Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Megkésett beszédfejl&#

judson
Létrehozva: 2008. június 17. 11:49

Sziasztok!!

Azt szeretném megkérdezni tőletek  hogy ismerősi  körben  van e olyan gyerek akinek nagyon megkésett a beszédfejlődése? jellemző e az ilyen gyerekekre hogy nyűgösebbek az átlagnál mivel nem tudja úgy magát kifejezni? 

nekem a kisfiam nem beszél még  nemsokára 2 és fél mondjuk ő nagyon beteg volt , most  nem beszél még csak gagyog meg énekel  a "nem"- et talán mondja  meg a " mammamm" jelenti azt hogy "kérem". ja és nagyon nyűgös  szóval ezért kíváncsiskodom.

1. 2008. július 16. 08:1470.
    Szia :-) Nekem is meg van scannelve..:-) Igaz itt máscélra használom, de nagyon hasznos :-) !  :-)
    előzmény:
    pottyos_bogre (69)
    2008-07-15  13:21
  2. 2008. július 15. 13:2169.

Szia Éva!

Olvastam a prividet!

Sajnos az "én is tudok beszélni" nagyon ritkán kapható. Nem tudom, mi az aktuális helyzet éppen most, de tavaly egész évben nem volt.

Ha egyszer sikerül megszerezned, érdemes beszkenelni, én is ezt tettem, évek óta nem nyomnak belőle.

Viszont egy remek könyv jelent meg, amit talán szülők is sikerrel tudnak alkamlmazni, bár éppenséggel szakembereknek szánták:

"Mozdul a szó" a címe.

Rengeteg ötlet, fejlesztési lehetőség....szóval mindneképpen érdemes beszerezni.

És elég régi a topik, talán érdemes megkérdeznem, mi történt azóta a kislurkóval? Jutott-e előbbre? Ez a kérdés már természetesen judsonnak szól.

előzmény:
    ujzéva (68)
    2008-07-12  23:30
  3. 2008. július 12. 23:3068.

Szervusztok!

Én logopédus vagyok, de most nem dolgozom és nem is MO-n élek. 

DE segíteni tudok, ha mással nem jó szóval!

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, csak kicsit beleolvastam.

SZóval a sok altatás, betegségek, rohamok, mind-mind közrejátszottak - játszanak abban, hogy a gyermek nem tud még beszélni!

A sok vizsgálat közben valószínűsítem, hogy megnézték a hallását, a nyelvféket, a mandulákat, tehát most úgy veszem, hogy azok (ráadásként) nem okozhatják a tüneteket.

A fiúk általában is később szoktak beszélni! Nagyon jól látod, láttatják mások is, hogy a mozgás és a beszéd nagyon nagy összefüggésben van!

1. Ami most ebben a pillanatban nagyon fontos! Mivel a NAGYMOZGÁSOKBÓL finomulnak a kismozgások (ami ugye- a beszédhez is kell)  és ebben is lemaradása van, sokat mozogjatok, kússzatok, másszatok..(NAGYON FONTOS!!!! két félteke egyidejű mozgatása!!!) .

ÚSSZATOK, ha lehet legyetek sokat vizben...a lebegés megnyugtató...és fejleszt. 

2. SOHA ne tegyél úgy, hogy nem akarod megérteni, amit kézzel-lábbal magyaráz! Azzal az élettől és a próbálkozástól is elveszed a kedvét!

ÉRTDS meg, vagy legalábbis gyekezz megérteni bárhogyan akar közölni valamiit!!! Ha megértettd, utána  mondd el, egyszerűen, röviden, amit "tőle akartál hallani" ...de nem mondd, hogy mondja utánad...vagy ismételje meg...

Tehát pl. Ha mutogat egy üvegre...: "Azt akarod mondani KÉREK VIZET?"  Szörpöt? Tejet? . Tessék itt a víz

Majd ha fogja tudni önállóan is, hidd el, megteszi! 

3. Sokat énekelj, mesélj, beszélj hozzá....ha ő cselekedettel, tettel válaszol, fogadd el úgy, mintha MONDTA volna!!! Hiszen ő így képes...

4.  Az, ha először csak hangokatutánoz, nem rssz, SŐT!!!! nagyon jó...mert akkor a hangképző szervek ügyesednek és a későbbi beszédnél fogja használni őket...

Megtanulja a hangokat, majd könnyebb lesz szavakká formálni! 

Egy könyv, amit tudok ajánlani: "Én is tudok beszélni"  egy képeskönyv, amit BP-en a Krasznár és Fiai könyvesboltban bizonyára megkapsz...de lehet máshol is.

Sok-sok kép van benne szöveg nélkül...így aztán mindenről lehetbeszéni!

Első nekifutásra ennyi. Ha van kérdésed, szivesen válaszolok és ha tudok így "táv"-an segítek!

Üdvözöllek Éva 

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

4. 2008. július 11. 14:5067.
    Szia ! Az én kisfiam is sokat volt beteg 3éves koráig szinte nem mondott semmit és mikor betöltötte a 3évet utána szépen fokozatosan elkezdett beszélni bár még van 1-2olyan betü amit mással helyetesit vagy egyszerüen nem mondja.Most 5 éves majd járunk logopédushoz meg itthon többet foglalkozok vele.Nemkell eröltetni én igy tettem pedig voltak akik azt mondták,hogy ha valamit kér neadjam neki oda még akkor is ha ordit.Amugy még énekelni még nemnagyon akar verset is még csak párat tudtam megtanítani vele.
    előzmény:
    judson (1)
    2008-06-17  11:49
  5. 2008. június 17. 14:3266.

sziasztok!!!

visszajöttem.

szóval:  hogy mi a betegsége: sajnos nem tudjuk. Már az össze kórházat bejártuk és rengeteg orvoshoz professzorhoz elvittük de nem tudják mi a baja. Órákon át tartó rohamai vannak amiket nem tudnak hogy honnan jön. az eggje nagatív még roham közben is.

régen  iszonyat sokszor volt neki nagyon sokszor be volt gyógyszererve altatták le volt teljesen szedálva. Neki emiatt rengeteg idő kiesett az életéből.

Sajna ez van így élünk  mivel nem tudják a baját igy cask azt mondják fejlesszük amit meg is teszünk. 

előzmény:
    énke6 (65)
    2008-06-17  14:22
  6. 2008. június 17. 14:2265.
    Ismrek egy kislányt, aki elég sokáig (pontos évet nem tudok mondani) egyálatlán nem beszélt, csak hangutánzott. Pl. vonat nem sihuhu, hanem HUHÚÚHUHÚÚ, de ahogy a csövön kifér, autó egyenlő berregés, mint mikor a kisfiúk játszanak, meg ehhez hasonlók. Ja, és még artikulátlan hangon, visítva énekelt, de akkor sem értelmeset. Bevallom, megfordult a fejünkben, hogy talán értelmi fogyatékos szegény. A szülei abszolút nem furcsállották a dolgot. Aztán nekik lett igazuk, mert eltelt egy kis idő, és amikor újra láttam, már rendesen beszélt. De korábban szinte ilyesztő volt, komolyan!
    előzmény:
    judson (1)
  7. 2008. június 17. 14:1664.
    Anyukám ugyanezt monta a pelusról.
    előzmény:
    ardian (23)
    2008-06-17  12:42
  8. 2008. június 17. 14:0663.
    Húú, hát biztos, én 16 éve végeztem, akkor még más világ volt. :-)
    előzmény:
    kapcsford (61)
    2008-06-17  13:51
  9. 2008. június 17. 13:5962.

Igen, ilyesmire gondoltam. Ayres terápia nagyon hatékony segítség.

Azért ez kicsit leegyszerűsített lényeg, hogy fejjel lefelé lógatás, inkább azt mondanám, olyan gyakorlatok, amelyek kibillentik az egyensúlyi helyzetből.

Kétévessel bábozunk, állathangokat utánozunk, illetve a környezet hangjaira hívjuk fel a figyelmét. Először a főneveket, aztán az igéket helyezzük a középpontba, utána a tulajdonságokat., ás így tovább...Könyveket nézegetünk, mondokákat mondunk, énekelünk, sok-sok mozgással kísérjük.

(Én kis kertet kerteltem, süssünk-süssünk valamit, stb)

előzmény:
    karnataka (56)
    2008-06-17  13:40
  10. 2008. június 17. 13:5161.
    És a KaposváriEgyetemen is:)
    előzmény:
    pottyos_bogre (59)
    2008-06-17  13:45
  11. Torolt_felhasznalo_784819
    Torolt_felhasznalo_784819
    2008. június 17. 13:5160.
    Köszi! Nem hiszem, hogy gond lenne a beszéddel később, mert már szerintem fejből tudja az összes Boribont, a Weöres Sándor verseket meg az összes általam ismert népdalt. Ezt onnan látom, ha kitalálok valamit, ha máshogy mondom, akkor rögtön értetlenkedik.
    előzmény:
    pottyos_bogre (59)
    2008-06-17  13:45
  12. 2008. június 17. 13:4559.

Szia! Két éves korban még nem kell semmit tenned, csak figyelned. :-)

Amivel segítheted: a mozgás fejlesztése (kismotor, hinta, ugráló, stb) valamint a mondókák, rövidke mozgással kísért dalocskák.

Ha nem baj, most nem mennék bele, mi minden okozhatja a megkésett beszédfejlődést...félek, nem tudnám abbahagyni. :-)

De konkrét kérdesekre szívesen válaszolok.

Logopédiát a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán lehet tanulni. (ELTE-hez csatolták nemrég)

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_784819 (53)
    2008-06-17  13:31
  13. 2008. június 17. 13:4458.

A kicsi betegsége is okozhatott általános hospitalizációt, kevesebb inger érte ill. korlátozott ingerek a kórházban.

Ezeket fogja bepótolni a korai fejlesztőben a csapat. 

előzmény:

14. 2008. június 17. 13:4057.

Bár nem engem kérdeztél, de gyógypedagógiáról szakosodnak a logopédusok.

Én megértem a kapaszkodást a pozitív példákba, de a megkésett beszédfejlődés ált nem log. probléma.

Járj utána alaposan. 

előzmény:

15. 2008. június 17. 13:4056.

Szia!

Az én fiam 22 hónapos. Még csak néhány szót mond: anya, apa, mama, baba, kutu (kutyus) és a kedvencek: nem és de.

Mi járunk fejlesztésre, mert hypoton volt a fiam. Mostanra elérte a korosztályának megfelelő színvonalat mozgásban. A fejlesztőben viszont megemlítették, hogy talán érdemes volna a beszédfejlesztésre is ráállni, ha egy-két hónapon belül nem javul a helyzet.

Azt mondták, hogy be szokott indulni a beszédfejlődés, ha olyan gyakorlatsort állítanak össze, amiben pl. sok a fejjel lefelé lógatás. Több ilyen gyakorlatsor is van, amivel kapcsolaban ez a tapasztalat. Ilyesmi mozgásterápiára gondolsz? Ez szerinted használ? Egy kétévessel mit kezd egy logopédus?

Az én fiamnal különben jó a hallása és értelmi fejlődése is rendben van. Csak nem beszél.

előzmény:
    pottyos_bogre (52)
    2008-06-17  13:25
  16. Torolt_felhasznalo_323644
    Torolt_felhasznalo_323644
    2008. június 17. 13:3855.

gondolom egy ilyenfokú visszamaradást már a bölcsiben észrevesznek és szakembert javasolnak.Ámbár nem olvastam még vissza, de amennyiben ilyen a probléma, akkor én egy percig nem várnék az anyuka helyében.

előzmény:
    semiramis (54)
    2008-06-17  13:34
  17. 2008. június 17. 13:3454.
    A logopediai pedagogus egy altalanos, centralis visszamaradashoz NEM ERT.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_323644 (39)
    2008-06-17  13:02
  18. Torolt_felhasznalo_784819
    Torolt_felhasznalo_784819
    2008. június 17. 13:3153.

Vince fiam szeptemberben lesz 2 éves, és ő sem beszél. De mindent megért, amit mondok neki, mindent megtesz, amire megkérem. Mindenki mondja, hogy ne aggódjak, ő ilyen, meg az apja is csak 3 évesen kezdett el beszélni.

Engem nagyon érdekelne, hogy milyen okai lehetnek a megkésett beszédfejlődésnek.

Biztosan temérdek ok létezik, de ha párat írnál, megköszönöm.

(Ja, hogy lesz valaki logopédus? Mert engem nagyon érdekelt mindig is. Mégis mást hallgatok... :-()

előzmény:
    pottyos_bogre (52)
    2008-06-17  13:25
  19. 2008. június 17. 13:2552.

Szia!

Először is a megkésett beszédfejlődést nagyon komolyan kell venni.

Igenis időben foglalkozni kell a problémával, nem szabad azt gondolni, hogy "pistike is..."

Tehát első körben hallásvizsgálat.

Ha hallása rendben van, akkor jöhet a logopédus, aki valószínűleg mozgásterápiát fog javasolni, és ezt egészíti ki a logopédiai terápia.

Ha bármilyen kérdésed van, szívesen válaszolok, logopédus vagyok.

előzmény:
    judson (1)
  20. 2008. június 17. 13:1751.

Szia! Az en nagyobbik kisfiam heteves, elsö osztalyos. Ket es fel evesen meg nem beszelt. Allando fülgyulladassal küszködött, horkolt. Több orvosnal jartunk, s mind azt tanacsoltak, vetessük ki a mandulajat. Tavaly vettek ki, azota nem volt begyulladva a füle!

Logopedushoz jart, most mar nem kell, mert behozta a lemaradasat. Be nem all a szaja, olyan elkepesztö szokinccsel rendelkezik, amellyel csak minden 10. hasonlo koru gyerek. Kronikus közlesi ingerben szenved , minden kommentalnia kell, szerintem többszazszorosan behozta az elmulasztottakat...

Nagyon ertelmes, erdeklödö, okos kisfiu, az osztalyban a legjobbak köze tartozik.

Az öccse, aki 17 honapos, teljesen mas. Rengeteget magyaraz, erthetö szavakat mond, megerteti magat. A nagyfiam ennyi idösen csak nezett, de nem magyarazott.

Hozza kell, hogy tegyem, mi egy binacionalis csalad vagyunk. A ferjem nemet, en magyar vagyok. A nagyfiam nem tud magyarul, nem voltam eleg következetes vele, s szerintem ez is okozta a beszedproblemait, mert hol magyarul, hol nemetül beszeltem hozza, s ezzel valoszinüleg összezavartam.

A kicsivel sokkal következetesebb vagyok, gyakorlatilag csak magyarul beszelek vele, s mar egy csomo mindent megert!!! nagyon büszke vagyok magunkra! A ferjem csak bamul, hogy a kisfiunk a magyar felszolitasokat, kereseket, egyebeket jobban erti, s azokra inkabb reagal, mint a nemetekre, holott en vagyok az egyetlen, akivel magyarul tud(na) kommunikalni.

Remenykedem, hogy a nagykisfiam inspiraciot kap a magyarra az öccsen keresztül. Azzal biztatom, hogy milyen jo lenne, ha mi harman magyarul megertenenk egymast, s a papa meg csak nezne, mert ö nem beszel magyarul (12 eves kapcsolat utan )

előzmény:
    judson (1)
  21. 2008. június 17. 13:1650.

Nem feltetlenul. Az ismeretsegi korben rengeteg a ketnyelvu baba, ugyanannyi beszelt egy idoben az egynyelvu tarsaival, mint nem...Az elso kisfiunk koran beszelt, ot se zavarta a ketnyelvuseg...

Egyszeruen mashogy fejlodnek...Az elso gyerko a nagykonyv szerint eloszor szotagokat, szavakat mondott...a masodik keson, de rogton mondatokkal inditott...

előzmény:
    ardian (25)
    2008-06-17  12:44
  22. Torolt_felhasznalo_605220
    Torolt_felhasznalo_605220
    2008. június 17. 13:1449.
    Nekem is mindkét gyerekem akkor lett szobatiszta, sőt az ismeretségi körömben mindenkié, szerintem ez tök normális.
    előzmény:
    énke6 (16)
    2008-06-17  12:28
  23. 2008. június 17. 13:1248.
    Ha nem titok megírnád mi a betegsége?
    előzmény:
    judson (46)
    2008-06-17  13:08
  24. 2008. június 17. 13:1147.
    Remélem beindulnak a dolgok és megoldódnak a problémák.Azt ajnos én sem tudom,hogy mi van ha a fejlesztés és speciális bölcsi,ovi melett sem szólal meg.Remélem ezt egyikünknek sem lesz alkalma megtapasztalni!Minden jót Nektek!
    előzmény:
    judson (43)
    2008-06-17  13:06

Címlap