petrezselyem száritott. Mindig szép és pörgős!
üdv. nagyika 58
Hasonló módon készítem én is, annyival egészíteném ki, hogy mikor már majdnem kezd fehéredni az olajon a rizs, egy kicsi nagyon-nagyon apróra vágott vöröshagymát is dobok bele.
A végeredményben nem fog látszani a vöröshagymam, de igazán jó ízt ad.
Én anyós-pajtástól tanultam:
1 csésze rizs-t pici olajban lepirítok (nem barnára, csak kifehéredésig) megsózom, felengedem vízzel, hogy ellepje.
Félig megfőzöm, pótolva a vizet, majd dunszba rakom 30 percre.
Ma is elkövettem eme tettet és tökéletes lett:-)
Panka
Pennyből veszem a gyorsrizset, azt hiszem 120 ft egy fél kiló, négy zacsi van benne. (sárga dobozos).
Két zacsit felnyitok, hozzárakok 3 pohár vizet, egy jénaiba, fűszerezem, és mikróba rakom 23 percre, 900 wattra. 4 személyes adag így.
Pörög mindig kifogástalanul. A férjem kedvence.
Kár hogy én a finom, kicsit zöldséges, sárgás, húsleveskockás ragacsos rizset szeretem, azt is tudok, de nem eszi meg a család. :(
Szia!
Én hagyományos rizst használok....nagy a család és olcsóbb mint a gyors rizs.
1 csésze rizs zsiradékban kicsit átforgatva, 2 csésze forró víz bele, én általában leveskockát teszek bele, esetleg még sót/bár a kocka sós!/.Felforralom/ lángelosztót aláteszem/,lefedem és elzárom alatta a lángot.Betakarom konyharuhával még.10-15 perc...vagy akár több is lehet....kidagad.Ne kavargasd mert törik és nem is lesz hullós.
1 próbát megér...
Szia!
Nekem mindig pörgős a rizs,sőt akkor is olyan amikor nem kéne!
De nem tudom nem pörgősre csinálni.
Én úgy szoktam,hogy pici olajon megpirítom,és még piritás közben sózom is meg.Felöntöm forró vízzel ( annyival amenyi ellepi kb két ujjnyira ) ,lefedem és kb 10-15 percig főzöm.Közben nem emelgetem a fedőt,nem kevergetem,nem csinálok vele semmit.Sőt mikor elzárom,utánna sem emelgetem a fedőt egy darabig.
Ja és mindig A tipusú fényezett rizst veszek.