
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bodzaszörp tartósítása

A tanácsotokat szeretném kérni tartósítás ügyében. Csináltam bodzaszörpöt és sajnos megpenészedett és felforrt. Viszont nyaggatnak, hogy csináljak újra mert finom volt amíg inni lehetett.
1. Ki hogyan rakja bele a nátrium-benzoátot a tartósítandó italba, befőttbe? (Én csak a tetejére tettem egy késhegynyit.)
2. Műanyag üvegbe tettem 1 1/2 l-t, lehet ez sem volt jó??
Várom az ötleteket, hátha a bodza szezon vége előtt még sikerül egy tartósat összehozni!!!
szia zeni
ezt a receptet amit te irtál éez kell e hidegducba vagy valamien modon valami mást csinálni vele remélem érthetöen fogalmaztam
mert amit az idén csináltam az nekem a fele felfort de az nem ilyen recept volt jövöre ezt szeretném kiprobálni mert már a mi bodzánk elvirágzot lassan termése lesz üdv anci83
szia Céva!
én innen vettem a rp-et,tavaly megcsináltam isten,mindenkinek nagyon ízlett,a színe,mint az olvasztott arany,idén már 8 adagot kellett csinálni.,berakom a rp-et
íme a recept:
Én már évek óta készítek bodzaszörpöt, ami finom és évekig is eláll. Most néhány hete viszont valaki feltett egy másik receptet, ami azonnal megtetszett. Kipróbáltam, és amikor a hugom megkóstolta, azt mondta, hogy ilyen finom bodzaszörpöt még nem ivott. A szine pedig olyan, mint az olvasztott arany. Azóta csináltam már egy másik adagot is. Még nekem is ízlik, pedig én nem is szeretem a bodzaszörpöt.
Íme a recept:
Bodzaszörp sűrítmény
Hozzávalók: 30-50 db bodzavirág
2 kg kristálycukor
1,5 liter víz
1 evők. citromsav (vagy 1 doboz citrompótló
Elkészítés:
Leszedjük a bodzavirágot. Ollóval megszabadítjuk a vastag zöld szárától, kevés zöld és a virágrész marad meg, melyet szűrön folyó víz alatt rövid ideig mosunk. 50 dkg kristálycukrot halványszínűre karamellizálunk.( Épp hogy megsárguljon, mert inkább a színe miatt van rá szükség, mint a karakteres íze miatt, hiszen elvégre bodzaszörpöt készítünk.) Felengedjük 1,5 liter hideg vízzel, beleteszünk még 1,5 kg kristálycukrot és a púpozott evőkanál citromsavat, vagy citrompótlót egy dobozzal, beletesszük a bodzavirágokat is és felforraljuk. (A fenti arányokat lehet változtatni, több cukorral még sűrűbbre készül, a citromsavval pedig a savanyú ízét változtathatjuk, de a sav végül is a tartósításához is szükséges.) Amikor meghűlt, a bodzavirágokat kiszedjük szűrővel, megnyomkodjuk, hogy a beleivódott lé se vesszen kárba. Az elkészült szörpöt kisebb üvegekben ( pl. fél literes ásványvizes üveg) tároljuk.
Ezt a tömény szörpöt ajánlom, mert sokáig eláll, nem foglal sok helyet és szóda- vagy ásványvízzel felengedve kellemes üdítő ital.
Azt elfelejtettem írni, hogy a végén jó alaposan le kell szűrni.
Én nagyon szeretem, mert egyszerűm gyors, nem kell főzni, és eláll egy évig simán
Generációk óta bevált családi recept (nekem a spázjban áll két adag, kb. 14 liter)
5 l víz
4 kg cukor
3 db citrom felkarikázva
12 dkg citromsav (gyógyszertárban kapható)
1 ek. szalicil
40 db bodzavirág
Ezt összekeverni, állni hagyni egy hétig, minden nap kevergetni, hogy feloldódjon, aminek fel kell.
Üveg üvegekbe töltöm, fóliát a tetejére a kupak alá. Ma még a tavalyit iszom, és semmi baja
az én tuti receptem a következő!
1,5 kg bodzavirág,5 liter víz,6 kg cukor,0,5 liter citromlé,10 dkg citromsav,fél zacskó szalicil
a virágot meg kell mosni,majd a többi hozzávalót beleteszem egy kisebb hordóba(20 literesbe szoktam)és bele a bodzavirág,majd 1 napig kevergetni,és utána leszűrni,kicsit megrottyantani a tűzhelyen és üvegekbe tenni,nem műanyagba!!. jól lezárni és száraz dunsztba tenni.évekig eláll.
nekünk ez vált be,de mindig kevés.idén 6kg bodzavirágból tettem el.
Neked mennyi időalatt forrt fel? Én 2 hete csináltam, ugyanígy műanyag palackba tettem, és még jó mind. 6 liter vízhez tettem 4 kg cukrot és 1 kk na-benzoátot, és ezzel összefőztem.
Akkor lehet hogy várhatom hogy az enyém is tönkremegy? Ma szűrtem le éspalackoztam a második adagot. Tavaly is így csináltam, és hónapokig elállt, igaz akkor a hűtőben tartottam. Most mivel több lett oda nem fér, ezért hagytam a kamrában.
Kedves Éva!
Az én tuti receptem a következő:
3 liter vizet felforralsz 2 kg cukorral. Beleteszel 5 dkg borkősavat valamint ha kihűlt, 3 db citrom levét és kb 15 db megmosott virágot. Ez kb egy ötliteres üvegnyi mennyiség. 5 napig állni hagyod, időnként megkevered. Azután leszűröd és keversz bele 2 literenként 1 késhegynyi nátrium-benzoátot. (Ebből az adagból nekem 4 liternyi lett, így 2 késhegynyit tettem bele). Üvegekbe töltjük lezárjuk és kész!
Ez egy sűrű szörp, vízzel higítva kell fogyasztani.
1-2 évig simán eláll, de akkor jó sokat kell készíteni, mert hamar elfogy!
Remélem segítettem.
Üdv: isziri
Szia!
Ugye a virágjából készült szörpre gondolsz?
Szerintem a műanyag palackot felejtsd el!
Sűrú szirupot csinálj és abba áztatsd a virágokat. Ez nem fog megromlani! Mi is így szoktuk. Mi semmilyen tartósítószert sem szoktunk beletenni és mégis eláll. De ismétlem, mi nagyon sűrű szirupot készítünk jó sok virággal, amit hígítani kell iváskor. Viszont ha felbontod, tedd hűtőbe és ne tartogatsd sokáig, mert nyitott üvegben tényleg elég hamar megforr.
Sok sikert!
Mi fagyasztjuk, így kásőbb is bármikor tutira jó.
Vagy: bondzavirágot jól megszárítasz, utána légmentes üveg és télen is be lehet főzni belőle.
http://www.edenkert.hu/cikkek/gyumolcs/bodzaszorp-egesz-evb en/
ezt olvasd el