![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kikészit a fönököm
![Cancun](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Sziasztok!
A probléma nem új keletű, biztos nem csak az én életem keseriti meg viszont jól esik kiirni magamból a sok megalázást.
Új vagyok a munkahelyemen igy igazából nincs szavam, semmiben sem hallgatnak meg az ügyfelek előtt megaláznak.
Csak egy valaki van aki segiti a munkám és nem ellenem van, de mint tudjuk egy fecske nem csinál nyarat.
Nagyon rosszul esik hogy igy bánnak velem mint a kutyával és úgy érzik bármit megtehetnek.
Igazából nem is azért ahogy beszélnek velem hanem inkább amiatt mert kihasználják a "15 perces hirnevet" és a földbe döngölnek közben tudják hogy nem fogok tenni semmit sem, kilépni kiléphetnék viszont szükségem van a munkával keresett pénzre, napok óta gyomorideggel járok be dolgozni, azzal a gondolattal hogy vajon most miért fognak csesztetni.
Reggel még a verziókon gondolkoztam vagy két órát hajnali 4 től, de ma a fönököm egyértelművé tette a dolgokat számomra azzal hogy visszamenőleg két napra beirt egy figyelmeztetést. Három figyelmeztetés után x összegű fizetés megvonás jár. Most jutottamel arra a pontra hogy teszek az egészre, már rájöttem teljesen mindegy mennyire igyekszek, ha jobbra teszem a keresztet az lesz a baja ha forditva akkor meg épp az.
Ezért bejelentettem neki hogy áthelyezést fogok kérvényezni kedden.
Ennyi pénzt még ő sem ér meg hogy erre menjen rá az egészségem.
Jól esik kiirni magamból ,a kollégámnak nem mondhatom el, félek hogy kibeszéli.
én kipróbáltam a bólogatást,majdnem egy teljes hónapig,de az sem jött be.
ugyanúgy belémkötnek,ha alkalom van.
( sajnos) ehhez is hozzá kell,hogy szóljak.
nálam összetettebb a dolog,mert a kollégák+főnök(ök) sem fogadtak el ezidáig.
bár nem vagyok rivális,mégis látom az ellenszenvet.
én is legszívesebben az áthelyeztetésem kérném.
ha minden kötél szakad,akkor egy közös megegyezést fogok javasolni,bár mindenképp' számítok a végkielégítésre.
nem gondoltam volna,hogy egy rossz főnök az ember mindennapjait meg tudja keseríteni.
amikor csak hallottam erről,legyintettem,mosolyogtam.
most,hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam már más a helyzet.
Sajnálom, hogy szar napjaid vannak. Pedig dolgozni jó, pénzt kapsz érte, és abból élsz, haladsz előre (vagy legalábbis megpróbálsz haladni).
Próbáld ki, hogy mindenre bólogatsz neki. Mondjuk egy teljes napig.
És közben gondolj arra, hogy ő azt nem tudja, hogy te titokban másik állást keresel, és ha találsz, akkor elmész.
De amúgy tényleg keress másik állást, mert gondolom nem innét akarsz nyugdíjba menni.
Nálam is hasonló volt a helyzet, én heti 3 napot dolgoztam akkor ezen a szemét helyen, bár 4-ről indultunk, de az sok volt. Mellette suliba jártam, ahol követelmény volt ez a munkahely gyakorlatként (3 éven át!), úgyhogy képzelheted, már alig vártam, hogy vége legyen. Sajnos én sem találtam akkor másik melóhelyet, pedig szívesen dobbantottam volna én is.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/nema.gif)
Hát, akkor meg kitartást és sok erőt Neked!
Majd csak megoldódik valahogy!
Heti 2 napot tanítok ott, egyenlőre megint fél évre limitálva, úgyhogy csak kibírom.
Amúgy, ahogy mondtam, változtattam a stratégián. Most már tudom, hogy mennek a dolgok és nem fogom befogni a szám, ha valami nem tetszik.
Sajnos nincs más hasonló lehetőség a környéken.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/szomoru.gif)
Holdsarló, ne haragudj, hogy megkérdezem, de megéri az egészséged tönkretenni ezért az állásért? Volna esetleg másik hasonló munkalehetőség is a környéken?
Voltam én is hasonló "mobbing"-helyzetben, és bár sokáig bírtam (mert nekem is muszáj volt), fellélegeztem, mikor végre vége lett. De az ilyenek sokáig nyomot hagynak az emberben, sajnos.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/szomoru.gif)
Sziasztok!
Én is olvastam ezt a könyvet, és egyetértek veled abban a tekintetben, hogy saját magunk vagyunk felelősek a sorsunkért, de azért lássuk be, hogy van itt egy másik vetülete is a dolognak, vagyis hogy a másik személy megalázó, negatív viselkedése nem tőlünk függ (vagy legalábbis nem mindig). Az már más kérdés, hogy hogyan reagáljuk le.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/kacsint.gif)
Cancun, biztosan ismered a nyuszikás vicceket. Sajnos ezek a helyzetek is hasonlóak, tehát ebből kell kiindulni...![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/nema.gif)
Most olvasok egy könyvet, ajánlom figyelmedbe, és mindenkinek a figyelmébe, aki azt gondolja, hogy mások tehetnek arról, ami velük történik.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/tuti.gif)
James Redfield: Shambhala titka
Ezt úgy hívják, hogy mobbing. Undorító és üldözendő. Viszont nehezen bizonyítható és még nehezebben kezelhető.
Vagy erős leszel és harcolsz, vagy elmész.
Én 3 hónapig jártam be gyomorideggel, a végén haza kellett mennem óráról, annyira rosszul voltam. (szédültem, de nagyon) A vérnyomásom aznap délután 180/100 volt a 35 évemhez..... Most egy fél bogyót szedek naponta 1X és "csakazérse" hagyom magam!!! (egyrészt szükségem van a pénzre, másrészt meg "nanemá!!!")
És lassú ellentámadásba mentem át! Stílust váltottam egy kicsit, ha "te úgy, én is úgy" alapon.
Sziasztok!
Ezzel tokeletesen egyetertek!Nem is lehet nyomas alatt dolgozni...Es ha a fonok emberileg nulla,akkor ott olyan lesz a munka is!
Szia,
nem tudom,milyen területen dolgozol és tudom,hogy nehéz megcsinálni,amit javasolok,de próbáld meg:maradj higgadt.Mondd el ilyen esetben,hogy nem szándékosan vétettél hibát(hiszen ki szereti,ha leszidják?)és halkan,nyugodtan mutass rá,hogy nincs joga üvöltözni veled,vagy megalázó dolgokat mondani.Közben ismételgesd magadban,hogy ugyanolyan ember vagy,mint ő,semmi okod arra,hogy félj tőle,esetleg képzeld el valami emberi szituációban(pl.szarás közben:))Semmiképp ne menj tönkre,ha az áthelyezés jó megoldásnak tűnik,akkor is próbálj meg felkészülni arra,hogy sok úrhatnám emberke van,és tényleg elég egy icripiciri különbség a fizetésben,vagy a "létrafokban",aki olyan beállítottságú,az éreztetni fogja veled,hogy "feljebbvaló".(Ami nem igaz,persze)
Sok sikert Neked:
egy "munkáltató"
Én is.
![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/nevet.gif)
És el is küldöm neki. Aztán remélem, nem fog kirúgni.
![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/nevet.gif)
Egyébként a cég számára is tök rossz ez a hozzáállás, mert a hatékonyság rovására megy (lsd. 10 felesleges kör), de nyilván nem az összes többi embert fogják lecserélni, hanem az újat.
A főnöki kinevezéseket is jól megnézném, mielőtt döntök, de hát ez én vagyok, a valóságban nem így működnek a dolgok. Szerintem a jó főnök (a pedagógiát segítségül hívva) példát mutat, és ezzel vívja ki a tiszteletet. Az alkalmankénti megértése/megbocsátása pedig később többszörösen visszatérül, ellentétben az ilyen-olyan fenyítésekkel.
Megalázás?
Én egyszer elvittem egy levit arra a helyre ami nagy betükkel rá volt irva(mert a levélhordás volt a feladatom)Nem lett volna szabad.
Erre a fönöknő:Drágám!Ha az van a boritékra irva -nyald ki a seggem,Kinyalod?Ezt az összes létező munkatársaim előtt mondta
.Én léptem.
A próbaidő nem "kinek mit jelent" kérdése, hanem hivatalos fogalom. Általában 3 hónap, és a lényege, hogy bármelyik fél INDOKLÁS NÉLKÜL kiléphet a dologból (a munkáltató és a munkavállaló is).
Sok munkáltató szereti kirúgni a próbaidő végén (vagy a vége előtt nem sokkal) az alkalmazottat, és új próbaidőst felvenni, mert annak még nem kell semmi "pluszt" fizetni elbocsátáskor, nem kell indokolni stb. Voltam benne, tudom, hogy baromira meg tudnak vele szívatni, miközben az arcodba röhögnek. Sajnos...
Az első képedhez én olyan szöveget tudok hogy
-Mindig azt baszogatják aki a legnagyobb xarba van![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/ordog.gif)
és ez igaz.
Nevetseges az ilyen fonok es abszolut nem vezeto egyeniseg.Az ilyen alatt dolgozni annak aki nem kepes alkalmazkodni(nekem nagyon jo penzt kene fizetni,hogy ilyet elviseljek)remalom lesz a melo.
Mindig is leneztem azokat az embereket akik egy kis hatalomhoz jutottak egybol azt hittek ok az Isten,pedig ugyanolyan budoset kakalnak mint barki mas.
Jol tetted,hogy az athelyezesedet kerted,bar inkabb a fonokot kene elkuldeni kis kenyszerszabira ugy kb.nyugdijig:)
Én olyan vagyok, hogy minden helyzetben először magamban keresem a hibát, és nem feltételezem másról, hogy ok nélkül cseszne le. Éppen ezért engem is eléggé megviseltek a munkahelyi incidensek, de ma már tudom, hogy nem erről van szó.
Engem is folyton cseszegetett a korábbi főnököm, aztán mikor eljutottunk arra a pontra, hogy azért ordította le a fejem, mert nem voltam egyszerre két helyen.... na akkor leesett a tantusz, hogy ez hülye, és köze nincs az én teljesítményemhez.:) Közben az is kiderült, hogy anno ő is az én pozíciómban kezdett, az akkori főnöke porrá alázta, így gondolom ezt a kisebbségi komplexusát akarta rajtam/velem kompenzálni.
Innentől ugyanúgy piszkált, csak már nem vettem a szívemre. Az ilyennek nem kell visszaszólni, nem érdemes.
Megalázó, undorító stílusban, parancsolgatott és folyamatosan belekötött mindenbe.Ellehetetlenítette a munkát.Így nem lehet érdemi munkát végezni.
Amikor én voltam porondon és nem bőgtem, hanem nem durván, de elmondtam a véleményem.Na ez csak olaj volt a tűzre...
Aztán egyik nap, amikor már a szabadnapjaim és az éjjeleim is róla szóltak(gondolati szinten) akkor fogtam a cuccom és felmondtam...
Azóta már magasabb pozícióban vagyok mint ő akkor, ő pedig már azóta(a híresztelések szerint) megjárta az idegosztályt is...
Akkor a kommunikációnk nagyon rossz ütemben halad, de mégis mit mondjak, ha valaki nem érzi hogy túllő a célon nagyon nem fogja meghatni hogy én ezt a szivemre veszem.
Uhh, te jó ég. Ilyet nem mondhat egy főnök sem.
Ha ez nem így lesz, kirúglak, max ennyit, de fizikai erőt nem vethet be, azért be is perelheted.
Semmit azaz abban a pillanatban semmit Megvárnám amikor lenyugszik és elmesélném Neki hogy a mi viszonyunk munkatársi és nem mostoha rossz szülő-gyerek viszonya. Mindenesetre beszéltetném, ha jó paszban van hogy néha mi váltja ki balőle ezeket a reakciókat.Az hogy zeng a folyosó ,ha már ismerik akkor az egy jelzés is lehet, hogy milyen napra készülünk.
Mindennek meg van a maga ellenszere orvolása és humora.
Te mit válaszolnál egy olyan mondatra ha ez nem igy lesz kapsz egy nyaklevest?
A válasz komolyan érdekel erre mit mondhat egy kezdő?
A kérdésem komoly érdekel ki hogy reagálná le.
Meg azt amikor a fönök úgy kiabál vele hogy zeng az egész helyiség és felnőtt létére a női alkalmazott majd összepisili és elsirja magát?
Ezt igy lehet igy bánni bárkivel is?
Még azért nem lépek ki csak kérek egy áthelyezést, hátha máshol másmilyen a fönök személyisége, a munkát szeretem.
Tudom nem épp a legjobb dolog próbaidő alatt váltást kérni, viszont én nem várom meg mikor talál még egy hibát ami azért nem olyan nagy kunszt egy kezdőnél, főleg ha bámulják közben.
Köszönöm hogy írtál tényleg jó érzés tudni, hogy nem vagyok egyedül, bár csodálom hogy 8 évet kibirtál bár a pénz nagy úr.
Érdekes a dolog mert mindig kerültem a vitákat vele és meglep hogy ennyire rám szállt.
Könnyű ezt így mondani, vagyis leírni. Nem tudom a topicindító hol és milyen munkakörbe dolgozik, de nem minden munkahelyen van ám csapatmunka, amire hivatkozol. Sok helyen a régebbi dolgozók nem fogadják be az ujjakat, bár mit is csinálnak.
Megöregedtem, életembe 4 munkahelyem volt. Volt jó és volt nagyon rossz főnököm. Szerencsére az utóbbi arra a korra esett, mikor már az ember nem várja reszketve a 3-át, hogy fizetés legyen. Némi tartalékkal rendelkeztünk öreg korunkra, és így már bátrabban vissza mertem szólni neki. Igaz, akkor meg fennakadt a szeme.![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/nevet.gif)
Lecsapta a másik felét-(((((
Ok és okozat Hallgattassék meg a másik Vélt és valós dolgok nagyon különböző fogalmak egy munkahelyi problémánál.Nekem mindig gyanús az akiben egyoldalú indulat van.
Ok és okozat
Én 5 évi munkanélküliség után vágtam bele egy melóba ami ilyen megalázó volt nekem is. stb...8 évig birtam és feladtam.Nem ér annyit,föleg a minimálbér.
![](/js/tiny_mce/plugins/emotions/images/ordog.gif)
Most munkanélküli vagyok
viszont látom a gyerekem aki kezd leszokni a körömrágásról és én is sokkal kiegyensulyozottabb vok.Azóta tanultam is már amit ott nem is vettek figyelembe.Remélem könnyebb lesz melót találni.Jó volt leirni és hátha jó neked is a tény kicsit hogy nem vagy egyedül.Sok sikert a továbblépéshez!!!!!!!!!