Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
SOS! salátarecept
Sziasztok Mesterszakácsok!
Szombaton grillezős összejövetel lesz nálunk, a husihoz szeretnék kétféle salátát gyártani. Ha valakinek van tuti receptje, kérem ossza meg velem!!!
Kritériumok: könnyű legyen elkészíteni és praktikus, ipari menyiségben is legyártható legyen! Ja, és finom!!!
Köszönöm előre is!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sziasztok!
Van egy olyan étel, hogy bulgursaláta. Itt találtam: http://www.egeszsegderuje.hu/content/view/32/18/
Ne ijedjetek meg tőle, nagyon speckón hangzik, pedig pofonegyszerű. Én tegnap csináltam vendégeknek, nagyon izlett nekik és el voltak ájulva, hogy honnan szedek én ilyen ötleteket :)
Próbáljátok ki. Ezen az oldalon van még pitypangsaláta is, azt még nem próbáltam..
Grillen sült husihoz nagyon finom a paradicsomos-paprikás-tejfölös saláta. Kell hozzá tv paprika, paradicsom, tejföl és fokhagyma.
Lehet kapni nagyobb bevásárlókban lecsó paprikát, abban sok van és nem olyan drága.
8-10 db paprikához kell 2 doboz tejföl, amibe teszel 1-2 szem fokhagymát apróra vágva, majd kb fél kilónyi paradicsomot kockákra vágva. A paprikát vékony karikákra vágod és lesózód, fél óra múlva kinyomkodod és mehet bele a saliba. Hűtőben 1-2 órát érlelni hagyod. Nagyon finom.
Gyorsan elkészül még a kapros uborkasaláta is. Ehhez kell 2 doboz joghurt, amibe szintén aprítasz 1-2 fokhagymát, teszel bele összevágott kaprot vagy kanálnyi szárítottat és mehet bele a kockákra vágott kígyóuborka. Kb 1 óra múlva ez is jól összeérik.
Amerikai káposztasaláta
Hozzávalók:
- 1 kg-os fejes káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- 1/2 üveg ecetes torma
- 45 dkg majonéz
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál mustár
- 1 kicsi zeller
- 1 szép nagy alma
Elkészítés: A káposztát és a vöröshagymát lereszeljük (reszelő azon részén, ahol az almát szoktuk). Lesózzuk (én két púpos teáskanál sóval szoktam), 2-3 óráig állni hagyjuk.
Lehet még beletenni 1-2 szál sárgarépát szálasra reszelve a színe miatt és egy kevés zellert is... Önmagában is kitűnő de körettként is kifogástalan.
Lehet venni a hiperszuperekben vagdalt salátákat. Én abból szoktam. Szoktam még venni hozzá sárgarápát, vagy friss karalábét,uborkát, újhagymát, és amit a pénztárcám éppen megenged.
Megmosom, leszárítom, és többféle öntetet csinálok hozzá, nem keverem össze, külön tálkákban mellé teszem.
Joghurtos öntet: Joghurtba só, fehérbors, szétnyomott fokhagyma ( 1 doboz joghurtba 1 gerezddel)
Sajtkrémes: Margarinnal kikeverek Camping sajtkrémet. Nem kell bele fűszer, de ízlés szerint tehetsz bele sót.
majonézes, ezt nem írom le, készen veszem.
Szoktam csinálni tzatzikit uborkából, vagy amiből ugyanolyan finom, újkaralábéból. Ugyanúgy reszelni, lesózni, kicsavarni, mint az uborkát. A joghurtos öntettel kell elkeverni. Vagy a joghurtot helyettesítheted tejföllel is. Úgy sűrűbb.
A fejessaláta negyedekbe vágva, leöntve majonézzel isteni finom.
Szeletekre vágva a zöldségeket mártogathatják az öntetekbe.
Csinálhatsz lilahagymát, vékony szeletekre vágva, sózva, tejföllel keverni. Vagy ecetes cukros salátalében áztatni. Mindig úgy számítok, hogy lesz aki a hagyományos ízeket szereti, azoknak savanyú, vagy csemege uborkát, erős savanyú paprikát, savanyú káposztát vagy csalamádét veszek. Így mindenki megtalálja a kedvére valót.
Köszi, már ki is másoltam.
Kis györög magyarul.
Bár már ez sem az igazi, kissé pestiesitette a pasi.
De azért nam akkora butaságok, mint amiket olvastam :-)
http://b2.grocceni.com/gorog.html
Tényleg! Gyümisali! Az is jó ötlet!
Krumplisaláta:
5-6 db főtt krumplikarikázva,3 fej vöröshagyma karikázva,3 főt tojás karikázva,majonéz,mustár,1 doboz tejföl,bors és egy kis fehérbor vagy citromlé.Összekutyulni és kész.
Franciasaláta:borsó,sárgarépa,krumpli,alma,savanyúubor ka,
majonéz,mustár,tejföl,bors.
Kukoricasaláta:Majonéz be bele keverni simán a kukoricát és kész.
Olasz saláta:olajbogyó,feta sajt,uborka és paradicsom,olivaolajjal elkeverni,megsózni és fűszerezni tetszés szerint.
Sajtsaláta:uborka,paradicsom,salátalevél,kukor ica,sajtkockák.
Hagymasaláta:Vöröshagymát nagyon apróra vágni vagy reszelni és majonézt,telfölt,mustárt hozzá keverni.
Vegyes saláta:Mindent amit találsz otthon zöldséget bele raksz.
Gyümölcssaláta:Tetszőleges gyümölcsökkel.
Amit én szoktam bele rakni az ananász konzerv,banán,kivi,alma,barackbefőtt és kevés citromlével meglocsolod ,cukrozod izlés szerint.
Ananászos sajtsaláta
doboz ananász
mindenféle sajt (edami, ementáli, trappista, márvány, camamb., ami van)
majonéz
tejföl
sajtot kockákra vágni, ananásszal összekeverni, (a reszelhető sajtból reszelni is), rá egy kis majonéz+tejföl, esetleg, ha van otthon, mehet bele néhány szem szőlő is, vagy almakocka:-)))
Mindent bele saláta:-))
Majonéz, tejföl, sonkacsíkok, almakocka, kukoricakonzerv, reszelt sajt. Mindent összekeverni:-)
Mindent bele saláta2:
kígyóubi, paradicsom, lilahagyma, feta, bazsalikom (friss), ruccola, olivabogyó (fekete), olivaolaj, jégsaláta, balzsamecet, grillezett csirkehús darabkák.
Oksi, megpróbálom...
Majonézes kb 4 személyre:
5 db főtt tojás, 5-6 szem közepes főtt krumpli, 4-5 db közepes (7-9 cm) csemege ubi, 2 kisebb fej vöröshagyma
1 nagy tubus majonéz (bár én Flórát szoktam venni, abból kb fél üveg), 2-3 evőkanál tejföl (12%-os), kb 1 evőkanál mustár, bors. A majonézt fokozatosan keverem bele, nehogy sok legyen. Nem árt kicsit több krumlit főzni, legyen mivel sűríteni, ha túl sok lenne az öntet rajta.
Zöld :
1 fej jégsaláta, 2 szem paradicsom, 2-3 szál újhagyma (mi hagymásabban szeretjük, tehát hármat szoktam belevágni) fél kígyóuborka, egy kisebb, vagy egy fél nagyobb kaliforniai paprika.
Öntet: egy nagy pohár kefír, 15 dkg reszelt sajt, 2-3 gerezd fokagyma, só, bors.
Mindkét adag egy nagy tál salátára elég.
Sziasztok!
Én szeretem a "hűtőürítéses salátát" is. Minden féle sajtot, amit találok nagylyukú reszelőn lereszelem, vagy apróra vágom késsel, - úgy jobb - és majonézbe teszem, meg egy kis csíkokra vágott zöldalmát és durvára vágott diót, és snidlinggel megszórom. Borsot, meg mindenféle darált fűszert is lehet beletenni ízlés szerint.
Szupi!!!!
Alapból paradocsomsali és krumpli/tésztasali járt az eszemben!
Hát most már tényleg válogathatok! Köszi mindenkinek!!!!!
Írnál kb mennyiségeket.....engem is érdekelne, de saccra egy ilyen sali esetébe baromira el lehet tolni az ízeket.
HA megírnád örülnék. lehet hogy kipróbálnám hétvégén.
Köszi.
Paradicsomsaláta?
Paradicsom karikákra, lilahagyma karikákra, friss bazsalikomleveleket beletépkedni, olívaolaj, só. Bár az igazi az augusztusi paradicsomból, sajna...
Légyszi mennyiségeket is írj! Mert eléggé kétbalkéz vagyok a konyhában...
Köszi!
Ilyesmire is gondoltam. Tésztasali, krumplisali. Ami laktatóbb, a férfiaknak...
Szia!
Az én két kedvencem:
Majonézes
Főtt tojás, főtt krumpli, csemege uborka, hagyma, kukorica, majonéz, bors (só nem nagyon kell, bár ízlés dolga) mustár, tejföl.
Mindent összekockázol, összekevered a majonézzel, kevés tejföllel és a többi hozzávalóval. Nem kell rá túl sok majonéz, csak hogy épp összefogja a hozzávalókat.
Zöld:
Jégsaláta, paradicsom, kaliforniai paprika, újhagyma, kígyóuborka, kukorica, kevés olivaolaj
Öntet: kefír, reszelt sajt, fokhagyma, só, bors.
Külön tálkában a saláta mellé teszem, mindenki magának tesz a sali tetejére.
nem írtam mennyiségeket, mert én mindent saccra teszek bele.
Köszi szépen mindenkinek!
Lesz miből válogatni!!!
Krumplisaláta-recept?
Esetleg....
Szia!
Én ezt szoktam csinálni. Tetszés szerint variálható. Könnyű nyári sali.
Színes tésztasaláta
Hozzávalók:1 kisebb vagy fél fejessaláta
3-4 paradicsom
1/2 kígyóuborka
kb. 1/2 konzerv csemegekukorica
25 dkg csomag penne tészta
1 pohár kefir
5-10 dkg szeletelt sonka
só
sültcsirke fűszerkeverék
Elkészítés: Megmosom a zöldségeket és feldarabolom tetszőleges méretűre, formájúra. A kukoricáról leöntöm a levet és lecsöpögtetem. Összekeverem a zöldségeket, kicsit megsózom. A sonkát kis kockákra vágom, és a zöldségekhez keverem, ahogy a kifőzött pennét is. Összekeverem a kefirt kb. 1 kiskanál sültcsirke fűszerkeverékkel. Ráöntöm az összekevert hozzávalókra, és pár perc múlva fogyasztható. :-)
A másik amit nagyon sokszor csinálunk az a mozzarellás paradicsom saláta:
Kb 1/2 kg kockára vágott paradicsomot lesózok enyhén, a kiengedett levet kb. 10 perc múlva lecsorgatom, hozzávágok 1 csomag mozzarellát borsozom, bazsalikommal megszórom és öntetnek 3 rész olívaolajat keverek 1 rész citromlével, vagy balzsamecettel.
Szia!
Én gyakran csinálom a következőt:
jégsaláta, paradicsom (kockákra vágva), rucola, csíra (ebből nagyon sokfélét lehet kapni), póréhagyma (fölkarikázva(, vöröskáposzta (vékony csíkokra vágva), pírított magok (tökmag, fenyőmag, napraforgómag), ezt összekevered, s darabolsz rá krémfehér sajtot. Mi még megszoktuk öntözni tökmagolajjal (a Tesco-ban is lehet kapni) nagyon különleges tőle....de tökmagolaj helyett szoktuk olívaolajjal is.....sült husikoz, halhoz is nagyon fini
vagy
kínai kel (csíkokra vágva), burgonya megfőzve, karikára vágva, póréhagyma, alma (kockázva) ehhez az öntet: tejföl, mustár, kicsi majonéz, torma,só, bors, kevés olaj... nagyon laktató és fini
nagyon finom lehet, csak ez nem görög saláta.. de attól még ötletnek jó!
Egyik kedvencem. egy barátunk anyukája készítette mindig és tőle kértem el.
Káposztasaláta
1 kiló savanyú káposzta (kicsit kimosni)
4 ek. Olaj
3 ek. Méz
3 nagy lilahagyma (elősózni)
1 ek vegeta
2 alma héjastól reszelni
Szia!
Nálam a "mindent bele" a nyerő: uborka, saláta, káposzta, karalábé, retek, 2-3 féle hagyma, sajt, paradicsom, alma, paprika, kukorica, esetleg zöldborsó (konzervből is jó). Ezt mind jól összekevered és olivaolajjal leöntöd. Önteteket csinálhatsz külön, hátha más úgy szereti. pl: kefír-fokhagymakrém kutyulék, vagy kefír zöldfűszerekkel, de a salátaöntetporok is finomak!